AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: LEBIEDZIŃSKA ANNA
Liczba odnalezionych rekordów: 12



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/12
Nr opisu: 0000044453
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Jolanta Kowalska-Bigulak, Jan Karczewski.
Tytuł pracy: Rola cynku w zachowaniu odporności przeciwwirusowej - żywienie pacjentów HIV-zależnych
Tytuł całości: W: Dietetyka i kosmetologia a zdrowy styl życia / red. nauk. Beata Mydłowska
Miejsce wydania: Warszawa
Wydawca: Wydawnictwo DIG
Rok wydania: 2022
Strony zajęte przez pracę: S. 135-142
ISBN: 978-83-286-0208-3
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: cynk ; dieta ; HIV ; nosiciele HIV ; odporność przeciwwirusowa
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

2/12
Nr opisu: 0000041205
Autorzy: Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Agnieszka Daca, Marcin Folwarski, Wojciech Makarewicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Immunonutritional support as an important part of multidisciplinarny anti-cancer therapy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 45, issue 4, p. 454--460
p-ISSN: 1426-3912
e-ISSN: 1644-4124

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe ang.: cancer ; probiotics ; glutamine ; omega-3 fatty acids ; immunonutrition ; arginine ; nucleotides
https://www.termedia.pl/Immunonutritional-support-as-an-important-part-of-multidisciplinary-anti-cancer-therapy,10,43195,0,1.html
DOI: 10.5114/ceji.2020.103339
Streszczenie: Immunonutrition is one of the most important parts of nutritional treatment in patients with cancer. There are studies which confirm positive effects of using immunonutrition (arginine, glutamine, omega-3 fatty acids, nucleotides, pre- and probiotics) among others on the reduction of the pro-inflammatory cytokines concentrations, shortening of the hospital stay and improvement of the nutritional status. Arginine takes part not only in wound healing process, but also it improves body's immunity and reduces the incidence of infections. Glutamine reduces the incidence of acute grade 2 and 3 esophagitis and improves quality of life of gastric cancer patients. Omega 3-fatty acids have the ability to inhibit the activity of NF-κB. They also reduce the symptoms of graft-versus-host disease in patients undergoing hematopoietic cell transplantation. Nucleotides support the regeneration of intestinal villi. Probiotics play many roles, mainly inhibit the process of carcinogenesis, reduce the incidence of diarrhea and modify intestinal microbiome. However, there are studies indicating the lack of advantages of using immunonutrition compared to standard nutrition. Currently, there is no clear evidence for the use of formulae enriched with immunonutrients versus standard oral nutritional supplements exclusively in the preoperative period. This review summarizes the current knowledge about the role of immunonutrition in supporting treatment of cancer diseases.

3/12
Nr opisu: 0000040268
Autorzy: Bartosz Rudzki, Agnieszka Żwirełło, Grzegorz Burdyn, Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Ewelina Lubieniecka-Archutowska, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Żywienie enteralne pacjentów pediatrycznych z rozpoznaną chorobą Leśniowskiego-Crohna
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, T. 76, nr 3, s. 170--174
p-ISSN: 0014-8261
e-ISSN: 2544-8552

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: choroba Leśniowskiego-Crohna ; pacjent pediatryczny ; żywienie enteralne ; stan odżywienia
Słowa kluczowe ang.: Crohn's disease ; pediatric patients ; enternal nutrition ; nutritional status
https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/farmacja-polska/103/-/28570
DOI: 10.32383/farmpol/121028
Streszczenie: Choroba Leśniowskiego-Crohna (ChLC) należy do grupy nieswoistych zapaleń jelit i charakteryzuje się zmianami zapalnymi mogącymi obejmować każdy odcinek przewodu pokarmowego. Częstość występowania objawów klinicznych ChLC jest odmienna u dzieci i osób dorosłych. Choroba przebiega z okresami zaostrzeń oraz remisji. Kompleksowa terapia ChLC powinna obejmować farmakoterapię oraz leczenie żywieniowe. U pacjentów pediatrycznych mogą wystąpić określone niedobory pokarmowe w zależności od odcinka przewodu pokarmowego objętego zmianami chorobowymi. Gdy zmiany chorobowe są zlokalizowane w dystalnej części jelita krętego, może wystąpić niedobór witaminy B12. U dzieci z ChLC może wystąpić także niedobór żelaza, kwasu foliowego oraz magnezu. Ze względu na duże ryzyko rozwinięcia niedożywienia w tej grupie chorych, istotna jest prawidłowa ocena stanu odżywienia. W przypadku braku możliwości całkowitego pokrycia zapotrzebowania białkowo-kalorycznego, żywienie doustne należy uzupełnić stosując doustne suplementy pokarmowe (ONS). Żywienie dojelitowe należy włączyć u dzieci z aktywną postacią ChLC, gdy żywienie doustne uzupełnione o suplementy nie pokrywa potrzeb ilościowych i jakościowych organizmu. Według najnowszych badań, żywienie dojelitowe jest skuteczne w osiągnięciu remisji choroby, a otrzymane efekty są porównywalne do efektów uzyskanych dzięki zastosowanej glikokortykoterapii. Celem leczenia żywieniowego jest poprawa stanu odżywienia pacjenta oraz osiągnięcie remisji choroby i jej utrzymanie. Odpowiednie leczenie żywieniowe wspomaga także prawidłowy wzrost i rozwój dziecka.
Streszczenie: Crohn's disease belongs to the group of inflammatory bowel disease and is characterized by inflammatory changes that can affect all part of the gastrointestinal tract. The etiology of Crohn's disease includes genetic background as well as environmental factor, such as diet (for instance, consumption of sugar, milk, and gluten). The disease progresses with periods of progression and remission. Inflammation often occurs in one part of gastrointestinal tract, however, usually involves several distant sections of the gastrointestinal tract. The complex therapy for Crohn's disease should include pharmacotherapy and nutritional treatment. Pediatric patients may have specific nutritional deficiencies depending on the gastrointestinal tract affected. When lesions are located in the distal part of the ileum, vitamin B12 deficiency may occur. Besides vitamin B12 deficiency, iron, folic acid, and magnesium deficiency may also be developed. The assessment of nutritional status of patients with Crohn's disease seems to be important due to identification of patients suffering from malnutrition or being at risk of malnutrition development. If the protein-caloric demand is not covered, the oral nutrition should be supplemented using oral nutritional supplements (ONS) and other oral food supplements. Enteral nutrition, which is given via artificial access to the alimentary tract, should be included in children with active Crohn's disease, when oral nutrition with oral nutritional supplements does not cover the quantitative and qualitative demand of the body. The efficiency of enteral nutrition is similar to the effect provided by corticosteroids. There are available several types of enteral formula including also immunomodulatory components, such as glutamine. The aim of nutritional therapy is to improve the patients' nutritional status and to achieve disease remission and its maintenance. The introduction of appropriate nutritional treatment prevents the occurrence of a deficiency of nutrients, minerals, and vitamins, and as a consequence supports the appropriate growth and development of the child.

4/12
Nr opisu: 0000038485
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Marta Bochenek, Marta Stachowicz, Justyna Brzezicha-Cirocka, Beata Ewa Kosińska, Jakub Czaja, Jan K. Karczewski.
Tytuł pracy: Ocena zawartości witaminy D w dietach sportowców i aktywnych fizycznie studentów
Tytuł całości: W: XXVII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Żywność i żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych, Poznań, 27-28.06.2019 : program - streszczenia / red. nauk. Juliusz Przysławski
Strony zajęte przez pracę: S. 40
ISBN: 978-83-7597-384-6
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa krajowa
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: witamina D ; niedobory żywieniowe ; dieta ; sportowcy ; studenci
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

5/12
Nr opisu: 0000038489
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Marta Stachowicz, Marta Bochenek, Justyna Brzezicha-Cirocka, Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Beata Ewa Kosińska, Jakub Czaja, Jan K. Karczewski.
Tytuł pracy: Oszacowanie zawartości witaminy D w dietach sportowców i aktywnych fizycznie studentów
Tytuł równoległy: Evaluation of vitamin D content in sports diets and physically active students
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, T. 52, nr 3, s. 227--232
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: witamina D ; niedobory żywieniowe ; dieta ; sportowcy ; studenci
Słowa kluczowe ang.: vitamin D ; dietary deficiencies ; daily food ration ; athletes ; students
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
https://ptfarm.pl/download/8,8,18,9,4,5
Streszczenie: Introduction. Nutrition of athletes and physically active people is an area which, taking into account various physiological and biochemical aspects, should allow for the fastest possible adaptation of the body in response to a training stimulus. Vitamin D contributes to maintaining the effi ciency of the musculoskeletal system, by affecting the bone mineralization and muscle mass, strength and endurance. Aim. The aim of the study was to assess the content of vitamin D in physically active diets of students from Biała Podlaska and athletes training in Tri-city sports centers. Material and methods. The research was conducted in 2017 and 2018 by means of a diagnostic survey using the author's interview questionnaire. The research covered 121 physically active students from Biała Podlaska (104 women (K) and 17 men (M) and 50 athletes (24 K and 26 M) from various disciplines from Tri-City sports centers in Gdańsk. weekly, and their training usually lasts an hour in the group of women and one and a half in the group of men. The results of the survey were developed in Microsoft Excel, and the daily food rations of respondents were analyzed using the program "Diet 5" (IŻŻ in Warsaw). Results. The energy value of all-day food rations varied; in the group (M) of students, 2,298 kcal, and in the group of sportsmen, 2,414 kcal, and in the group (K) the student diet provided an average of 1493 kcal, and sportsmen an average of 1747 kcal. The content of vitamin D in the diets of the subjects was insuffi cient; in the student and student groups it amounted on average to 1.81 ą 1.35 (0.28 to 8.45) and 2.92 ą 2.12 (0.58-7.77) ľg/person/day, while in groups of athletes it was slightly higher and amounted to: K: 2.69 ą 2.41 (0.12-11.64) and M: 4.40 ą 3.52 (0.42-13.6) ľg/person/day. Conclusions. The average content of vitamin D in the analyzed food rations of all students and athletes was defi nitely insuffi cient in relation to nutritional recommendations.

6/12
Nr opisu: 0000037156
Autorzy: Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Jakub Ruszkowski, Marcin Folwarski, Kamil Obara, Wojciech Makarewicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Zastosowanie fitoterapii w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
Tytuł równoległy: The use of phytotherapy in the treatment of ulcerative colitis
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, nr 1, s. 41--48
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: wrzodziejące zapalenie jelita grubego ; fitoterapia
Słowa kluczowe ang.: ulcerative colitis ; phytotherapy
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27992

7/12
Nr opisu: 0000037155
Autorzy: Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Jakub Ruszkowski, Jakub Jędrzejczak, Marcin Folwarski, Wojciech Makarewicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Żywienie dojelitowe osób z rozpoznaną chorobą nowotworowąw warunkach domowych
Tytuł równoległy: Home enteral nutrition in patients with cancer
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, nr 1, s. 49--56
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: domowe żywienie dojelitowe ; nowotwór ; stan odżywienia ; niedożywienie
Słowa kluczowe ang.: home enteral nutrition ; cancer ; nutritional status ; malnutrition
http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27993

8/12
Nr opisu: 0000035752
Autorzy: Jakub Czaja, Marta Stachowicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Effects of high-carbohydrate products consumption on postprandial glycemia in runners
Tytuł równoległy: Wpływ spożycia produktów bogatych w węglowodany na glikemię posiłkową wśród biegaczy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 12, issue 1, p. 64--70
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: glikemia poposiłkowa ; wytrzymałość ; bieganie ; węglowodany ; indeks glikemiczny
Słowa kluczowe ang.: postprandial glycemia ; endurance ; running ; dietary carbohydrates ; glycemix index
https://www.termedia.pl/Effects-of-high-carbohydrate-products-consumption-on-postprandial-glycemia-in-runners,99,32168,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2018.74192
Streszczenie: Running causes that people become more and more willing to engage in physical activity. It is an valid exercise that significantly decreases postprandial glycemia. The higher the training load, the more important it is to complement nutrients necessary for organism regeneration. Modern food industry provides many products that can help in re-synthesis of muscle glycogen. The study presents a mutual correlation between consuming high-carbohydrate products with and without having exercise afterwards and the shape of the blood glucose curve. Nine healthy and hard training male adult athletes participated in 2-part (P1 and P2) research: P1 with, and P2 without run. After the run, the athletes had a specified meal, after which capillary blood glucose test was taken for P1 before the run and for both groups 2-3 min, at 30, 60, 90 and 120 min after the meal. The comparison of the area under the curve (AUC) at rest and after 1 hr run showed statistically significant variations after every 30 minutes period and in the overall AUC. The smallest AUC occurred after consuming chips and spinach pasta and the highest after potatoes, white and brown rice. Physical activity does not change the way glucose is released into the blood, but it lowers postprandial glycemia, especially after 30-90 minutes after training completion. This study indicates that consuming potatoes and rice leads to the highest rate of muscle glucose uptake and further faster glycogen re-synthesis after the run. Accordingly, these products can be a good choice for athletes having a short break between training bouts.
Streszczenie: W ostatnich latach bieganie stało się bardzo popularną formą aktywności fizycznej, która skutecznie obniża glikemię poposiłkową. Wraz ze wzrostem obciążeń treningowych, nabiera znaczenia odpowiednie uzupełnienie składników odżywczych, w celu zapewnienia optymalnej regeneracji. Współczesny przemysł spożywczy dostarcza wielu produktów mogących pomóc w resyntezie zapasów glikogenu mięśniowego. Celem pracy jest określenie wzajemnej korelacji między spożyciem produktów bogatych w węglowodany po lub bez treningu oraz kształtem krzywej poposiłkowego stężenia glukozy we krwi. Dziewięciu zdrowych, dobrze wytrenowanych biegaczy uczestniczyło w badaniu stężenia glukozy w krwi kapilarnej po 2-3, 30, 60, 90 i 120 minutach po określonym posiłku. W pierwszej części (P1) spożycie był poprzedzone treningiem biegowym. W części drugiej (P2) pobranie pokarmu nie odbywało się po wysiłku fizycznym. Porównanie pola pod krzywą stężenia (AUC) glukozy we krwi w warunkach odpoczynku i po godzinie biegu pokazało znaczące różnice zarówno w całkowitym AUC, jak i w ilości glukozy po 30 minutach od spożycia posiłku. Najmniejsze AUC wykazano po spożyciu frytek i makaronu ze szpinakiem, a największe po gotowanych ziemniakach oraz białym i brązowym ryżu. Wysiłek fizyczny nie wpływa na sposób uwalniania glukozy do krwi po posiłku, ale wpływa na obniżenie glikemii poposiłkowej, szczególnie po 30-60 minutach od zakończenia treningu. Uzyskane wyniki mogą sugerować, że spożycie ryżu i ziemniaków po bieganiu może przyczyniać się do szybszej resyntezy glikogenu mięśniowego, co może być szczególnie korzystne w przypadku krótkich odstępów czasu między kolejnymi sesjami treningowymi.

9/12
Nr opisu: 0000035617
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Michał Majewski, Martyna Waszkiewicz, Joanna Maksymowicz-Jaroszuk, Anna Grzeszczuk, Natalia Bierzyńska, Małgorzata Lemańska, Maria Jankowska, Tomasz Smiatacz, Piotr Szefer, Jan Karczewski.
Tytuł pracy: Nutritional status, morphological and biochemical blood parameters in HIV-positive adults from northern Poland
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 23, no. 3, p. 927--946
p-ISSN: 1644-2296

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.733
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: HIV ; CD4+T cells ; food frequency questionnaire ; vitamins ; minerals
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/1526/
DOI: 10.5601/jelem.2017.22.4.1526
Streszczenie: Since the onset of the HIV/AIDS epidemic, nutrition has been considered an important factor in the course of infection. The study enrolled 150 HIV-positive adults (21-58 years) and 150 control group adults from Gdansk and Bialystok, within the same age, sex and education. Dietary intake was assessed together with hematological and biochemical parameters. HIV-positive adults had a 5-33% lower intake of 15 nutrients. The most significantly different from the control (P < 0.05) were vitamins B and folic acid, vitamin A, vitamin C, iron, zinc, and copper. When considering the percentage of the Estimated Average Requirement (% of the EAR), the most severe nutritional deficiencies were found for folic acid, vitamin D and calcium (<52% of EAR). When taking into account the level of total intake (diet plus supplements) a severe deficiency remained only for calcium and vitamin D, with 47-58% of the EAR. In contrast, a higher intake of 15 nutrients has been reported in HIV-positive adults as compared to the control group, with the most significant increase of the daily intake for vitamins B (B1, B3, B12, folic acid), vitamin A, vitamin C, vitamin D, vitamin E, sodium, iron, and copper (22-120%). The differences observed in the increased intake between the groups correlated with higher daily diet supplementation by HIV-positive participants (P < 0.041). Interestingly, the supply of vitamin D, vitamin B6 and vitamin E was increased in 41 immunocompromised participants (27.3%) with white blood cell (WBC) counts below 4.3 ˇ 103 ľL-1, by: 23.5%, 10.1% and 6.6%, respectively (P < 0.05). In contrast, the supply of folic acid (20.8%), iron (14.2%), vitamin B12 (12.4%), copper (8.1%) and vitamin C (7.1%) was significantly decreased (P < 0.05). Higher CD4+T cells count ? 400 cells ľL-1 was observed in women compared to men (P < 0.05). The total cholesterol level was significantly decreased in WBC counts below 4.3 ˇ 103 ľL-1 (167.6 ą 33.98 vs. 193.2 ą 48.59 mg dL-1, P < 0.020) as compared to high WBC counts. Targeted nutritional intervention may improve the nutritional intake and biochemical status of HIV-positive adults.

10/12
Nr opisu: 0000036932
Autorzy: Jakub Czaja, Marta Stachowicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Ocena soków owocowych, wód pitnych i mleka spożywczego w aspekcie napojów izotonicznych stosowanych w sportach wytrzymałościowych
Tytuł równoległy: Assessment of fruit juices, drinking waters and milk in the aspect of isotonic beverages used in endurance sports
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 4, s. 265--270
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: soki owocowe ; woda pitna ; mleko spożywcze ; napoje izotoniczne
Słowa kluczowe ang.: fruit juice ; water ; milk ; isotonic beverages
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27811
Streszczenie: Isotonic drinks are same groups as energy drinks with are becoming more and more popular among fitness-oriented people and sportsmen. Aim. The aim of the work was to assess the quality of commonly available fruit juices, various types of drinking milk, drinking water and exemplary isotonics using selected electrochemical indicators Material and methods. Fruit juices, drinking water, milk and isotonic drinks were tested. The osmolarity study was carried out using Os 3000 osmometer. Results. Tested fruit juices, milk and water do not meet the criteria for isotonic drinks. Conclusions. Isotonic beverages produced so-called at home, they can't be treated as drinks intended for athletes practicing endurance sports.

11/12
Nr opisu: 0000035757
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Joanna Maksymowicz-Jaroszuk, Anna Grzeszczuk, Karolina Petrykowska, Maria Jankowska, Tomasz Smiatacz, Piotr Szefer, Jan Karczewski.
Tytuł pracy: Ocena zawartości cynku w dietach pacjentów HIV-zależnych z Białegostoku i Gdańska
Tytuł równoległy: Assessment of concentration of zinc in daily food rations of HIV-infected patients
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 2, s. 99--103
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Słowa kluczowe: ludzki wirus upośledzenia odporności ; HIV ; dieta ; cynk
Słowa kluczowe ang.: human immunodeficiency virus ; HIV ; diet ; zinc
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27579
Streszczenie: Oceniono zawartość cynku w dietach osób dorosłych zakażonych wirusem HIV. Badania prowadzono w grupie pacjentów Klinik Chorób Zakaźnych w Białymstoku i w Gdańsku. Otrzymane wyniki badań porównano z rekomendacjami żywieniowymi. Stwierdzono, że analizowane diety badanych mężczyzn i kobiet realizowały zapotrzebowanie na cynk na poziomie rekomendacji żywieniowych dla osób zdrowych.
Streszczenie: HIV-positive person are at risk for micronutrient deficiency due to decreased consumption of food, increased malabsorption, and increased losses of zinc from an increased incidence of diarrhea infection. Dietary zinc intake is a variably related to plasma zinc concentration in HIV-infection. The aim of study was to evaluate the intake of zinc in the diets of HIV-positive adults. In the staudy participated 116 adults. Nutrition status was evaluated based on the 24h dietary recall data. The content of vitamins in dailyu food rations was calculated using a computer program Dieta 4.0. The all study subjects, men and women HIV-infected daily food portions were characterised by deficiency of zinc. HIV-positive people need to pay special attention to their nutritional status. Early intervention and attention to nutrition needs can have long-term benefits.

12/12
Nr opisu: 0000035964
Autorzy: Marta Stachowicz, Justyna Brzezicha-Cirocka, Marta Bochenek, Marta Grabowska, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Ocena zawartości witaminy B3 w napojach kokosowych
Tytuł równoległy: Assessment of the content of vitamin B3 in coconut drinks
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 1, s. 47--51
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: witamina B3 ; produkty kokosowe
Słowa kluczowe ang.: vitamin B3 ; coconut products
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27535
Streszczenie: Celem pracy była analityczna ocena zawartości niacyny w płynnych produktavch kokosowych. Zawartość niacyny w badanych produktach była zróżnicowana; w mleczku kokosowym znacząco wyższa w porównaniu z zawartością tej witaminy w mleku i wodzie kokosowej.
Streszczenie: Introduction. Milk is a source of many minerals and vitamins neccessary for propor functioning of the organism. The term niacin is commonly used to describe the two basic forms of vitamin B3, i.e. nicotinic acid and nicotinamide. Nicotinic acid protects against cardiovascular diseases. The frequency of coconut products has increased in recent days, especially among young people. This products can be good source of vitamin B3. Aim. The purpurose of present sudy has been evaluation of the level of vitamin B3 in coconut beverages and milk products. Material and methods. The different level content of niacin has been determinined by microbiological method. Results. The study provides information about the concentration of niacin in coconuts products. The highest content of vitamin B3 was in analysed coconut milks. Conclusions. The content of niacin in the tested products was varied; in a specific coconut milk signifi cantly higher compared to the content of this vitamin in milk and coconut water.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB