AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: KOSIŃSKA BEATA EWA
Liczba odnalezionych rekordów: 12



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/12
Nr opisu: 0000046111
Autorzy: Iwona Mystkowska, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Panasiuk, Angelika Dadej, Adam Szepeluk, Ewa Plażuk, Aleksandra Dmitrowicz.
Charakterystyka formalna: projekt badawczy
Język publikacji: POL

2/12
Nr opisu: 0000046120
Autorzy: Iwona Mystkowska, Angelika Dadej, Aleksandra Dmitrowicz, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Panasiuk, Ewa Plażuk.
Tytuł pracy: Ocena wpływu biostymulatorów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych i gotowanych Helianthus tuberosus
Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r.
Miejsce wydania: Bonin
Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 49-51
ISBN: 978-83-87109-89-9
Uwagi: Poster.
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: biostymulatory ; miąższ ; smakowitość ; topinambur
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf

3/12
Nr opisu: 0000044613
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Angelika Dadej, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Ginter.
Tytuł pracy: Topinambur (Helianthus tuberosus L.) źródło substancji prozdrowotnych
Tytuł równoległy: Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) is a source of health-promoting substances
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, nr 1(8), s. 183--189
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: inulina ; prebiotyk ; topinambur
Słowa kluczowe ang.: Helianthus tuberosus L. ; inulin ; prebiotic
https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2023/01/Topinambur-Helianthus-tuberosus-L.-zrodlo-substancji.pdf
Streszczenie: Celem pracy był przegląd literatury naukowej dotyczącej substancji prozdrowotnych występujących w topinamburze, tj. aminokwasy egzogenne, peptydy, białka, błonnik pokarmowy, oligosacharydy, polisacharydy, alkohole wielowodorotlenowe, witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, cholina i lecytyna oraz substancje fitochemiczne. Topinambur dzięki tym substancjom uważany jest za żywność funkcjonalną, której wartości odżywcze wywierają korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu. Poza funkcją żywieniową wykazuje właściwości dietetyczne i prebiotyczne, polegające na poprawie stanu zdrowia i zmniejszeniu występowania wielu chorób. Uważany jest za środek przeczyszczający, żółciopędny, moczopędny, działający tonizująco na żołądek dzięki inulinie - prebiotykowi hamującemu rozwój patogennych bakterii w jelitach. Substancje prozdrowotne sprawiają, że Helianthus tuberosus polecany jest szczególnie osobom z owrzodzeniem żołądka i dwunastnicy oraz diabetykom.
Streszczenie: The aim of the study was to review the scientific literature on health-promoting substances in topinambour such as: essential amino acids, peptides, proteins, dietary fiber, oligosaccharides, polysaccharides, polyhydric alcohols, vitamins, minerals, fatty acids, choline and lecithin, and phytochemicals. Thakns to these substances, Jerusalem artichoke is considered a functional food, the nutritional values of which have a beneficial effect on many body functions. In addition to the nutritional function, it exhibits dietary and prebiotic properties, consisting in improving healht and reducing the incidence of many diseases. It is considered a laxative, choleretic, diuretic, tonic to the stomach thanks to inulin, a prebiotic inhibiting the growth of pathogenic bacteria in the intestines. Health-promoting substances make Helianthus tuberosus especially recommended for people with gastric and duodenal ulcers and for diabetics.
Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Fundusz rozwoju pracowników uczelni - subwencja, PB/14/21

4/12
Nr opisu: 0000044454
Autorzy: Iwona Mystkowska, Angelika Dadej, Beata Ewa Kosińska.
Tytuł pracy: Żywność ekologiczna i tradycyjna w opinii grupy studentów Akademii Bialskiej Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Tytuł całości: W: Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego : materiały konferencyjne, Warszawa, 17-18.11.2022 r.
Miejsce wydania: Warszawa
Wydawca: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka. Katedra Dietetyki
Rok wydania: 2022
Strony zajęte przez pracę: S. 81
Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: studenci ; wiedza ; zdrowie ; żywność ekologiczna ; żywność tradycyjna
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

5/12
Nr opisu: 0000038485
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Marta Bochenek, Marta Stachowicz, Justyna Brzezicha-Cirocka, Beata Ewa Kosińska, Jakub Czaja, Jan K. Karczewski.
Tytuł pracy: Ocena zawartości witaminy D w dietach sportowców i aktywnych fizycznie studentów
Tytuł całości: W: XXVII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Żywność i żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych, Poznań, 27-28.06.2019 : program - streszczenia / red. nauk. Juliusz Przysławski
Strony zajęte przez pracę: S. 40
ISBN: 978-83-7597-384-6
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa krajowa
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: witamina D ; niedobory żywieniowe ; dieta ; sportowcy ; studenci
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

6/12
Nr opisu: 0000038489
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Marta Stachowicz, Marta Bochenek, Justyna Brzezicha-Cirocka, Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Beata Ewa Kosińska, Jakub Czaja, Jan K. Karczewski.
Tytuł pracy: Oszacowanie zawartości witaminy D w dietach sportowców i aktywnych fizycznie studentów
Tytuł równoległy: Evaluation of vitamin D content in sports diets and physically active students
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, T. 52, nr 3, s. 227--232
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: witamina D ; niedobory żywieniowe ; dieta ; sportowcy ; studenci
Słowa kluczowe ang.: vitamin D ; dietary deficiencies ; daily food ration ; athletes ; students
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
https://ptfarm.pl/download/8,8,18,9,4,5
Streszczenie: Introduction. Nutrition of athletes and physically active people is an area which, taking into account various physiological and biochemical aspects, should allow for the fastest possible adaptation of the body in response to a training stimulus. Vitamin D contributes to maintaining the effi ciency of the musculoskeletal system, by affecting the bone mineralization and muscle mass, strength and endurance. Aim. The aim of the study was to assess the content of vitamin D in physically active diets of students from Biała Podlaska and athletes training in Tri-city sports centers. Material and methods. The research was conducted in 2017 and 2018 by means of a diagnostic survey using the author's interview questionnaire. The research covered 121 physically active students from Biała Podlaska (104 women (K) and 17 men (M) and 50 athletes (24 K and 26 M) from various disciplines from Tri-City sports centers in Gdańsk. weekly, and their training usually lasts an hour in the group of women and one and a half in the group of men. The results of the survey were developed in Microsoft Excel, and the daily food rations of respondents were analyzed using the program "Diet 5" (IŻŻ in Warsaw). Results. The energy value of all-day food rations varied; in the group (M) of students, 2,298 kcal, and in the group of sportsmen, 2,414 kcal, and in the group (K) the student diet provided an average of 1493 kcal, and sportsmen an average of 1747 kcal. The content of vitamin D in the diets of the subjects was insuffi cient; in the student and student groups it amounted on average to 1.81 ą 1.35 (0.28 to 8.45) and 2.92 ą 2.12 (0.58-7.77) ľg/person/day, while in groups of athletes it was slightly higher and amounted to: K: 2.69 ą 2.41 (0.12-11.64) and M: 4.40 ą 3.52 (0.42-13.6) ľg/person/day. Conclusions. The average content of vitamin D in the analyzed food rations of all students and athletes was defi nitely insuffi cient in relation to nutritional recommendations.

7/12
Nr opisu: 0000035485
Autorzy: Marta Elżbieta Mandziuk, Beata Ewa Kosińska.
Tytuł pracy: Selected nutritional behaviours of junior-high school students with diffrent body mass from the bialski school district
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 26, no. 4 (76), s. 77--83
p-ISSN: 1731-0652

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: body mass index BMI ; youth ; nutritional behaviours
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://www.antropomotoryka.pl/index.php/antropomotoryka/biezace
DOI: 10.5604/01.3001.0010.0930
Streszczenie: Aim. The aim of the study was to examine the selected nutritional behaviours of junior- high school students with different body mass from the Bialski school district. Basic procedures. Based on international standards for the subjects' BMI, they were divided into three groups: underweight, norm, and overweight or obese. We used our own personally designed questionnaire to evaluate nutrition behaviours. Results. Body Mass Index (BMI) for most of the subjects, both girls (69.84%) and boys (79.9%) was within the norms. The most commonly noted source of knowledge about health was the media, and the least popular - teachers. Overweight and obese youth declared abiding the principles of maintaining a healthy lifestyle less frequently than the rest. More than 65% of the subjects consumed 3 to 5 meals a day. The most common mistakes in eating habits are: irregular eating, snacking in-between meals, frequently eating fast-food meals. Conclusions. The studied youth declared that they adhere to the principles of a healthy lifestyle, however, abnormal nutritional behaviours were observed related to, among others: lack of regularity in eating meals, snacking in-between meals and frequent consumption of fast-food meals. The results of the study indicate the need for education about maintaining a healthy lifestyle and its impact on health.

8/12
Nr opisu: 0000030441
Autorzy: Diana Luiza Piaszczyk, Sylwia Ignaciuk, Beata Ewa Kosińska, Jan Karczewski.
Tytuł pracy: Poziom wiedzy studentów Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej na temat profilaktyki raka piersi
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, T. 21, nr 3, s. 260--265
p-ISSN: 2083-4543
e-ISSN: 2084-4905

Uwagi: Streszcz. w jęz. pol. i ang.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Liczba znaków: 32942
Liczba arkuszy: 0,82
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: rak piersi ; profilaktyka ; wiedza ; student
Słowa kluczowe ang.: breast cancer ; prevention
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://monz.pl/abstracted.php?level=5&ICID=1165350

9/12
Nr opisu: 0000027627
Autorzy: Maria Kozioł-Montewka, Anna Pańczuk, Małgorzata Tokarska-Rodak, Jolanta Paluch-Oleś, Iwona Gładysz, Agnieszka Sikora, Aneta Katarzyna Filipek-Czerska, Edyta Kawka, Emilia Pawłowicz, Beata Ewa Kosińska, Maciej Wacław Montewka, Aneta Skrzek, Małgorzata Kozioł, Anna Gózd-Barszczewska, Piotr Barszczewski, Stanisława Spisacka.
Tytuł pracy: Current infectious threats associated with the development of civilization and progress in medicine - methods of prevention and education
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2014, Vol. 8, no 1, p. 6--14
p-ISSN: 2353-6942

Uwagi: Streszcz. w jęz. ang.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 4.000
Index Copernicus: 79.270
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: Legionella ; legioneloza ; borelioza ; gruźlica ; mikrobiom ; odporność ; antybiotykooporność
Słowa kluczowe ang.: Lyme disease ; legionellosis ; tuberculosis ; microbiome ; antibiotic resistance
Inne bazy podające opis:
  • AGRO

    https://www.termedia.pl/CURRENT-INFECTIOUS-THREATS-ASSOCIATED-WITH-THE-DEVELOPMENT-OF-CIVILIZATION-AND-PROGRESS-IN-MEDICINE-METHODS-OF-PREVENTION-AND-EDUCATION,99,26648,0,0.html

    10/12
    Nr opisu: 0000029439
    Autorzy: Beata Ewa Kosińska, Jan Karczewski.
    Tytuł pracy: Motywacja pensjonariuszy do podjęcia aktywnej formy spędzania czasu wolnego na przykładzie Domu Pomocy Społecznej w Kozuli
    Tytuł całości: W: Społeczne, środowiskowe i biologiczne zagrożenia zdrowia a kształtowanie zachowań prozdrowotnych / red. Małgorzata Tokarska-Rodak, Ryszard Markert
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
    Rok wydania: 2014
    Strony zajęte przez pracę: S. 180-192
    ISBN: 978-83-61044-91-8
    Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
    Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    Liczba znaków: 31051
    Liczba arkuszy: 0,77
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: aktywność ; aktywizacja seniorów ; dom pomocy społecznej ; terapia zajęciowa
    Uwaga: sygn. 15756 XVIII.11 CZYT. B ; 15757 XVIII.11 CZYT. B
    [sprawdź dostępność w katalogu AB]
    Streszczenie: Przedmiotem badań, których wyniki prezentuje niniejsza praca jest poznanie motywów działania, a także ukazanie istniejących form aktywności w domach pomocy społecznej, ich opis i ocena. Badaniami objęto 60 osób w wieku 51-90 lat. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. Większość podopiecznych bierze aktywny udział w zajęciach organizowanych przez terapeutów zajęciowych. Czas wolny należy organizować osobom z niskim wykształceniem, oni też oczekują od pracowników pokierowania i zachęty do działania. Kobiety najwięcej czasu spędzają na modlitwie i na słuchaniu radio. Wśród mężczyzn największą popularnością cieszy się oglądanie telewizji, słuchanie radio oraz spotkania towarzyskie. Dla większości respondentów największą wartość z podejmowanej aktywności stanowi utrzymanie sprawności psychicznej i fizycznej. Z analizy wynika, iż zajęcia o charakterze aktywnym częściej wybierane są przez osoby z wykształceniem podstawowym, które nie przekroczyły 71 lat. Natomiast mieszkańcy z wykształceniem średnim i wyższym, które ukończyły 71 lat wybierają zajęcia bierne: czytanie czy słuchanie radio.

    11/12
    Nr opisu: 0000026785
    Autorzy: Marta Szot, Beata Ewa Kosińska, Yauheni Tsishchanka.
    Tytuł pracy: The selected aspects of the lifestyle of the students of Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska
    Tytuł równoległy: Wybrane elementy stylu życia studentów Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
    Tytuł całości: W: Health behaviors of adolescents and adults / ed. Stanisława Spisacka
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
    Rok wydania: 2013
    Strony zajęte przez pracę: S. 109-118
    ISBN: 978-83-61044-07-9
    Uwagi: Streszcz. w jęz. ang. i pol.
    Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
    Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
    Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    Liczba znaków: 23872
    Liczba arkuszy: 0,6
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: styl życia ; aktywność fizyczna ; odżywianie ; student ; Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
    Słowa kluczowe ang.: lifestyle ; physical activity ; nutrition ; students ; Pope John Paul II State School of Higher Education
    Uwaga: sygn. 14751 XVIII CZYT. ; 14752 XVIII CZYT.
    [sprawdź dostępność w katalogu AB]

    12/12
    Nr opisu: 0000019813
    Autorzy: Anna Jadwiga Ławnik, Beata Ewa Kosińska.
    Tytuł pracy: Satisfying particular needs of residents in the house of social careby the medical and nursing personel
    Tytuł równoległy: Zaspokajanie wybranych potrzeb pensjonariuszy domu pomocy społecznej w Kozuli przez personel opiekuńczo-medyczny
    Tytuł całości: W: Public health in education / ed. by Z. Kubińska
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Wydawnictwo PSW im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
    Rok wydania: 2010
    Strony zajęte przez pracę: S. 281-292
    ISBN: 978-83-61044-01-7
    Uwagi: Streszcz. w jęz. pol.
    Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
    Język publikacji: ENG
    Liczba znaków: 25935
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: personel medyczny ; pielęgniarstwo ; potrzeby ; ludzie starzy
    Uwaga: sygn. 11838 XVIII CZYT. ; 11839 XVIII CZYT.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB