AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: DADEJ ANGELIKA
Liczba odnalezionych rekordów: 6



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/6
Nr opisu: 0000046111
Autorzy: Iwona Mystkowska, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Panasiuk, Angelika Dadej, Adam Szepeluk, Ewa Plażuk, Aleksandra Dmitrowicz.
Charakterystyka formalna: projekt badawczy
Język publikacji: POL

2/6
Nr opisu: 0000046120
Autorzy: Iwona Mystkowska, Angelika Dadej, Aleksandra Dmitrowicz, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Panasiuk, Ewa Plażuk.
Tytuł pracy: Ocena wpływu biostymulatorów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych i gotowanych Helianthus tuberosus
Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r.
Miejsce wydania: Bonin
Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 49-51
ISBN: 978-83-87109-89-9
Uwagi: Poster.
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: biostymulatory ; miąższ ; smakowitość ; topinambur
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf

3/6
Nr opisu: 0000046399
Autorzy: Mariusz Boratyński, Angelika Dadej, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Znaczenie indeksu glikemicznego w dietoterapii cukrzycy typu 2
Tytuł równoległy: Significance of the glycaemic index in diet therapy of type 2 diabetes
Tytuł całości: W: Współczesne trendy w dietetyce / red. nauk. Joanna Gromadzka-Ostrowska
Miejsce wydania: Łódź
Wydawca: ArchaeGraph Wydawnictwo Naukowe
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 207-224
ISBN: 978-83-67527-62-0
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: cukrzyca typu 2 ; dietoterapia ; indeks glikemiczny
Słowa kluczowe ang.: diet therapy ; glycaemic index ; type 2 diabetes
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

4/6
Nr opisu: 0000044738
Autorzy: Angelika Dadej, Paweł Kryśkiewicz.
Tytuł pracy: Potencjalny wpływ spożycia wybranych produktów żywnościowych bogatych w tryptofan na jakość snu wśród osób dorosłych z zaburzeniami snu
Tytuł całości: W: Aktualne aspekty zdrowia, choroby oraz funkcjonowania człowieka w różnych okresach życia / red. nauk. Mariola Głowacka, Adrianna Frydrysiak-Brzozowska, Maciej Słodki
Miejsce wydania: Płock
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Akademii Mazowieckiej w Płocku
Rok wydania: 2022
Strony zajęte przez pracę: S. 23-41
ISBN: 978-83-66277-40-3
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: produkty żywnościowe ; sen ; tryptofan ; zaburzenia snu
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

5/6
Nr opisu: 0000044613
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Angelika Dadej, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Ginter.
Tytuł pracy: Topinambur (Helianthus tuberosus L.) źródło substancji prozdrowotnych
Tytuł równoległy: Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) is a source of health-promoting substances
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, nr 1(8), s. 183--189
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: inulina ; prebiotyk ; topinambur
Słowa kluczowe ang.: Helianthus tuberosus L. ; inulin ; prebiotic
https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2023/01/Topinambur-Helianthus-tuberosus-L.-zrodlo-substancji.pdf
Streszczenie: Celem pracy był przegląd literatury naukowej dotyczącej substancji prozdrowotnych występujących w topinamburze, tj. aminokwasy egzogenne, peptydy, białka, błonnik pokarmowy, oligosacharydy, polisacharydy, alkohole wielowodorotlenowe, witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, cholina i lecytyna oraz substancje fitochemiczne. Topinambur dzięki tym substancjom uważany jest za żywność funkcjonalną, której wartości odżywcze wywierają korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu. Poza funkcją żywieniową wykazuje właściwości dietetyczne i prebiotyczne, polegające na poprawie stanu zdrowia i zmniejszeniu występowania wielu chorób. Uważany jest za środek przeczyszczający, żółciopędny, moczopędny, działający tonizująco na żołądek dzięki inulinie - prebiotykowi hamującemu rozwój patogennych bakterii w jelitach. Substancje prozdrowotne sprawiają, że Helianthus tuberosus polecany jest szczególnie osobom z owrzodzeniem żołądka i dwunastnicy oraz diabetykom.
Streszczenie: The aim of the study was to review the scientific literature on health-promoting substances in topinambour such as: essential amino acids, peptides, proteins, dietary fiber, oligosaccharides, polysaccharides, polyhydric alcohols, vitamins, minerals, fatty acids, choline and lecithin, and phytochemicals. Thakns to these substances, Jerusalem artichoke is considered a functional food, the nutritional values of which have a beneficial effect on many body functions. In addition to the nutritional function, it exhibits dietary and prebiotic properties, consisting in improving healht and reducing the incidence of many diseases. It is considered a laxative, choleretic, diuretic, tonic to the stomach thanks to inulin, a prebiotic inhibiting the growth of pathogenic bacteria in the intestines. Health-promoting substances make Helianthus tuberosus especially recommended for people with gastric and duodenal ulcers and for diabetics.
Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Fundusz rozwoju pracowników uczelni - subwencja, PB/14/21

6/6
Nr opisu: 0000044454
Autorzy: Iwona Mystkowska, Angelika Dadej, Beata Ewa Kosińska.
Tytuł pracy: Żywność ekologiczna i tradycyjna w opinii grupy studentów Akademii Bialskiej Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Tytuł całości: W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego : materiały konferencyjne, Warszawa, 17-18.11.2022 r.
Miejsce wydania: Warszawa
Wydawca: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka. Katedra Dietetyki
Rok wydania: 2022
Strony zajęte przez pracę: S. 81
Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: studenci ; wiedza ; zdrowie ; żywność ekologiczna ; żywność tradycyjna
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB