AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: PANASIUK AGNIESZKA
Liczba odnalezionych rekordów: 5



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/5
Nr opisu: 0000046111
Autorzy: Iwona Mystkowska, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Panasiuk, Angelika Dadej, Adam Szepeluk, Ewa Plażuk, Aleksandra Dmitrowicz.
Charakterystyka formalna: projekt badawczy
Język publikacji: POL

2/5
Nr opisu: 0000046656
Autorzy: Agnieszka Panasiuk.
Tytuł pracy: Diety roślinne - korzyści dla środowiska i zdrowia człowieka
Tytuł całości: W: Najnowsze trendy w dietetyce i technologii żywności / red. Mariola Janiszewska
Miejsce wydania: Lublin
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe TYGIEL
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 40-48
ISBN: 978-83-67104-82-1
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: choroby przewlekłe ; dieta planetarna ; dieta roślinna ; fleksitarianizm ; otyłość
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
https://bc.wydawnictwo-tygiel.pl/public/assets/908/Najnowsze%20trendy%20w%20dietetyce%20i%20technologii%20%C5%BCywno%C5%9Bci.pdf

3/5
Nr opisu: 0000046654
Autorzy: Agnieszka Panasiuk, Konrad Kamil Hozyasz.
Tytuł pracy: Knowledge and supplementation of folic acid among female university students in southeastern Poland
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 15, p. 95--103
p-ISSN: 1803-9588

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe ang.: folic acid ; knowledge ; neural tube defects ; prevention ; students ; supplementation
https://www.actualgyn.com/en/2023/286
Streszczenie: Objectives: Deficiency of folic acid in periconceptional period is a risk factor of congenital malformations including neural tube defects in offspring. Supplementation with folic acid before conception, covering conception and first weeks of pregnancy is the primary prevention of mentioned disorders. The study evaluates knowledge about folic acid and the effects of its deficiency, as well as supplementation of folic acid among female university students in Poland. Methods: 184 female students from John Paul II University in Biała Podlaska were recruited for this study. The respondents received an anonymous questionnaire with questions about demographics and those regarding knowledge about folic acid and usage of folic acid supplements. Results: Majority of the participants were aware that supplementation of folic acid by women may be recommended (88%). However lower percentage of the respondents demonstrated knowledge about key aspects related to folic acid - their role in neural tube defects prevention (52%), recommended timing and dose of supplementation (42% and 34%, respectively) and green leafy vegetables as a good source of folates in food (55%). Only 34% of respondents knew recommended dosage of folic acid (0.4 mg). Food supplements with folic acid were taking merely by 12% of surveyed women. Higher awareness regarding to folic acid was observed among students of health sciences and participants aged over 30. Conclusion: The knowledge about folic acid and its supplementation rate among female students were insufficient. Therefore, education about benefits, timing and proper dosage of folic acid supplements appears to be indispensable among women of childbearing age.

4/5
Nr opisu: 0000046120
Autorzy: Iwona Mystkowska, Angelika Dadej, Aleksandra Dmitrowicz, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Panasiuk, Ewa Plażuk.
Tytuł pracy: Ocena wpływu biostymulatorów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych i gotowanych Helianthus tuberosus
Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r.
Miejsce wydania: Bonin
Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 49-51
ISBN: 978-83-87109-89-9
Uwagi: Poster.
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: biostymulatory ; miąższ ; smakowitość ; topinambur
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf

5/5
Nr opisu: 0000044959
Autorzy: Agnieszka Panasiuk, Konrad Kamil Hozyasz.
Tytuł pracy: The Impact of the COVID-19 Pandemic on Eating Behavior among Adults Poles
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 10, no. 1, p. 73--92
p-ISSN: 2407-0505
e-ISSN: 2774-2318

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe ang.: COVID-19 ; diet ; eating behavior ; lockdown ; eating habts ; pandemic
https://jurnal.unimus.ac.id/index.php/APKKM/article/view/10650
DOI: 10.2674/magnamed.10.1.2023.1-8
Streszczenie: Background: Due to the outbreak of coronavirus disease (COVID-19), many restrictions and temporary lockdown were carried out. As a result, previous lifestyle, including diet, were disrupted. Objectives: The aim of this review was to assess changes in eating behavior during the COVID-19 compared to the period before pandemic in Poland. Methods: In the review involved original studies concerning adults Poles (aged ? 18), including changes in their eating behavior.Results: The COVID-19 pandemic and the social isolation periods had ambiguous influence on diet in Poland. The changes were dependent on many factors e.g. age, sex, education, occupation, or body weight. In general, regular diet pattern was followed. In case of changes, positive and negative eating habits were observed. Improper eating behavior such as the increase of total food and junk food intake was noticed, however improvement of the diet also was observed. Consumption of healthy food, such as vegetables and fruit went up. The significant increase of home cooking also was noticed. Conclusions: The present review indicates the need for future strategies to assess nutrition in cases of alarming situations. Promoting healthy eating behavior appears to be essential, especially during the pandemic.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB