AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ACCOMODATION ENTERPRISE
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Nr opisu: 0000033092
Autorzy: Marek Kuźmicki.
Tytuł pracy: Instytucjonalno-systemowe bariery rozwoju przedsiębiorstw gastronomicznych i noclegowych na obszarach wiejskich województwa lubelskiego
Tytuł równoległy: Institutional and systemic barriers of the development of catering and accomodation enterprises in rural areas of Lublin province
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, T. 18, z. 5, s. 126--130
p-ISSN: 1508-3535

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 10.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: przedsiębiorstwo gastronomiczne ; przedsiębiorstwo noclegowe ; bariery ; rozwój ; obszar wiejski
Słowa kluczowe ang.: catering enterprise ; accomodation enterprise ; barriers ; development ; rural areas
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://seria.com.pl/images/Pliki/repozytorium/18-5/18-5-Kuzmicki.pdf
Streszczenie: Celem opracowania jest określenie instytucjonalno-systemowych barier rozwoju przedsiębiorstw gastronomicznych i noclegowych funkcjonujących w wybranych gminach wiejskich województwa lubelskiego. Badanie metodą wspomaganego komputerowo wywiadu CAWI przeprowadzono w kwietniu i maju 2013 roku. Warunkiem wprowadzenia w życie wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich jhest wyeliminowanie barier wynikających z otoczenia instytucjonalno-systemowego. Szczególnie ważna rola spoczywa na władzy publicznej, która w opinii przedsiębiorców powinna skoncentrować swoje działania na zmianie systemu podatkowego, stabilizacji i uproszczeniu przepisów prawa, a także poprawie funkcjonowania administracji publicznej.
Streszczenie: The aim of the study is to determine institutional and systemic barriers of the development of catering and accomodation enterprises operating in selected rural communes in Lublin province. the research by the use of computer-assisted interview CAWI was conducted in April and May 2013. The condition for the implementation of multifunctional development of rural areas is to eliminate the barriers stemming from the institutional and systemic environment. Especially important role lies with the public authority which, in the opinion of entrepreneurs should focus their efforts on changing the tax system, stability and simplifying the law, as well as improving the functioning of public administration.

2/3
Nr opisu: 0000030290
Autorzy: Marek Kuźmicki, Adam Szepeluk.
Tytuł pracy: Activities of the state in the scope of supporting development of accomodation and food companies-current condition versus condition desired by entrepreneurs
Tytuł równoległy: Działania państwa w zakresie wspierania rozwoju przedsiębiorstw gastronomicznych i noclegowych - stan obecny i pożądany przez przedsiębiorców
Tytuł czasopisma:
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, Vol. 8, nr 2, s. 38--53
p-ISSN: 2083-3725

Uwagi: Streszcz. w jęz. ang. i pol.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG, POL
Punktacja ministerstwa: 9.000
Liczba arkuszy: 1,58
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: przedsiębiorstwo gastronomiczne ; przedsiębiorstwo noclegowe ; rozwój ; aktywność państwa
Słowa kluczowe ang.: accomodation enterprise ; food company ; development ; activity of the state
Inne bazy podające opis:
  • AGRO
  • BazEkon

    http://ers.edu.pl/OJS/index.php/erspl/article/view/201/184
    Streszczenie: The main focus of the study is on evaluation, from entrepreneurs perspective, of the current and the future desired level of activity on the part of the state for creating favorable conditions for accommodation and food facilities' development within the Lublin province. In April and May 2013, in the Lublin province a sample of 317 accommodation and food companies was interviewed through computer-assisted web interview (CAWI). According to the entrepreneurs the state shows little involvement in creating solutions facilitating business activities. Among the most severely criticized the following were indicated: tourism and fiscal policies, and too high charges imposed on employers on account of employing workers. Changes are needed in these areas. Many of the interviewed claimed that in the future the state should intensify activities aimed at both para- tourist and tourist infrastructure development.
    Streszczenie: Opracowanie koncentruje się na ocenie z punktu widzenia przedsiębiorców obecnej, a także pożądanej w przyszłości aktywności państwa w tworzeniu uwarunkowań sprzyjających rozwojowi punktów i zakładów gastronomicznych oraz obiektów noclegowych funkcjonujących na terenie województwa lubelskiego. Badanie metodą wspomaganego komputerowo wywiadu CAWI (ang. computer-assisted web interview) na próbie 317 przedsiębiorstw świadczących usługi gastronomiczne i noclegowe zrealizowano w kwietniu i maju 2013 roku na obszarze województwa lubelskiego. W opinii przedsiębiorców państwo generalnie mało aktywnie włącza się w kreowanie rozwiązań ułatwiających prowadzenie działalności gospodarczej. Szczególnie krytycznie oceniono przyjętą politykę turystyczną i fiskalną oraz zbyt wysokie obowiązkowe obciążenia pracodawców wynikające z faktu zatrudniania pracowników. W tych obszarach potrzebne są zmiany. W opinii wielu uczestników badania państwo w przyszłości powinno intensyfikować działania prowadzące do rozwoju infrastruktury ogólnej, a także turystycznej.

    3/3
    Nr opisu: 0000029081
    Autorzy: Marek Kuźmicki.
    Tytuł pracy: Aktywność lubelskich władz samorządowych w zakresie wspierania rozwoju przedsiębiorstw gastronomicznych i noclegowych - ocena stanu obecnego i pożądanego przez przedsiębiorców
    Tytuł równoległy: The Activity of Lublin local authorities in supporting the development of gastronomic and accomodation enterprises - assessment of the current state and desired by enterpreneurs
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2014, T. 16, z. 2, s. 166--171
    p-ISSN: 1508-3535

    Uwagi: Streszcz. w jęz. ang.
    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 8.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: przedsiębiorstwo turystyczne ; przedsiębiorstwo gastronomiczne ; przedsiębiorstwo noclegowe ; rozwój ; samorząd terytorialny
    Słowa kluczowe ang.: gastronomic enterprise ; accomodation enterprise ; development ; local government
    Uwaga: Kopia dostepna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW
    Inne bazy podające opis:
  • BazEkon

    http://seria.com.pl/images/Pliki/repozytorium/16-2/16-2-Kuzmicki.pdf
    Projekt/grant: Wpływ otoczenia instytucjonalno-systemowego na rozwój przedsiębiorstw turystycznych w województwie lubelskim : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB