AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: KURIANIUK ADAM
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Nr opisu: 0000036441
Autorzy: Iwona Gładysz, Adam Kurianiuk, Jan Kazimierz Karczewski.
Tytuł pracy: Zawartość magnezu i cynku we włosach : przegląd systematyczny i metaanaliza
Tytuł równoległy: Content of magnesium and zinc in hair : systematic review and meta-analysis
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, T. 24, nr 4, s. 241--243
p-ISSN: 2083-4543

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: włosy ; magnez ; cynk ; metaanaliza
Słowa kluczowe ang.: hair ; magnesium ; zinc ; meta-analysis
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.monz.pl/Zawartosc-magnezu-i-cynku-we-wlosach-przeglad-systematyczny-i-metaanaliza,99290,0,1.html
DOI: 10.26444/monz/99290
Streszczenie: Pierwiastki chemiczne takie jak cynk czy magnez pełnią istotne funkcje w organizmie ludzkim, szczególnie w regulacji metabolizmu komórkowego. Zaburzenia występujące w gospodarce tymi pierwiastkami mogą prowadzić do choroby. Dobrym materiałem badawczym są włosy. Pomiar zawartości magnezu i cynku we włosach przy użyciu nowoczesnych metod może być istotnym narzędziem we wczesnym diagnozowaniu nowotworów, schorzeń neurologicznych, cukrzycy czy chorób metabolicznych. Badanie takie przeprowadzone na paznokciach lub włosach dobrze odwzorowuje przeciętną zawartość tych pierwiastków w organizmie. Celem pracy był przegląd, w oparciu o wybrane losowo pozycje z literatury, metod oznaczania magnezu i cynku we włosach stosowanych w monitorowaniu wielu chorób. Materiał i metody: Przeszukano bazę MEDLINE, ograniczając zakres wyszukiwania do ostatnich lat. Kryterium wyszukiwania stanowiły frazy "zinc" oraz "magnesium", na tej podstawie do analizy zakwalifikowano 16 losowo wybranych prac dotyczących oznaczenia magnezu i cynku we włosach z podziałem na grupę badaną i kontrolną. Wyniki: Analizowane badania potwierdziły znamiennie niższą zawartość cynku u pacjentów chorych na cukrzycę. U prawie wszystkich przebadanych chorych autorzy analizowanych prac stwierdzali niedobory magnezu i cynku. Wnioski: Wykazano, że zawartości magnezu i cynku we włosach oznaczana przy pomocy różnych metod jest skutecznym sposobem pomiaru stężenia tychże pierwiastków w organizmie człowieka.
Streszczenie: Introduction and aim: Chemical elements, such as zinc and magnesium, perform important functions in the human body, especially in the regulation of cellular metabolism. The disturbances in the homeostasis of these elements can lead to different diseases. Hair is a good research material. Measurement of magnesium and zinc content in the hair can be an important tool in the early diagnosis of cancer, neurological diseases, diabetes or other metabolic diseases. The aim of the study was to review, based on randomly selected articles, methods for the determination of magnesium and zinc in the hair as a way of monitoring the diseases. Material and Methods: The MEDLINE database was searched, limiting the scope of search to recent years. The search criteria were the terms "zinc" and "magnesium". On this basis 16 randomly selected works with randomized study and control groups, regarding the determination of magnesium and zinc in the hair, were qualified for the analysis. Results: The analyzed studies confirmed a significantly lower content of zinc in patients with diabetes. Authors of the analyzed works found deficiencies of magnesium and zinc among nearly all the examined patients. Conclusions: It was shown that the content of magnesium and zinc in hair, determined by means of various methods, is an effective way to measure the concentration of these elements in the human body.
Projekt/grant: Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji pogranicza Polski, Białorusi i Ukrainy w oparciu o analizę chemiczną włosa : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska

2/3
Nr opisu: 0000032811
Autorzy: Alicja Karwowska, Adam Kurianiuk, Radosław Łapiński, Marek Gacko, Jan Karczewski.
Tytuł pracy: Wybrane zwyczaje żywieniowe pacjentów z tętniakiem aorty brzusznej
Tytuł równoległy: Selected nutritional habits of patients with abdominal aortic aneurysm
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, T. 49, nr 3, s. 511--515
p-ISSN: 0365-9445
e-ISSN: 2353-9054

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: tętniak aorty brzusznej ; zasady prawidłowego żywienia ; zwyczaje żywieniowe ; choroby sercowo-naczyniowe
Słowa kluczowe ang.: abdominal aortic aneurysm ; principles of proper nutrition ; nutritional habits ; cardiovascular diseases
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kntroli Zbiorów Biblioteki PSW.
Streszczenie: Celem racy była ocena wybranych zwyczajów żywieniowych chorych ze zdiagnozowanym tętniakiem aorty brzusznej, pacjentów Kliniki Chirurgii Naczyń i Transplantacji Szpitala Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w porównaniu do grupy kontrolnej (osoby bez zdiagnozowanego tętniaka i nadciśnienia tętniczego). Z przeprowadzonych badań wynika, że pacjenci z grupy badanej popełniali istotnie statystycznie więcej błędów zywieniowych w porównaniu do grupy kontrolnej. Preferencje żywieniowe mogą mieć wpływ na rozwój zmian tętniakowych.
Streszczenie: Anti-health behavior auch as: improper nutrition, smoking, alcohol consumption adversely affect the functioning of the circulatory system. It is believed, that diet enriched in large amounts of vegetables and fruits cause a 15 % reduction in mortality due to cardiovascular disease. Polyhenols and ascorbic acid included in these food products have a protective effect on the cardiovascular system, and in particular, prevent the development of artherosclerosis. The aim of this study was to evaluate the selected nutritional habits of patients diagnosed with abdominal aortic aneurysm from the Department of Vascular Surgery and Transplant Hospital, Medical University of Bialystok, compared to the control group (those without diagnosed aneurysm and hipertension). The study involved 100 people, 50 people from the control group and 50 people from the study group (patients with AAA). Evaluation of the nutritional habits of patients was made by means of diagnostic survey using anonymous questionnaire. The study showed that more than half of those surveyed regularly ate meals. Patients with aortic aneurysm often chose full-fat products, portk, white bread. The control group ate less red meat. In both groups, the majority of respondens consumed fried meat 3-2 times a week. The study group, compared with the control group, chose vegetables/fruits and salads less often. The vast majority of patients with aneurysm snacked between the main meals, selecting sweets and fruits. Some people in the control group (20%) has replaced the traditional ways of preparing meals with cooking on steam, limiting the loss of vitamins, including ascorbic acid. The study whowed that patients in the study group committed significantly more dietary errors compared to the control group. Food preferences may influence the development of the aneurysm.

3/3
Nr opisu: 0000032810
Autorzy: Jan Karczewski, Adam Kurianiuk.
Tytuł pracy: Zawartość magnezu i cynku we włosach : przegląd systematyczny i metaanaliza
Tytuł całości: W: XVI Międzynarodowa Konferencja Polskiego Towarzystwa Magnezjologicznego im. prof. Juliana aleksandrowicza Jawny i utajony niedobór magnezu oraz XIII Międzynarodowe Sympozjum z cyklu Pierwiastki Śladowe w Środowisku Problemy Ekologiczne i Analityczne, Olsztyn, 4-6 września 2016 r. : program i książka abstraktów
Miejsce wydania: Olsztyn
Wydawca: Zakład Poligraficzny UWM w Olsztynie
Rok wydania: 2016
Uwagi: Streszczenia posterów.
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB