AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: KARWOWSKA ALICJA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000032811
Autorzy: Alicja Karwowska, Adam Kurianiuk, Radosław Łapiński, Marek Gacko, Jan Karczewski.
Tytuł pracy: Wybrane zwyczaje żywieniowe pacjentów z tętniakiem aorty brzusznej
Tytuł równoległy: Selected nutritional habits of patients with abdominal aortic aneurysm
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, T. 49, nr 3, s. 511--515
p-ISSN: 0365-9445
e-ISSN: 2353-9054

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: tętniak aorty brzusznej ; zasady prawidłowego żywienia ; zwyczaje żywieniowe ; choroby sercowo-naczyniowe
Słowa kluczowe ang.: abdominal aortic aneurysm ; principles of proper nutrition ; nutritional habits ; cardiovascular diseases
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kntroli Zbiorów Biblioteki PSW.
Streszczenie: Celem racy była ocena wybranych zwyczajów żywieniowych chorych ze zdiagnozowanym tętniakiem aorty brzusznej, pacjentów Kliniki Chirurgii Naczyń i Transplantacji Szpitala Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w porównaniu do grupy kontrolnej (osoby bez zdiagnozowanego tętniaka i nadciśnienia tętniczego). Z przeprowadzonych badań wynika, że pacjenci z grupy badanej popełniali istotnie statystycznie więcej błędów zywieniowych w porównaniu do grupy kontrolnej. Preferencje żywieniowe mogą mieć wpływ na rozwój zmian tętniakowych.
Streszczenie: Anti-health behavior auch as: improper nutrition, smoking, alcohol consumption adversely affect the functioning of the circulatory system. It is believed, that diet enriched in large amounts of vegetables and fruits cause a 15 % reduction in mortality due to cardiovascular disease. Polyhenols and ascorbic acid included in these food products have a protective effect on the cardiovascular system, and in particular, prevent the development of artherosclerosis. The aim of this study was to evaluate the selected nutritional habits of patients diagnosed with abdominal aortic aneurysm from the Department of Vascular Surgery and Transplant Hospital, Medical University of Bialystok, compared to the control group (those without diagnosed aneurysm and hipertension). The study involved 100 people, 50 people from the control group and 50 people from the study group (patients with AAA). Evaluation of the nutritional habits of patients was made by means of diagnostic survey using anonymous questionnaire. The study showed that more than half of those surveyed regularly ate meals. Patients with aortic aneurysm often chose full-fat products, portk, white bread. The control group ate less red meat. In both groups, the majority of respondens consumed fried meat 3-2 times a week. The study group, compared with the control group, chose vegetables/fruits and salads less often. The vast majority of patients with aneurysm snacked between the main meals, selecting sweets and fruits. Some people in the control group (20%) has replaced the traditional ways of preparing meals with cooking on steam, limiting the loss of vitamins, including ascorbic acid. The study whowed that patients in the study group committed significantly more dietary errors compared to the control group. Food preferences may influence the development of the aneurysm.

2/2
Nr opisu: 0000032120
Autorzy: Jan K. Karczewski, Alicja Karwowska.
Tytuł pracy: Wykorzystanie metody HPLC do oznaczenia stężenia homocysteiny i glutationu w ścianie tętniaka aorty brzusznej
Tytuł całości: W: Chromatografia jonowa i techniki pokrewne 2016 : praca zbiorowa / red. Rajmund Michalski
Miejsce wydania: Zabrze
Wydawca: Instytut Podstaw Inżynierii Środowiska PAN w Zabrzu
Rok wydania: 2016
Strony zajęte przez pracę: S. 61-69
ISBN: 978-83-60877-21-0
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 4.000
Liczba arkuszy: 0,5
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: tętniak aorty brzusznej ; wysokosprawna chromatografia cieczowa HPLC ; homocysteina ; glutation
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB