AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: JESSA JUSTYNA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000045806
Autorzy: Justyna Jessa, Konrad Kamil Hozyasz.
Tytuł pracy: Increased intake of health-promoting food as a benefit of the exclusion of gluten and casein from the diet of ASD patients
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 25, no. 2, article number 2023001
p-ISSN: 1129-8723

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe ang.: autism ; berry fruits ; casein-free diet ; gluten-free diet ; nuts
https://mattioli1885journals.com/index.php/progressinnutrition/article/view/9393
DOI: 10.23751/pn.v25i2.9393
Streszczenie: The high intake of nuts, seeds, berries and cruciferous vegetables has beneficial effects on the immune system, as well as communication skills and behaviour. Gluten- and/or casein-free diets are the most common interventions in ASD patients; however, scientific evidence for their use is poor. Previous research has not yet examined the effect of the change in the frequency of consumption of nuts, seeds, berries and cruciferous vegetables following the implementation of elimination diets in ASD children. A sample of 88 ASD patients and their mothers was followed for 12 months after making their free choice of a gluten-free diet, a gluten- and casein-free diet or a regular diet. Children with ASD on a gluten- and casein-free diet have significantly higher intake of seeds, berry fruits and cruciferous vegetables than controls, while patients on a gluten-free diet consumed more frequently seeds and cruciferous vegetables. In both groups, after dietetic intervention, the frequency of nut consumption tended to be higher than in patients on a regular diet. Unflagging interest and frequently reported subjective feelings of improvement in parents of autistic children on elimination diets may be due to the healthy balance of modified diets and their multidirectional impact.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB