AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: GINTER AGNIESZKA
Liczba odnalezionych rekordów: 25



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/25
Nr opisu: 0000047244
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter.
Tytuł pracy: Accumulation of Sodium and Iron in Solanum tuberosum under Care and Foliar Feeding
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2024, Vol. 25, issue 4, p. 249--257
p-ISSN: 2299-8993
e-ISSN: 2081-139X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.300
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe ang.: care ; iron ; foliar feeding ; mineral fertiliser ; potato ; sodium ; Solanum tuberosum L.
DOI: 10.12911/22998993/184215
Streszczenie: Minerals present in potato tubers are of particular interest due to the value of this crop as a food crop. The purpose of the three-year study was to evaluate the effects of herbicide treatment and foliar feeding with organic biostimulants on the content and uptake of sodium and iron in tubers of two varieties of edible potato (Oberon and Malaga). The Malaga variety accumulated significantly more sodium and iron than the Oberon variety. On the other hand, higher tuber yield uptake of these components was recorded in the Oberon variety. Treatment with a weedkiller and a stimulant fertilizer increased the content and uptake of sodium and iron compared to tubers harvested from the control object, and the most favorable effect was shown by the mixture of the weedkiller with the biostimulant Agro-Sorb Folium. It is also worth noting that weather conditions had a significant effect on mineral content and uptake.

2/25
Nr opisu: 0000046167
Autorzy: Agnieszka Sikorska, Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Iwona Mystkowska, Agnieszka Ginter, Pavol Findura, Miroslav Pristavka.
Tytuł pracy: Biometric characteristics of winter rape plants (Brassica napus L.) before harvest in the soil and climatic conditions of north-eastern Poland
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 18, issue 8, article number e0289947
p-ISSN: 1932-6203

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 3.700
Punktacja ministerstwa: 140.000
Słowa kluczowe ang.: biometric characteristics ; biostimulator ; climate ; north-eastern Poland ; organic preparation ; quality characteristics ; soil condition ; winter rape
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0289947
DOI: 10.1371/journal.pone.0289947
Streszczenie: The research was based on a field experiment carried out in the Agricultural Experimental Station in the climatic and soil conditions of north-eastern Poland. The factors of the experiment were: I-morphotypes of winter oilseed rape: population, restored hybrid with a traditional type of growth, restored hybrid with a semi-dwarf type of growth. II-methods of using preparations: variant (1)-control-without using preparations; variant (2)-an organic preparation containing microorganisms as well as micro and macro elements (Ugmax); variant (3)-a biostimulant containing 13.0% of P205 and 5.0% of potassium oxide (K2O); variant (4)-a biostimulant containing silicon. The objectives of study was to determine the effect of preparations containing microorganisms as this well as micro and macro-elements, phosphorus and potassium and silicon on the morphometric features of plants, such as: the height of the first fruit-bearing lateral branching on the main shoot, the thickness of the stem at the base, number of productive branches and siliques on the plant, the length of the pods, plant height before harvesting. The organic preparation containing microorganisms as well as micro and macro-elements, applied in the autumn before sowing seeds and in the spring after the start of vegetation, had the most beneficial effect on the biometric characteristics of plants before harvesting.

3/25
Nr opisu: 0000046593
Autorzy: Agnieszka Ginter, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Biostimulants and herbicides a tool to reduce non-commercial yield tubers and improve potato yield structure
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 13, article number 20468
p-ISSN: 2045-2322

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 4.600
Punktacja ministerstwa: 140.000
Słowa kluczowe ang.: biostymulants ; herbicides ; potato ; weed infestation ; yield of potato
https://www.nature.com/articles/s41598-023-47831-0
DOI: 10.1038/s41598-023-47831-0
Streszczenie: The basis for the study was a field experiment conducted in 2012-2014 in the production fields of multi-branch Soleks company in Wojnów, the district of Siedlce in eastern Poland. The experiment was established in a split-plot arrangement as a two-factor experiment in three replications. The first factor were: three cultivars of edible potato-Bartek, Gawin, Honorata, and the second factor were: five objects of potato cultivation with herbicides and biostimulants: 1-Control object-without chemical protection, 2-herbicide Harrier 295 ZC, 3-herbicide Harrier 295 ZC + biostimulant Kelpak SL, 4-herbicide Sencor 70 WG, 5-herbicide Sencor 70 WG + biostimulant Asahi SL. The aim of the study was to reduce the non-commercial potato yield and improve the yield structure through the application of biostimulants and herbicides, and to determine the relationship between weed infestation and tuber yield. The least amount of weeds and the best destruction efficiency were obtained after the application of herbicide Sencor 70 WG + biostimulant Asahi SL and herbicide Harrier 295 ZC + biostimulant Kelpak SL. Effective reduction of weed infestation contributed to improvement of yield structure and reduction of potato non-commercial yield. Based on correlation coefficients, a significant relationship between weed infestation and potato non-commercial yield was shown. Introduction

4/25
Nr opisu: 0000045720
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Iwona Mystkowska, Łukasz Domański, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Biostimulants improve the content of polyphenols in the potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 69, issue 3, p. 118--123
p-ISSN: 1214-1178

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 2.400
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe ang.: bioactive compounds ; bioactive substances ; diet ; growth regulators ; nutrition ; potato ; Solanum tuberosum L.
https://pse.agriculturejournals.cz/artkey/pse-202303-0003_biostimulants-improves-the-content-of-polyphenol-in-the-potato-tubers.php
DOI: 10.17221/441/2022-PSE
Streszczenie: Research was conducted to determine the content of total polyphenols (TP) in table potato tubers obtained in a three-year field experiment arranged as a split-plot design with three replicates. The first experimental factor included two potato cultivars: Oberon and Malaga, the second one being an application of the following biostimulants: PlonoStart, Aminoplant, Agro-Sorb Folium and the herbicide Avatar 293 ZC (clomazone + metribuzin). The polyphenol content of potato tubers was determined in the fresh tuber mass by the spectrophotometric method with the Folin-Ciocalteu reagent. The tuber content of polyphenols was affected by cultivars and test biostimulants. Cv. Malaga accumulated more polyphenols than cv. Oberon. Biostimulants + herbicide significantly increased an accumulation of polyphenolic compounds compared with tubers cultivated in the control unit which was not treated with the test products.

5/25
Nr opisu: 0000046117
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Biostymulatory poprawiają zawartość fenoli w bulwach ziemniaka
Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r.
Miejsce wydania: Bonin
Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 46-47
ISBN: 978-83-87109-89-9
Uwagi: Poster.
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: biostymulatory ; bulwa ziemniaka ; fenole ; uprawa ; ziemniak
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf

6/25
Nr opisu: 0000045690
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter.
Tytuł pracy: Changes in the content of carotenoids in edible potato cultivated with the application of biostimulants and herbicide
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 63, issue 2, p. 263--270
p-ISSN: 1427-4345
e-ISSN: 1899-007X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.100
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe ang.: bioactive compounds ; growth regulators ; potato cultivars ; Solanum tuberosum L.
https://www.plantprotection.pl/Changes-in-the-content-of-carotenoids-in-edible-potato-cultivated-with-the-application,163003,0,2.html
DOI: 10.24425/jppr.2023.145759
Streszczenie: An application of biostimulants is becoming an increasingly popular operation in agriculture because they positively affect crop performance and qualitative characteristics, and prevent stress-related losses. The objective of this study was to determine the effect of an application of the following biostimulants: PlonoStart, Aminoplant, and Agro-Sorb Folium, and the herbicide Avatar 293 ZC on total carotenoids in table potato tubers. The research material consisted of tubers of two table potato cultivars, Oberon and Malaga, which were produced in a 3-year field experiment. Chemical analyses of fresh material were conducted 4-6 days following harvest. Biostimulants applied with the herbicide significantly increased the table potato tuber content of carotenoids compared to tubers obtained from unamended control plots. The highest accumulation of carotenoids was determined following an application of the biostimulant Agro-Sorb Folium, and it was higher in the tubers of cv. Oberon versus cv. Malaga. It should be added that in the available literature there is no research on the effect of biostimulants on the content of carotenoids in potato, which is the main food in the world. Carotenoids perform many important functions in the human body. They exhibit antioxidant properties, which means that they protect cells from damage, and also have a beneficial effect on the immune system. Carotenoids are substances that show an indispensable effect on the health and appearance of the skin. Regular consumption of them in the form of vegetables and fruits ensures its firmness, elasticity, smoothness, as well as a healthy appearance. The protective function of carotenoids against free radicals simultaneously contributes to slowing down the aging process. This action, in turn, translates into preventing the development of cancer or diseases of the circulatory system.

7/25
Nr opisu: 0000045719
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Economic aspects of edible potato cultivation depending on the method of plantation protection against weeds
Tytuł równoległy: Ekonomiczne aspekty uprawy ziemniaka jadalnego w zależności od sposobu pielęgnacji plantacji przed chwastami
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, T. 78, nr 2, s. 3--42
p-ISSN: 2544-4476

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe ang.: cost ; herbicide ; mechanical-chemical treatments ; potato ; profitability
https://czasopisma.up.lublin.pl/index.php/as/article/view/5091
DOI: 10.24326/as.2023.5091
Streszczenie: The rationale for farming, including the edible potato, is to achieve the desired economic effect. A frequently used measure in economic analysis is the gross margin. It is calculated on the basis of the production achieved and the direct costs incurred. One of the main production costs is the cost of agricultural inputs related to, among other things, the care of plantations against weeds, which can be mechanical, chemical or mechanical-chemical. The purpose of the paper was comparison of the production and economic results of edible potato cultivar Eurostar in the period of two years (2021 and 2022) including two different ways of plantation care against weeds. The first object included mechanical treatments - weeding performed three times: before emergence, 2 times dunging and 1 time dunging after emergence combined with a weeder. The second method of plantation care included double dunging and herbicide application - Avatar 293 ZC. Before emergence, weeding was applied twice and immediately after the last weeding - about 7 days before the appearance of the first potato plant emergence a chemical treatment with the herbicide at a dose of 1.5 dm3 ha-1 was applied. The research material consisted of tubers of edible potato Eurostar cultivar from a two-year field experiment. Mechanical and chemical treatments provided both higher yields and a level of profitability of studied edible potato.

8/25
Nr opisu: 0000046286
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Effect of biostimulants on selected morphological traits of edible potato
Tytuł całości: W: Innovative Food of High Quality for Human Health and Sustainability : an integrated program of innovation and research development in agricultural and veterinary science / ed. Wiesława Lizińska, Joanna Daniluk
Miejsce wydania: Olsztyn
Wydawca: Wydawnictwo UWM
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 239-240
ISBN: 978-83-8100-348-1
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe ang.: biostimulator ; edible potato ; herbicide ; morphological traits
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

9/25
Nr opisu: 0000047415
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter.
Tytuł pracy: Effect of biostimulants on the content and uptake of selected mineral nutrients in Jerusalem artichoke tubers
Tytuł całości: W: Book of Abstracts : 18th International Conference of the Julian Aleksandrowicz Polish Society for Magnesium Research "The importance of chemical elements in various aspects of human life", Lublin, October 16-18, 2023 / eds. Jolanta Domańska, Paweł Muszyński
Miejsce wydania: Lublin
Wydawca: Publishing House of University of Life Sciences in Lublin
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 35
ISBN: 978-83-7259-412-9
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe ang.: biostimulants ; Jerusalem artichoke ; mineral nutrients

10/25
Nr opisu: 0000045125
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Anna Sikorska, Aleksandra Dmitrowicz.
Tytuł pracy: Impact of Care and Nutrition Methods on the Content and Uptake of Selected Mineral elements in Solanum tuberosum
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 13, issue 3, article number 690
p-ISSN: 2073-4395

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 3.700
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe ang.: abiotic stress ; biotic stress ; field experimentation ; mineral content ; tuber nutritional composition
https://www.mdpi.com/2073-4395/13/3/690
DOI: 10.3390/agronomy13030690
Streszczenie: The aim of the study was to evaluate the content and uptake of macronutrients (P, Ca, Mg, K) in Solanum tuberosum tubers and the effect of care with biostimulants from a three-year field experiment conducted at the Agricultural Experimental Station in Zawady, Poland. The experiment was set up in a split-plot arrangement with three replications. The first factor was two varieties of edible potato (Oberon and Malaga), and the second factor was five treatments with herbicide and biostimulants: (I) control facility, (II) herbicide (chlomazone + metribuzin), (III) herbicide and biostimulant PlonoStart, (IV) herbicide and biostimulant Aminoplant, (V) herbicide and biostimulant Agro-Sorb Folium. Biostimulants and herbicide increased the concentration of P, Mg, Ca, and K compared to tubers harvested from the control facility. The Oberon variety had the highest macro-nutrient uptake capacity. The application of herbicide with biostimulants increased the uptake of the mentioned mineral nutrients compared to the control variant. Climatic conditions affected the content and uptake of selected elements.

11/25
Nr opisu: 0000045379
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Łukasz Domański, Ezerskiene Sigute, Aleksandra Dmitrowicz.
Charakterystyka formalna: udział w konferencji naukowej
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe ang.: biostimulators ; herbicides ; macroelements ; potato tubers

12/25
Nr opisu: 0000044871
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter.
Tytuł pracy: Ocena ekonomiczna kontroli zachwaszczenia i odżywiania roślin ziemniaka za pomocą biostymulatorów
Tytuł równoległy: Economic evaluation of weed control and nutrition of potato plants with the use of biostimulants
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 63, issue 1, p. 35-40
p-ISSN: 1427-4337
e-ISSN: 2084-4883

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: biostymulatory ; efektywność ekonomiczna ; odmiana ; sposoby pielęgnacji ; zachwaszczenie ; ziemniak
Słowa kluczowe ang.: biostimulants ; cultivar ; economic effectiveness ; potato ; weed control
http://www.progress.plantprotection.pl/?node_id=35&lang=pl&ma_id=4509
DOI: 10.14199/ppp-2023-004
Streszczenie: Zaprezentowano wyniki trzyletniego doświadczenia polowego w uprawie ziemniaka jadalnego odmiany Oberon z zastosowaniem pięciu metod kontroli zachwaszczenia i odżywiania biostymulatorami: obiekt kontrolny - pielęgnacja mechaniczna, Avatar 293 ZC (chlomazon + metrybuzyna), Avatar 293 ZC i PlonoStart, Avatar 293 ZC i Aminoplant oraz Avatar 293 ZC i Agro-Sorb Folium w układzie split-plot, dwuczynnikowego w trzech powtórzeniach. Celem badań była analiza efektywności ekonomicznej pięciu metod pielęgnacji i odżywiania biostymulatorami w zwalczaniu zachwaszczenia na plantacji ziemniaka odmiany Oberon przeprowadzonego na glebie średniej, którą określono na podstawie wskaźników przyjętych w ochronie roślin, takich jak: wskaźnik pokrycia kosztów Wpk, który wyniósł średnio 3,75 i wskaźników opłacalności E1 i E2, które wynosiły średnio 20,34 i 5,68%. Wskaźniki opłacalności wykazały, że mechaniczno-chemiczna ochrona ziemniaka odmiany Oberon z zastosowaniem herbicydu i biostymulatorów była opłacalna.
Streszczenie: The results of a three-year field experiment in the cultivation of the edible potato of the Oberon cultivar with the use of five methods of weed control and nutrition with biostimulators were presented: control object - mechanical care, Avatar 293 ZC (chlomazone + metribuzin), Avatar 293 ZC and PlonoStart, Avatar 293 ZC and Aminoplant and Avatar 293 ZC and Agro-Sorb Folium in a split-plot system, two-factor in three repetitions. The aim of the study was to analyze the economic effectiveness of five methods of care and nutrition with biostimulators in combating weed infestation on a potato plantation of the Oberon cultivar carried out on medium soil, which was determined on the basis of indicators adopted in plant protection, such as: cost coverage index Wpk, which was on average 3.75 and profitability ratios E1 and E2, which averaged 20.34 and 5.68%. Profitability ratios showed that the mechanical and chemical protection of potatoes of the Oberon variety with the use of herbicide and biostimulators was profitable.

13/25
Nr opisu: 0000047416
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Agnieszka Ginter.
Tytuł pracy: Oddziaływanie biostymulatorów na zawartość i pobranie wybranych składników mineralnych przez bulwy ziemniaka
Tytuł całości: W: Book of Abstracts : 18th International Conference of the Julian Aleksandrowicz Polish Society for Magnesium Research "The importance of chemical elements in various aspects of human life", Lublin, October 16-18, 2023 / eds. Jolanta Domańska, Paweł Muszyński
Miejsce wydania: Lublin
Wydawca: Publishing House of University of Life Sciences in Lublin
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 38
ISBN: 978-83-7259-412-9
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: biostymulatory ; bulwy ; składniki mineralne ; ziemniak

14/25
Nr opisu: 0000045378
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Katarzyna Rymuza.
Tytuł pracy: Potato with Colored Flesh Valuable and Attractive to the Consumer
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 24, issue 6, p. 166--172
p-ISSN: 2299-8993
e-ISSN: 2081-139X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.300
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe ang.: colored potato ; cultivars ; vitamin C ; sensory features
http://www.jeeng.net/Potato-with-Colored-Flesh-Valuable-and-Attractive-to-the-Consumer,162775,0,2.html
DOI: 10.12911/22998993/162775
Streszczenie: The purpose of this paper was to determine the vitamin C content and the selected consumption features (a tastiness and a cooking type) in edible potato tubers with colored flesh. The research material consisted of tubers of eight edible potato cultivars collected from a field experiment conducted in 2021 and 2022 at the Agricultural Experimental Station in Zawady of Siedlce University of Natural Sciences and Humanities (52o03'N; 22o33'E). The following cultivars were grown: two cultivars with red flesh - Rotte Emma and Herbie 26, five cultivars with purple flesh - Blaue Annelise, Provita, Salad Blue, Vitelotte and Bora Valley, and one traditional cultivar, light yellow fleshed - Eurostar. The cultivar features of the potato tubers significantly modified the content of vitamin C and they determined cooking properties of the potato. The cultivars with red and purple flesh accumulated more vitamin C than the traditional cultivar. The cultivar Rote Emma and Salad Blue had the best tastiness, while the cultivar Herbie 26 and Bora Valley proved to be the least tasty. The red and purple-fleshed cultivars were dominated by the salad cooking type A and they differed significantly than the traditional cultivar Eurostar. Potato tubers with colored flesh are a valuable and attractive offer to the consumer.

15/25
Nr opisu: 0000046285
Autorzy: Anna Sikorska, Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Iwona Mystkowska, Agnieszka Ginter.
Tytuł pracy: Quality of winter rape seeds (Brassica napus L.) depending in climatic conditions and agrotechnical factors
Tytuł całości: W: Innovative Food of High Quality for Human Health and Sustainability : an integrated program of innovation and research development in agricultural and veterinary science / ed. Wiesława Lizińska, Joanna Daniluk
Miejsce wydania: Olsztyn
Wydawca: Wydawnictwo UWM
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 223
ISBN: 978-83-8100-348-1
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe ang.: agrotechnical factors ; climatic conditions ; quality ; seeds ; winter rape
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

16/25
Nr opisu: 0000044615
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: The Positive Effects of Mechanical and Chemical Treatments with the Application of Biostimulants in the Cultivation of Solanum tuberosum L
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 13, issue 1, article number 45
p-ISSN: 2077-0472

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 3.600
Punktacja ministerstwa: 140.000
Słowa kluczowe ang.: biostimulants ; cultivars ; herbicide ; potato ; weed reduction ; yields
https://www.mdpi.com/2077-0472/13/1/45
DOI: 10.3390/agriculture13010045
Streszczenie: The aim of the study was to determine the effect of mechanical and chemical treatments with the application of biostimulants on the effectiveness of weed infestation reduction and potato yielding. A three-year field research study was conducted at the Agricultural Experimental Station Zawady (52°03' N; 22°33' E). The field experiment was set up in a split-plot design with three replicates. The first factor was the two edible potato cultivars, and the second was five methods of mechanical and chemical treatments with biostimulants: (1) control object-mechanical weeding, (2) the herbicide Avatar 293 ZC (clomazone + metribuzin), (3) the herbicide Avatar 293 ZC and the biostimulant PlonoStart, (4) the herbicide Avatar 293 ZC and the biostimulant Aminoplant, (5) the herbicide Avatar 293 ZC and the biostimulant Agro-Sorb Folium. Before emergence, the control object was double ridging and single ridging with harrowing and double ridging after emergence. On other objects (2-5) before emergence, two ridgings were applied. The assessment of weed infestation was performed using the quantitative weight method on two dates: about 2 weeks after the application of the herbicide and biostimulants and before the potato tubers harvest. The herbicide and the herbicide with biostimulants applied to the potato crop showed a positive influence in reducing the number and fresh weight of weeds compared to mechanical-only treatments. The highest effectiveness, calculated on the basis of the number and fresh mass of weeds, was found on the fifth object. It was, on average, 70.5 and 71.6% for cultivars, respectively. Research into the use of biostimulants in potato cultivation will continue due to the pro-environmental nature of biostimulants and the importance of this crop. It is certain that the methodology of future field experiments will meet the challenges of sustainable development.

17/25
Nr opisu: 0000044506
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Total and Protein Nitrogen Content in Potato Tubers under the Influence of Various Care and Nutrition Methods with the Use of Biostimulants
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 24, issue 2, p. 247--255
p-ISSN: 2299-8993
e-ISSN: 2081-139X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.300
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe ang.: clomazone ; chemical composition ; growth stimulants ; metribuzin ; Solanum tuberosum L.
http://www.jeeng.net/Total-and-Protein-Nitrogen-Content-in-Potato-Tubers-under-the-Influence-of-Various,157019,0,2.html
DOI: 10.12911/22998993/146687
Streszczenie: A two-factor field experiment was carried out in 2018-2020 at the Zawady Agricultural Experimental Station (52 ° 03'N and 22 ° 33'E) belonging to the University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce in Poland. Tubers of two edible potato cultivars were investigated, i.e. Oberon and Malaga - factor one; in turn, factor two included variants of herbicide application with biostimulators: 1. control object - without preparations, 2. herbicide clomazone + metribuzin (Avatar 293 ZC), 3. herbicide clomazone + metribuzin and biostimulant PlonoStart, 4. herbicide clomazone + metribuzin and biostimulant Aminoplant, 5. herbicide clomazone + metribuzin and biostimulant Agro-SorbŽ Folium. The biostimulators used in the research significantly increased the content of total nitrogen and protein nitrogen in tubers, as well as the share of protein nitrogen in total nitrogen in relation to the tubers collected from the control object. The genetic features of the cultivars also determined the concentration of total nitrogen and protein nitrogen in potato tubers.

18/25
Nr opisu: 0000045685
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Aleksandra Dmitrowicz.
Tytuł pracy: Wartość lecznicza i fizjoterapeutyczna miodu pszczelego
Tytuł równoległy: Healing and physiotherapeutic value of bee honey
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, nr 1(9), s. 154--165
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: apiterapia ; fizjoterapia ; miód pszczeli ; właściwości zdrowotne
Słowa kluczowe ang.: apitherapy ; health properties ; honey ; physiotherapy
https://apcz.umk.pl/HERB/article/view/44582
DOI: 10.12775/HERB.2023.012
Streszczenie: Celem pracy było przedstawienie i podsumowanie już znanych informacji na temat wartości leczniczej i fizjoterapeutycznej miodu pszczelego. Badania wykazały, że działa on pozytywnie w leczeniu wielu schorzeń. Szczególnie korzystny wpływ przypisuje mu się na układ krążenia, pracę serca, układ nerwowy oraz schorzenia układu pokarmowego. Dobrze oddziałuje na układ oddechowy oraz dodatnio wpływa na skórę i błony śluzowe. Oprócz swoich działań prozdrowotnych miód ma jeszcze doskonałe właściwości fizyczne, np. lepkość, która pozwala na zastosowanie w terapii manualnej narządu ruchu zabiegu miodobrania.
Streszczenie: The aim of the study was to present and summarize the existing information on the therapeutic and physiotherapeutic value of bee honey. Studies have shown that it works positively in the treatment of many conditions. Particularly beneficial effects are attributed to diseases of the circulatory system, heart function, nervous system and gastrointestinal tract. It works well on the respiratory system and has a positive effect on the skin and mucous membranes. In addition to its pro-health effects, honey also has excellent physical properties - viscosity, thanks to which it has been used in the manual therapy of the musculoskeletal system of the honey-bearing procedure.

19/25
Nr opisu: 0000046116
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Wpływ herbicydu i biostymulatorów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej bulw ziemniaka
Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r.
Miejsce wydania: Bonin
Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 42--44
ISBN: 978-83-87109-89-9
Uwagi: Poster.
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: biostymulatory ; bulwa ziemniaka ; herbicydy ; jakość ; konsumpcja ; ziemniak
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf

20/25
Nr opisu: 0000044953
Autorzy: Agnieszka Ginter, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Wpływ sposobu ochrony plantacji przed chwastami na wyniki produkcyjne i ekonomiczne trzech odmian ziemniaka jadalnego
Tytuł równoległy: Impact of the method of plantation care on weeds on the production and economics results of three cultivars of edible potato
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 63, issue 1, p. 41--47
p-ISSN: 1427-4337
e-ISSN: 2084-4883

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: chwasty ; koszty ekonomiczne ; nadwyżka produkcyjna ; ochrona roślin ; plantacja ; plony ; ziemniak jadalny
Słowa kluczowe ang.: economics costs ; edible potato ; gross margin ; plantation ; plant protection ; production ; yields
http://www.progress.plantprotection.pl/?node_id=35&lang=pl&ma_id=4508
DOI: 10.14199/ppp-2023-005
Streszczenie: Celem pracy było porównanie wyników produkcyjno-ekonomicznych trzech odmian ziemniaka jadalnego (Eurostar, Jurek i Mazur) z uwzględnieniem dwóch różnych sposobów pielęgnacji plantacji przed chwastami. Pierwszy sposób ochrony obejmował tylko zabiegi mechaniczne - obredlanie wykonane trzy razy: 2-krotne obredlanie przed wschodami i 1-krotne obredlanie połączone z opielaczem. Drugi sposób pielęgnacji plantacji obejmował dwukrotne obredlanie i natychmiast po ostatnim obredleniu - na około 7 dni przed ukazaniem się pierwszych wschodów roślin ziemniaka (BBCH 00-08) wykonano zabieg chemiczny z użyciem herbicydu w dawce 1,5 l/ha, zawierającego dwie substancje czynne: chlomazon (60 g/l) i metrybuzynę (233 g/l). Materiał badawczy stanowiły plony bulw trzech odmian ziemniaka jadalnego pochodzące z dwuletniego doświadczenia polowego (2021-2022). Obliczono wartość produkcji, koszty produkcji oraz nadwyżkę bezpośrednią dla badanych odmian ziemniaka w ujęciu średnio dla dwóch lat badań (2021-2022). Zabiegi mechaniczno-chemiczne zapewniły zarówno większe plony uprawianych odmian, jak i większą nadwyżkę bezpośrednią.
Streszczenie: The aim of this study was to compare the production-economic results of three edible potato cultivars (Eurostar, Jurek and Mazur) taking into account two different ways of plantation care against weeds. The first way of protection included only mechanical treatments - weeding was performed three times: twice weeding before emergence and once weeding combined with harrowing. The second method of plantation care included double dunging and application of a plant protection product - herbicide, the active substance of which is clomazone (60 g/l) and metribuzin (233 g/l). Before emergence, weeding was applied twice and immediately after the last weeding - about 7 days before the appearance of the first potato plant emergence (BBCH 00-08) a chemical treatment with the herbicide at a dose of 1.5 l/ha was performed. The research material consisted of tubers of three edible potato cultivars from a two-year field experiment (2021-2022). Production value, cultivation costs and gross margin were calculated for the three tested edible potato varieties (Eurostar, Jurek and Mazur) on average for the two years of the study (2021-2022). Mechanical and chemical treatments provided both higher yields of all cultivars and a level of gross margin.

21/25
Nr opisu: 0000046119
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Katarzyna Rymuza, Łukasz Domański.
Tytuł pracy: Ziemniak o kolorowym miąższu wartościowy i atrakcyjny dla konsumenta
Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r.
Miejsce wydania: Bonin
Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 47-49
ISBN: 978-83-87109-89-9
Uwagi: Poster.
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: konsumpcja ; miąższ ; odmiana ; smakowitość ; witamina C ; ziemniak jadalny ; ziemniak kolorowy
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf

22/25
Nr opisu: 0000045683
Autorzy: Agnieszka Ginter, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Znaczenie skrobii ze szczególnym wskazaniem na produkt przemysłowego przetwórstwa ziemniaków - skrobię ziemniaczaną
Tytuł równoległy: The importance of starch with special emphasis on the product of industrial potato processing - potato starch
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, nr 1(9), s. 135--145
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: przetwórstwo przemysłowe ; przetwórstwo spożywcze ; skrobia ziemniaczana ; ziemniak
Słowa kluczowe ang.: food processing ; potato ; potato starch ; processing industries
https://apcz.umk.pl/HERB/article/view/44580
DOI: 10.12775/HERB.2023.010
Streszczenie: W pracy przedstawiono znaczenie skrobi w przetwórstwie spożywczym i innych gałęziach przemysłu przetwórczego, ze szczególnym wskazaniem na skrobię ziemniaczaną. Omówiono podstawowe informacje dotyczące budowy skrobi i jej znaczenia dla zdrowia człowieka. Na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego przedstawiono przemysłowe przetwórstwo ziemniaka w Polsce oraz produkcję skrobi ziemniaczanej w ostatnim pięcioleciu (2018-2022). Liczne badania wykazały, że skrobia, w tym skrobia ziemniaczana, ma bardzo duże znaczenie w przetwórstwie spożywczym i przemysłowym. Doniesienia naukowe wskazują, że skrobię ziemniaczaną trudno jest zastąpić innym rodzajem skrobi ze względu na jej wyjątkowe cechy.
Streszczenie: The paper presents the importance of starch in food processing and other processing industries, with particular emphasis on potato starch. Basic information on the structure of starch and its importance for humans is discussed. Based on the data of the Central Statistical Office, the industrial processing of potato in Poland is shown and the production of potato starch in the last five years (2018-2022) is presented. Numerous studies have shown that starch, including potato starch, is very important in non-food processing. Scientific reports indicate that potato starch is difficult to replace with another type of starch due to its unique features.

23/25
Nr opisu: 0000044219
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Skuteczność chwastobójcza zabiegów mechaniczno-chemicznych z aplikacją biostymulatorów w uprawie Solanum tuberosum L.
Tytuł całości: W: Polskie rolnictwo w obliczu Europejskiego Zielonego Ładu : konferencja naukowa, 4-6 września 2022, Chlewiska
Miejsce wydania: Siedlce
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
Rok wydania: 2022
Strony zajęte przez pracę: S. 57
ISBN: 978-83-67162-33-3
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: biostymulatory ; zabiegi mechaniczno-chemiczne ; zachwaszczenie ; ziemniaki

24/25
Nr opisu: 0000044613
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Angelika Dadej, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Ginter.
Tytuł pracy: Topinambur (Helianthus tuberosus L.) źródło substancji prozdrowotnych
Tytuł równoległy: Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) is a source of health-promoting substances
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, nr 1(8), s. 183--189
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: inulina ; prebiotyk ; topinambur
Słowa kluczowe ang.: Helianthus tuberosus L. ; inulin ; prebiotic
https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2023/01/Topinambur-Helianthus-tuberosus-L.-zrodlo-substancji.pdf
Streszczenie: Celem pracy był przegląd literatury naukowej dotyczącej substancji prozdrowotnych występujących w topinamburze, tj. aminokwasy egzogenne, peptydy, białka, błonnik pokarmowy, oligosacharydy, polisacharydy, alkohole wielowodorotlenowe, witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, cholina i lecytyna oraz substancje fitochemiczne. Topinambur dzięki tym substancjom uważany jest za żywność funkcjonalną, której wartości odżywcze wywierają korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu. Poza funkcją żywieniową wykazuje właściwości dietetyczne i prebiotyczne, polegające na poprawie stanu zdrowia i zmniejszeniu występowania wielu chorób. Uważany jest za środek przeczyszczający, żółciopędny, moczopędny, działający tonizująco na żołądek dzięki inulinie - prebiotykowi hamującemu rozwój patogennych bakterii w jelitach. Substancje prozdrowotne sprawiają, że Helianthus tuberosus polecany jest szczególnie osobom z owrzodzeniem żołądka i dwunastnicy oraz diabetykom.
Streszczenie: The aim of the study was to review the scientific literature on health-promoting substances in topinambour such as: essential amino acids, peptides, proteins, dietary fiber, oligosaccharides, polysaccharides, polyhydric alcohols, vitamins, minerals, fatty acids, choline and lecithin, and phytochemicals. Thakns to these substances, Jerusalem artichoke is considered a functional food, the nutritional values of which have a beneficial effect on many body functions. In addition to the nutritional function, it exhibits dietary and prebiotic properties, consisting in improving healht and reducing the incidence of many diseases. It is considered a laxative, choleretic, diuretic, tonic to the stomach thanks to inulin, a prebiotic inhibiting the growth of pathogenic bacteria in the intestines. Health-promoting substances make Helianthus tuberosus especially recommended for people with gastric and duodenal ulcers and for diabetics.
Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Fundusz rozwoju pracowników uczelni - subwencja, PB/14/21

25/25
Nr opisu: 0000044612
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Ziemniak kolorowy - uprawiany wczoraj, dziś i jutro
Tytuł równoległy: Color potato - grown yesterday, today, tommorow
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, nr 1(8), s. 130--139
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: cechy prozdrowotne ; odmiana ; pochodzenie ; skład chemiczny ; Solanum tuberosum L.
Słowa kluczowe ang.: chemical composition ; cultivar ; origin ; pro-healthy properties ; Solanum tuberosum L.
https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2023/01/Ziemniak-kolorowy-%E2%80%93-uprawiany-wczoraj-dzis-jutro.pdf
Streszczenie: W pracy przedstawiono pochodzenie ziemniaka (Solanum tuberosum L.) i jego instrodukcję do Europy i Polski. Omówiono wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne bulw z uwględnieniem odmian o kolorowym miąższu. Scharakteryzowano najważniejsze składniki chemiczne bulwy ziemniaka. Liczne badania wykazały, że bulwy odmian kolorowych, w porównaniu do odmian o miąższu białym i żółtym, zawierają więcej związków polifenolowych, kwasu chlorogenowego i kwasu askorbinowego oraz duże ilości antocyjanów, których w odmianach tradycyjnych brakuje. Doniesienia naukowe wskazują, że ziemniak powinien stanowić część zdrowej diety ze względu na właściwości antyoksydacyjne mające duże znaczenie w profilaktyce zdrowotnej.
Streszczenie: The paper presents the origin of the potato (Solanum tuberosum L). and its introduction in Europe and Poland. The nutritional value and pro-healthy properties of tubers are discussed, taking into account cultivars with colored flesh. The most important chemical components of the potato tuber where characterized. Numerous studies have shown that the tubers of colored cultivars, compared to the cultivars with white and yellow flesh, contain more polyphenols, chlorogenic acid and ascorbic acid, and large amounts of anthocyanins, which are lacking in traditional cultivars. Scientific reports indicate that the potato should be part of a healthy diet due to its antioxidant properties that are of great importance in health prophylaxis.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB