AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ŻYGAWSKA HALINA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000023192
Autorzy: Ewa Kostrzewa-Zabłocka, Piotr Paweł Dziemidok, Halina Żygawska.
Tytuł pracy: Assessment of the nutrition status of the elderly
Tytuł równoległy: Ocena stopnia odżywiania u osób w starszym wieku
Tytuł całości: W: Nutritional behaviour of adolescents and adults / ed. by S. Spisacka
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2012
Strony zajęte przez pracę: S. 71-81
ISBN: 978-83-61044-42-0
Uwagi: Streszcz. w jęz. pol. i ang.
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 5.000
Liczba znaków: 31482
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: odżywianie się ; osoby starsze ; dieta
Słowa kluczowe ang.: nutrition ; older people ; diet
Uwaga: sygn. 13500 XVIII CZYT. ; 13501 XVIII CZYT.
[sprawdź dostępność w katalogu AB]
Streszczenie: Nutrition of the elderly has a significant impact on the functioning of their organisms, which in turn influences the quality of their lifestyle. Owing to their age, older people should follow the pronciples of rational nutrition, which comprise diet and active lifestyle. Older people, due to their ailments, are more prone to the diseases. The issue of nutrition among this group of people is important, as it reduces mortality, the incidence of lifestyle diseases, and from year to year, is gaining more and more attention. thereore, it is not suprising that more and more people in this group pay greater attention to their diet. Proper diet reduces the risk of various diseases and disorders. Getting accustomed to the diet recommendations by older people already at the initial period of old age my not only extend human life expectancy, but also enhance its quality.
Streszczenie: Odżywianie się osób w starszym wieku ma istotny wpływ na funkcjonowanie ich organizmu, co w konsekwencji przekłada się na jakość życia. Ludzie starsi z racji na swój wiek powinni przestrzegać zasad racjonalnego żywienia, wśród których wymienia się dietę oraz aktywny styl życia. Osoby starsze ze względu na swoje dolegliwości są bardziej podatni na wszelkie choroby. Temat odżywiania się wśród tej grupy jest istotny, zmniejsza śmiertelność, zachorowalność na choroby cywilizacyjne i z roku na rok cieszy się coraz wiekszym zainteresowaniem. Nie dziwi zatem fakt, że coraz więcej osób w tej grupie zwraca uwagę na dietę. Prawidłowa dieta zmniejsza ryzyko powstawania zaburzeń i różnych chorób. Dostosowanie się do zaleceń dietetycznych osób starszych już w początkowym okresie starości nie tylko może wydłużyć trwanie życia człowieka, ale i podnosi jego jakość.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB