AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: BIELECKI EDMUND
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000041786
Autorzy: Edmund Bielecki, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Fałszowanie żywności w Polsce w latach 2015-2018
Tytuł równoległy: Food adulteration in Poland in 2015-2018
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, T. 55, nr 2, s. 56--62
p-ISSN: 1509-1945

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe: fałszowanie żywności ; kontrola ; środek spożywczy zafałszowany ; zdrowie publiczne ; żywność
Słowa kluczowe ang.: food ; food adulteration ; food control ; public health
http://www.h-ph.pl/pdf/hyg-2020/hyg-2020-2-056.pdf
Streszczenie: Wprowadzenie. Dynamiczny postęp techniczny oraz rozwój biotechnologii sprawił, iż możliwości fałszowania żywności, zarówno w postaci przetworzonej, jak też pierwotnej, są coraz większe. Zafałszowana lub podrobiona żywność traci nie tylko swoje właściwości odżywcze, ale także może niekorzystnie wpływać na organizm człowieka, powodując określone zaburzenia zdrowotne. Cel. Analiza dynamiki zafałszowań żywności w Polsce na przestrzeni lat 2015-2018 z uwzględnieniem regionu kraju, rodzaju produktów żywnościowych oraz sposobu ich fałszowania. Materiały i metody. Na podstawie ujawnionych w Polsce danych dotyczących fałszowania żywności w latach 2015-2018 dokonano jakościowej i ilościowej oceny fałszowania produktów żywnościowych. Wyniki. Wykazano istotny wzrost liczby przypadków fałszowania żywności, przy czym najczęściej fałszowanymi produktami były wyroby garmażeryjne i pieczywo. Główną metodą fałszowania żywności było ukrywanie faktycznego składu produktów oraz podawanie w opisie produktów, które nie zostały użyte. Wnioski. Na przestrzeni lat 2015-2018 wykazano istotny wzrost liczby przypadków fałszowania żywności w Polsce, głównie wyrobów garmażeryjnych i pieczywa. Fałszowanie żywności stanowi realne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz ochrony zdrowia publicznego w Polsce.
Streszczenie: Introduction. The dynamic technical progress and the development of biotechnology have increased the possibilities of counterfeiting food, both processed and in its original form. Adulterated or counterfeit food not only loses its nutritional properties, but can also have an adverse effect on the human body, causing certain health disorders.Aim. The aim of the study was to analyse the dynamics of food adulteration in Poland in 2015-2018, taking into account the region of the country, the type of food products and the manner of their adulteration. Material and method. On the basis of data on food adulteration disclosed in Poland in 2015-2018, a qualitative and quantitative assessment of food adulteration was performed. Results. A significant increase in the number of cases of food adulteration was demonstrated. The most frequently counterfeit products being delicatessen and bread. The main method of food counterfeiting is to hide the actual composition of the products and to mention products that have not been used in the description. Conclusion. In 2015-2018, a significant increase in the number of cases of food adulteration in Poland, mainly delicatessen products and bread. Food adulteration poses a real threat to food and nutritional safety and the protection of public health in Poland.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB