Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
UGMAX Liczba odnalezionych rekordów: 2
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Currently, in agricultural engineering, plant growth regulators or biostimulants, immunity stimulants or bacterial vaccines are becoming standard elements in the production technology of many types of field, fruit and vegetable crops. The research was based on a three-year field experiment carried out in 2018-2021 at the Agricultural Experimental Station of northeastern Poland. The aim of the research was to determine the effect of biostimulators containing microorganisms and micro and macro elements, phosphorus and potassium and silicon on the morphological features of the leaf rosette and the increase in fresh and dry mass of the above-ground part of the rosette and the root system of three winter rape cultivars. The conducted research showed that the application of the organic preparation Ugmax significantly increased the number of rosette leaves (by an average of 13.9%), the length of the tap root (by an average of 2.3 cm), root neck diameter (by an average of 4.2%), fresh and dry weight of the above-ground part of the rosette (by an average of 6.0% and 6.6%) and fresh weight of the root system (by an average of 0.88 g) compared to the control variant. The hybrid morphotypes that were restored compared to the population cultivar Chrobry were characterized by a weaker autumn development of the leaf rosette.
2/2
Nr opisu: 0000034870 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska. Tytuł pracy: Jakość sensoryczna bulw ziemniaka w zależności od aplikacji UGmax Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, Vol. 34, Nr 1, s. 117--125 p-ISSN: 0860-4088 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 12.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; odmiany ; UGmax ; cechy konsumpcyjne Słowa kluczowe ang.: potato ; cultivars ; UGmax ; consumption features Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2017/FA%2034(1)%202017%20Zarzecka.pdf Streszczenie: The research material was potato tubers derived from the three-year yield experiment carried out in the soil of the very good rye complex. The experiment was a two-way random split-plot arrangement of plots with three replicates. The following factors were examined: two medium-early potato cultivars - Satina, Tajfun, and five methods of an application of soil fertilizer UGmax. The research was aimed at determined the effect of potato cultivar and soil fertilizer UGmax on the sensory quality of edible potato tubers. The application of soil fertilizer UGmax contributed to the modified of darkening of cooked flesh of potato tubers after 24 hours identified compared with the control. Type culinary of potato tubers significantly affected cultivars and methods of an application of soil fertilizer UGmax. While other consumptive values: flesh colour, savouriness, darkening of raw flesh of potato tubers after 4 hours, darkening of cooked flesh of potato tubers after 2 hours identified did not change. Streszczenie: Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaka pochodzące z trzyletniego doświadczenia polowego przeprowadzonego na glebie kompleksu żytniego bardzo dobrego. Doświadczenie założono jako dwuczynnikowe, metodą losowanych podbloków w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były: dwie średnio wczesne odmiany ziemniaka - Satina, Tajfun i pięć sposobów stosowania użyźniacza glebowego UGmax. Celem badań było określenie reakcji odmiany i wpływu użyźniacza glebowego UGmax na cechy sensoryczne bulw ziemniaka jadalnego. Spośród analizowanych cech wartości konsumpcyjnej ciemnienie miąższu bulw ugotowanych oceniane po 24 godzinach modyfikowane było przez sposoby aplikacji użyźniacza glebowego UGmax w porównaniu do obiektu kontrolnego. Typ kulinarny bulw ziemniaka różnicowały istotnie zarówno uprawiane odmiany jak i sposoby stosowania UGmax. Natomiast pozostałe cechy kulinarne: barwa miąższu, smakowitość, ciemnienie miąższu bulw surowych ocenianych po 4 godzinach i ciemnienie miąższu bulw ugotowanych po 2 godzinach, nie zmieniały się w wyniku stosowania UGmax