Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
SMIATACZ TOMASZ Liczba odnalezionych rekordów: 2
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Since the onset of the HIV/AIDS epidemic, nutrition has been considered an important factor in the course of infection. The study enrolled 150 HIV-positive adults (21-58 years) and 150 control group adults from Gdansk and Bialystok, within the same age, sex and education. Dietary intake was assessed together with hematological and biochemical parameters. HIV-positive adults had a 5-33% lower intake of 15 nutrients. The most significantly different from the control (P < 0.05) were vitamins B and folic acid, vitamin A, vitamin C, iron, zinc, and copper. When considering the percentage of the Estimated Average Requirement (% of the EAR), the most severe nutritional deficiencies were found for folic acid, vitamin D and calcium (<52% of EAR). When taking into account the level of total intake (diet plus supplements) a severe deficiency remained only for calcium and vitamin D, with 47-58% of the EAR. In contrast, a higher intake of 15 nutrients has been reported in HIV-positive adults as compared to the control group, with the most significant increase of the daily intake for vitamins B (B1, B3, B12, folic acid), vitamin A, vitamin C, vitamin D, vitamin E, sodium, iron, and copper (22-120%). The differences observed in the increased intake between the groups correlated with higher daily diet supplementation by HIV-positive participants (P < 0.041). Interestingly, the supply of vitamin D, vitamin B6 and vitamin E was increased in 41 immunocompromised participants (27.3%) with white blood cell (WBC) counts below 4.3 ˇ 103 ľL-1, by: 23.5%, 10.1% and 6.6%, respectively (P < 0.05). In contrast, the supply of folic acid (20.8%), iron (14.2%), vitamin B12 (12.4%), copper (8.1%) and vitamin C (7.1%) was significantly decreased (P < 0.05). Higher CD4+T cells count ? 400 cells ľL-1 was observed in women compared to men (P < 0.05). The total cholesterol level was significantly decreased in WBC counts below 4.3 ˇ 103 ľL-1 (167.6 ą 33.98 vs. 193.2 ą 48.59 mg dL-1, P < 0.020) as compared to high WBC counts. Targeted nutritional intervention may improve the nutritional intake and biochemical status of HIV-positive adults.
2/2
Nr opisu: 0000035757 Autorzy: Anna Lebiedzińska, Joanna Maksymowicz-Jaroszuk, Anna Grzeszczuk, Karolina Petrykowska, Maria Jankowska, Tomasz Smiatacz, Piotr Szefer, Jan Karczewski. Tytuł pracy: Ocena zawartości cynku w dietach pacjentów HIV-zależnych z Białegostoku i Gdańska Tytuł równoległy: Assessment of concentration of zinc in daily food rations of HIV-infected patients Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, nr 2, s. 99--103 p-ISSN: 0365-9445 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 6.000 Słowa kluczowe: ludzki wirus upośledzenia odporności ; HIV ; dieta ; cynk Słowa kluczowe ang.: human immunodeficiency virus ; HIV ; diet ; zinc Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27579 Streszczenie: Oceniono zawartość cynku w dietach osób dorosłych zakażonych wirusem HIV. Badania prowadzono w grupie pacjentów Klinik Chorób Zakaźnych w Białymstoku i w Gdańsku. Otrzymane wyniki badań porównano z rekomendacjami żywieniowymi. Stwierdzono, że analizowane diety badanych mężczyzn i kobiet realizowały zapotrzebowanie na cynk na poziomie rekomendacji żywieniowych dla osób zdrowych. Streszczenie: HIV-positive person are at risk for micronutrient deficiency due to decreased consumption of food, increased malabsorption, and increased losses of zinc from an increased incidence of diarrhea infection. Dietary zinc intake is a variably related to plasma zinc concentration in HIV-infection. The aim of study was to evaluate the intake of zinc in the diets of HIV-positive adults. In the staudy participated 116 adults. Nutrition status was evaluated based on the 24h dietary recall data. The content of vitamins in dailyu food rations was calculated using a computer program Dieta 4.0. The all study subjects, men and women HIV-infected daily food portions were characterised by deficiency of zinc. HIV-positive people need to pay special attention to their nutritional status. Early intervention and attention to nutrition needs can have long-term benefits.