AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: DOŁĘGA HONORATA
Liczba odnalezionych rekordów: 17



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/17
Nr opisu: 0000036096
Autorzy: Krystyna Zarzecka, Iwona Mystkowska, Marek Gugała, Honorata Dołęga.
Tytuł pracy: Content and uptake of selected macroelements with the yield of potato tubers depending on herbicides and biostimulators
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, Vol. 24, no. 1, p. 165--179
p-ISSN: 1644-2296

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.710
Punktacja ministerstwa: 70.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: potato ; herbidices ; biostimulators ; phosporus ; calcium ; magnesium
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/1519/
DOI: 10.5601/jelem.2017.22.3.1519
Streszczenie: Field trails set up on very light and light soil were conducted in 2012-2014. The experiment was designed in triplicates, using the method of random sub-blocks in a split-plot system. The investigated factors were: I - three varieties of edible potato: Bartek, Gawin and Honorata. II - five ways of management: 1. control object - with mechanical weed control; 2. the herbicide Harrier 295 ZC - 2.0 dm3ˇha-1; 3. the herbicide Harrier 295 ZC - 2.0 dm3ˇha-1 with the biostimulant Kelpak SL - 4.0 dm3ˇha-1; 4. the herbicide Sencor 70 WG - 1.0 kgˇha-1. 5. the herbicide Sencor 70 WG - 1.0 kgˇha-1 with the biostimulant Asahi SL - 1.5 dm3ˇha-1. The aim of the study was to determine the influence of herbicides and biostimulants on the content and uptake of the selected macroelements: phosphorus, calcium and magnesium, with the yield of potato tubers. The content of phosphorus, calcium and magnesium and their uptake with the yield of tubers depended significantly on the varieties, weed control and weather conditions during the growth season. The highest mean phosphorus content was found in the variety Bartek and the highest mean levels of calcium and magnesium were determined in the variety Honorata. The variety Honorata was also distinguished by the highest ability to take up macroelements with the yield of tubers. The highest content and uptake of phosphorus, calcium and magnesium were noted in tubers collected in the treatments (4, 5) where a mixture of Sencor 70 WG herbicide at a dose of 1.0 kgˇha-1 with the Asahi SL biostimulant at a dose of 1.5 dm3 ha-1 was used.

2/17
Nr opisu: 0000037976
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Anna Sikorska, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Marek Niewęgłowski, Honorata Dołęga.
Tytuł pracy: The effect of herbicides and biostimulators on polyphenol content of potato (Solanum tuberosum) tubers and leaves
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, Vol. 18, no. 1, p. 102--106
p-ISSN: 1658-077X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 100.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: cultivars ; herbicydes ; biostimulants ; potato
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Inne bazy podające opis:
  • Scopus

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1658077X16302235
    DOI: 10.1016/j.jssas.2017.02.004
    Streszczenie: The objective of the research was to determine the polyphenol content in the tubers and leaves of selected table potato cultivars cultivated using herbicides and biostimulants. A field experiment was conducted in Wojnów (52°12'59"N, 22°34'37"E), Poland (Multi-business 'Solex' Company) from 2012 to 2014. The experiment was a two-way random split-plot arrangement of plots with three replicates. The following factors were examined: three medium-early potato cultivars - Bartek, Gawin, Honorata, and five methods application of herbicides and biostimulants (Harrier 295 ZC, Sencor 70 WG, growth regulators Kelpak SL and Asahi, control where weeds were mechanically controlled). Polyphenol content was determined in fresh potato tuber mass by the spectrophotometric method using Folin-Ciocalteu reagent. The tuber content of polyphenols was affected by the cultivars, herbicides and biostimulants as well as weather conditions during the growing season. The herbicides and biostimulants increased the concentration of polyphenol compounds compared with the control tubers. Polyphenol content in potato leaves was significantly affected by cultivar traits only. Of the tested cultivars, Honorata and Gawin accumulated the most and the least polyphenols, respectively.

    3/17
    Nr opisu: 0000035552
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Honorata Dołęga.
    Tytuł pracy: Zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach ziemniaka w zależności od aplikacji herbicydów i biostymulatorów
    Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka: X Jubileuszowa Konferencja Naukowa Polanica Zdrój 8-10 maja 2018 r. / oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski
    Miejsce wydania: Polanica Zdrój
    Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
    Rok wydania: 2018
    Strony zajęte przez pracę: S.50-51
    ISBN: 978-83-923549-1-8
    Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
    Charakterystyka merytoryczna: abstrakt
    Język publikacji: POL
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: azotany ; ziemniaki ; herbicydy ; biostymulatory
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii

    4/17
    Nr opisu: 0000034880
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska, Honorata Dołęga.
    Tytuł pracy: The effect of herbicides and biostimulators on the content of sugars in edible potato tubers
    Tytuł całości: W: International Scientific Conference New tends in food safety and quality 5-7 october 2017
    Miejsce wydania: Kaunas
    Wydawca: Aleksandras Stulginskis University
    Rok wydania: 2017
    Strony zajęte przez pracę: S. 47
    Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe międzynarodowe (książka streszczeń)
    Język publikacji: ENG
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: streszczenie
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii

    5/17
    Nr opisu: 0000035256
    Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Anna Sikorska, Iwona Mystkowska, Honorata Dołęga.
    Tytuł pracy: Wpływ herbicydów i biostymulatorów wzrostu na ograniczenie zachwaszczenia i plonowanie ziemniaka jadalnego
    Tytuł równoległy: Effect of herbicides and growth biostimulants on weed reduction and yield of edible potato
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2017, nr 34(4), s. 59-66
    p-ISSN: 0860-4088

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 12.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziemniak ; odmiany ; herbicydy ; biostymulatory ; fitotoksyczność
    Słowa kluczowe ang.: potato ; cultivars ; herbicides ; biostimulants ; phytotoxicity
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
    http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2017/FA%2034(4)%202017%20Gugala.pdf
    Streszczenie: Field studies were conducted on a farm in Wojnów (52°12' N, 22°34' E) in the years 2012-2014. Research purpose was to assess the impact of herbicides and their mixtures with bio-stimulants on the ability to reduce infestation in the edible potato cultivation and to determine their phytotoxic effect on the crop. The experiment has studied the influence of two factors: I factor - three moderately early varieties of edible potato: Bartek, Gawin, Honorata. II factor - five variants of using herbicides and bio-stimulants: 1. the control objecttreatment - mechanical weed control, 2. herbicide Harrier 295 ZC in dose 2.0 dm3 •ha-1, 3. herbicide Harrier 295 ZC in dose 2.0 dm3 •ha-1; then on the east two times biostimulants Kelpak SL in dose 2.0 dm3 •ha-1, 4. herbicide Sencor 70 WG in dose 1.0 kg•ha-1, 5. herbicide Sencor 70 WG + then on the east two times biostimulants Asahi SL in dose 1.0 dm3 •ha-1. The herbicides and biostimulants have impacted the reduction of a fresh mass of weeds compared to the control treatment. Significant effect of the studied factors on the phytotoxic damage to potato plants was stated. In addition, the herbicides and growth biostimulants used in the experiment contributed to the overall yield of potato tubers from 13.6 to 33.2% the controltreatment.
    Streszczenie: Badania polowe przeprowadzono w gospodarstwie rolnym w Wojnowie (52°12' N, 22°34' E) w latach 2012-2014. Ich celem była ocena wpływu herbicydów i biostymulatorów na możliwość ograniczenia zachwaszczenia w uprawie ziemniaka jadalnego i określenie ich fitotoksycznego oddziaływania na roślinę. W doświadczeniu badano wpływ dwóch czynników: I czynnik - trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Bartek, Gawin, Honorata. II czynnik - pięć sposobów stosowania herbicydów i biostymulatorów: 1. obiekt kontrolny: pielęgnacja mechaniczna 2. herbicyd Harrier 295 ZC w dawce 2,0 dm3 •ha-1, 3. herbicyd Harrier 295 ZC w dawce 2,0 dm3 •ha-1 a następnie po wschodach roślin dwukrotnie bioregulator Kelpak SL w dawce 2,0 dm3 •ha-1, 4. herbicyd Sencor 70 WG w dawce 1,0 kg•ha-1, 5. herbicyd Sencor 70 WG a następnie po wschodach roślin dwukrotnie biostymulator Asahi SL w dawce 1,0 dm3 •ha-1. Stosowane herbicydy i biostymulatory wpłynęły na ograniczenie świeżej masy chwastów w porównaniu do obiektu kontrolnego. Stwierdzono istotny wpływ badanych czynników na fitotoksyczne uszkodzenia roślin ziemniaka. Ponadto stosowane w doświadczeniu herbicydy i biostymulatory wzrostu przyczyniły się do wzrostu plonu ogólnego bulw ziemniaka od 13,6 do 33,2% w porównaniu do obiektu kontrolnego.

    6/17
    Nr opisu: 0000034887
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Honorata Dołęga.
    Tytuł pracy: Zawartość i pobranie wybranych makroelementów z plonem bulw ziemniaka w zależności od herbicydów i biostymulatorów
    Tytuł całości: W: 50. jubileuszowa konferencja naukowo-szkoleniowa : Nasiennictwo i ochrona ziemniaka Dźwirzyno 7-9 czerwca 2017
    Miejsce wydania: Bonin
    Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
    Rok wydania: 2017
    Strony zajęte przez pracę: S. 52--54
    Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe: streszczenie
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii

    7/17
    Nr opisu: 0000033190
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Joanna Baranowska, Honorata Dołęga, Anna Sikorska.
    Tytuł pracy: Concentrations of cooper, zinc and manganese in potato tubers under the influence of herbicides
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2016, no 21 (1), p. 259--267
    p-ISSN: 1644-2296

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.641
    Punktacja ministerstwa: 15.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: herbicides ; potato cultivars ; cooper ; zinc ; manganese
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/868/
    DOI: 10.5601/jelem.2015.20.2.868
    Streszczenie: A field experiment was carried out in 2008-2010 at the Agricultural Experimental Farm of the University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce, located in Zawady. The experiment was established on light loamy soil which belonged to a very good rye complex. The experiment was designed in a two-factor split-plot pattern with three replicates. The factors examined in the experiment included three cultivars of edible potatoes: Cekin, Satina, Tajfun, and five weed control methods: application of the following herbicides (mixed or alone) Command 480 EC, Command 480 EC and Dispersive Afalon 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC and Dispersive Afalon 450 SC, while the control consisted of mechanical weeding without chemical protection. The aim was to determine the influence of selected herbicides and their combinations (Command 480 EC, Command 480 EC and Dispersive Afalon 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC and Dispersive Afalon 450 SC) on the content of copper, zinc and manganese in three potato cultivars. Potato tubers were harvested at full maturity. Samples of potato tubers for chemical analyses were taken from plots during harvest. Microelements in the dry matter of potato tubers were determined by the AAS method. The content of copper was significantly dependent on the cultivars, weed control methods and weather conditions during the growing season. In contrast, concentrations of depended on the cultivars and meteorological conditions, whereas the content of manganese in potato tubers was strongly conditioned by genetic traits of the cultivars.

    8/17
    Nr opisu: 0000033193
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska, Bożena Głuszczak.
    Tytuł pracy: Effect of some herbicides application on nitrates (V) content in potato tubers
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2016, Vol. 17, issue 3, p. 198--202
    p-ISSN: 2299-8993

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 12.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: herbicydy ; azotany ; bulwa ziemniaka ; odmiana
    Słowa kluczowe ang.: herbicides ; nitrates (V) ; potato tubers ; varieties
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://www.jeeng.net/EFFECT-OF-SOME-HERBICIDES-APPLICATION-ON-NITRATES-V-CONTENT-IN-POTATO-TUBERS,63315,0,2.html
    DOI: 10.12911/22998993/63315
    Streszczenie: A field experiment was carried in the Agricultural Experimental Station Zawady (52°03' N; 22°33' E),owned by the Siedlce University of Natural Sciences and Humanities out in 2005-2007. The research was designed as a two factors randomized block with three replicates. Factors examined in the experiment included two potato varieties - Irga and Balbina and four weed control methods combined mechanical and chemical for herbicides application: Plateen 41,5 WG (metribuzin + flufenacet), Racer 250 EC (fluorochloridone), Sencor 70 WG (metribuzin), and control object - mechanical weeding before and after potato sprouting. The study was designed to test the influence of the weed control methods on nitrates content in consumption potato tubers. The nitrates (V) content depended on the weed control methods, varieties and weather conditions throughout the growing season. The highest nitrates (V) content was determined when weeds were controlled mechanically and chemically using Sencor 70 WG. The study results demonstrated that Balbina had a higher concentration of nitrates (V) compared with Irga.

    9/17
    Nr opisu: 0000033423
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska.
    Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów i herbicydów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw ziemniaka
    Tytuł równoległy: Effect of biostimulators and herbicides on savouriness and darkening of the flesh of potato tubers
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2016, nr 585, s. 169--177
    p-ISSN: 0084-5477

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 13.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziemniak ; herbicydy ; biostymulatory ; smakowitość ; ciemnienie miąższu
    Słowa kluczowe ang.: potato ; herbicides ; biostimulators ; savouriness ; darkening of the flesh
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    Streszczenie: Badania polowe przeprowadzono w latach 2012?2014, na glebie bardzo lekkiej i lekkiej. Doświadczenie założono w trzech powtórzeniach, metodą losowanych podbloków w układzie split-plot, gdzie czynnikiem pierwszym były trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Bartek, Gawin i Honorata, a drugim - stosowanie herbicydów i biostymulatorów: obiekt kontrolny z pielęgnacją wyłącznie mechaniczną i cztery obiekty, na których stosowano herbicydy: Harrier 295 ZC, Harrier 295 ZC i bioregulator Kelpak SL, Sencor 70 WG, Sencor 70 WG i biostymulator Asahi SL. Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu biostymulatorów i herbicydów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej (smakowitość, ciemnienie miąższu bulw surowych po 10 minutach, ciemnienie miąższu bulw ugotowanych po 10 minutach i 24 godzinach) bulw ziemniaka jadalnego. Na podstawie otrzymanych wyników wykazano, że spośród analizowanych cech jakości sensorycznej tylko ciemnienie miąższu bulw ugotowanych zależało istotnie od herbicydów i biostymulatorów, natomiast smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych nie uległy zmianom w porównaniu do bulw z obiektu kontrolnego. Odmiany i warunki pogodowe w latach badań decydowały o wszystkich analizowanych cechach jakościowych.
    Streszczenie: The potato is the world's fourth most imported food crop, following after wheat rice and maize. It is an important food staple in Poland and many other countries. The potato quality depends on chemical composition, which modifies its nutritional value. It is very important to protect potato crops against competitive impact of weeds that decrease yield. Plant growth regulator treatment is an alternative way to achieve higher yielding and better quality of potato tubers. The growth substances stimulate life processes of plant by activating the synthesis of hormones and its stimulation, moreover they improve plant resistance to stress factors. The field experiment was carried out in years 2012?2014 on very light and light soil which belonged to a good rye complex. The experiment was designed as a two factors randomized block with three replicates. Factors examined in the experiment included three cultivars of edible potatoes - Bartek, Gawin, Honorata, and five methods application of herbicides and biostimulators. In this experiment application of the following herbicides: Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, herbicides Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇ ha-1 and growth regulators Kelpak SL at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1 and growth regulators Asahi SL at a dose of 1,0 dm3ˇha-1, while the control consisted of mechanical weeding without chemical protection. The aim of the research conducted in 2012-2014 was to determine the effect of the plant growth regulators and herbicides on the selected quality consumption features of potato tubers: savouriness, darkening of raw tubers after 10 minutes, darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. The obtained results showed that herbicides and biostimulators not affected the savouriness and darkening of raw tubers but resulted in increased darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. All determined consumption features significantly differentiated by features of the cultivars and weather conditions during the growing season. The smallest darkening flesh raw and cooked characterized by cultivars Gawin and Honorata, while the more cultivars darkened Bartek.

    10/17
    Nr opisu: 0000033111
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Honorata Dołęga.
    Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów i herbicydów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej bulw ziemniaka
    Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie "Ziemniak prozdrowotnym produktem roślinnym" : IX Konferencja Naukowa, Pawłowice, 9-11 maja 2016 r. / oprac. red. Wacław Leszczyński, Tomasz Boruczkowski
    Miejsce wydania: Wrocław
    Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
    Rok wydania: 2016
    Strony zajęte przez pracę: S. 55
    ISBN: 978-83-923549-8-2
    Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe w suplemencie polskim
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe: herbicydy ; biostymulatory ; ziemniak ; bulwa
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

    11/17
    Nr opisu: 0000029455
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Joanna Baranowska, Honorata Dołęga.
    Tytuł pracy: Efektywność ekonomiczna różnych sposobów regulacji zachwaszczenia w łanie ziemniaka
    Tytuł równoległy: Economic effectiveness of diffrent weed control methods in potato field
    Tytuł całości: W: 55. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin Państwowego Instytutu Badawczego : streszczenia
    Miejsce wydania: Poznań
    Wydawca: Instytut Ochrony Roślin
    Rok wydania: 2015
    Strony zajęte przez pracę: S. 208
    Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
    Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa krajowa
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe: ziemniak ; uprawa ; odchwaszczanie
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW
    https://www.ior.poznan.pl/plik,1911,streszczenia-55-sesji-naukowej-ior-pib-pdf.pdf

    12/17
    Nr opisu: 0000027783
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Honorata Dołęga.
    Tytuł pracy: Gryka zwyczajna i jej funkcje prozdrowotne
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2014, nr 5, s. 24--26
    p-ISSN: 0137-6780

    Charakterystyka formalna: artykuł popularnonaukowy/popularny
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe: gryka ; gryka zwyczajna ; przemysł ; rolnictwo ; wartości odżywcze ; właściwości zdrowotne

    13/17
    Nr opisu: 0000027994
    Autorzy: Honorata Dołęga, Krystyna Elżbieta Zarzecka.
    Tytuł pracy: Ocieplenie klimatu ma wpływ na rolnictwo
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2014, nr 7-8, s. 41--42
    p-ISSN: 0137-6780

    Charakterystyka formalna: artykuł popularnonaukowy/popularny
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe: ocieplenie klimatu ; zjawiska atmosferyczne ; rolnictwo

    14/17
    Nr opisu: 0000026978
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Alicja Joanna Baranowska.
    Tytuł pracy: Występowanie Streptomyces scabies na bulwach ziemniaka uprawianego w warunkach pielęgnacji mechaniczno-chemicznej
    Tytuł równoległy: Occurence of common scab (Streptomyces scabies) on potato tubers in conditions of mechanical and chemical crop cultivation
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2013, nr 269, s. 79--86
    p-ISSN: 0373-7837

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    Liczba arkuszy: 0,54
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziemniak ; odmiana ; odchwaszczanie ; parch zwykły
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    http://biblioteka.ihar.edu.pl/biuletyn_ihar.php?field[slowa_kluczowe]=&field[autor]=&id=61&idd=1313&podzial_id=1&podzial_idd=#lib
    Streszczenie: Wyniki badań pochodzą z doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2008-2010 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej należącej do Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Doświadczenie założono metodą losowanych podbloków jako dwuczynnikowe w trzech powtórzeniach. Czynnikiem I rzędu były odmiany ziemniaka: Cekin, Satina, Tajfun, czynnikiem II rzędu - sposoby odchwaszczania z udziałem herbicydów i ich mieszanin: Command 480 EC, Command 480 EC i Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC i Afalon Dyspersyjny 450 SC oraz obiekt kontrolny - pielęgnacja mechaniczna. Objawy parcha zwykłego oceniano w 9-stopniowej skali na 100 bulwach pobranych losowo z poszczególnych obiektów doświadczenia. Badania dowiodły, że zastosowane sposoby odchwaszczania z udziałem herbicydów w istotny sposób wpłynęły na ograniczenie występowania parcha zwykłego na bulwach oraz na średni stopień porażenia próby i średni stopień porażenia bulw porażonych.
    Streszczenie: The results reported in this work come from a field experiment carried out at the University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce in the years 2008-2010. The experiment was set in the split-plot design as a two-factorial, three-replication trial. The factors examined were as follows: factor I - potato cultivars: Cekin, Satina, Tajfun, factor II - weed control methods for application herbicides and their mixtures: Command 480 EC, Command 480 EC and Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC and Afalon Dyspersyjny 450 SC and control object - mechanical weeding. Symptoms produced by the common scab were evaluated using a nine-grade scale on 100 tubers chosen at random from the experimental objects. The results demonstrated that weed control methods with herbicides significantly reduced the infection of tubers with common scab, mean degree of sample infestation and mean degree of tubers infestation.

    15/17
    Nr opisu: 0000023873
    Autorzy: Honorata Dołęga, Krystyna Elżbieta Zarzecka.
    Tytuł pracy: Choroby zagrażające Solanum tuberosum L.
    Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa / red. K. Zarzecka, S. Kondracki, J. Skrzyczyńska
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
    Rok wydania: 2012
    Strony zajęte przez pracę: S. 117-126
    ISBN: 978-83-61044-02-4
    Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe: ziemniak ; choroby ziemniaka ; plon

    16/17
    Nr opisu: 0000027352
    Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Honorata Dołęga, Alicja Joanna Baranowska.
    Tytuł pracy: Skuteczność działania herbicydów w uprawie ziemniaka
    Tytuł równoległy: Efficacy of herbicides in potato crop
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2012, Vol. 68, z. 4, s. 45--51
    p-ISSN: 0365-1118

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziemniak ; uprawa ; herbicydy ; plon
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    http://wydawnictwo.up.lublin.pl/annales/Agricultura/2012/streszczenia2012_4/05.pdf
    Streszczenie: Celem badań była ocena skuteczności chwastobójczej wybranych herbicydów stosowanych na plantacji ziemniaka. Doświadczenie polowe założono metodą losowanych podbloków (split-plot), w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były dwie odmiany ziemniaka - Irga i Balbina, a także cztery sposoby pielęgnacji - trzy z użyciem herbicydów: Plateen 41,5 WG, Racer 250 EC, Sencor 70 WG oraz bez herbicydów (obiekt kontrolny). Procent zniszczenia liczby chwastów przed zbiorem bulw był zróżnicowany w zależności od sposobów pielęgnacji i wynosił od 21,1 do 55,6 %. Największą skuteczność chwastobójczą stwierdzono na obiekcie opryskiwanym herbicydem Sencor 70 WG.
    Streszczenie: The research was undertaken to evaluate the effeciveness of selected herbicides application in potato stands. A field experiment was a split-plot design with three replications. Factors examined in the experiment included two potato cultivars - Irga and Balbina and four weed control methods for application herbicides: Plateen 41,5 WG, Racer 250 EC, Sencor 70 WG and without herbicides (control object). the proportion of weed destroyed before harvest of the tubers depending on the method of weed control, and ranged from 21.1 % to 55.6 %. The highest effectiveness was provided of treatment performed with the use of herbicide Sencor 70 WG.

    17/17
    Nr opisu: 0000023872
    Autorzy: Honorata Dołęga, Krystyna Elżbieta Zarzecka.
    Tytuł pracy: Znaczenie składników mineralnych w nawożeniu ziemniaka jadalnego
    Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa / red. K. Zarzecka, S. Kondracki, J. Skrzyczyńska
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
    Rok wydania: 2012
    Strony zajęte przez pracę: S. 109-116
    ISBN: 978-83-61044-02-4
    Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe: ziemniak ; nawożenie ; składniki mineralne

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB