AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: BERTRANDT JERZY WŁADYSŁAW
Liczba odnalezionych rekordów: 24



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/24
Nr opisu: 0000044274
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Anna Anyżewska, Roman Łakomy, Tomasz Lepionka, Ewa Szarska, Andrzej Tomczak, Agata Gaździńska, Karolina Bertrandt-Tomaszewska, Krzysztof Kłos, Ewelina Maculewicz.
Tytuł pracy: Assessment of Energy Expenditure of Police Officers Trained in Polish Police Schools and Police Training Centers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 19, issue 11, article number 6828
p-ISSN: 1660-4601

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 140.000
Słowa kluczowe ang.: energy expenditure ; physical activity ; police officers ; police school ; training
https://www.mdpi.com/1660-4601/19/11/6828
DOI: 10.3390/ijerph19116828
Streszczenie: Knowledge of the energy expenditure related to the training of policemen allows for assessment of the intensity of the work performed and is an indispensable element of planning and implementing nutrition. This study on energy expenditure comprised a total of 280 persons, students of two Polish police schools and two police training centers. The energy expenditure of policemen was determined based on measurements of the heart rate using Polar RC3 GPS heart rate monitors. The energy expenditure of policemen associated with the training process in the police schools and training centers ranged from 1793 to 3043 kcal/8 h and amounted to 2314 ą 945 kcal/8 h during training on average. The values of energy expenditure related to a typical training day in Polish institutions conducting police training are diverse and depend on the specificity and nature of the training. According to the criteria for assessing the burden of work, the work performed by police officers can be classified as hard work and very hard work.

2/24
Nr opisu: 0000044275
Autorzy: Tomasz Lepionka, Anna Anyżewska, Ewelina Maculewicz, Krzysztof Kłos, Roman Łakomy, Ewa Szarska, Andrzej Tomczak, Agata Gaździńska, Katarzyna Skuza, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Assessment of the Body Composition and Bone Calcification of Students of Police Schools and Police Training Centers in Poland : A Cross-Sectional Study
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 19, issue 12, article number 7161
p-ISSN: 1660-4601

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 140.000
Słowa kluczowe ang.: body composition ; DEXA ; obesity ; osteopenia ; osteorporosis ; police school
https://www.mdpi.com/1660-4601/19/12/7161?type=check_update&version=2
DOI: 10.3390/ijerph19127161
Streszczenie: The 21st century is considered the age of malnutrition resulting in the unprecedented frequency of civilization diseases. Among these disorders, obesity is particularly distinguished and considered an epidemic-scale disease. For this reason, conducting studies on obesity and counteracting this phenomenon is essential. Research from recent years indicates a problem of excessive body weight among officers of uniformed services, who should be characterized by good health and fitness level due to the specificity of the work. As the problem of obesity affects every fourth Pole, research in uniformed services seems to be essential from health and national security perspectives. The presented study aimed to determine the elements of nutritional status in 289 students of Polish police schools and police training centers. Body composition was determined by bioelectrical impedance analysis, and bone calcification assessment was conducted by the DXA densitometric method. Based on BMI and body fat content, body weight disorders were found in 31.8% of all examined students. Densitometric test results showed changes in bone calcification of varying severity in 26.6% of the total number of respondents. The presence of obesity in students of police schools and training centers proves that the present nutrition model is energetically unbalanced, while the demonstrated disorders of bone calcification indicate an improper condition of mineral nutrition.

3/24
Nr opisu: 0000044004
Autorzy: Andrzej Tomczak, Anna Anyżewska, Jerzy Władysław Bertrandt, Artur Kruszewski, Agata Gaździńska.
Tytuł pracy: Assessment of the Level of Physical Activity and Body Mass Index of Soldiers of the Polish Air Force
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 19, issue 14, article number 8392
p-ISSN: 1660-4601

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 140.000
Słowa kluczowe ang.: BMI ; IPAQ ; military pilots ; physical activity ; soldiers
https://www.mdpi.com/1660-4601/19/14/8392
DOI: 10.3390/ijerph19148392
Streszczenie: Level of physical activity positively affects health condition, correlates highly with level of physical fitness and contributes to the efficient performance of military tasks. The aim of the study was to assess the level of physical activity and body mass index of the Polish Air Force soldiers. A total of 543 professional soldiers (men) doing military service in military units of the Polish Air Force underwent the examination. The average age of examined soldiers amounted to 34.8 ą 9.0 years. In order to carry out the research, the long version of the International Physical Activity Questionnaire was used. Out of the total of 477 questionnaires that qualified for the analysis, a high level of physical activity was found among 81.1% of subjects, moderate 10.5% and low 8.4%. Average MET values were obtained in the following: job-related, relocation (transportation), housekeeping, recreation (leisure activities and sport). The average MET values were 4173 ą 5306 MET; 2371 ą 2725 MET; 2455 ą 4843 MET; 2421 ą 2802 MET, respectively. The average level of body mass index amounted to 25.98 ą 3.38 kg/m2. The tested Air Force soldiers were generally characterized by a high and moderate level of physical activity. Generally, there was no difference in the level of physical activity between the flight crew and the ground staff.

4/24
Nr opisu: 0000044279
Autorzy: Anna Anyżewska, Roman Łakomy, Tomasz Lepionka, Ewelina Maculewicz, Ewa Szarska, Andrzej Tomczak, Izabela Bolczyk, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Association between Diet, Physical Activity and Nutritional Status of Male Border Guard Officers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 19, issue 9, article number 5305
p-ISSN: 1660-4601

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 140.000
Słowa kluczowe ang.: BMI ; bone mineral density ; border guard officer ; diet ; fat mass index ; nutrition ; nutritional status ; physical activity
https://www.mdpi.com/1660-4601/19/9/5305
DOI: 10.3390/ijerph19095305
Streszczenie: The main factors that determine the effectiveness and reliability of duties and tasks performed by border guard officers, are very good health and maintaining a high level of psychophysical fitness that depend mainly on adequate diet and physical activity and thus, nutritional status. The aim of the study was to verify the correlations between dietary habits, physical activity level and selected nutritional status indicators. One hundred and sixty-nine male border guard officers participated in the study. A 61-item food frequency questionnaire (FFQ) was used to assess dietary habits and a long-form International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) was used to assess physical activity. Fat mass was determined by bioelectrical impedance analysis (BIA) and bone calcification was assessed by the dual energy X-ray absorptiometry (DXA). Many correlations between dietary habits, as well as the physical activity of officers and body mass index (BMI), fat mass index (FMI) and visceral fat level (VFL) were found, while bone mineral density (BMD T-score) negatively correlated only with two food groups and 6 out of 61 products but did not correlate with physical activity. The results also confirmed many poor dietary habits and abnormalities in nutritional status. Thus, there is a need for nutritional education and further monitoring of health-related behaviors, as well as monitoring the nutritional status of border guard officers.

5/24
Nr opisu: 0000044280
Autorzy: Paweł Kler, Sebastian Sobczuk, Jan Hlubik, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Proposal of an alternative diet as an element of improving the safety and quality of nutrition for soldiers
Tytuł równoległy: Propozycja diety alternatywnej jako element poprawy bezpieczeństwa i jakości żywienia żołnierzy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, z. 56, s. 53--66
p-ISSN: 1508-5430
e-ISSN: 2719-7689

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywienia ; dieta alternatywna ; jadłospis ; pescowegetarianizm ; żołnierze ; żywienie
Słowa kluczowe ang.: alternative diet ; food safety ; menu ; nutrition ; pescatarian diet ; soldier
http://slw.wat.edu.pl/Proposal-of-an-alternative-diet-as-an-element-of-improving-the-safety-and-quality,155066,0,2.html
DOI: 10.37055/slw/155066
Streszczenie: In a specific community, which is also formed by soldiers, the diet used should satisfy all nutritional needs, using physically and economically available foodstuffs (products, dishes). It can be called a basic diet. However, in certain situations, which include the spread of modern-age diseases, as well as possible difficulties in obtaining previously available food products due to the crisis caused by the ongoing war behind the Poland's eastern border, the use in a prudent manner of alternative diets should be considered. The article presents a proposal for an exemplary pescatarian diet, which can be classified as an alternative diet. The purpose of this publication is to develop menus for a diet that can provide an alternative food standard for soldiers in the context of improving the assurance of the quality of their nutrition. The research problem included in the paper is the following question: how can alternative diets improve the soldiers' nutrition quality assurance? The publication uses the necessary research theoretical methods: analysis, synthesis and inference, and empirical methods: document examination and computer modeling to develop menus for an alternative diet. The considerations carried out in the publication and the proposal of a menu for an alternative diet - pescatarian - prove its positive influence on preventing the spread of diet-related modern-age diseases, which translates into the health of military personnel, and consequently allows to maintain the required physical fitness of soldiers and their availability during military service and performance of assigned tasks.
Streszczenie: W określonej społeczności, którą tworzą również żołnierze, stosowana przez nich dieta powinna zaspakajać wszystkie potrzeby pokarmowe, z wykorzystaniem fizycznie i ekonomicznie dostępnych środków spożywczych (produktów, potraw). Można nazwać ją dietą zwyczajową. Natomiast w określonych sytuacjach, do których zaliczyć można ekspansję, chorób cywilizacyjnych XXI wieku, a także możliwe trudności z pozyskaniem dotychczas dostępnych niektórych produktów spożywczych, spowodowanych kryzysem w związku z trwającą wojną za wschodnią granicą Polski należy rozważyć stosowanie w sposób rozważny diet alternatywnych. Propozycję przykładowej diety pescowegetariańskiej, którą można zaliczyć do diet alternatywnych przedstawiono w artykule. Celem publikacji jest opracowanie jadłospisu dla diety, która może stanowić alternatywę normy wyżywienia żołnierzy w kontekście poprawy bezpieczeństwa jakości ich żywienia. Problemem badawczym zawartym w pracy jest pytanie: w jaki sposób dieta alternatywna może poprawić bezpieczeństwo jakości żywienia żołnierzy? W publikacji zastosowano niezbędne badawcze metody teoretyczne: analiza, synteza i wnioskowanie oraz empiryczne: badania dokumentów oraz modelowanie komputerowe w celu opracowania jadłospisu dla diety alternatywnej. Przeprowadzone w publikacji rozważania i propozycja jadłospisu diety alternatywnej - pescowegetariańskiej dowodzą pozytywnego jej wpływu na zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób cywilizacyjnych o podłożu dietetycznym, co przekłada się na stan zdrowia personelu wojskowego, a w konsekwencji pozwala utrzymać wymaganą sprawność fizyczną żołnierzy oraz ich dyspozycyjność podczas pełnienia służby wojskowej i wykonywania powierzonych zadań służbowych.

6/24
Nr opisu: 0000044273
Autorzy: Ewelina Maculewicz, Agata Leońska-Duniec, Andrzej Mastalerz, Ewa Szarska, Aleksandra Garbacz, Tomasz Lepionka, Roman Łakomy, Anna Anyżewska, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: The Influence of FTO, FABP2, LEP, LEPR, and MC4R Genes on Obesity Parameters in Physically Active Caucasian Men
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 19, issue 10, article number 6030
p-ISSN: 1660-4601

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 140.000
Słowa kluczowe ang.: Caucasian men ; genes ; obesity-related traits ; obesity risk ; physical activity ; SNPs
https://www.mdpi.com/1660-4601/19/10/6030
DOI: 10.3390/ijerph19106030
Streszczenie: Obesity is a complex multifactorial abnormality that has a well-confirmed genetic basis. However, the problem still lies in identifying the polymorphisms linked to body mass and composition. Therefore, this study aimed to analyze associations between FTO (rs9939609), FABP2 (rs1799883), and LEP (rs2167270), LEPR (rs1137101), and MC4R (rs17782313) polymorphisms and obesity-related parameters. Unrelated Caucasian males (n = 165) were recruited. All participants had similar physical activity levels. The participants were divided into two groups depending on their body mass index (BMI) and fat mass index (FMI). All samples were genotyped using real-time polymerase chain reaction (real-time PCR). When tested individually, only one statistically significant result was found. The FTO A/T polymorphism was significantly associated with FMI (p = 0.01). The chance of having increased FMI was >2-fold higher for the FTO A allele carriers (p < 0.01). Gene-gene interaction analyses showed the additional influence of all investigated genes on BMI and FMI. In summary, it was demonstrated that harboring the FTO A allele might be a risk factor for elevated fat mass. Additionally, this study confirmed that all five polymorphisms are involved in the development of common obesity in the studied population and the genetic risk of obesity is linked to the accumulation of numerous variants.

7/24
Nr opisu: 0000044476
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Żywienie w ekstremalnych warunkach środowiska
Tytuł całości: W: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, T. 2 / red. nauk. Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak
Oznaczenie wydania: Wydanie 3
Miejsce wydania: Warszawa
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2022
Strony zajęte przez pracę: S. 90-123
ISBN: 978-83-01-22286-4
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: środowisko ; warunki ekstremalne ; zalecenia żywieniowe ; żywienie człowieka
[sprawdź dostępność w katalogu AB]

8/24
Nr opisu: 0000042315
Autorzy: Ewelina Maculewicz, Ewa Szarska, Aneta Lewicka, Katarzyna Lorenz, Roman Łakomy, Andrzej Tomczak, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Assessment of physical activity level and nutritional status of soldiers serving in the Airborne Battalion
Tytuł równoległy: Ocena aktywności fizycznej i stanu żywienia żołnierzy służących w Batalionie Powietrznodesantowym
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2021, nr 3, s. 110--115
p-ISSN: 0024-0745

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: aktywność fizyczna ; racja żywnościowa ; Wojsko Polskie ; żołnierze
Słowa kluczowe ang.: food ration ; physical activity ; soldiers
https://www.mp.pl/lekarzwojskowy/artykul/2074/
DOI: 10.53301/lw.2074
Streszczenie: Soldiers are a specific social group that is exposed to high, both physical and mental, burden which is associated with their training and service. Rational nutrition and proper level of physical activity play a crucial role in maintaining their good health. Therefore, knowledge about soldiers' nutrition and physical activity is essential to maintain their combat ability. The aim of this work was to assess the nutritional status and physical activity of soldiers serving in the 16th Airborne Battalion in Krakow. A total of 69 soldiers underwent this examination. Analysis of physical activity was assessed by the IPAQ - International Physical Activity Questionnaire, while frequency of food intake was assessed by the FFQ - Frequency of Food Intake Questionnaire. As a result of the examination it was found that 85% of soldiers revealed a high level of physical activity. The additional results obtained in the survey were: the consumption of fruits and vegetables was too low, the consumption of low-quality processed meats, dairy products and sugar was excessive. The conclusions of this study show that the examined soldiers were highly physically active. In addition to that, it is concluded that education about rational nutrition and nutritional prevention of civilization metabolic diseases should be introduced among soldiers.
Streszczenie: Żołnierze są specyficzną grupą społeczną, która narażona jest na duże obciążenie fizyczne i psychiczne związane z ich służbą oraz treningami. Racjonalne odżywianie oraz odpowiedni poziom aktywności fizycznej odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, dlatego wiedza o żywieniu oraz aktywności fizycznej żołnierzy jest niezbędna do utrzymania ich zdolności bojowych. Celem tej pracy była ocena stanu odżywiania oraz aktywności fizycznej żołnierzy służących w 16. Batalionie Powietrznodesantowym w Krakowie. Badaniu poddano 69 żołnierzy. Analizę aktywności fizycznej wykonano za pomocą Międzynarodowego Kwestionariusza Aktywności Fizycznej IPAQ. Częstotliwość spożywania jedzenia oceniano za pomocą Kwestionariusza Częstotliwości Spożycia Żywności FFQ. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że 85% żołnierzy wykazywało wysoki poziom aktywności fizycznej. Dodatkowe wyniki uzyskane w badaniu są następujące: spożycie owoców i warzyw jest zbyt małe, zaobserwowano nadmierne spożycie złej jakości przetworzonych produktów mięsnych, nabiału oraz cukru. Wnioski z przeprowadzonego badania wskazują, że aktywność fizyczna żołnierzy była bardzo duża. Ponadto stwierdza się, że należy prowadzić wśród żołnierzy edukację dotyczącą racjonalnego odżywiania oraz żywieniowej profilaktyki cywilizacyjnych chorób metabolicznych.

9/24
Nr opisu: 0000042710
Autorzy: Ewelina Maculewicz, Andrzej Mastalerz, Agnieszka Maciejewska-Skrendo, Paweł Cięszczyk, Anna Cywińska, Anna Borecka, Aleksandra Garbacz, Ewa Szarska, Łukasz Dziuda, Katarzyna Lorenz, Roman Łakomy, Tomasz Lepionka, Anna Anyżewska, Agnieszka Białek, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Association between peroxisome proliferator-activated receptor-alpha, -delta and -gamma gene (PPARA, PPARD, PPARG) polymorphisms and overweight parameters in physically active men
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2021, Vol. 38, no 4, p. 767--776
p-ISSN: 0860-021X
e-ISSN: 2083-1862

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 4.606
Punktacja ministerstwa: 140.000
Słowa kluczowe ang.: Body Mass Index ; fat mass ; genetic polymorphisms ; overweight ; PPARA ; PPARD ; PPARG
https://www.termedia.pl/Association-between-peroxisome-proliferator-activated-receptor-alpha-delta-and-gamma-gene-PPARA-PPARD-PPARG-polymorphisms-and-overweight-parameters-in-physically-active-men,78,
DOI: 10.5114/biolsport.2022.109957
Streszczenie: Peroxisome proliferator-activated receptors (PPARs) have unique functions in energy metabolism regulation but are also involved in regulation of the inflammatory process and obesity. The aim of this study was to analyse potential associations between polymorphisms of PPARA (rs1800206), PPARD (rs1053049; rs2267668) and PPARG (rs1801282) and overweight parameters. One hundred and sixty-six males, unrelated Caucasian military professionals, were recruited in the genetic case-control study conducted in the period 2016-2019. All the participants were aged 21-41 and had similar levels of physical activity. Body mass, height and body composition were measured. The participants were divided into two groups depending on their BMI (body mass index) and FMI (fat mass index). The control group consisted of people with BMI between 20.0 and 25.0 or FMI values ? 6, while the overweight group consisted of people with BMI of ? 25.0 or FMI values > 6. Genomic DNA was isolated from extracted buccal cells. All samples were genotyped using real-time polymerase chain reaction (real-time PCR). It was found that two polymorphisms rs2267668 and rs1053049 of the PPARD gene were significantly associated with BMI: SNP rs2267668 for the dominant (OR = 2.04, 95%CI 1.01-4.11, p-value = 0.04) model (A/G-G/G vs A/A). The likelihood of being overweight was over 2 times smaller for allele A. A relationship between the polymorphism of PPARG (rs1801282) and BMI was found for the overdominant (OR = 2.03, 95%CI 1.03-4.00, p-value = 0.04) model (C/G vs C/C-G/G). Significant associations were found in different models for PPARD, PPARG and PPARA genes with BMI. In SNP rs2267668 for the codominant genetic model (G/G vs A/A) (p-value = 0.04) and in SNP rs1053049 for the codominant (C/C vs T/T) (p-value = 0.01) and the recessive genetic model (C/C vs T/T-C/T) (p-value = 0.004) all polymorphisms were associated with BMI. In conclusion, it was found that three of the four polymorphisms (rs1053049, rs2267668, rs1801282) selected are associated with the risk of being overweight. Having said that, one has to bear in mind that DNA variants do not fully explain the reasons for being overweight. Therefore more research is needed to make a thorough assessment using the latest genomic methods in sequencing and genotyping, combined with epigenomics, proteomics, transcriptomics, and metabolomics.

10/24
Nr opisu: 0000042643
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Bezpieczeństwo i ochrona żywności przed zagrożeniem czynnikami biologicznymi
Tytuł całości: W: Bezpieczeństwo żywnościowe żołnierzy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w warunkach kryzysu epidemicznego wywołanego zagrożeniem biologicznym / red. nauk. Paweł Kler, Jerzy Bertrandt
Miejsce wydania: Toruń
Wydawca: Wydawnictwo Adam Marszałek
Rok wydania: 2021
Strony zajęte przez pracę: S. 86-110
ISBN: 978-83-8180-534-6
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; choroby pasożytnicze ; czynniki biologiczne ; zanieczyszczenie biologiczne ; zatrucie pokarmowe ; zakażenia jelitowe ; zakażenie pokarmowe

11/24
Nr opisu: 0000042645
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Bartosz Bertrandt.
Tytuł pracy: Bezpieczeństwo żywności i higiena żywienia w warunkach epidemii COVID-19
Tytuł całości: W: Bezpieczeństwo żywnościowe żołnierzy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w warunkach kryzysu epidemicznego wywołanego zagrożeniem biologicznym / red. nauk. Paweł Kler, Jerzy Bertrandt
Miejsce wydania: Toruń
Wydawca: Wydawnictwo Adam Marszałek
Rok wydania: 2021
Strony zajęte przez pracę: S. 232-255
ISBN: 978-83-8180-534-6
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; COVID-19 ; epidemia ; higiena żywienia ; model żywienia ; SARS-CoV-2 ; zakażenie ; żywienie

12/24
Nr opisu: 0000042641
Autorzy: Paweł Kler, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł monografii: Bezpieczeństwo żywnościowe żołnierzy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w warunkach kryzysu epidemicznego wywołanego zagrożeniem biologicznym / red. nauk. Paweł Kler, Jerzy Bertrandt
Miejsce wydania: Toruń
Wydawca: Wydawnictwo Adam Marszałek
Rok wydania: 2021
Strony: 295, [1] s., il., 23 cm
Seria: Biblioteka Logistyka Wojskowego
ISBN: 978-83-8180-534-6
Charakterystyka formalna: monografia polska (redaktor)
Charakterystyka wg MNiSW: redakcja monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 80.000
Index Copernicus: 20.000
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; bezpieczeństwo żywnościowe ; epidemia ; Siły Zbrojne RP ; Wojsko Polskie ; zabezpieczenie żywnościowe ; zagrożenie biologiczne

13/24
Nr opisu: 0000042624
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Pandemia COVID-19 - wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe, bezpieczeństwo żynwości i żywienia
Tytuł równoległy: COVID-19 pandemic- impact on food security, food and nutrition safety
Tytuł całości: W: Współczesne zagrożenia bezpieczeństwa państwa, Część 2 / red. nauk. Zbigniew Ciekanowski
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Rok wydania: 2021
Strony zajęte przez pracę: S. 86-108
ISBN: 978-83-64881-77-0
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywienia ; bezpieczeństwo żywności ; bezpieczeństwo żywnościowe ; COVID-19 ; kwarantanna ; model żywienia ; pandemia
Słowa kluczowe ang.: COVID-19 ; food safety ; food security ; nutrition model ; pandemic ; quarantine
[sprawdź dostępność w katalogu AB]

14/24
Nr opisu: 0000042642
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Bartosz Bertrandt.
Tytuł pracy: Skażenia biologiczne żywności : realny czynnik narażenia zdrowia żołnierzy
Tytuł całości: W: Bezpieczeństwo żywnościowe żołnierzy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w warunkach kryzysu epidemicznego wywołanego zagrożeniem biologicznym / red. nauk. Paweł Kler, Jerzy Bertrandt
Miejsce wydania: Toruń
Wydawca: Wydawnictwo Adam Marszałek
Rok wydania: 2021
Strony zajęte przez pracę: S. 54-85
ISBN: 978-83-8180-534-6
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bioterroryzm ; czynniki biologiczne ; higiena żywności ; Siły Zbrojne RP ; skażenie biologiczne ; terroryzm żywnościowy ; zabezpieczenie żywnościowe ; zakażenie pokarmowe ; zatrucie pokarmowe ; żołnierze ; żywność

15/24
Nr opisu: 0000042644
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Paweł Kler, Bartosz Szcześniak.
Tytuł pracy: Systemy nadzoru i kontroli nad bezpieczeństwem żywności
Tytuł całości: W: Bezpieczeństwo żywnościowe żołnierzy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w warunkach kryzysu epidemicznego wywołanego zagrożeniem biologicznym / red. nauk. Paweł Kler, Jerzy Bertrandt
Miejsce wydania: Toruń
Wydawca: Wydawnictwo Adam Marszałek
Rok wydania: 2021
Strony zajęte przez pracę: S. 150-194
ISBN: 978-83-8180-534-6
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; higiena żywności ; Inspekcja Weterynaryjna ; instytucje międzynarodowe ; instytucje państwowe ; kodeks żywnościowy ; kontrola jakości ; nadzór ; normy prawne ; Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa ; Państwowa Inspekcja Sanitarna ; system nadzoru ; system HACCP ; system RASFF ; Unia Europejska ; Wojskowa Inspekcja Sanitarna ; Wojskowa Inspekcja Weterynaryjna

16/24
Nr opisu: 0000041786
Autorzy: Edmund Bielecki, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Fałszowanie żywności w Polsce w latach 2015-2018
Tytuł równoległy: Food adulteration in Poland in 2015-2018
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, T. 55, nr 2, s. 56--62
p-ISSN: 1509-1945

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe: fałszowanie żywności ; kontrola ; środek spożywczy zafałszowany ; zdrowie publiczne ; żywność
Słowa kluczowe ang.: food ; food adulteration ; food control ; public health
http://www.h-ph.pl/pdf/hyg-2020/hyg-2020-2-056.pdf
Streszczenie: Wprowadzenie. Dynamiczny postęp techniczny oraz rozwój biotechnologii sprawił, iż możliwości fałszowania żywności, zarówno w postaci przetworzonej, jak też pierwotnej, są coraz większe. Zafałszowana lub podrobiona żywność traci nie tylko swoje właściwości odżywcze, ale także może niekorzystnie wpływać na organizm człowieka, powodując określone zaburzenia zdrowotne. Cel. Analiza dynamiki zafałszowań żywności w Polsce na przestrzeni lat 2015-2018 z uwzględnieniem regionu kraju, rodzaju produktów żywnościowych oraz sposobu ich fałszowania. Materiały i metody. Na podstawie ujawnionych w Polsce danych dotyczących fałszowania żywności w latach 2015-2018 dokonano jakościowej i ilościowej oceny fałszowania produktów żywnościowych. Wyniki. Wykazano istotny wzrost liczby przypadków fałszowania żywności, przy czym najczęściej fałszowanymi produktami były wyroby garmażeryjne i pieczywo. Główną metodą fałszowania żywności było ukrywanie faktycznego składu produktów oraz podawanie w opisie produktów, które nie zostały użyte. Wnioski. Na przestrzeni lat 2015-2018 wykazano istotny wzrost liczby przypadków fałszowania żywności w Polsce, głównie wyrobów garmażeryjnych i pieczywa. Fałszowanie żywności stanowi realne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz ochrony zdrowia publicznego w Polsce.
Streszczenie: Introduction. The dynamic technical progress and the development of biotechnology have increased the possibilities of counterfeiting food, both processed and in its original form. Adulterated or counterfeit food not only loses its nutritional properties, but can also have an adverse effect on the human body, causing certain health disorders.Aim. The aim of the study was to analyse the dynamics of food adulteration in Poland in 2015-2018, taking into account the region of the country, the type of food products and the manner of their adulteration. Material and method. On the basis of data on food adulteration disclosed in Poland in 2015-2018, a qualitative and quantitative assessment of food adulteration was performed. Results. A significant increase in the number of cases of food adulteration was demonstrated. The most frequently counterfeit products being delicatessen and bread. The main method of food counterfeiting is to hide the actual composition of the products and to mention products that have not been used in the description. Conclusion. In 2015-2018, a significant increase in the number of cases of food adulteration in Poland, mainly delicatessen products and bread. Food adulteration poses a real threat to food and nutritional safety and the protection of public health in Poland.

17/24
Nr opisu: 0000042325
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Anna Anyżewska, Justyna Marszałkowska-Jakubik, Tomasz Lepionka.
Tytuł monografii: Normy żywienia dla żołnierzy Sił Zbrojnych RP oraz funkcjonariuszy Służb Mundurowych (Wojsk Lądowych, Marynarki Wojennej, Sił Powietrznych, Wojsk Specjalnych, Straży Granicznej i Policji) uwzględniające specyfikę i charakter służby, stanowiące podstawę planowania i realizacji żywienia w warunkach garnizonowych i poligonowych / red. nauk. Jerzy Bertrandt, Anna Anyżewska, Justyna Marszałkowska-Jakubik, Tomasz Lepionka
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Rok wydania: 2020
Strony: 125 s., il.
ISBN: 978-83-64881-59-6
Charakterystyka formalna: monografia polska (redaktor)
Charakterystyka wg MNiSW: redakcja monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 80.000
Index Copernicus: 20.000
Liczba arkuszy: 6
Słowa kluczowe: normy żywieniowe ; Wojsko Polskie ; żołnierze ; żywienie

18/24
Nr opisu: 0000044474
Autorzy: Agata Gaździńska, Paweł Jagielski, Marta Turczyńska, Jerzy Władysław Bertrandt, Stefan Gaździński.
Tytuł pracy: Relationship of the nutritional status and handgrip strength in militarty flying medical personnel
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 26, issue 4, p. 5--12
p-ISSN: 2451-3512
e-ISSN: 2543-7186

Uwagi: Publikacja ukazała się w 2022 r.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe ang.: fat mass index ; handgrip strength ; medical personnel ; military flying ; nutritional status ; obesity ; overweight
http://pjambp.com/view/abstract/id/15349
DOI: 10.13174/pjambp.16.11.2022.01
Streszczenie: The aim of the study was to investigate the relationships between nutritional status and handgrip strength (HGS) of Polish military medical flying personnel. Methods: The study was conducted among all active members of the personnel (71 males, 13 females) in Poland. Nutritional status was assessed by anthropometric and body composition measurements. Results: Overweight was diagnosed in 47.6% and obesity in 11,9% members. Abdominal obesity was diagnosed in 38.6% of men and 23.1% of women. In women, the mean HGS of the right and the left hand, respectively, was 33.08 ą 3.57kg and 33.69 ą 2.95kg. For men, mean HGS of right and left hand were 55.79 ą 7.62kg and 54.63 ą 7.93kg, respectively. Furthermore, for men HGS was positively correlated with skeletal muscle mass (r = 0.39), lower limb length (r = 0.33) and chest circumference measured on inspiration (r = 0.33), but not on expiration. There was no significant correlation between HGS, age, and BMI. Conclusions: Our study adds to the body of evidence demonstrating an alarmingly high proportion of soldiers with diagnosed obesity. Military medical flight personnel had higher mean handgrip strength as compared to reference values in the male group and in the female group in the left hand. Handgrip strength appears to be related to skeletal muscle mass, similarly to other studies in the general population.

19/24
Nr opisu: 0000033817
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Barbara Sokołowska.
Tytuł pracy: Kryzys migracyjny w Europie a ryzyko zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego Polski
Tytuł całości: W: Determinanty bezpieczeństwa państwa wobec współczesnych zagrożeń / red. nauk. Paweł Borek, Zbigniew Ciekanowski
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Rok wydania: 2017
Strony zajęte przez pracę: S. 175-203
ISBN: 978-83-64881-37-4
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 2.500
Liczba znaków: 77081
Liczba arkuszy: 1,93
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: kryzys migracyjny ; zagrożenia bezpieczeństwa ; bezpieczeństwo zdrowotne ; Polska ; zdrowie publiczne

20/24
Nr opisu: 0000032990
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Anna Kłos.
Tytuł pracy: Bones mineralization status of soldiers doing military service in different types of Polish Army units
Tytuł równoległy: Stan mineralizacji kości żołnierzy pełniących służbę w różnych typach jednostek Wojska Polskiego
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 10, issue 3, p. 71--74
p-ISSN: 2353-6942

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: stan odżywienia mineralnego ; uwapnienie kości ; żołnierze
Słowa kluczowe ang.: mineral nutritional status ; bone calcification ; soldiers
https://www.termedia.pl/STAN-MINERALIZACJI-KOSCI-ZOLNIERZY-PELNIACYCH-SLUZBE-W-ROZNYCH-TYPACH-JEDNOSTEK-WOJSKA-POLSKIEGO,99,28016,1,0.html
Streszczenie: Background. For proper construction and functioning of human skeletal system a very important thing is adequate supply of calcium, which content in daily rations, in addition to genetics, degree of physical activity and level of sex steroids, is an essential factor influencing on bone mass. Aim of the work: the aim of the work was to assess mineral status of regular soldiers doing military service in different types of Polish military units. Material and methods. An assessment of bones calcification and protein-energy nutritional status of 1913 men, soldiers doing military service in different types of Polish military units, was made. Body height and body mass were determined by standard methods using a scales and a height-meter. Bone mineral density was measured by DEXA densitometry on forearm bone of non-prevailing arm, using the EXA 3000 apparatus. Results. Results of densitometry showed that 1594 soldiers, that is 83.3% of subjects had standard bone calcification. Bone mineralization characteristic of osteopenia was found among 304 people, that is 15.9% of examined, while 15 subjects (0.8%) revealed changes characteristic of osteoporosis. Conclusions. 1. Bone mineral density of 16.7% of examined soldiers serving in different types of military units indicates presence of abnormalities in bone calcification with varying degrees of severity. 2. It is advisable to take among soldiers an extensive health promotion regarding dietary health education aimed at nutritional prevention of bone mineralization disorders can cause fractures and early elimination soldiers from service.
Streszczenie: Wstęp. Dla prawidłowej budowy i funkcjonowania układu kostnego człowieka bardzo ważną rzeczą jest odpowiednia podaż wapnia, którego zawartość w całodziennej racji pokarmowej, obok uwarunkowań genetycznych, stopnia aktywności fizycznej i poziomu hormonów płciowych, stanowi zasadniczy czynnik wpływający na wartość masy kostnej w organizmie. Celem pracy była ocena stanu odżywienia mineralnego żołnierzy pełniących zawodową służbę wojskową w różnych typach jednostek wojskowych Wojska Polskiego. Materiał i metoda. Dokonano oceny stanu uwapnienia kości oraz odżywienia białkowoenergetycznego 1913 mężczyzn, żołnierzy, pełniących służbę w różnych typach jednostek wojskowych. Wysokość i masę ciała określano standardowymi metodami przy użyciu wagi i wzrostomierza. Gęstość mineralną kości mierzono metodą densytometryczną DEXA, na kości przedramienia ręki niedominującej, przy użyciu aparatu EXA 3000. Wyniki. Wyniki badań densytometrycznych wykazały, że 1594 żołnierzy, czyli 83,3% badanych miało uwapnienie kości w normie. Mineralizację kości charakterystyczną dla osteopenii stwierdzono u 304 osób, czyli u 15,9% badanych, podczas gdy u 15 badanych (0,8%) wykazano zmiany charakterystyczne dla osteoporozy. Wnioski. Stan gęstości mineralnej kości 16,7% badanych żołnierzy pełniących służbę w różnych typach jednostek wojskowych wskazuje na występowanie zaburzeń w ich uwapnieniu o różnym stopniu nasilenia. Celowym jest podjęcie, wśród żołnierzy, szeroko zakrojonej promocji zdrowia w zakresie żywieniowej oświaty zdrowotnej, mającej na celu żywieniową profilaktykę zaburzeń mineralizacji kości.

21/24
Nr opisu: 0000032794
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Akelskandra Szpyt.
Tytuł pracy: Dopalacze - realne zagrożenie bezpieczeństwa zdrowotnego państwa
Tytuł całości: W: Współczesny wymiar bezpieczeństwa i obronności Rzeczypospolitej Polskiej / red. nauk. Paweł Borek
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Rok wydania: 2016
Strony zajęte przez pracę: S. 76-91
ISBN: 978-83-64881-18-3
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 4.000
Liczba znaków: 41715
Liczba arkuszy: 1,04
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: dopalacze ; problem społeczny ; bezpieczeństwo zdrowotne
Streszczenie: W pracy przedstawiono problem dopalaczy w Polsce i za granicą zarówno z punktu widzenia epidemiologii, jak i w aspekcie narażenia zdrowia. Zaprezentowano różne definicje dopalaczy oraz dokonano ich charakterystyki, a także opisano skutki ich działania na organizm człowieka. Przedstawiono również organizację i zadania nadzoru nad środkami zastępczymi w Polsce oraz obowiązujące w Unii Europejskiej i w naszym kraju akty prawne dotyczące nowych substancji psychoaktywnych.

22/24
Nr opisu: 0000033098
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Anna Kłos, Wanda Stankiewicz, Anna Pańczuk.
Tytuł pracy: Evaluation of bone mineral density of students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska
Tytuł równoległy: Ocena gęstości mineralnej kości studentów Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 10, issue 4, p. 7--13
p-ISSN: 2353-6942

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: gęstość mineralna kości ; osteopenia ; osteoporoza ; wapno ; dieta
Słowa kluczowe ang.: bone mineral density ; osteopenia ; osteoporosis ; calcium ; diet
http://www.termedia.pl/OCENA-GESTOSCI-MINERALNEJ-KOSCI-STUDENTOW-PANSTWOWEJ-SZKOLY-r-nWYZSZEJ-IM-PAPIEZA-JANA-PAWLA-II-W-BIALEJ-PODLASKIEJ,99,28668,0,0.html
DOI: 10.5114/hpc.2016.63566
Streszczenie: Background. Nutritional status is one of the factors enabling prediction the possibility of emergence and development of civilization diseases. Correct mineral nutritional status is important and particularly proper bones calcification. The aim of the work was to assess bone mineral density of female and male students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska. Consumption of products which are the main source of calcium in the students' diet was assessed as well. Material and methods. Bone mineral density was measured by densitometry method. The consumption of food that are sources of calcium in students' diet was assessed by questionnaire. Results. In groups of women, changes characteristic of osteopenia were showed among 54.9 % women to 25 years and 67.6 % in the older group. Changes characteristic of osteoporosis were found too. In the group of men aged up to 25 changes typical of osteopenia revealed 62.3% and characteristic of osteoporosis 6.6% of examined students. Among 9 older students changes typical of osteopenia were found among 44.4%. Dairy products were main source of calcium in students' daily food rations. Conclusions. There is a need to take action in the field of nutritional health education, including the practical application of knowledge in the prevention of osteopenia and osteoporosis , addressed to young people. Students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska should be included in the program of nutrition education program for the prevention of osteoporosis.
Streszczenie: Wprowadzenie. Stan odżywienia jest jednym z czynników umożliwiających możliwość prognozowania powstania i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Ważny jest prawidłowy stan odżywienia mineralnego, a szczególnie prawidłowe uwapnienie kości. Celem pracy była ocena gęstości mineralnej kości studentek i studentów Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Oceniono także ilość produktów spożywanych przez studentów, będących podstawowym źródłem wapnia w ich diecie. Materiał i metody. Uwapnienie kości mierzono metodą densytometryczną na kości przedramienia, przy użyciu aparatu EXA 3000. Konsumpcja produktów spożywczych będących źródłem wapnia w diecie studentów oceniana była metodą ankietową. Wyniki. W obydwu badanych grupach duży odsetek kobiet wykazywał zmiany charakterystyczne dla osteopenii - 54,9% u kobiet do 25 lat i 67,6% w grupie starszych studentek. Wykazano także zmiany charakterystyczne dla osteoporozy. W grupie mężczyzn do 25 lat zmiany typowe dla osteopenii miało 62,3%, a dla osteoporozy 6,6%. Wśród 9 starszych studentów zamiany w uwapnieniu wskazujące na osteopenię miało 44,4% badanych. Produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w całodziennych racjach pokarmowych studentów. Wnioski. Istnieje potrzeba podejmowania działań w zakresie żywieniowej oświaty zdrowotnej, obejmujących praktyczne wykorzystanie wiedzy w profilaktyce osteopenii i osteoporozy, skierowanych do osób młodych. Studenci z Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej powinni być objęci programem edukacji żywieniowej w zakresie profilaktyki osteoporozy.

23/24
Nr opisu: 0000029541
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Terroryzm żywnościowy - realne zagrożenie bezpieczeństwa państwa
Tytuł całości: W: Perspektywy bezpieczeństwa narodowego w XXI wieku / red. nauk. Mariusz Kubiak, Agnieszka Smarzewska
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2014
Strony zajęte przez pracę: S. 39-58
ISBN: 978-83-6104499-4
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 4.000
Liczba znaków: 55 352
Liczba arkuszy: 1,38
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: terroryzm ; bezpieczeństwo narodowe ; terroryzm żywnościowy
[sprawdź dostępność w katalogu AB]

24/24
Nr opisu: 0000039000
Autorzy: Anna Kos, Jerzy Władysław Bertrandt, Tomasz Marek Grudniewski, Zbigniew Kurkiewicz.
Tytuł pracy: Assessment of work's heaviness of sailors during training cruises on the Polish Navy frigate
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2007, Vol. 51, suppl. 1, 291
p-ISSN: 0250-6807

Kopia niedostępna: x
Opis nie został sporządzony z autopsji: x
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe w suplemencie zagranicznym
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.831
Słowa kluczowe ang.: sailors ; Polish Navy frigate ; work
Inne bazy podające opis:
  • WoS


      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB