AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: GRABOWSKA MARTA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000035964
Autorzy: Marta Stachowicz, Justyna Brzezicha-Cirocka, Marta Bochenek, Marta Grabowska, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Ocena zawartości witaminy B3 w napojach kokosowych
Tytuł równoległy: Assessment of the content of vitamin B3 in coconut drinks
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 1, s. 47--51
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: witamina B3 ; produkty kokosowe
Słowa kluczowe ang.: vitamin B3 ; coconut products
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27535
Streszczenie: Celem pracy była analityczna ocena zawartości niacyny w płynnych produktavch kokosowych. Zawartość niacyny w badanych produktach była zróżnicowana; w mleczku kokosowym znacząco wyższa w porównaniu z zawartością tej witaminy w mleku i wodzie kokosowej.
Streszczenie: Introduction. Milk is a source of many minerals and vitamins neccessary for propor functioning of the organism. The term niacin is commonly used to describe the two basic forms of vitamin B3, i.e. nicotinic acid and nicotinamide. Nicotinic acid protects against cardiovascular diseases. The frequency of coconut products has increased in recent days, especially among young people. This products can be good source of vitamin B3. Aim. The purpurose of present sudy has been evaluation of the level of vitamin B3 in coconut beverages and milk products. Material and methods. The different level content of niacin has been determinined by microbiological method. Results. The study provides information about the concentration of niacin in coconuts products. The highest content of vitamin B3 was in analysed coconut milks. Conclusions. The content of niacin in the tested products was varied; in a specific coconut milk signifi cantly higher compared to the content of this vitamin in milk and coconut water.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB