AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: LORENZ KATARZYNA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000042315
Autorzy: Ewelina Maculewicz, Ewa Szarska, Aneta Lewicka, Katarzyna Lorenz, Roman Łakomy, Andrzej Tomczak, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Assessment of physical activity level and nutritional status of soldiers serving in the Airborne Battalion
Tytuł równoległy: Ocena aktywności fizycznej i stanu żywienia żołnierzy służących w Batalionie Powietrznodesantowym
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2021, nr 3, s. 110--115
p-ISSN: 0024-0745

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: aktywność fizyczna ; racja żywnościowa ; Wojsko Polskie ; żołnierze
Słowa kluczowe ang.: food ration ; physical activity ; soldiers
https://www.mp.pl/lekarzwojskowy/artykul/2074/
DOI: 10.53301/lw.2074
Streszczenie: Soldiers are a specific social group that is exposed to high, both physical and mental, burden which is associated with their training and service. Rational nutrition and proper level of physical activity play a crucial role in maintaining their good health. Therefore, knowledge about soldiers' nutrition and physical activity is essential to maintain their combat ability. The aim of this work was to assess the nutritional status and physical activity of soldiers serving in the 16th Airborne Battalion in Krakow. A total of 69 soldiers underwent this examination. Analysis of physical activity was assessed by the IPAQ - International Physical Activity Questionnaire, while frequency of food intake was assessed by the FFQ - Frequency of Food Intake Questionnaire. As a result of the examination it was found that 85% of soldiers revealed a high level of physical activity. The additional results obtained in the survey were: the consumption of fruits and vegetables was too low, the consumption of low-quality processed meats, dairy products and sugar was excessive. The conclusions of this study show that the examined soldiers were highly physically active. In addition to that, it is concluded that education about rational nutrition and nutritional prevention of civilization metabolic diseases should be introduced among soldiers.
Streszczenie: Żołnierze są specyficzną grupą społeczną, która narażona jest na duże obciążenie fizyczne i psychiczne związane z ich służbą oraz treningami. Racjonalne odżywianie oraz odpowiedni poziom aktywności fizycznej odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, dlatego wiedza o żywieniu oraz aktywności fizycznej żołnierzy jest niezbędna do utrzymania ich zdolności bojowych. Celem tej pracy była ocena stanu odżywiania oraz aktywności fizycznej żołnierzy służących w 16. Batalionie Powietrznodesantowym w Krakowie. Badaniu poddano 69 żołnierzy. Analizę aktywności fizycznej wykonano za pomocą Międzynarodowego Kwestionariusza Aktywności Fizycznej IPAQ. Częstotliwość spożywania jedzenia oceniano za pomocą Kwestionariusza Częstotliwości Spożycia Żywności FFQ. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że 85% żołnierzy wykazywało wysoki poziom aktywności fizycznej. Dodatkowe wyniki uzyskane w badaniu są następujące: spożycie owoców i warzyw jest zbyt małe, zaobserwowano nadmierne spożycie złej jakości przetworzonych produktów mięsnych, nabiału oraz cukru. Wnioski z przeprowadzonego badania wskazują, że aktywność fizyczna żołnierzy była bardzo duża. Ponadto stwierdza się, że należy prowadzić wśród żołnierzy edukację dotyczącą racjonalnego odżywiania oraz żywieniowej profilaktyki cywilizacyjnych chorób metabolicznych.

2/2
Nr opisu: 0000042710
Autorzy: Ewelina Maculewicz, Andrzej Mastalerz, Agnieszka Maciejewska-Skrendo, Paweł Cięszczyk, Anna Cywińska, Anna Borecka, Aleksandra Garbacz, Ewa Szarska, Łukasz Dziuda, Katarzyna Lorenz, Roman Łakomy, Tomasz Lepionka, Anna Anyżewska, Agnieszka Białek, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Association between peroxisome proliferator-activated receptor-alpha, -delta and -gamma gene (PPARA, PPARD, PPARG) polymorphisms and overweight parameters in physically active men
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2021, Vol. 38, no 4, p. 767--776
p-ISSN: 0860-021X
e-ISSN: 2083-1862

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 4.606
Punktacja ministerstwa: 140.000
Słowa kluczowe ang.: Body Mass Index ; fat mass ; genetic polymorphisms ; overweight ; PPARA ; PPARD ; PPARG
https://www.termedia.pl/Association-between-peroxisome-proliferator-activated-receptor-alpha-delta-and-gamma-gene-PPARA-PPARD-PPARG-polymorphisms-and-overweight-parameters-in-physically-active-men,78,
DOI: 10.5114/biolsport.2022.109957
Streszczenie: Peroxisome proliferator-activated receptors (PPARs) have unique functions in energy metabolism regulation but are also involved in regulation of the inflammatory process and obesity. The aim of this study was to analyse potential associations between polymorphisms of PPARA (rs1800206), PPARD (rs1053049; rs2267668) and PPARG (rs1801282) and overweight parameters. One hundred and sixty-six males, unrelated Caucasian military professionals, were recruited in the genetic case-control study conducted in the period 2016-2019. All the participants were aged 21-41 and had similar levels of physical activity. Body mass, height and body composition were measured. The participants were divided into two groups depending on their BMI (body mass index) and FMI (fat mass index). The control group consisted of people with BMI between 20.0 and 25.0 or FMI values ? 6, while the overweight group consisted of people with BMI of ? 25.0 or FMI values > 6. Genomic DNA was isolated from extracted buccal cells. All samples were genotyped using real-time polymerase chain reaction (real-time PCR). It was found that two polymorphisms rs2267668 and rs1053049 of the PPARD gene were significantly associated with BMI: SNP rs2267668 for the dominant (OR = 2.04, 95%CI 1.01-4.11, p-value = 0.04) model (A/G-G/G vs A/A). The likelihood of being overweight was over 2 times smaller for allele A. A relationship between the polymorphism of PPARG (rs1801282) and BMI was found for the overdominant (OR = 2.03, 95%CI 1.03-4.00, p-value = 0.04) model (C/G vs C/C-G/G). Significant associations were found in different models for PPARD, PPARG and PPARA genes with BMI. In SNP rs2267668 for the codominant genetic model (G/G vs A/A) (p-value = 0.04) and in SNP rs1053049 for the codominant (C/C vs T/T) (p-value = 0.01) and the recessive genetic model (C/C vs T/T-C/T) (p-value = 0.004) all polymorphisms were associated with BMI. In conclusion, it was found that three of the four polymorphisms (rs1053049, rs2267668, rs1801282) selected are associated with the risk of being overweight. Having said that, one has to bear in mind that DNA variants do not fully explain the reasons for being overweight. Therefore more research is needed to make a thorough assessment using the latest genomic methods in sequencing and genotyping, combined with epigenomics, proteomics, transcriptomics, and metabolomics.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB