AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: CHĘCIŃSKA-MACIEJEWSKA ZUZANNA
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Nr opisu: 0000045244
Autorzy: Maciej Domański, Anna Domańska, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Sabina Lachowicz-Wiśniewska, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marcin Weiner.
Tytuł pracy: Health and nutritional behavior of a selected group of south-eastern Poland patients : a pilot study
Tytuł równoległy: Zachowania zdrowotne i żywieniowe wybranej grupy pacjentów z Polski południowo-wschodniej : badanie pilotażowe
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 17, issue 1, p. 1--11
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: aktywność fizyczna ; odżywianie ; otyłość ; pacjenci ; zachowania zdrowotne ; zachowania żywieniowe
Słowa kluczowe ang.: health behavior ; nutrition ; nutritional behavior ; obesity ; patients ; physical activity
https://www.termedia.pl/HEALTH-AND-NUTRITIONAL-BEHAVIOR-OF-A-SELECTED-GROUP-OF-SOUTH-EAST-POLAND-PATIENTS-A-PILOT-STUDY,99,48692,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2022.122343
Streszczenie: Background. The growing number of people with excess body weight is one of the most important global health issues. The increase in the number of people with excess weight and obesity leads to a shortened life expectancy. Material and methods. The aim of this pilot study was to use a questionnaire survey to determine the lifestyle of the people in a group of 84 Polish patients from south-eastern Poland, including diet, physical activity, and health. The pilot studies were carried out from December 2021 to January 2022 in a family doctor's clinic among people in search of advice, who willingly volunteered themselves for the study. Results. The results of the study showed that 33% of women and 44% of men have excess body weight. Economic status statistically significantly affects the incidence of overweight and obesity. However, the level of education does not have a statistically significant effect on body weight. The irregularity of meals among the respondents was often explained by irregular work and many responsibilities. Our research also showed a low physical activity of the studied population. Conclusions. Improper nutrition combined with other anti-health behaviors make it significant to introduce intensive health education programs.
Streszczenie: Wprowadzenie. Wzrastająca liczba osób z nadmierną masą ciała jest jednym z najważniejszych globalnych problemów zdrowotnych. Wzrost liczby osób z nadwagą i otyłością prowadzi do skrócenia średniej długości życia. Materiał i metody. Celem badań pilotażowych było określenie z a pomocą ankiety kwestionariuszowej stylu życia w 84-osobowej grupie polskich pacjentów z południowo-wschodniej Polski z uwzględnieniem diety, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Badania pilotażowe przeprowadzono od grudnia 2021 do stycznia 2022 w poradni lekarza rodzinnego wśród chętnych osób szukających porady lekarskiej. Wyniki. Wyniki badań wykazały, że 33% kobiet i 44% mężczyzn ma nadwagę. Status ekonomiczny statystycznie istotnie wpływa na występowanie nadwagi i otyłości. Natomiast poziom wykształcenia nieistotny statystycznie nie ma wpływu na masę ciała. Nieregularność posiłków wśród respondentów była często tłumaczona nieregularnością pracy i wieloma obowiązkami. Z naszych badań wynika również niska aktywność fizyczna badanej populacji. Wnioski. Niewłaściwe odżywianie w powiązaniu z innymi zachowaniami antyzdrowotnymi oraz mała aktywność fizyczna sprawiają, że ważne jest wprowadzenie intensywnych programów edukacji zdrowotnej.

2/3
Nr opisu: 0000034997
Autorzy: Paulina Wojtyła-Buciora, Tomasz Bołdowski, Cezary Wojtyła, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Katarzyna Juszczak, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Andrzej Wojtyła, Hanna Krauss.
Tytuł pracy: National survey of body mass and dietary behaviour for middle school, high school and university students
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, Vol. 3, Issue 1, p. 64--69
p-ISSN: 2450-5927

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Język publikacji: ENG
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: overweight ; obesity ; nutrition ; students
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
https://www.termedia.pl/National-survey-of-body-mass-and-dietary-behaviour-for-middle-school-high-school-and-university-students,100,30365,0,1.html
DOI: 10.5114/jhi.2017.69168
Streszczenie: Introduction: According to a report from the European Association for the Study of Obesity (EASO), there are 200 million overweight and obese school children in the world today. To assess body mass for students in Poland, in middle schools, high schools and universities, according to growth charts and BMI. Also, to investigate the link between chosen dietary habits and the risks to these subjects of being overweight and obese. Material and methods: The 13,566 subjects surveyed in 2011 consisted of middle school (3,548), high school (4,423) and university (5,595) students. The two younger groups received a questionnaire that had been devised by GIS (Poland's Chief Sanitary Inspectorate) based on one previously used for the WHO's global school-based student health survey (GSHS). An electronic questionnaire was used for the university students, made available at a designated internet site. Results: Overweight rates of 13%, 11% and 14% were found in students from middle-school, high-school and university. Overall obesity rates were 3%. Most subject ate three meals daily, although almost 1 in 5 said they ate only 1 to 2 meals daily. Snacking between meals was admitted by 84%, 89% and 89% of students, respectively, whereas corresponding rates for nighttime eating were 24%, 37% and 36%. Conclusions: The survey demonstrated that overweight status, according to growth charts and BMI, occurs in 13%, 11% and 14% of subjects in each student group, respectively. Overall, obesity accounts for 3% of respondents. Numerous instances of abnormal dietary habits were found, highlighted by irregular mealtimes, between-meal snacking and nighttime eating.

3/3
Nr opisu: 0000033209
Autorzy: Paulina Wojtyła-Buciora, Tomasz Bołdowski, Cezary Wojtyła, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Krzysztof Wojtyła, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Andrzej Wojtyła, Hanna Krauss.
Tytuł pracy: The "Keep Fit!" programme for building health-competence in children and adolescents in Poland regarding their diet and physical activity - study design
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 2, no. 2, p. 172--177
p-ISSN: 2450-5927
e-ISSN: 2450-5722

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Język publikacji: ENG
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: dieta ; aktywność fizyczna ; zachowania zdrowotne ; dzieci ; młodzież ; program "Trzymaj Formę" ; Polska
Słowa kluczowe ang.: diet ; physical activity ; health behavior ; children and adolescents ; "Keep Fit" programme ; Poland
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.termedia.pl/The-Keep-Fit-programme-for-building-health-competence-in-children-and-adolescents-in-Poland-regarding-their-diet-and-physical-activity-study-design,100,29228,1,1.html
DOI: 10.5114/jhi.2016.65359
Streszczenie: Introduction: The "Keep Fit!" programme is an initiative for promoting healthy lifestyles in schoolchildren, which uses a two-pronged approach of focusing on a balanced diet combined with regular physical activity. Hitherto, nine editions of the programme have taken place, involving more than seven million pupils attending over 8800 schools. Due to its scope and coverage being so wide, the "Keep Fit!" programme was recognised as being the largest educational programme in the European Union. The aim of the present study was to investigate the health behaviours of pupils and students in Poland, with focus on their eating habits, physical activity, self-assessed weight, psychoactive substance use, and the impact that taking part in the "Keep Fit!" programme had on changing their lifestyle. Material and methods: The study involved cross-sectional surveys in Poland conducted in 2009 among randomly selected samples of junior high-school pupils (ages 13-16), and in 2011 of pupils attending junior high school, high school (ages 17-19), as well as university students aged 25 and younger. The questionnaire was devised by the Chief Sanitary Inspectorate (GIS). Data was analysed from correctly completed questionnaires among 9,360 and 11,863 eligible respondents in 2009 and 2011, respectively. Results: Among eligible survey respondents, 53% (4970) in 2009 and 14% (1674) took part in the "Keep Fit!" programme. Both in 2009 and 2011 the "Keep Fit!" programme has made a significant and beneficial impact in terms of eating habits and physical activity among programme participants. Conclusions: The "Keep Fit!" programme should be continued so as to prevent overweight, obesity, and other chronic non-communicable diseases from occurring in schoolchildren.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB