Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
STACHOWICZ MARTA Liczba odnalezionych rekordów: 5
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Running causes that people become more and more willing to engage in physical activity. It is an valid exercise that significantly decreases postprandial glycemia. The higher the training load, the more important it is to complement nutrients necessary for organism regeneration. Modern food industry provides many products that can help in re-synthesis of muscle glycogen. The study presents a mutual correlation between consuming high-carbohydrate products with and without having exercise afterwards and the shape of the blood glucose curve. Nine healthy and hard training male adult athletes participated in 2-part (P1 and P2) research: P1 with, and P2 without run. After the run, the athletes had a specified meal, after which capillary blood glucose test was taken for P1 before the run and for both groups 2-3 min, at 30, 60, 90 and 120 min after the meal. The comparison of the area under the curve (AUC) at rest and after 1 hr run showed statistically significant variations after every 30 minutes period and in the overall AUC. The smallest AUC occurred after consuming chips and spinach pasta and the highest after potatoes, white and brown rice. Physical activity does not change the way glucose is released into the blood, but it lowers postprandial glycemia, especially after 30-90 minutes after training completion. This study indicates that consuming potatoes and rice leads to the highest rate of muscle glucose uptake and further faster glycogen re-synthesis after the run. Accordingly, these products can be a good choice for athletes having a short break between training bouts. Streszczenie: W ostatnich latach bieganie stało się bardzo popularną formą aktywności fizycznej, która skutecznie obniża glikemię poposiłkową. Wraz ze wzrostem obciążeń treningowych, nabiera znaczenia odpowiednie uzupełnienie składników odżywczych, w celu zapewnienia optymalnej regeneracji. Współczesny przemysł spożywczy dostarcza wielu produktów mogących pomóc w resyntezie zapasów glikogenu mięśniowego. Celem pracy jest określenie wzajemnej korelacji między spożyciem produktów bogatych w węglowodany po lub bez treningu oraz kształtem krzywej poposiłkowego stężenia glukozy we krwi. Dziewięciu zdrowych, dobrze wytrenowanych biegaczy uczestniczyło w badaniu stężenia glukozy w krwi kapilarnej po 2-3, 30, 60, 90 i 120 minutach po określonym posiłku. W pierwszej części (P1) spożycie był poprzedzone treningiem biegowym. W części drugiej (P2) pobranie pokarmu nie odbywało się po wysiłku fizycznym. Porównanie pola pod krzywą stężenia (AUC) glukozy we krwi w warunkach odpoczynku i po godzinie biegu pokazało znaczące różnice zarówno w całkowitym AUC, jak i w ilości glukozy po 30 minutach od spożycia posiłku. Najmniejsze AUC wykazano po spożyciu frytek i makaronu ze szpinakiem, a największe po gotowanych ziemniakach oraz białym i brązowym ryżu. Wysiłek fizyczny nie wpływa na sposób uwalniania glukozy do krwi po posiłku, ale wpływa na obniżenie glikemii poposiłkowej, szczególnie po 30-60 minutach od zakończenia treningu. Uzyskane wyniki mogą sugerować, że spożycie ryżu i ziemniaków po bieganiu może przyczyniać się do szybszej resyntezy glikogenu mięśniowego, co może być szczególnie korzystne w przypadku krótkich odstępów czasu między kolejnymi sesjami treningowymi.
4/5
Nr opisu: 0000036932 Autorzy: Jakub Czaja, Marta Stachowicz, Anna Lebiedzińska. Tytuł pracy: Ocena soków owocowych, wód pitnych i mleka spożywczego w aspekcie napojów izotonicznych stosowanych w sportach wytrzymałościowych Tytuł równoległy: Assessment of fruit juices, drinking waters and milk in the aspect of isotonic beverages used in endurance sports Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, nr 4, s. 265--270 p-ISSN: 0365-9445 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 6.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: soki owocowe ; woda pitna ; mleko spożywcze ; napoje izotoniczne Słowa kluczowe ang.: fruit juice ; water ; milk ; isotonic beverages Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27811 Streszczenie: Isotonic drinks are same groups as energy drinks with are becoming more and more popular among fitness-oriented people and sportsmen. Aim. The aim of the work was to assess the quality of commonly available fruit juices, various types of drinking milk, drinking water and exemplary isotonics using selected electrochemical indicators Material and methods. Fruit juices, drinking water, milk and isotonic drinks were tested. The osmolarity study was carried out using Os 3000 osmometer. Results. Tested fruit juices, milk and water do not meet the criteria for isotonic drinks. Conclusions. Isotonic beverages produced so-called at home, they can't be treated as drinks intended for athletes practicing endurance sports.
5/5
Nr opisu: 0000035964 Autorzy: Marta Stachowicz, Justyna Brzezicha-Cirocka, Marta Bochenek, Marta Grabowska, Anna Lebiedzińska. Tytuł pracy: Ocena zawartości witaminy B3 w napojach kokosowych Tytuł równoległy: Assessment of the content of vitamin B3 in coconut drinks Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, nr 1, s. 47--51 p-ISSN: 0365-9445 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 6.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: witamina B3 ; produkty kokosowe Słowa kluczowe ang.: vitamin B3 ; coconut products Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27535 Streszczenie: Celem pracy była analityczna ocena zawartości niacyny w płynnych produktavch kokosowych. Zawartość niacyny w badanych produktach była zróżnicowana; w mleczku kokosowym znacząco wyższa w porównaniu z zawartością tej witaminy w mleku i wodzie kokosowej. Streszczenie: Introduction. Milk is a source of many minerals and vitamins neccessary for propor functioning of the organism. The term niacin is commonly used to describe the two basic forms of vitamin B3, i.e. nicotinic acid and nicotinamide. Nicotinic acid protects against cardiovascular diseases. The frequency of coconut products has increased in recent days, especially among young people. This products can be good source of vitamin B3. Aim. The purpurose of present sudy has been evaluation of the level of vitamin B3 in coconut beverages and milk products. Material and methods. The different level content of niacin has been determinined by microbiological method. Results. The study provides information about the concentration of niacin in coconuts products. The highest content of vitamin B3 was in analysed coconut milks. Conclusions. The content of niacin in the tested products was varied; in a specific coconut milk signifi cantly higher compared to the content of this vitamin in milk and coconut water.