AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: BOCHENEK MARTA
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Nr opisu: 0000038485
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Marta Bochenek, Marta Stachowicz, Justyna Brzezicha-Cirocka, Beata Ewa Kosińska, Jakub Czaja, Jan K. Karczewski.
Tytuł pracy: Ocena zawartości witaminy D w dietach sportowców i aktywnych fizycznie studentów
Tytuł całości: W: XXVII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Żywność i żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych, Poznań, 27-28.06.2019 : program - streszczenia / red. nauk. Juliusz Przysławski
Strony zajęte przez pracę: S. 40
ISBN: 978-83-7597-384-6
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa krajowa
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: witamina D ; niedobory żywieniowe ; dieta ; sportowcy ; studenci
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

2/3
Nr opisu: 0000038489
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Marta Stachowicz, Marta Bochenek, Justyna Brzezicha-Cirocka, Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Beata Ewa Kosińska, Jakub Czaja, Jan K. Karczewski.
Tytuł pracy: Oszacowanie zawartości witaminy D w dietach sportowców i aktywnych fizycznie studentów
Tytuł równoległy: Evaluation of vitamin D content in sports diets and physically active students
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, T. 52, nr 3, s. 227--232
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: witamina D ; niedobory żywieniowe ; dieta ; sportowcy ; studenci
Słowa kluczowe ang.: vitamin D ; dietary deficiencies ; daily food ration ; athletes ; students
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
https://ptfarm.pl/download/8,8,18,9,4,5
Streszczenie: Introduction. Nutrition of athletes and physically active people is an area which, taking into account various physiological and biochemical aspects, should allow for the fastest possible adaptation of the body in response to a training stimulus. Vitamin D contributes to maintaining the effi ciency of the musculoskeletal system, by affecting the bone mineralization and muscle mass, strength and endurance. Aim. The aim of the study was to assess the content of vitamin D in physically active diets of students from Biała Podlaska and athletes training in Tri-city sports centers. Material and methods. The research was conducted in 2017 and 2018 by means of a diagnostic survey using the author's interview questionnaire. The research covered 121 physically active students from Biała Podlaska (104 women (K) and 17 men (M) and 50 athletes (24 K and 26 M) from various disciplines from Tri-City sports centers in Gdańsk. weekly, and their training usually lasts an hour in the group of women and one and a half in the group of men. The results of the survey were developed in Microsoft Excel, and the daily food rations of respondents were analyzed using the program "Diet 5" (IŻŻ in Warsaw). Results. The energy value of all-day food rations varied; in the group (M) of students, 2,298 kcal, and in the group of sportsmen, 2,414 kcal, and in the group (K) the student diet provided an average of 1493 kcal, and sportsmen an average of 1747 kcal. The content of vitamin D in the diets of the subjects was insuffi cient; in the student and student groups it amounted on average to 1.81 ą 1.35 (0.28 to 8.45) and 2.92 ą 2.12 (0.58-7.77) ľg/person/day, while in groups of athletes it was slightly higher and amounted to: K: 2.69 ą 2.41 (0.12-11.64) and M: 4.40 ą 3.52 (0.42-13.6) ľg/person/day. Conclusions. The average content of vitamin D in the analyzed food rations of all students and athletes was defi nitely insuffi cient in relation to nutritional recommendations.

3/3
Nr opisu: 0000035964
Autorzy: Marta Stachowicz, Justyna Brzezicha-Cirocka, Marta Bochenek, Marta Grabowska, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Ocena zawartości witaminy B3 w napojach kokosowych
Tytuł równoległy: Assessment of the content of vitamin B3 in coconut drinks
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 1, s. 47--51
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: witamina B3 ; produkty kokosowe
Słowa kluczowe ang.: vitamin B3 ; coconut products
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27535
Streszczenie: Celem pracy była analityczna ocena zawartości niacyny w płynnych produktavch kokosowych. Zawartość niacyny w badanych produktach była zróżnicowana; w mleczku kokosowym znacząco wyższa w porównaniu z zawartością tej witaminy w mleku i wodzie kokosowej.
Streszczenie: Introduction. Milk is a source of many minerals and vitamins neccessary for propor functioning of the organism. The term niacin is commonly used to describe the two basic forms of vitamin B3, i.e. nicotinic acid and nicotinamide. Nicotinic acid protects against cardiovascular diseases. The frequency of coconut products has increased in recent days, especially among young people. This products can be good source of vitamin B3. Aim. The purpurose of present sudy has been evaluation of the level of vitamin B3 in coconut beverages and milk products. Material and methods. The different level content of niacin has been determinined by microbiological method. Results. The study provides information about the concentration of niacin in coconuts products. The highest content of vitamin B3 was in analysed coconut milks. Conclusions. The content of niacin in the tested products was varied; in a specific coconut milk signifi cantly higher compared to the content of this vitamin in milk and coconut water.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB