AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: KAŹMIERCZAK-SIEDLECKA KAROLINA
Liczba odnalezionych rekordów: 5



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/5
Nr opisu: 0000041205
Autorzy: Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Agnieszka Daca, Marcin Folwarski, Wojciech Makarewicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Immunonutritional support as an important part of multidisciplinarny anti-cancer therapy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 45, issue 4, p. 454--460
p-ISSN: 1426-3912
e-ISSN: 1644-4124

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe ang.: cancer ; probiotics ; glutamine ; omega-3 fatty acids ; immunonutrition ; arginine ; nucleotides
https://www.termedia.pl/Immunonutritional-support-as-an-important-part-of-multidisciplinary-anti-cancer-therapy,10,43195,0,1.html
DOI: 10.5114/ceji.2020.103339
Streszczenie: Immunonutrition is one of the most important parts of nutritional treatment in patients with cancer. There are studies which confirm positive effects of using immunonutrition (arginine, glutamine, omega-3 fatty acids, nucleotides, pre- and probiotics) among others on the reduction of the pro-inflammatory cytokines concentrations, shortening of the hospital stay and improvement of the nutritional status. Arginine takes part not only in wound healing process, but also it improves body's immunity and reduces the incidence of infections. Glutamine reduces the incidence of acute grade 2 and 3 esophagitis and improves quality of life of gastric cancer patients. Omega 3-fatty acids have the ability to inhibit the activity of NF-κB. They also reduce the symptoms of graft-versus-host disease in patients undergoing hematopoietic cell transplantation. Nucleotides support the regeneration of intestinal villi. Probiotics play many roles, mainly inhibit the process of carcinogenesis, reduce the incidence of diarrhea and modify intestinal microbiome. However, there are studies indicating the lack of advantages of using immunonutrition compared to standard nutrition. Currently, there is no clear evidence for the use of formulae enriched with immunonutrients versus standard oral nutritional supplements exclusively in the preoperative period. This review summarizes the current knowledge about the role of immunonutrition in supporting treatment of cancer diseases.

2/5
Nr opisu: 0000040268
Autorzy: Bartosz Rudzki, Agnieszka Żwirełło, Grzegorz Burdyn, Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Ewelina Lubieniecka-Archutowska, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Żywienie enteralne pacjentów pediatrycznych z rozpoznaną chorobą Leśniowskiego-Crohna
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, T. 76, nr 3, s. 170--174
p-ISSN: 0014-8261
e-ISSN: 2544-8552

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: choroba Leśniowskiego-Crohna ; pacjent pediatryczny ; żywienie enteralne ; stan odżywienia
Słowa kluczowe ang.: Crohn's disease ; pediatric patients ; enternal nutrition ; nutritional status
https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/farmacja-polska/103/-/28570
DOI: 10.32383/farmpol/121028
Streszczenie: Choroba Leśniowskiego-Crohna (ChLC) należy do grupy nieswoistych zapaleń jelit i charakteryzuje się zmianami zapalnymi mogącymi obejmować każdy odcinek przewodu pokarmowego. Częstość występowania objawów klinicznych ChLC jest odmienna u dzieci i osób dorosłych. Choroba przebiega z okresami zaostrzeń oraz remisji. Kompleksowa terapia ChLC powinna obejmować farmakoterapię oraz leczenie żywieniowe. U pacjentów pediatrycznych mogą wystąpić określone niedobory pokarmowe w zależności od odcinka przewodu pokarmowego objętego zmianami chorobowymi. Gdy zmiany chorobowe są zlokalizowane w dystalnej części jelita krętego, może wystąpić niedobór witaminy B12. U dzieci z ChLC może wystąpić także niedobór żelaza, kwasu foliowego oraz magnezu. Ze względu na duże ryzyko rozwinięcia niedożywienia w tej grupie chorych, istotna jest prawidłowa ocena stanu odżywienia. W przypadku braku możliwości całkowitego pokrycia zapotrzebowania białkowo-kalorycznego, żywienie doustne należy uzupełnić stosując doustne suplementy pokarmowe (ONS). Żywienie dojelitowe należy włączyć u dzieci z aktywną postacią ChLC, gdy żywienie doustne uzupełnione o suplementy nie pokrywa potrzeb ilościowych i jakościowych organizmu. Według najnowszych badań, żywienie dojelitowe jest skuteczne w osiągnięciu remisji choroby, a otrzymane efekty są porównywalne do efektów uzyskanych dzięki zastosowanej glikokortykoterapii. Celem leczenia żywieniowego jest poprawa stanu odżywienia pacjenta oraz osiągnięcie remisji choroby i jej utrzymanie. Odpowiednie leczenie żywieniowe wspomaga także prawidłowy wzrost i rozwój dziecka.
Streszczenie: Crohn's disease belongs to the group of inflammatory bowel disease and is characterized by inflammatory changes that can affect all part of the gastrointestinal tract. The etiology of Crohn's disease includes genetic background as well as environmental factor, such as diet (for instance, consumption of sugar, milk, and gluten). The disease progresses with periods of progression and remission. Inflammation often occurs in one part of gastrointestinal tract, however, usually involves several distant sections of the gastrointestinal tract. The complex therapy for Crohn's disease should include pharmacotherapy and nutritional treatment. Pediatric patients may have specific nutritional deficiencies depending on the gastrointestinal tract affected. When lesions are located in the distal part of the ileum, vitamin B12 deficiency may occur. Besides vitamin B12 deficiency, iron, folic acid, and magnesium deficiency may also be developed. The assessment of nutritional status of patients with Crohn's disease seems to be important due to identification of patients suffering from malnutrition or being at risk of malnutrition development. If the protein-caloric demand is not covered, the oral nutrition should be supplemented using oral nutritional supplements (ONS) and other oral food supplements. Enteral nutrition, which is given via artificial access to the alimentary tract, should be included in children with active Crohn's disease, when oral nutrition with oral nutritional supplements does not cover the quantitative and qualitative demand of the body. The efficiency of enteral nutrition is similar to the effect provided by corticosteroids. There are available several types of enteral formula including also immunomodulatory components, such as glutamine. The aim of nutritional therapy is to improve the patients' nutritional status and to achieve disease remission and its maintenance. The introduction of appropriate nutritional treatment prevents the occurrence of a deficiency of nutrients, minerals, and vitamins, and as a consequence supports the appropriate growth and development of the child.

3/5
Nr opisu: 0000038489
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Marta Stachowicz, Marta Bochenek, Justyna Brzezicha-Cirocka, Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Beata Ewa Kosińska, Jakub Czaja, Jan K. Karczewski.
Tytuł pracy: Oszacowanie zawartości witaminy D w dietach sportowców i aktywnych fizycznie studentów
Tytuł równoległy: Evaluation of vitamin D content in sports diets and physically active students
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, T. 52, nr 3, s. 227--232
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: witamina D ; niedobory żywieniowe ; dieta ; sportowcy ; studenci
Słowa kluczowe ang.: vitamin D ; dietary deficiencies ; daily food ration ; athletes ; students
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
https://ptfarm.pl/download/8,8,18,9,4,5
Streszczenie: Introduction. Nutrition of athletes and physically active people is an area which, taking into account various physiological and biochemical aspects, should allow for the fastest possible adaptation of the body in response to a training stimulus. Vitamin D contributes to maintaining the effi ciency of the musculoskeletal system, by affecting the bone mineralization and muscle mass, strength and endurance. Aim. The aim of the study was to assess the content of vitamin D in physically active diets of students from Biała Podlaska and athletes training in Tri-city sports centers. Material and methods. The research was conducted in 2017 and 2018 by means of a diagnostic survey using the author's interview questionnaire. The research covered 121 physically active students from Biała Podlaska (104 women (K) and 17 men (M) and 50 athletes (24 K and 26 M) from various disciplines from Tri-City sports centers in Gdańsk. weekly, and their training usually lasts an hour in the group of women and one and a half in the group of men. The results of the survey were developed in Microsoft Excel, and the daily food rations of respondents were analyzed using the program "Diet 5" (IŻŻ in Warsaw). Results. The energy value of all-day food rations varied; in the group (M) of students, 2,298 kcal, and in the group of sportsmen, 2,414 kcal, and in the group (K) the student diet provided an average of 1493 kcal, and sportsmen an average of 1747 kcal. The content of vitamin D in the diets of the subjects was insuffi cient; in the student and student groups it amounted on average to 1.81 ą 1.35 (0.28 to 8.45) and 2.92 ą 2.12 (0.58-7.77) ľg/person/day, while in groups of athletes it was slightly higher and amounted to: K: 2.69 ą 2.41 (0.12-11.64) and M: 4.40 ą 3.52 (0.42-13.6) ľg/person/day. Conclusions. The average content of vitamin D in the analyzed food rations of all students and athletes was defi nitely insuffi cient in relation to nutritional recommendations.

4/5
Nr opisu: 0000037156
Autorzy: Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Jakub Ruszkowski, Marcin Folwarski, Kamil Obara, Wojciech Makarewicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Zastosowanie fitoterapii w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
Tytuł równoległy: The use of phytotherapy in the treatment of ulcerative colitis
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, nr 1, s. 41--48
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: wrzodziejące zapalenie jelita grubego ; fitoterapia
Słowa kluczowe ang.: ulcerative colitis ; phytotherapy
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27992

5/5
Nr opisu: 0000037155
Autorzy: Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Jakub Ruszkowski, Jakub Jędrzejczak, Marcin Folwarski, Wojciech Makarewicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Żywienie dojelitowe osób z rozpoznaną chorobą nowotworowąw warunkach domowych
Tytuł równoległy: Home enteral nutrition in patients with cancer
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, nr 1, s. 49--56
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: domowe żywienie dojelitowe ; nowotwór ; stan odżywienia ; niedożywienie
Słowa kluczowe ang.: home enteral nutrition ; cancer ; nutritional status ; malnutrition
http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27993

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB