AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: RYMUZA KATARZYNA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000045378
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Katarzyna Rymuza.
Tytuł pracy: Potato with Colored Flesh Valuable and Attractive to the Consumer
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 24, issue 6, p. 166--172
p-ISSN: 2299-8993
e-ISSN: 2081-139X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.300
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe ang.: colored potato ; cultivars ; vitamin C ; sensory features
http://www.jeeng.net/Potato-with-Colored-Flesh-Valuable-and-Attractive-to-the-Consumer,162775,0,2.html
DOI: 10.12911/22998993/162775
Streszczenie: The purpose of this paper was to determine the vitamin C content and the selected consumption features (a tastiness and a cooking type) in edible potato tubers with colored flesh. The research material consisted of tubers of eight edible potato cultivars collected from a field experiment conducted in 2021 and 2022 at the Agricultural Experimental Station in Zawady of Siedlce University of Natural Sciences and Humanities (52o03'N; 22o33'E). The following cultivars were grown: two cultivars with red flesh - Rotte Emma and Herbie 26, five cultivars with purple flesh - Blaue Annelise, Provita, Salad Blue, Vitelotte and Bora Valley, and one traditional cultivar, light yellow fleshed - Eurostar. The cultivar features of the potato tubers significantly modified the content of vitamin C and they determined cooking properties of the potato. The cultivars with red and purple flesh accumulated more vitamin C than the traditional cultivar. The cultivar Rote Emma and Salad Blue had the best tastiness, while the cultivar Herbie 26 and Bora Valley proved to be the least tasty. The red and purple-fleshed cultivars were dominated by the salad cooking type A and they differed significantly than the traditional cultivar Eurostar. Potato tubers with colored flesh are a valuable and attractive offer to the consumer.

2/2
Nr opisu: 0000046119
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Katarzyna Rymuza, Łukasz Domański.
Tytuł pracy: Ziemniak o kolorowym miąższu wartościowy i atrakcyjny dla konsumenta
Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r.
Miejsce wydania: Bonin
Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 47-49
ISBN: 978-83-87109-89-9
Uwagi: Poster.
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: konsumpcja ; miąższ ; odmiana ; smakowitość ; witamina C ; ziemniak jadalny ; ziemniak kolorowy
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB