AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: STACHOWICZ MARTA
Liczba odnalezionych rekordów: 5



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/5
Nr opisu: 0000038485
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Marta Bochenek, Marta Stachowicz, Justyna Brzezicha-Cirocka, Beata Ewa Kosińska, Jakub Czaja, Jan K. Karczewski.
Tytuł pracy: Ocena zawartości witaminy D w dietach sportowców i aktywnych fizycznie studentów
Tytuł całości: W: XXVII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne : Żywność i żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych, Poznań, 27-28.06.2019 : program - streszczenia / red. nauk. Juliusz Przysławski
Strony zajęte przez pracę: S. 40
ISBN: 978-83-7597-384-6
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa krajowa
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: witamina D ; niedobory żywieniowe ; dieta ; sportowcy ; studenci
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

2/5
Nr opisu: 0000038489
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Marta Stachowicz, Marta Bochenek, Justyna Brzezicha-Cirocka, Karolina Kaźmierczak-Siedlecka, Beata Ewa Kosińska, Jakub Czaja, Jan K. Karczewski.
Tytuł pracy: Oszacowanie zawartości witaminy D w dietach sportowców i aktywnych fizycznie studentów
Tytuł równoległy: Evaluation of vitamin D content in sports diets and physically active students
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, T. 52, nr 3, s. 227--232
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: witamina D ; niedobory żywieniowe ; dieta ; sportowcy ; studenci
Słowa kluczowe ang.: vitamin D ; dietary deficiencies ; daily food ration ; athletes ; students
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
https://ptfarm.pl/download/8,8,18,9,4,5
Streszczenie: Introduction. Nutrition of athletes and physically active people is an area which, taking into account various physiological and biochemical aspects, should allow for the fastest possible adaptation of the body in response to a training stimulus. Vitamin D contributes to maintaining the effi ciency of the musculoskeletal system, by affecting the bone mineralization and muscle mass, strength and endurance. Aim. The aim of the study was to assess the content of vitamin D in physically active diets of students from Biała Podlaska and athletes training in Tri-city sports centers. Material and methods. The research was conducted in 2017 and 2018 by means of a diagnostic survey using the author's interview questionnaire. The research covered 121 physically active students from Biała Podlaska (104 women (K) and 17 men (M) and 50 athletes (24 K and 26 M) from various disciplines from Tri-City sports centers in Gdańsk. weekly, and their training usually lasts an hour in the group of women and one and a half in the group of men. The results of the survey were developed in Microsoft Excel, and the daily food rations of respondents were analyzed using the program "Diet 5" (IŻŻ in Warsaw). Results. The energy value of all-day food rations varied; in the group (M) of students, 2,298 kcal, and in the group of sportsmen, 2,414 kcal, and in the group (K) the student diet provided an average of 1493 kcal, and sportsmen an average of 1747 kcal. The content of vitamin D in the diets of the subjects was insuffi cient; in the student and student groups it amounted on average to 1.81 ą 1.35 (0.28 to 8.45) and 2.92 ą 2.12 (0.58-7.77) ľg/person/day, while in groups of athletes it was slightly higher and amounted to: K: 2.69 ą 2.41 (0.12-11.64) and M: 4.40 ą 3.52 (0.42-13.6) ľg/person/day. Conclusions. The average content of vitamin D in the analyzed food rations of all students and athletes was defi nitely insuffi cient in relation to nutritional recommendations.

3/5
Nr opisu: 0000035752
Autorzy: Jakub Czaja, Marta Stachowicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Effects of high-carbohydrate products consumption on postprandial glycemia in runners
Tytuł równoległy: Wpływ spożycia produktów bogatych w węglowodany na glikemię posiłkową wśród biegaczy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 12, issue 1, p. 64--70
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: glikemia poposiłkowa ; wytrzymałość ; bieganie ; węglowodany ; indeks glikemiczny
Słowa kluczowe ang.: postprandial glycemia ; endurance ; running ; dietary carbohydrates ; glycemix index
https://www.termedia.pl/Effects-of-high-carbohydrate-products-consumption-on-postprandial-glycemia-in-runners,99,32168,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2018.74192
Streszczenie: Running causes that people become more and more willing to engage in physical activity. It is an valid exercise that significantly decreases postprandial glycemia. The higher the training load, the more important it is to complement nutrients necessary for organism regeneration. Modern food industry provides many products that can help in re-synthesis of muscle glycogen. The study presents a mutual correlation between consuming high-carbohydrate products with and without having exercise afterwards and the shape of the blood glucose curve. Nine healthy and hard training male adult athletes participated in 2-part (P1 and P2) research: P1 with, and P2 without run. After the run, the athletes had a specified meal, after which capillary blood glucose test was taken for P1 before the run and for both groups 2-3 min, at 30, 60, 90 and 120 min after the meal. The comparison of the area under the curve (AUC) at rest and after 1 hr run showed statistically significant variations after every 30 minutes period and in the overall AUC. The smallest AUC occurred after consuming chips and spinach pasta and the highest after potatoes, white and brown rice. Physical activity does not change the way glucose is released into the blood, but it lowers postprandial glycemia, especially after 30-90 minutes after training completion. This study indicates that consuming potatoes and rice leads to the highest rate of muscle glucose uptake and further faster glycogen re-synthesis after the run. Accordingly, these products can be a good choice for athletes having a short break between training bouts.
Streszczenie: W ostatnich latach bieganie stało się bardzo popularną formą aktywności fizycznej, która skutecznie obniża glikemię poposiłkową. Wraz ze wzrostem obciążeń treningowych, nabiera znaczenia odpowiednie uzupełnienie składników odżywczych, w celu zapewnienia optymalnej regeneracji. Współczesny przemysł spożywczy dostarcza wielu produktów mogących pomóc w resyntezie zapasów glikogenu mięśniowego. Celem pracy jest określenie wzajemnej korelacji między spożyciem produktów bogatych w węglowodany po lub bez treningu oraz kształtem krzywej poposiłkowego stężenia glukozy we krwi. Dziewięciu zdrowych, dobrze wytrenowanych biegaczy uczestniczyło w badaniu stężenia glukozy w krwi kapilarnej po 2-3, 30, 60, 90 i 120 minutach po określonym posiłku. W pierwszej części (P1) spożycie był poprzedzone treningiem biegowym. W części drugiej (P2) pobranie pokarmu nie odbywało się po wysiłku fizycznym. Porównanie pola pod krzywą stężenia (AUC) glukozy we krwi w warunkach odpoczynku i po godzinie biegu pokazało znaczące różnice zarówno w całkowitym AUC, jak i w ilości glukozy po 30 minutach od spożycia posiłku. Najmniejsze AUC wykazano po spożyciu frytek i makaronu ze szpinakiem, a największe po gotowanych ziemniakach oraz białym i brązowym ryżu. Wysiłek fizyczny nie wpływa na sposób uwalniania glukozy do krwi po posiłku, ale wpływa na obniżenie glikemii poposiłkowej, szczególnie po 30-60 minutach od zakończenia treningu. Uzyskane wyniki mogą sugerować, że spożycie ryżu i ziemniaków po bieganiu może przyczyniać się do szybszej resyntezy glikogenu mięśniowego, co może być szczególnie korzystne w przypadku krótkich odstępów czasu między kolejnymi sesjami treningowymi.

4/5
Nr opisu: 0000036932
Autorzy: Jakub Czaja, Marta Stachowicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Ocena soków owocowych, wód pitnych i mleka spożywczego w aspekcie napojów izotonicznych stosowanych w sportach wytrzymałościowych
Tytuł równoległy: Assessment of fruit juices, drinking waters and milk in the aspect of isotonic beverages used in endurance sports
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 4, s. 265--270
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: soki owocowe ; woda pitna ; mleko spożywcze ; napoje izotoniczne
Słowa kluczowe ang.: fruit juice ; water ; milk ; isotonic beverages
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27811
Streszczenie: Isotonic drinks are same groups as energy drinks with are becoming more and more popular among fitness-oriented people and sportsmen. Aim. The aim of the work was to assess the quality of commonly available fruit juices, various types of drinking milk, drinking water and exemplary isotonics using selected electrochemical indicators Material and methods. Fruit juices, drinking water, milk and isotonic drinks were tested. The osmolarity study was carried out using Os 3000 osmometer. Results. Tested fruit juices, milk and water do not meet the criteria for isotonic drinks. Conclusions. Isotonic beverages produced so-called at home, they can't be treated as drinks intended for athletes practicing endurance sports.

5/5
Nr opisu: 0000035964
Autorzy: Marta Stachowicz, Justyna Brzezicha-Cirocka, Marta Bochenek, Marta Grabowska, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Ocena zawartości witaminy B3 w napojach kokosowych
Tytuł równoległy: Assessment of the content of vitamin B3 in coconut drinks
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 1, s. 47--51
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: witamina B3 ; produkty kokosowe
Słowa kluczowe ang.: vitamin B3 ; coconut products
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27535
Streszczenie: Celem pracy była analityczna ocena zawartości niacyny w płynnych produktavch kokosowych. Zawartość niacyny w badanych produktach była zróżnicowana; w mleczku kokosowym znacząco wyższa w porównaniu z zawartością tej witaminy w mleku i wodzie kokosowej.
Streszczenie: Introduction. Milk is a source of many minerals and vitamins neccessary for propor functioning of the organism. The term niacin is commonly used to describe the two basic forms of vitamin B3, i.e. nicotinic acid and nicotinamide. Nicotinic acid protects against cardiovascular diseases. The frequency of coconut products has increased in recent days, especially among young people. This products can be good source of vitamin B3. Aim. The purpurose of present sudy has been evaluation of the level of vitamin B3 in coconut beverages and milk products. Material and methods. The different level content of niacin has been determinined by microbiological method. Results. The study provides information about the concentration of niacin in coconuts products. The highest content of vitamin B3 was in analysed coconut milks. Conclusions. The content of niacin in the tested products was varied; in a specific coconut milk signifi cantly higher compared to the content of this vitamin in milk and coconut water.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB