Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
JERUSALEM ARTICHOKE Liczba odnalezionych rekordów: 5
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: The aim of the study was to determine the effect of biostimulants on the content and uptake of selected macronutrients (phosphorus, calcium, magnesium and potassium) in tubers of two varieties of Jerusalem artichoke. The experiment was conducted in a two-factor arrangement (split-plot) with three replications in 2021-2022 at an individual farm in Międzyrzec Podlaski, Poland. The effect of two factors was studied. The first-order factor was two varieties of Helianthus tuberosus: 'Albik' and 'Rubik', and the second-order variants of biostimulant application: Kaishi, Maral, Nutrigreen AD, and Vanadoo. The effectiveness of the application of individual biostimulants in the cultivation of two varieties of Jerusalem artichoke was compared with the control object (without the application of biostimulants). The variety 'Rubik' accumulated the most phosphorus, calcium and potassium and the variety 'Albik' accumulated magnesium. Biostimulants increased the concentration of phosphorus, magnesium and calcium, and decreased potassium compared to topinambur tubers harvested from the control object. Macronutrient content in tubers of the tested varieties Helianthus tuberosus can be ranked in descending order: potassium > phosphorus > calcium> magnesium. The cultivar 'Albik' was characterized by the highest macro-nutrient uptake capacity. The application of biostimulants increased the uptake of phosphorus, magnesium, calcium and potassium compared to the control. The content and uptake of phosphorus, calcium, magnesium and potassium were influenced by climatic conditions. Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Regulamin wsparcia rozwoju zawodowego pracowników uczelni, PB/14/2021
2/5
Nr opisu: 0000047253 Autorzy: Iwona Mystkowska. Charakterystyka formalna: udział w konferencji naukowej Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa Język publikacji: ENG Słowa kluczowe ang.: cultivation ; economic aspects ; Jerusalem artichoke Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Akademia Bialska im. Jana Pawła II w ramach Regulaminu wsparcia rozwoju zawodowego pracowników, PB/14/21
3/5
Nr opisu: 0000047415 Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter. Tytuł pracy: Effect of biostimulants on the content and uptake of selected mineral nutrients in Jerusalem artichoke tubers Tytuł całości: W: Book of Abstracts : 18th International Conference of the Julian Aleksandrowicz Polish Society for Magnesium Research "The importance of chemical elements in various aspects of human life", Lublin, October 16-18, 2023 / eds. Jolanta Domańska, Paweł Muszyński Miejsce wydania: Lublin Wydawca: Publishing House of University of Life Sciences in Lublin Rok wydania: 2023 Strony zajęte przez pracę: S. 35 ISBN: 978-83-7259-412-9 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa Język publikacji: ENG Słowa kluczowe ang.: biostimulants ; Jerusalem artichoke ; mineral nutrients
4/5
Nr opisu: 0000047251 Autorzy: Iwona Mystkowska, Aleksandra Dmitrowicz. Charakterystyka formalna: udział w konferencji naukowej Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa Język publikacji: ENG Słowa kluczowe ang.: dairy industry ; inulin ; Jerusalem artichoke Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Akademia Bialska im. Jana Pawła II w ramach Regulaminu wsparcia rozwoju zawodowego pracowników, PB/14/2021
5/5
Nr opisu: 0000029777 Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Właściwości probiotyczne i farmakologiczne słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.) Tytuł równoległy: Probiotic and pharmacological properties of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2015, T. 96, nr 1, s. 64--66 p-ISSN: 1895-4316 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 9.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: słonecznik bulwiasty ; właściwości probiotyczne ; właściwości farmakologiczne Słowa kluczowe ang.: Jerusalem artichoke ; probiotic properties ; pharmacological properties Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-1-064.pdf Streszczenie: Przedstawiono właściwości probiotyczne i farmakologiczne słonecznika bulwiastego (topinamburu). Jest to gatunek wykorzystywany w żywieniu ludzi i zwierząt oraz jako surowiec przemysłu farmaceutycznego. Zainteresowanie bulwami Helianthus tuberosus, przeznaczonymi do spożycia przez ludzi i zwierzęta wynika z zawartości w nich m.in.: inuliny, fruktooligosacharydów, charakteryzujących się właściwościami probiotycznymi, naturalnej fruktozy, związków mineralnych, białka, niezbędnych aminokwasów, witamin, flawonoidów i fitosteroli. Bulwy tego gatunku mogą stać sie również cennym surowcem dla przemysłu farmaceutycznego, dzięki zawartości cennych składników mineralnych i pokarmowych. Streszczenie: This paper provides an overview of the probiotic and pharmacological properties of sunroot (Jerusalem artichoke). This species is used in human and animal nutrition and pharmaceutical manufacturing. A renewed and rapidly growing interest in the use of Helianthus tuberosus tubers for food or animal feed arises from the fact that they are rich in inulin, fructooligosaccharides (with probiotic properties), natural fructose, minerals, protein, essential amino acids, vitamins, flavonoids and phytosterols. Due to the presence of valuable minerals and nutritients the tubers of this species can also be used by the pharmaceutical sector.