Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
DOŁĘGA HONORATA Liczba odnalezionych rekordów: 17
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Field trails set up on very light and light soil were conducted in 2012-2014. The experiment was designed in triplicates, using the method of random sub-blocks in a split-plot system. The investigated factors were: I - three varieties of edible potato: Bartek, Gawin and Honorata. II - five ways of management: 1. control object - with mechanical weed control; 2. the herbicide Harrier 295 ZC - 2.0 dm3ˇha-1; 3. the herbicide Harrier 295 ZC - 2.0 dm3ˇha-1 with the biostimulant Kelpak SL - 4.0 dm3ˇha-1; 4. the herbicide Sencor 70 WG - 1.0 kgˇha-1. 5. the herbicide Sencor 70 WG - 1.0 kgˇha-1 with the biostimulant Asahi SL - 1.5 dm3ˇha-1. The aim of the study was to determine the influence of herbicides and biostimulants on the content and uptake of the selected macroelements: phosphorus, calcium and magnesium, with the yield of potato tubers. The content of phosphorus, calcium and magnesium and their uptake with the yield of tubers depended significantly on the varieties, weed control and weather conditions during the growth season. The highest mean phosphorus content was found in the variety Bartek and the highest mean levels of calcium and magnesium were determined in the variety Honorata. The variety Honorata was also distinguished by the highest ability to take up macroelements with the yield of tubers. The highest content and uptake of phosphorus, calcium and magnesium were noted in tubers collected in the treatments (4, 5) where a mixture of Sencor 70 WG herbicide at a dose of 1.0 kgˇha-1 with the Asahi SL biostimulant at a dose of 1.5 dm3 ha-1 was used.
2/17
Nr opisu: 0000037976 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Anna Sikorska, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Marek Niewęgłowski, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: The effect of herbicides and biostimulators on polyphenol content of potato (Solanum tuberosum) tubers and leaves Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2019, Vol. 18, no. 1, p. 102--106 p-ISSN: 1658-077X Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 100.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe ang.: cultivars ; herbicydes ; biostimulants ; potato Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. Inne bazy podające opis:
Scopus
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1658077X16302235 DOI: 10.1016/j.jssas.2017.02.004 Streszczenie: The objective of the research was to determine the polyphenol content in the tubers and leaves of selected table potato cultivars cultivated using herbicides and biostimulants. A field experiment was conducted in Wojnów (52°12'59"N, 22°34'37"E), Poland (Multi-business 'Solex' Company) from 2012 to 2014. The experiment was a two-way random split-plot arrangement of plots with three replicates. The following factors were examined: three medium-early potato cultivars - Bartek, Gawin, Honorata, and five methods application of herbicides and biostimulants (Harrier 295 ZC, Sencor 70 WG, growth regulators Kelpak SL and Asahi, control where weeds were mechanically controlled). Polyphenol content was determined in fresh potato tuber mass by the spectrophotometric method using Folin-Ciocalteu reagent. The tuber content of polyphenols was affected by the cultivars, herbicides and biostimulants as well as weather conditions during the growing season. The herbicides and biostimulants increased the concentration of polyphenol compounds compared with the control tubers. Polyphenol content in potato leaves was significantly affected by cultivar traits only. Of the tested cultivars, Honorata and Gawin accumulated the most and the least polyphenols, respectively.
3/17
Nr opisu: 0000035552 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: Zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach ziemniaka w zależności od aplikacji herbicydów i biostymulatorów Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka: X Jubileuszowa Konferencja Naukowa Polanica Zdrój 8-10 maja 2018 r. / oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski Miejsce wydania: Polanica Zdrój Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Rok wydania: 2018 Strony zajęte przez pracę: S.50-51 ISBN: 978-83-923549-1-8 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: abstrakt Język publikacji: POL Praca recenzowana Słowa kluczowe: azotany ; ziemniaki ; herbicydy ; biostymulatory Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
4/17
Nr opisu: 0000034880 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: The effect of herbicides and biostimulators on the content of sugars in edible potato tubers Tytuł całości: W: International Scientific Conference New tends in food safety and quality 5-7 october 2017 Miejsce wydania: Kaunas Wydawca: Aleksandras Stulginskis University Rok wydania: 2017 Strony zajęte przez pracę: S. 47 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe międzynarodowe (książka streszczeń) Język publikacji: ENG Praca recenzowana Słowa kluczowe: streszczenie Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
5/17
Nr opisu: 0000035256 Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Anna Sikorska, Iwona Mystkowska, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: Wpływ herbicydów i biostymulatorów wzrostu na ograniczenie zachwaszczenia i plonowanie ziemniaka jadalnego Tytuł równoległy: Effect of herbicides and growth biostimulants on weed reduction and yield of edible potato Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, nr 34(4), s. 59-66 p-ISSN: 0860-4088 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 12.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; odmiany ; herbicydy ; biostymulatory ; fitotoksyczność Słowa kluczowe ang.: potato ; cultivars ; herbicides ; biostimulants ; phytotoxicity Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2017/FA%2034(4)%202017%20Gugala.pdf Streszczenie: Field studies were conducted on a farm in Wojnów (52°12' N, 22°34' E) in the years 2012-2014. Research purpose was to assess the impact of herbicides and their mixtures with bio-stimulants on the ability to reduce infestation in the edible potato cultivation and to determine their phytotoxic effect on the crop. The experiment has studied the influence of two factors: I factor - three moderately early varieties of edible potato: Bartek, Gawin, Honorata. II factor - five variants of using herbicides and bio-stimulants: 1. the control objecttreatment - mechanical weed control, 2. herbicide Harrier 295 ZC in dose 2.0 dm3 ha-1, 3. herbicide Harrier 295 ZC in dose 2.0 dm3 ha-1; then on the east two times biostimulants Kelpak SL in dose 2.0 dm3 ha-1, 4. herbicide Sencor 70 WG in dose 1.0 kgha-1, 5. herbicide Sencor 70 WG + then on the east two times biostimulants Asahi SL in dose 1.0 dm3 ha-1. The herbicides and biostimulants have impacted the reduction of a fresh mass of weeds compared to the control treatment. Significant effect of the studied factors on the phytotoxic damage to potato plants was stated. In addition, the herbicides and growth biostimulants used in the experiment contributed to the overall yield of potato tubers from 13.6 to 33.2% the controltreatment. Streszczenie: Badania polowe przeprowadzono w gospodarstwie rolnym w Wojnowie (52°12' N, 22°34' E) w latach 2012-2014. Ich celem była ocena wpływu herbicydów i biostymulatorów na możliwość ograniczenia zachwaszczenia w uprawie ziemniaka jadalnego i określenie ich fitotoksycznego oddziaływania na roślinę. W doświadczeniu badano wpływ dwóch czynników: I czynnik - trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Bartek, Gawin, Honorata. II czynnik - pięć sposobów stosowania herbicydów i biostymulatorów: 1. obiekt kontrolny: pielęgnacja mechaniczna 2. herbicyd Harrier 295 ZC w dawce 2,0 dm3 ha-1, 3. herbicyd Harrier 295 ZC w dawce 2,0 dm3 ha-1 a następnie po wschodach roślin dwukrotnie bioregulator Kelpak SL w dawce 2,0 dm3 ha-1, 4. herbicyd Sencor 70 WG w dawce 1,0 kgha-1, 5. herbicyd Sencor 70 WG a następnie po wschodach roślin dwukrotnie biostymulator Asahi SL w dawce 1,0 dm3 ha-1. Stosowane herbicydy i biostymulatory wpłynęły na ograniczenie świeżej masy chwastów w porównaniu do obiektu kontrolnego. Stwierdzono istotny wpływ badanych czynników na fitotoksyczne uszkodzenia roślin ziemniaka. Ponadto stosowane w doświadczeniu herbicydy i biostymulatory wzrostu przyczyniły się do wzrostu plonu ogólnego bulw ziemniaka od 13,6 do 33,2% w porównaniu do obiektu kontrolnego.
6/17
Nr opisu: 0000034887 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: Zawartość i pobranie wybranych makroelementów z plonem bulw ziemniaka w zależności od herbicydów i biostymulatorów Tytuł całości: W: 50. jubileuszowa konferencja naukowo-szkoleniowa : Nasiennictwo i ochrona ziemniaka Dźwirzyno 7-9 czerwca 2017 Miejsce wydania: Bonin Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Rok wydania: 2017 Strony zajęte przez pracę: S. 52--54 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Język publikacji: POL Słowa kluczowe: streszczenie Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
7/17
Nr opisu: 0000033190 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Joanna Baranowska, Honorata Dołęga, Anna Sikorska. Tytuł pracy: Concentrations of cooper, zinc and manganese in potato tubers under the influence of herbicides Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, no 21 (1), p. 259--267 p-ISSN: 1644-2296 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.641 Punktacja ministerstwa: 15.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe ang.: herbicides ; potato cultivars ; cooper ; zinc ; manganese Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/868/ DOI: 10.5601/jelem.2015.20.2.868 Streszczenie: A field experiment was carried out in 2008-2010 at the Agricultural Experimental Farm of the University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce, located in Zawady. The experiment was established on light loamy soil which belonged to a very good rye complex. The experiment was designed in a two-factor split-plot pattern with three replicates. The factors examined in the experiment included three cultivars of edible potatoes: Cekin, Satina, Tajfun, and five weed control methods: application of the following herbicides (mixed or alone) Command 480 EC, Command 480 EC and Dispersive Afalon 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC and Dispersive Afalon 450 SC, while the control consisted of mechanical weeding without chemical protection. The aim was to determine the influence of selected herbicides and their combinations (Command 480 EC, Command 480 EC and Dispersive Afalon 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC and Dispersive Afalon 450 SC) on the content of copper, zinc and manganese in three potato cultivars. Potato tubers were harvested at full maturity. Samples of potato tubers for chemical analyses were taken from plots during harvest. Microelements in the dry matter of potato tubers were determined by the AAS method. The content of copper was significantly dependent on the cultivars, weed control methods and weather conditions during the growing season. In contrast, concentrations of depended on the cultivars and meteorological conditions, whereas the content of manganese in potato tubers was strongly conditioned by genetic traits of the cultivars.
8/17
Nr opisu: 0000033193 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska, Bożena Głuszczak. Tytuł pracy: Effect of some herbicides application on nitrates (V) content in potato tubers Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, Vol. 17, issue 3, p. 198--202 p-ISSN: 2299-8993 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 12.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: herbicydy ; azotany ; bulwa ziemniaka ; odmiana Słowa kluczowe ang.: herbicides ; nitrates (V) ; potato tubers ; varieties Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.jeeng.net/EFFECT-OF-SOME-HERBICIDES-APPLICATION-ON-NITRATES-V-CONTENT-IN-POTATO-TUBERS,63315,0,2.html DOI: 10.12911/22998993/63315 Streszczenie: A field experiment was carried in the Agricultural Experimental Station Zawady (52°03' N; 22°33' E),owned by the Siedlce University of Natural Sciences and Humanities out in 2005-2007. The research was designed as a two factors randomized block with three replicates. Factors examined in the experiment included two potato varieties - Irga and Balbina and four weed control methods combined mechanical and chemical for herbicides application: Plateen 41,5 WG (metribuzin + flufenacet), Racer 250 EC (fluorochloridone), Sencor 70 WG (metribuzin), and control object - mechanical weeding before and after potato sprouting. The study was designed to test the influence of the weed control methods on nitrates content in consumption potato tubers. The nitrates (V) content depended on the weed control methods, varieties and weather conditions throughout the growing season. The highest nitrates (V) content was determined when weeds were controlled mechanically and chemically using Sencor 70 WG. The study results demonstrated that Balbina had a higher concentration of nitrates (V) compared with Irga.
9/17
Nr opisu: 0000033423 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów i herbicydów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw ziemniaka Tytuł równoległy: Effect of biostimulators and herbicides on savouriness and darkening of the flesh of potato tubers Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, nr 585, s. 169--177 p-ISSN: 0084-5477 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 13.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; herbicydy ; biostymulatory ; smakowitość ; ciemnienie miąższu Słowa kluczowe ang.: potato ; herbicides ; biostimulators ; savouriness ; darkening of the flesh Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. Streszczenie: Badania polowe przeprowadzono w latach 2012?2014, na glebie bardzo lekkiej i lekkiej. Doświadczenie założono w trzech powtórzeniach, metodą losowanych podbloków w układzie split-plot, gdzie czynnikiem pierwszym były trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Bartek, Gawin i Honorata, a drugim - stosowanie herbicydów i biostymulatorów: obiekt kontrolny z pielęgnacją wyłącznie mechaniczną i cztery obiekty, na których stosowano herbicydy: Harrier 295 ZC, Harrier 295 ZC i bioregulator Kelpak SL, Sencor 70 WG, Sencor 70 WG i biostymulator Asahi SL. Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu biostymulatorów i herbicydów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej (smakowitość, ciemnienie miąższu bulw surowych po 10 minutach, ciemnienie miąższu bulw ugotowanych po 10 minutach i 24 godzinach) bulw ziemniaka jadalnego. Na podstawie otrzymanych wyników wykazano, że spośród analizowanych cech jakości sensorycznej tylko ciemnienie miąższu bulw ugotowanych zależało istotnie od herbicydów i biostymulatorów, natomiast smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych nie uległy zmianom w porównaniu do bulw z obiektu kontrolnego. Odmiany i warunki pogodowe w latach badań decydowały o wszystkich analizowanych cechach jakościowych. Streszczenie: The potato is the world's fourth most imported food crop, following after wheat rice and maize. It is an important food staple in Poland and many other countries. The potato quality depends on chemical composition, which modifies its nutritional value. It is very important to protect potato crops against competitive impact of weeds that decrease yield. Plant growth regulator treatment is an alternative way to achieve higher yielding and better quality of potato tubers. The growth substances stimulate life processes of plant by activating the synthesis of hormones and its stimulation, moreover they improve plant resistance to stress factors. The field experiment was carried out in years 2012?2014 on very light and light soil which belonged to a good rye complex. The experiment was designed as a two factors randomized block with three replicates. Factors examined in the experiment included three cultivars of edible potatoes - Bartek, Gawin, Honorata, and five methods application of herbicides and biostimulators. In this experiment application of the following herbicides: Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, herbicides Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇ ha-1 and growth regulators Kelpak SL at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1 and growth regulators Asahi SL at a dose of 1,0 dm3ˇha-1, while the control consisted of mechanical weeding without chemical protection. The aim of the research conducted in 2012-2014 was to determine the effect of the plant growth regulators and herbicides on the selected quality consumption features of potato tubers: savouriness, darkening of raw tubers after 10 minutes, darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. The obtained results showed that herbicides and biostimulators not affected the savouriness and darkening of raw tubers but resulted in increased darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. All determined consumption features significantly differentiated by features of the cultivars and weather conditions during the growing season. The smallest darkening flesh raw and cooked characterized by cultivars Gawin and Honorata, while the more cultivars darkened Bartek.
10/17
Nr opisu: 0000033111 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów i herbicydów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej bulw ziemniaka Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie "Ziemniak prozdrowotnym produktem roślinnym" : IX Konferencja Naukowa, Pawłowice, 9-11 maja 2016 r. / oprac. red. Wacław Leszczyński, Tomasz Boruczkowski Miejsce wydania: Wrocław Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Rok wydania: 2016 Strony zajęte przez pracę: S. 55 ISBN: 978-83-923549-8-2 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe w suplemencie polskim Język publikacji: POL Słowa kluczowe: herbicydy ; biostymulatory ; ziemniak ; bulwa Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
11/17
Nr opisu: 0000029455 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Joanna Baranowska, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: Efektywność ekonomiczna różnych sposobów regulacji zachwaszczenia w łanie ziemniaka Tytuł równoległy: Economic effectiveness of diffrent weed control methods in potato field Tytuł całości: W: 55. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin Państwowego Instytutu Badawczego : streszczenia Miejsce wydania: Poznań Wydawca: Instytut Ochrony Roślin Rok wydania: 2015 Strony zajęte przez pracę: S. 208 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa krajowa Język publikacji: POL Słowa kluczowe: ziemniak ; uprawa ; odchwaszczanie Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW https://www.ior.poznan.pl/plik,1911,streszczenia-55-sesji-naukowej-ior-pib-pdf.pdf
12/17
Nr opisu: 0000027783 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: Gryka zwyczajna i jej funkcje prozdrowotne Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2014, nr 5, s. 24--26 p-ISSN: 0137-6780 Charakterystyka formalna: artykuł popularnonaukowy/popularny Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy Język publikacji: POL Słowa kluczowe: gryka ; gryka zwyczajna ; przemysł ; rolnictwo ; wartości odżywcze ; właściwości zdrowotne
13/17
Nr opisu: 0000027994 Autorzy: Honorata Dołęga, Krystyna Elżbieta Zarzecka. Tytuł pracy: Ocieplenie klimatu ma wpływ na rolnictwo Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2014, nr 7-8, s. 41--42 p-ISSN: 0137-6780 Charakterystyka formalna: artykuł popularnonaukowy/popularny Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy Język publikacji: POL Słowa kluczowe: ocieplenie klimatu ; zjawiska atmosferyczne ; rolnictwo
14/17
Nr opisu: 0000026978 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Występowanie Streptomyces scabies na bulwach ziemniaka uprawianego w warunkach pielęgnacji mechaniczno-chemicznej Tytuł równoległy: Occurence of common scab (Streptomyces scabies) on potato tubers in conditions of mechanical and chemical crop cultivation Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2013, nr 269, s. 79--86 p-ISSN: 0373-7837 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 4.000 Liczba arkuszy: 0,54 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; odmiana ; odchwaszczanie ; parch zwykły Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. http://biblioteka.ihar.edu.pl/biuletyn_ihar.php?field[slowa_kluczowe]=&field[autor]=&id=61&idd=1313&podzial_id=1&podzial_idd=#lib Streszczenie: Wyniki badań pochodzą z doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2008-2010 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej należącej do Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Doświadczenie założono metodą losowanych podbloków jako dwuczynnikowe w trzech powtórzeniach. Czynnikiem I rzędu były odmiany ziemniaka: Cekin, Satina, Tajfun, czynnikiem II rzędu - sposoby odchwaszczania z udziałem herbicydów i ich mieszanin: Command 480 EC, Command 480 EC i Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC i Afalon Dyspersyjny 450 SC oraz obiekt kontrolny - pielęgnacja mechaniczna. Objawy parcha zwykłego oceniano w 9-stopniowej skali na 100 bulwach pobranych losowo z poszczególnych obiektów doświadczenia. Badania dowiodły, że zastosowane sposoby odchwaszczania z udziałem herbicydów w istotny sposób wpłynęły na ograniczenie występowania parcha zwykłego na bulwach oraz na średni stopień porażenia próby i średni stopień porażenia bulw porażonych. Streszczenie: The results reported in this work come from a field experiment carried out at the University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce in the years 2008-2010. The experiment was set in the split-plot design as a two-factorial, three-replication trial. The factors examined were as follows: factor I - potato cultivars: Cekin, Satina, Tajfun, factor II - weed control methods for application herbicides and their mixtures: Command 480 EC, Command 480 EC and Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC and Afalon Dyspersyjny 450 SC and control object - mechanical weeding. Symptoms produced by the common scab were evaluated using a nine-grade scale on 100 tubers chosen at random from the experimental objects. The results demonstrated that weed control methods with herbicides significantly reduced the infection of tubers with common scab, mean degree of sample infestation and mean degree of tubers infestation.
15/17
Nr opisu: 0000023873 Autorzy: Honorata Dołęga, Krystyna Elżbieta Zarzecka. Tytuł pracy: Choroby zagrażające Solanum tuberosum L. Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa / red. K. Zarzecka, S. Kondracki, J. Skrzyczyńska Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII Rok wydania: 2012 Strony zajęte przez pracę: S. 117-126 ISBN: 978-83-61044-02-4 Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich Język publikacji: POL Słowa kluczowe: ziemniak ; choroby ziemniaka ; plon
16/17
Nr opisu: 0000027352 Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Honorata Dołęga, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Skuteczność działania herbicydów w uprawie ziemniaka Tytuł równoległy: Efficacy of herbicides in potato crop Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2012, Vol. 68, z. 4, s. 45--51 p-ISSN: 0365-1118 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 5.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; uprawa ; herbicydy ; plon Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. http://wydawnictwo.up.lublin.pl/annales/Agricultura/2012/streszczenia2012_4/05.pdf Streszczenie: Celem badań była ocena skuteczności chwastobójczej wybranych herbicydów stosowanych na plantacji ziemniaka. Doświadczenie polowe założono metodą losowanych podbloków (split-plot), w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były dwie odmiany ziemniaka - Irga i Balbina, a także cztery sposoby pielęgnacji - trzy z użyciem herbicydów: Plateen 41,5 WG, Racer 250 EC, Sencor 70 WG oraz bez herbicydów (obiekt kontrolny). Procent zniszczenia liczby chwastów przed zbiorem bulw był zróżnicowany w zależności od sposobów pielęgnacji i wynosił od 21,1 do 55,6 %. Największą skuteczność chwastobójczą stwierdzono na obiekcie opryskiwanym herbicydem Sencor 70 WG. Streszczenie: The research was undertaken to evaluate the effeciveness of selected herbicides application in potato stands. A field experiment was a split-plot design with three replications. Factors examined in the experiment included two potato cultivars - Irga and Balbina and four weed control methods for application herbicides: Plateen 41,5 WG, Racer 250 EC, Sencor 70 WG and without herbicides (control object). the proportion of weed destroyed before harvest of the tubers depending on the method of weed control, and ranged from 21.1 % to 55.6 %. The highest effectiveness was provided of treatment performed with the use of herbicide Sencor 70 WG.
17/17
Nr opisu: 0000023872 Autorzy: Honorata Dołęga, Krystyna Elżbieta Zarzecka. Tytuł pracy: Znaczenie składników mineralnych w nawożeniu ziemniaka jadalnego Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa / red. K. Zarzecka, S. Kondracki, J. Skrzyczyńska Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII Rok wydania: 2012 Strony zajęte przez pracę: S. 109-116 ISBN: 978-83-61044-02-4 Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich Język publikacji: POL Słowa kluczowe: ziemniak ; nawożenie ; składniki mineralne