AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: DMITROWICZ ALEKSANDRA
Liczba odnalezionych rekordów: 12



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/12
Nr opisu: 0000046696
Autorzy: Iwona Mystkowska, Aleksandra Dmitrowicz.
Tytuł pracy: Effect of Biostimulants on the Content and Uptake of Selected Macronutrients in Jerusalem Artichoke Tubers (Helianthus tuberosus L.)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2024, Vol. 25, issue 2, p. 190--202
p-ISSN: 2299-8993
e-ISSN: 2081-139X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.300
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe ang.: Jerusalem artichoke ; minerals ; varieties
http://www.jeeng.net/Effect-of-Biostimulants-on-the-Content-and-Uptake-of-Selected-Macronutrients-in-Jerusalem,176248,0,2.html
DOI: 10.12911/22998993/176248
Streszczenie: The aim of the study was to determine the effect of biostimulants on the content and uptake of selected macronutrients (phosphorus, calcium, magnesium and potassium) in tubers of two varieties of Jerusalem artichoke. The experiment was conducted in a two-factor arrangement (split-plot) with three replications in 2021-2022 at an individual farm in Międzyrzec Podlaski, Poland. The effect of two factors was studied. The first-order factor was two varieties of Helianthus tuberosus: 'Albik' and 'Rubik', and the second-order variants of biostimulant application: Kaishi, Maral, Nutrigreen AD, and Vanadoo. The effectiveness of the application of individual biostimulants in the cultivation of two varieties of Jerusalem artichoke was compared with the control object (without the application of biostimulants). The variety 'Rubik' accumulated the most phosphorus, calcium and potassium and the variety 'Albik' accumulated magnesium. Biostimulants increased the concentration of phosphorus, magnesium and calcium, and decreased potassium compared to topinambur tubers harvested from the control object. Macronutrient content in tubers of the tested varieties Helianthus tuberosus can be ranked in descending order: potassium > phosphorus > calcium> magnesium. The cultivar 'Albik' was characterized by the highest macro-nutrient uptake capacity. The application of biostimulants increased the uptake of phosphorus, magnesium, calcium and potassium compared to the control. The content and uptake of phosphorus, calcium, magnesium and potassium were influenced by climatic conditions.
Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Regulamin wsparcia rozwoju zawodowego pracowników uczelni, PB/14/2021

2/12
Nr opisu: 0000046111
Autorzy: Iwona Mystkowska, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Panasiuk, Angelika Dadej, Adam Szepeluk, Ewa Plażuk, Aleksandra Dmitrowicz.
Charakterystyka formalna: projekt badawczy
Język publikacji: POL

3/12
Nr opisu: 0000045377
Autorzy: Iwona Mystkowska, Aleksandra Dmitrowicz.
Tytuł pracy: Evaluation of the Effect of Biostimulants on Palatability and Flesh Darkening of Raw and Cooked Tubers of Helianthus tuberosus
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 24, issue 6, p. 119--128
p-ISSN: 2299-8993
e-ISSN: 2081-139X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.300
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe ang.: abiotic stress ; flavor ; flesh darkening ; tuber sunflower
http://www.jeeng.net/Evaluation-of-the-Effect-of-Biostimulants-on-Palatability-and-Flesh-Darkening-of,162783,0,2.html
DOI: 10.12911/22998993/162783
Streszczenie: The purpose of the conducted research was to evaluate the effect of four biostimulants on the palatability and darkening of the flesh of raw and cooked tubers according to a 9-degree scale of two varieties of 'Albik' and 'Rubik' of Jerusalem artichoke - JA (Helianthus tuberosus L.). Field trials were conducted in 2021-2022 with biostimulants on an individual farm in Międzyrzec Podlaski, Poland. The experiment was established using the randomized sub-block (split-plot) method. The effect of two factors was studied. The first-order factor was two varieties of Helianthus tuberosus: Albik and Rubik, and the second-order variants of biostimulant application: Kaishi, Maral, Nutrigreen AD, Vanadoo. The effectiveness of the application of individual biostimulants in the cultivation of two varieties of Jerusalem artichoke was compared with the control object (without the application of biostimulants). The methods of applying biostimulants did not change the palatability and darkening of the flesh of cooked tubers, and raw tubers after 1 hour, but had a significant effect on the darkening of the flesh of raw tubers 10 minutes after cutting. The raw and cooked flesh of the 'Albik' variety darkened the least, and this variety proved to be the most palatable on a scale of 1-9.
Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Regulamin wsparcia rozwoju zawodowego pracowników uczelni, PB/14/2021

4/12
Nr opisu: 0000045125
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Anna Sikorska, Aleksandra Dmitrowicz.
Tytuł pracy: Impact of Care and Nutrition Methods on the Content and Uptake of Selected Mineral elements in Solanum tuberosum
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 13, issue 3, article number 690
p-ISSN: 2073-4395

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 3.700
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe ang.: abiotic stress ; biotic stress ; field experimentation ; mineral content ; tuber nutritional composition
https://www.mdpi.com/2073-4395/13/3/690
DOI: 10.3390/agronomy13030690
Streszczenie: The aim of the study was to evaluate the content and uptake of macronutrients (P, Ca, Mg, K) in Solanum tuberosum tubers and the effect of care with biostimulants from a three-year field experiment conducted at the Agricultural Experimental Station in Zawady, Poland. The experiment was set up in a split-plot arrangement with three replications. The first factor was two varieties of edible potato (Oberon and Malaga), and the second factor was five treatments with herbicide and biostimulants: (I) control facility, (II) herbicide (chlomazone + metribuzin), (III) herbicide and biostimulant PlonoStart, (IV) herbicide and biostimulant Aminoplant, (V) herbicide and biostimulant Agro-Sorb Folium. Biostimulants and herbicide increased the concentration of P, Mg, Ca, and K compared to tubers harvested from the control facility. The Oberon variety had the highest macro-nutrient uptake capacity. The application of herbicide with biostimulants increased the uptake of the mentioned mineral nutrients compared to the control variant. Climatic conditions affected the content and uptake of selected elements.

5/12
Nr opisu: 0000045379
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Łukasz Domański, Ezerskiene Sigute, Aleksandra Dmitrowicz.
Charakterystyka formalna: udział w konferencji naukowej
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe ang.: biostimulators ; herbicides ; macroelements ; potato tubers

6/12
Nr opisu: 0000047251
Autorzy: Iwona Mystkowska, Aleksandra Dmitrowicz.
Charakterystyka formalna: udział w konferencji naukowej
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe ang.: dairy industry ; inulin ; Jerusalem artichoke
Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Akademia Bialska im. Jana Pawła II w ramach Regulaminu wsparcia rozwoju zawodowego pracowników, PB/14/2021

7/12
Nr opisu: 0000046120
Autorzy: Iwona Mystkowska, Angelika Dadej, Aleksandra Dmitrowicz, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Panasiuk, Ewa Plażuk.
Tytuł pracy: Ocena wpływu biostymulatorów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych i gotowanych Helianthus tuberosus
Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r.
Miejsce wydania: Bonin
Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 49-51
ISBN: 978-83-87109-89-9
Uwagi: Poster.
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: biostymulatory ; miąższ ; smakowitość ; topinambur
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf

8/12
Nr opisu: 0000045681
Autorzy: Aleksandra Dmitrowicz, Iwona Mystkowska, Ewa Plażuk, Jakub Targoński.
Tytuł pracy: Ocena zawartości żelaza w wybranych płatkach owsianych
Tytuł równoległy: Evaluation of the iron content of selected oat flakes
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, nr 1(9), s. 125--134
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: mikroelementy ; płatki owsiane ; żelazo
Słowa kluczowe ang.: iron ; micronutrients ; oat meal
https://apcz.umk.pl/HERB/article/view/44579
DOI: 10.12775/HERB.2023.009
Streszczenie: Niedobór żelaza (Fe) stanowi jeden z najczęstszych i najbardziej rozpowszechnionych niedoborów składnika odżywczego. Niewystarczająca ilość żelaza, a zatem taka, która nie pozwala na utrzymanie funkcji fizjologicznych, może objawiać się zawrotami głowy, zmęczeniem, bladością i suchością skóry czy też nieregularnym biciem serca. Brak tego mikroelementu może mieć niekorzystne skutki na długoterminowy rozwój neurologiczny i zachowanie u dzieci. Zaspokojenie zapotrzebowania na składnik odżywczy u osób w danym wieku i płci powinien opierać się w głównej mierze na średnim dziennym spożyciu zalecanych ilości żelaza. Płatki owsiane są źródłem wielu składników mineralnych, takich jak białko, potas, magnez, witamina B6, a także żelazo. Wyróżniamy trzy rodzaje płatków owsianych: klasyczne, błyskawiczne oraz górskie. Produkty różnią się procesem przetwarzania, stopniem rozdrobnienia i granulacją ziarna. Celem pracy było określenie różnic w zawartości żelaza w płatkach owsianych ze względu na rodzaj tego produktu spożywczego. Najwyższą zawartością Fe charakteryzowały się klasyczne płatki owsiane, cechujące się najmniejszym stopniem przetworzenia - 34,494 mgˇkg-1. Niewiele mniejszą zawartość pierwiastka, na poziomie 33,967 mgˇkg-1, stwierdzono w płatkach górskich, natomiast płatki błyskawiczne, poddane obróbce w największym stopniu, zawierały 31,470 mgˇkg-1 mikroelementu.
Streszczenie: Iron deficiency is one of the most common and widespread deficiencies of the nutrient. Insufficient amounts of iron necessary to maintain physiological functions can manifest as dizziness, fatigue, pale and dry skin, or irregular heartbeat. Lack of the micronutrient can have adverse effects on long-term neurological development and behavior in children. Satisfaction of nutrient requirements for a given age and gender should be based primarily on the average daily intake of recommended amounts of iron. Oatmeal is a source of many minerals, such as protein, potassium, magnesium, vitamin B6, as well as iron. There are three types of oat flakes - classic flakes, instant flakes and mountain flakes. The products differ in processing, degree of grinding and granulation of the grain. The purpose of this study was to determine the differences in iron content in oat flakes due to the types of the food product. The highest Fe content was found in classic oat flakes characterized by the lowest level of processing - 34.494 mgˇkg-1. A slightly lower content of the element, at 33.967 mgˇkg-1, was found in mountain flakes, while instant flakes, characterized by the highest level of processing, contained 31.470 mgˇkg-1 of the micronutrient.
Projekt/grant: Analiza porównawcza wybranych elementów składu chemicznego surowców i produktów glutenowych i bezglutenowych w Polsce i na Litwie : Regulamin wsparcia rozwoju zawodowego pracowników uczelni, PB/14/2022

9/12
Nr opisu: 0000045721
Autorzy: Magda Tyczyno, Aleksandra Dmitrowicz.
Tytuł pracy: Świadomość studentów Akademii Bialskiej Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w zakresie bezpieczeństwa żywności
Tytuł całości: W: Zagadnienia kultury fizycznej i zdrowia w badaniach młodych naukowców : streszczenia materiaów konferencyjnych SKN / red. Martyna Jarocka, Artur Litwiniuk
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Filia w Białej Podlaskiej
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 66
ISBN: 978-83-61509-78-3
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; studenci ; świadomość ; zachowania żywieniowe ; żywność
https://www.awf-bp.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/Abstact-book-O-SKN-2.06.2023r-FAWF-WWFiZ-Biala-Podlaska-5.pdf

10/12
Nr opisu: 0000045722
Autorzy: Magda Tyczyno, Aleksandra Dmitrowicz, Iwona Mystkowska.
Charakterystyka formalna: udział w konferencji naukowej
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; studenci ; świadomość ; żywność

11/12
Nr opisu: 0000046168
Autorzy: Iwona Mystkowska, Aleksandra Dmitrowicz, Ewa Plażuk.
Tytuł pracy: Topinambur źródłem inuliny dla przemysłu mleczarskiego
Tytuł równoległy: Jerusalem Artichoke a Source of Inulin for the Dairy Industry
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, nr 7, s. 32--36
p-ISSN: 0478-6599

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe: inulina ; przemysł mleczarski ; topinambur
Słowa kluczowe ang.: dairy industry ; inulin ; topinambur
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Topinambur (Helianthus tuberosus), często nazywany słonecznikiem bulwiastym, jest rośliną pochodzącą z Ameryki Północnej. Z rośliny tej na skalę przemysłową pozyskuje się inulinę. Inulina jest rozpuszczalnym w wodzie polisacharydem magazynującym i należy do grupy niestrawnych węglowodanów zwanych fruktanami. Powszechnie inulina jest stosowana jako prebiotyk, modyfikator tekstury, zamiennik tłuszczu lub cukru, a także może oddziaływać bezpośrednio i pośrednio na układ jelitowy i wiele części ludzkiego ciała. Połączenie probiotyku i prebiotyku, z działaniem bifidogennym inuliny, może odgrywać decydującą rolę w zwalczaniu chorób jelit. Niniejszy przegląd omawia zalety inuliny jako dodatku do produktów mleczarskich.
Streszczenie: Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) often referred to as Tuber Sunflower is a plant native to North America. Inulin is extracted from this plant on an industrial scale. Inulin is a water-soluble storage polysaccharide and belongs to a group of indigestible carbohydrates called fructans. Commonly, inulin is used as a prebiotic, texture modifier, fat or sugar substitute, and can have direct and indirect effects on the intestinal tract and many parts of the human body. The combination of a prebiotic and probiotic with the bifidogenic effects of inulin can play a decisive role in combating intestinal diseases. This review discusses the benefits of inulin as an additive to dairy products.
Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Regulamin wsparcia rozwoju zawodowego pracowników uczelni, PB/14/2021

12/12
Nr opisu: 0000045685
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Aleksandra Dmitrowicz.
Tytuł pracy: Wartość lecznicza i fizjoterapeutyczna miodu pszczelego
Tytuł równoległy: Healing and physiotherapeutic value of bee honey
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, nr 1(9), s. 154--165
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: apiterapia ; fizjoterapia ; miód pszczeli ; właściwości zdrowotne
Słowa kluczowe ang.: apitherapy ; health properties ; honey ; physiotherapy
https://apcz.umk.pl/HERB/article/view/44582
DOI: 10.12775/HERB.2023.012
Streszczenie: Celem pracy było przedstawienie i podsumowanie już znanych informacji na temat wartości leczniczej i fizjoterapeutycznej miodu pszczelego. Badania wykazały, że działa on pozytywnie w leczeniu wielu schorzeń. Szczególnie korzystny wpływ przypisuje mu się na układ krążenia, pracę serca, układ nerwowy oraz schorzenia układu pokarmowego. Dobrze oddziałuje na układ oddechowy oraz dodatnio wpływa na skórę i błony śluzowe. Oprócz swoich działań prozdrowotnych miód ma jeszcze doskonałe właściwości fizyczne, np. lepkość, która pozwala na zastosowanie w terapii manualnej narządu ruchu zabiegu miodobrania.
Streszczenie: The aim of the study was to present and summarize the existing information on the therapeutic and physiotherapeutic value of bee honey. Studies have shown that it works positively in the treatment of many conditions. Particularly beneficial effects are attributed to diseases of the circulatory system, heart function, nervous system and gastrointestinal tract. It works well on the respiratory system and has a positive effect on the skin and mucous membranes. In addition to its pro-health effects, honey also has excellent physical properties - viscosity, thanks to which it has been used in the manual therapy of the musculoskeletal system of the honey-bearing procedure.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB