AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: AGRITOURISM
Liczba odnalezionych rekordów: 11



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/11
Nr opisu: 0000044523
Autorzy: Agnieszka Anna Siedlecka, Karolina Zielnik.
Tytuł pracy: Czynniki rozwoju agroturystyki w opinii turystów na przykładzie województwa lubelskiego
Tytuł równoległy: Factors for the development of agrotourism in the opinion of tourists on the example of the Lubelskie voivodeship
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 24, no. 4, p. 169--183
p-ISSN: 2657-781X
e-ISSN: 2657-7828

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: agroturystyka ; obszar wiejski ; turysta ; turystyka wiejska ; walory środowiskowe ; województwo lubelskie
Słowa kluczowe ang.: agritourism ; environmental assets ; Lubelskie Voivodeship ; rural areas ; rural tourism ; tourist
https://rnseria.com/resources/html/article/details?id=233518
DOI: 10.5604/01.3001.0016.1209
Streszczenie: Celem artykułu jest określenie czynników, które wpływają na wybór agroturystyki jako formy wypoczynku. Jednym z tych czynników może być środowisko przyrodnicze i jego otoczenie, które stanowią ważny element rozwoju poszczególnych obszarów terytorialnych. Stwarzają one także możliwości rozwoju poszczególnych form działalności rolniczej i pozarolniczej na terenie poszczególnych regionów. Województwo lubelskie jest szczególnie ciekawym obszarem do realizacji badań związanych z rozwojem agroturystyki i prowadzenia analiz związanych z tym zagadnieniem, zarówno ze względu na jego położenie terytorialne, jak i walory związane z poszczególnymi jego obszarami, wynikające ze znacznie mniejszego uprzemysłowienia, a także znaczących terenów rolniczych. Do realizacji postawionego celu zastosowano badania ankietowe z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. Próbę badawczą stanowili mieszkańcy województwa lubelskiego, którzy w ostatnich pięciu latach korzystali z usług agroturystycznych na terenie województwa. Badania zrealizowano od marca do maja 2022 roku, z wykorzystaniem metody CAWI. Uzyskany materiał empiryczny opracowano metodami statystycznymi i zastosowano do tego celu pakiet STATISTICA. Z badań wynika, że jednym z czynników wpływających na decyzje związane z formą aktywności są walory środowiskowe. Wśród innych istotnych uwarunkowań należy wskazać warunki sanitarne i infrastrukturę wspomagającą wypoczynek (np. dostęp do grilla, sprzętu sportowego). Analiza wyników wskazuje, że gospodarstwa agroturystyczne nie w pełni korzystają z możliwości stworzonych przez ich otoczenie środowiskowe oraz posiadane zasoby.
Streszczenie: The aim of the article is to define the factors that influence the choice of agritourism as a form of recreation. One of these factors may be the natural environment and its surroundings, which constitute an important element in the development of individual territorial areas. They also create opportunities for the development of individual forms of agricultural and non-agricultural activity in individual regions. The Lubelskie Voivodeship is a particularly interesting area for research related to the development of agritourism and analyzes related to this issue, both due to its territorial location and values ??related to its individual areas, resulting from much less industrialization, as well as significant agricultural areas. In order to achieve the set goal, a questionnaire study was used with the use of the proprietary questionnaire. The research sample consisted of the inhabitants of the Lubelskie Voivodeship, who used agritourism services in the voivodeship in the last five years. The research was carried out in the period from March to May 2022 using the CAWI method. The obtained empirical material was developed using statistical methods with the use of the STATISTICA package for this purpose. The obtained research results indicated that one of the factors influencing decisions related to the form of activity are environmental values. A number of other important conditions include sanitary conditions and leisure infrastructure (e.g. access to a barbecue, sports equipment). The analysis of the results shows that agritourism farms do not fully use the opportunities created by their environmental surroundings and their resources.

2/11
Nr opisu: 0000039741
Autorzy: Katarzyna Radwańska, Dominik Dąbrowski, Janusz Leszek Sokół.
Tytuł pracy: Agroturystyka w Dolinie Bugu na terenie województwa mazowieckiego
Tytuł pracy w innym języku: Agrotourism in the Bug Valley in the Masovian voivodeship
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, T. 14, nr 1, s. 110--124
p-ISSN: 2081-6081
e-ISSN: 2657-9332

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL, ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: agroturystyka ; dolina Bugu ; gospodarstwo agroturystyczne ; województwo mazowieckie
Słowa kluczowe ang.: agritourism ; agritourism farm ; Bug valley ; Masovian voivodeship
http://rozprawyspoleczne.edu.pl/Agroturystyka-w-dolinie-Bugu-na-terenie-wojewodztwa-mazowieckiego,115049,0,1.html
DOI: 10.29316/rs/115049
Streszczenie: W pracy przedstawiono podejmowane formy wypoczynku na wiejskich terenach gmin nadbużańskich województwa mazowieckiego, a także bariery oraz czynniki, które w opinii właścicieli gospodarstw położonych na terenie tych gmin sprzyjają działalności agroturystycznej oraz ekoagroturystycznej. Badania, metodą sondażu diagnostycznego, przeprowadzone zostały w 2018 roku w gminach leżących w dolinie rzeki Bug, położonych na terenie województwa mazowieckiego. Uczestniczyło w nich 36 właścicieli gospodarstw agroturystycznych, których gospodarstwa uznane były za konwencjonalne bądź ekologiczne, lub były w fazie przekształcenia z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną. Badania wykazały, iż turyści z form aktywności najczęściej wybierają turystykę pieszą, rowerową oraz spacery, natomiast najrzadziej: angażowanie się w prace gospodarstwa. W opinii respondentów czynnikami mającymi największy wpływ na rozwój agroturystyki w Dolinie Bugu są walory przyrodnicze, a także cisza i spokój panujące w okolicy, natomiast największymi barierami - obawa przed zainwestowaniem, brak własnych środków finansowych oraz trudny dostęp do środków pomocowych.
Streszczenie: The paper presents forms of recreation undertaken in the rural areas of the Bug River communes of the Mazowieckie Voivodeship, as well as barriers and factors that favor agritourism and ecotourism activities. The research, using the diagnostic survey method, was conducted in 2018 in communes located in the Bug River Valley, located in the Masovian Voivodeship. There were 36 owners of agritourism farms whose holdings were considered conventional or organic, or were in the transition from conventional to organic production. Studies have shown that tourists the most frequently chosen form of leisure activities: hiking, biking and walking, while the least often: engaging in farm work. The factors having the greatest impact on the development of rural tourism in the Bug River Valley are natural values, peace and tranquility prevailing in the area. The biggest barriers are the fear of investing, lack of own financial resources and difficult access to aid funds.

3/11
Nr opisu: 0000039922
Autorzy: Janusz Leszek Sokół, Lizaveta Sysoyeva, Dominik Dąbrowski, Katarzyna Radwańska.
Tytuł pracy: Agroturystyka w Zachodniej Białorusi w opiniach właścicieli gospodarstw agroturystycznych
Tytuł równoległy: Agritourism in Western Belarus in the opinions of agritourism farm owners
Tytuł całości: W: Obszary przyrodniczo cenne w rozwoju turystyki / red. nauk. Mikołaj Jalinik, Sławomir Bakier
Miejsce wydania: Białystok
Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej
Rok wydania: 2020
Strony zajęte przez pracę: S. 233-244
ISBN: 978-83-66391-24-6
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: agroturystyka ; obszary przygraniczne ; województwo brzeskie ; województwo grodzieńskie
Słowa kluczowe ang.: agritourism ; border areas ; Brest province ; Grodno province
https://pb.edu.pl/oficyna-wydawnicza/wp-content/uploads/sites/4/2020/06/Obszary-przyrodniczo-cenne-w-rozwoju-turystyki16.pdf
DOI: 10.24427/978-83-66391-25-3_16
Streszczenie: Celem opracowania jest ocena aktualnego stanu funkcjonowania wybranych gospodarstw w Zachodniej Białorusi. Oceny tej dokonano na podstawie analizy literatury oraz opinii wyrażonych w badaniach ankietowych przeprowadzonych wśród 95 właścicieli gospodarstw agroturystycznych, prowadzących swoją działalność w województwach brzeskim i grodzieńskim. Z przeprowadzonych badań wynika, że o atrakcyjności turystycznej obszarów wiejskich Białorusi, graniczących z Polską, decydują walory przyrodnicze, piękno krajobrazu oraz obecność szeregu interesujących obiektów i miejsc historycznych. W gospodarstwach agroturystycznych oferowanych jest wiele atrakcji, a wśród nich wycieczki rowerowe, ogniska, wędkowanie, pokazy edukacyjne, jazda konna, uczestnictwo w pracach gospodarskich i polowych czy zbieranie runa leśnego. Głównymi odwiedzającymi gospodarstwa agroturystyczne są grupy towarzyskie, osoby starsze oraz rodziny z dziećmi. Głównymi środkami promocji gospodarstw były natomiast portale społecznościowe i inne formy komunikacji internetowej.
Streszczenie: The aim of the study is to assess the current state of functioning of selected agritourism farms located in areas of Western Belarus along the border with Poland. This assessment was made on the basis of a literature analysis and an opinion expressed in surveys conducted among 95 owners of agritourism farms, operating in the Brest and Grodno provinces. The study shows that the attractiveness of tourism in rural areas of Belarus bordering with Poland is determined by natural values, the beauty of the landscape and the presence of a number of interesting objects and historical places. In agritourism farms, many attractions are offered, among them bicycle tours, bonfires, fishing, educational shows, horse riding, participation in farm and field work, collection of forest undergrowth. The main visitors to agritourism farms are organized social groups, the elderly and families with children. The main means of farm promotion were the Internet and social networks. It seems, as indicated by the author'sown research and by already cited authors, that agritourism activities in the areas of Western Belarus, despite the barriers encountered, will develop in line with the current pan-European or even global trend.
Projekt/grant: Ekologizacja rolnictwa a rozwój agroturystyki na obszarach przygranicznych Polski Wschodniej : działalność statutowa WNZS PSW, nr S/10/17

4/11
Nr opisu: 0000039878
Autorzy: Janusz Leszek Sokół, Dominik Dąbrowski, Katarzyna Radwańska, Mikołaj Jalinik.
Tytuł pracy: Characteristics of selected aspects of acivities of agritourism farms in the Bug valley in the province of Lubelskie
Tytuł równoległy: Charakterystyka wybranych aspektów działalności gospodarstw agroturystycznych w dolinie Bugu województwa lubelskiego
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, T. 29, nr 1, s. 99--113
p-ISSN: 1897-9262
e-ISSN: 2658-1736

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 40.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: agroturystyka ; gospodarstwo agroturystyczne ; województwo lubelskie ; dolina Bugu
Słowa kluczowe ang.: agritourism ; agritourism farm ; Lubelskie province ; Bug valley
https://studia-periegetica.com/resources/html/article/details?id=203781
DOI: 10.5604/01.3001.0014.1231
Streszczenie: The article presents characteristics of selected aspects of activities undertaken by agritourism farms, including forms of recreation in rural communes situated along the Bug River in the province of Lubelskie, with special emphasis on what farm owners regard as barriers to and enablers of agritourism and eco-tourism. Information used in the study was collected in a survey carried out in 2018 in communes located in the Bug River valley in three provinces: Lubelskie, Podlaskie and Mazowieckie, which involved 99 owners of agritourism farms, classified either as conventional or organic, or undergoing conversion from conventional to organic production. It was found that hiking, cycling and walking were the most frequently chosen forms of leisure activities. According to the respondents, the development of agritourism in the Bug River Valley is most enabled by the region's natural values, especially the peace and quiet provided by the area, while the fear of investing and the lack of financial resources are the biggest barriers to such development. The results of the study reveal differences and similarities in the perception of agritourism and ecotourism by owners of farms in the Bug valley in Lubelskie Province compared to the whole sample including two other provinces .The development of rural tourism in Lubelskie Province is hampered by the seasonality of the offering, no habit of weekend recreation and, generally, the low popularity of this form of recreation.
Streszczenie: W artykule przedstawiono charakterystykę wybranych aspektów działalności gospodarstw agroturystycznych, w tym form wypoczynku w gminach wiejskich położonych nad Bugiem w województwie lubelskim, ze szczególnym uwzględnieniem tego, co właściciele gospodarstw uważają za bariery i czynniki sprzyjające agroturystyce i ekoturystyce. Informacje wykorzystane w badaniu zostały zebrane w ankiecie przeprowadzonej w 2018 r. w gminach położonych w dolinie Bugu w trzech województwach: lubelskim, podlaskim i mazowieckim. W badaniu uczestniczyło 99 właścicieli gospodarstw agroturystycznych, zaklasyfikowanych jako konwencjonalne lub ekologiczne bądź będących w trakcie przechodzenia od produkcji konwencjonalnej do ekologicznej. Stwierdzono, że turystyka piesza, rowerowa i piesza są najczęściej wybieranymi formami spędzania wolnego czasu. Według respondentów rozwój agroturystyki w Dolinie Bugu jest najbardziej możliwy dzięki walorom przyrodniczym regionu, zwłaszcza ciszy i spokoju, jakie zapewnia ten teren, podczas gdy strach przed inwestowaniem i brak środków finansowych są największymi barierami takiego rozwoju. Wyniki badań wskazują na różnice i podobieństwa w postrzeganiu agroturystyki i ekoturystyki przez właścicieli gospodarstw w dolinie Bugu w województwie lubelskim w porównaniu z całą próbą obejmującą dwie inne województwa. Rozwój turystyki wiejskiej w województwie lubelskim hamuje sezonowość oferty, brak nawyku rekreacji weekendowej oraz ogólnie mała popularność tej formy wypoczynku.
Projekt/grant: Ekologizacja rolnictwa a rozwój agroturystyki na obszarach przygranicznych Polski Wschodniej : działalność statutowa WNZS PSW, nr S/10/17

5/11
Nr opisu: 0000037683
Autorzy: Katarzyna Radwańska, Dominik Dąbrowski, Janusz Leszek Sokół.
Tytuł pracy: Barriers and factors supporting agritourism and eco-agritourism activities in the Bug valley municipalities in the opinion of farm owners
Tytuł równoległy: Bariery i czynniki sprzyjające agroturystycznej oraz ekoagroturystycznej działalności w gminach nadbużańskich w opiniach właścicieli gospodarstw
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, nr 18 (1), s. 63--70
p-ISSN: 1644-0757
e-ISSN: 2450-047X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: agroturystyka ; ekoagroturystyka ; gospodarstwo konwencjonalne ; gospodarstwo ekologiczne ; dolina Bugu
Słowa kluczowe ang.: agritourism ; eco-agritourism ; conventional farms ; ecological farms ; Bug valley
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://acta_oeconomia.sggw.pl/wp-content/uploads/Acta_Oeconomia_18_1_2019.pdf
DOI: 10.22630/ASPE.2019.18.1.7
Streszczenie: The objective of the study was to present the barriers as well as factors which, in the opinion of farm owners inhabiting the Bug valley municipalities of the three voivodeships (Lubelskie, Podlaskie and Mazowieckie) support the agritourism and eco-agritourism activities. The result of the survey carried out amongst 99 farm owners, is, among others, a conclusion that from amongst the many barriers in the development of rural tourism, the lack of habit of weekend leisure in potential tourists is the most significant one, whilst the time-consuming and expensive process of transforming the farms into ecological farms, disproportionate towards the profitability of venture is the factor which limits the creation of eco-agritourism farms to the greatest extent. Natural values, quietness and peace prevailing in the vicinity of such farms are the factors which support the development of such activities above all.
Streszczenie: Celem pracy było przedstawienie barier oraz czynników, które w opiniach właścicieli gospodarstw położonych na terenie gmin nadbużańskich trzech województw (lubelskiego, podlaskiego i mazowieckiego) sprzyjają agroturystycznej i ekoagroturystycznej działalności. Rezultatem badań ankietowych, przeprowadzonych wśród 99 właścicieli gospodarstw, jest m.in. wniosek, że wśród barier rozwoju turystyki wiejskiej najważniejszą jest brak nawyku wypoczynku weekendowego potencjalnych turystów, a czynnikiem w największym stopniu ograniczającym powstawanie gospodarstw ekoagroturystycznych jest pracochłonny i kosztochłonny proces przestawienia gospodarstwa na ekologiczne, niewspółmierny do opłacalności przedsięwzięcia. Czynnikami sprzyjającymi rozwój takiej działalności są przede wszystkim walory przyrodnicze oraz cisza i spokój panujące w okolicy.
Projekt/grant: Ekologizacja rolnictwa a rozwój agroturystyki na obszarach przygranicznych Polski Wschodniej : działalność statutowa WNZS PSW, nr S/10/17

6/11
Nr opisu: 0000035767
Autorzy: Agnieszka Anna Siedlecka, Gabriela Wielogórska.
Tytuł pracy: Czynniki determinujące prowadzenie działalności agroturystycznej przez wiejskie gospodarstwa domowe na przykładzie województwa lubelskiego
Tytuł równoległy: Factors determining the agritourism activity by rural households on the example of the Lublin Province
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, T. 20, z. 1, s. 130--136
p-ISSN: 1508-3535
e-ISSN: 2450-7296

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 10.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: gospodarstwo domowe ; dochody ; agroturystyka
Słowa kluczowe ang.: household ; income ; agritourism
https://rnseria.com/resources/html/article/details?id=169234&language=en
DOI: 10.5604/01.3001.0011.7239
Streszczenie: Poziom dochodów osiąganych przez wiejskie gospodarstwa domowe prowadzące działalność rolniczą jest niższy w porównaniu z pozostałymi typami gospodarstw. Jednym ze sposobów uzyskiwania dodatkowych środków finansowych na obszarach wiejskich jest świadczenie usług turystycznych (np. agroturystycznych). Obszary wiejskie województwa lubelskiego charakteryzują się szczególnie korzystnymi warunkami środowiskowymi dla realizacji tego rodzaju działalności. Celem artykułu jest określenie czynników wpływających na podjęcie decyzji o rozpoczęciu działalności agroturystycznej. Postawiono hipotezę, że czynnikiem w największym stopniu wpływającym na decyzję była potrzeba pozyskania dodatkowego źródła dochodów. Weryfikacja postawionej hipotezy możliwa była dzięki badaniom zrealizowanym w grupie 51 kierowników gospodarstw domowych świadczących usługi agroturystyczne. Uzyskany materiał empiryczny pozwolił stwierdzić, że czynnikiem który w największym stopniu wpłynął na decyzję o rozpoczęciu świadczenia usług agroturystycznych było atrakcyjne położenie gospodarstwa.
Streszczenie: The level of income earned by rural households conducting agricultural activity is lower compared to other types of households. One of the ways to obtain additional financial resources in rural areas is the provision of tourist services (eg. agritourism). The rural areas of the Lubelskie Province are characterized by particularly favourable environmental conditions for the implementation of this type of activity. The aim of the article is to determine the factors influencing the decision to start agrotourism. A hypothesis was formulated that the factor which had the greatest impact on the decision was the need to obtain an additional source of income. Verification of the hypothesis was possible thanks to research carried out in the group of 51 household managers providing agrotourism services. The obtained empirical material allowed to conclude that the most important factor influencing the decision to start agritourism services was the attractive location of the farm household.

7/11
Nr opisu: 0000037483
Autorzy: Janusz Leszek Sokół, Katarzyna Radwańska, Dominik Dąbrowski.
Tytuł pracy: Ocena porównawcza działalności agroturystycznej gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych usytuowanych w dolinie Bugu
Tytuł równoległy: Comparative Assessment of Agritourism Activity of Organic and conventional Farms Located in the Bug Valley
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, T. XIX, Z. 11, cz. 2, s. 365-376
p-ISSN: 1733-2486
e-ISSN: 2543-8190

Uwagi: Tytuł tomu: Dylematy współczesnego przedsiębiorstwa / red. nauk. Danuta Janczewska.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 14.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: agroturystyka ; gospodarstwo konwencjonalne ; gospodarstwo ekologiczne ; dolina Bugu
Słowa kluczowe ang.: agritourism ; conventional farms ; organic farms ; clean environment
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://piz.san.edu.pl/docs/e-XIX-11-2.pdf
Streszczenie: Along with the growing public awareness, modern and future tourists will increasingly need active rest, carried out in a clean environment, away from the hustle and bustle of everyday life in their place of residence. They will also expect safe and healthy food with high nutritional value, free of residues of plant protection products, mineral fertilizers, hormones and genetically modified organisms. They will probably find these conditions in the wilderness, which often accompanies agritourism activities carried out in farms located in naturally valuable areas. Undoubtedly, such areas include the Bug valley region, known for the beauty of the surrounding nature and clean environment. The main objective of the presented research was, therefore, to analyze and compare the agricultural activity of farms operating in the Bug river valley, where the conventional or organic system of agricultural production takes place. Surveys conducted among 99 owners of these show, among other things, that farms recognized as eco-agritourist farms, i.e. already having the status of organic farms or in a process of conversion, provided a more varied tourist offer than conventional farms.
Projekt/grant: Ekologizacja rolnictwa a rozwój agroturystyki na obszarach przygranicznych Polski Wschodniej : działalność statutowa WNZS PSW, nr S/10/17

8/11
Nr opisu: 0000033825
Autorzy: Janusz Leszek Sokół.
Tytuł pracy: The activity of agritourism farms in Podlaskie Voivodship in the opinions of their owners
Tytuł równoległy: Działalność gospodarstw agroturystycznych w województwie podlaskim w opinii ich właścicieli
Tytuł czasopisma:
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, Vol. 10, No. 2, s. 39--49
p-ISSN: 2083-3725

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG, POL
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: agroturystyka ; województwo podlaskie ; analiza gospodarstw
Słowa kluczowe ang.: agritourism ; Podlaskie Voivodeship ; analysis of farms
http://www.ers.edu.pl/OJS/index.php/erspl/article/view/306/303
Streszczenie: Subject and purpose of work: The purpose of this study was to analyse and evaluate the operation of argritourism farms in Podlaskie Voivodeship (voivodeship is an equivalent of province in Polish administration), conducted with regard to their structure and market functioning, and the possibility of using the advisory and financial support existing in the region. Materials and methods: The research had a survey form and was conducted in the second half of 2014 on a sample of 120 agritourism farms, which constitutes more than 13% of all entities in Podlaskie Voivodeship. Results: Most of the agritourism farms in the Podlaskie Voivodeship are ones that do not exceed the area of 5 hectares. They are focused on hosting individual guests and families with little children. The majority of farm owners do not have adequate experience in providing agritourism services. The activity of agritourism farms is based primarily on the proprietary capital. Conclusions: Better education and more complete information about the possibilities and ways of obtaining financial support seem to be the key to a more dynamic and efficient development of agritourism in the rural areas of Podlaskie Voivodeship.
Streszczenie: Przedmiot i cel pracy: Celem badań była analiza i ocena działalności gospodarstw agroturystycznych w województwie podlaskim przeprowadzona pod kątem ich struktury i funkcjonowania na rynku oraz możliwości korzystania z istniejącego w regionie systemu wsparcia doradczo - finansowego. Materiały i metody: Badania miały charakter ankietowy, wykonano je w drugiej połowie 2014 roku na próbie 120 gospodarstw agroturystycznych, stanowiących ponad 13% wszystkich podmiotów znajdujących się w województwie podlaskim. Wyniki: Większość gospodarstw agroturystycznych na obszarze województwa podlaskiego to takie, których powierzchnia nie przekracza 5 hektarów. Nastawione są one na przyjęcie gości indywidualnych oraz rodzin z małymi dziećmi. Przeważająca część właścicieli gospodarstw nie ma odpowiedniego doświadczenia w świadczeniu usług agroturystycznych. Działalność agroturystyczna gospodarstw opiera się głównie na kapitale własnym. Wnioski: Lepsza edukacja i pełniejsze informacje o możliwościach i sposobach zdobywania środków wsparcia finansowego wydają się być kluczem do bardziej dynamicznego i efektywnego rozwoju agroturystyki na obszarach wiejskich województwa podlaskiego.

9/11
Nr opisu: 0000032787
Autorzy: Izabella Sikorska-Wolak, Jan Zawadka.
Tytuł pracy: Educational functions of agricultural farms
Tytuł pracy w innym języku: Edukacyjne funkcje gospodarstw rolnych
Tytuł czasopisma:
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 9, no. 2, p. 98--112
p-ISSN: 2083-3725
e-ISSN: 2451-182X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG, POL
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: zagroda edukacyjna ; gospodarstwo rolne ; agroturystyka ; Polska Wschodnia
Słowa kluczowe ang.: educational homestead ; farm ; agritourism ; eastern Poland
http://ers.edu.pl/OJS/index.php/erspl/article/view/254/240
Streszczenie: Subject and purpose of work: The subject of the work were educational farms, and the purpose presentation of the educational function of farms associated in the National Network of Educational Homestead operating in the eastern region of Poland. Materials and methods: In this paper analyzed offer 41 educational farms operating in the eastern region of Polish. Information on their activities obtained by analyzing the contents of website www.zagrodaedukacyjna.pl, as well as on the websites of the surveyed households. Results: The surveyed households were the most frequently implemented targets for material culture heritage of the village, traditional trades, crafts and folk art, as well as crop production. Tem activities was mostly agriculture and farm activities, and also widely understood subject nature. The addressees of the offer surveyed households were most often children of school age. Most of the farms offered programs one day without accommodation. Persons person running the course were usually owners. Conclusions: The modern approach to education makes the farm attractive place to teach classes, integrating theory with practice in a variety of subjects. Direct contact with the rich agricultural and natural environment and cultural and social farmstead promotes a more holistic development of young people.
Streszczenie: Przedmiot i cel pracy: Przedmiotem pracy były zagrody edukacyjne, a jej celem zaprezentowanie edukacyjnych funkcji gospodarstw rolnych zrzeszonych w Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych funkcjonujących w regionie wschodnim Polski. Materiały i metody: W pracy przeanalizowano oferty 41 zagród edukacyjnych funkcjonujących w regionie wschodnim Polski. Informacje na temat ich działalności pozyskano w wyniku analizy treści zamieszczonych na stronie internetowej www.zagrodaedukacyjna.pl, a także na witrynach internetowych badanych gospodarstw. Wyniki: W badanych gospodarstwach najczęściej realizowane były cele dotyczące dziedzictwa kultury materialnej wsi, tradycyjnych zawodów, rękodzieła i twórczości ludowej, a także produkcji roślinnej. Tematyka zajęć prowadzonych w badanych zagrodach dotyczyła najczęściej rolnictwa i zajęć gospodarskich, a także szeroko pojętej tematyki przyrodniczej. Adresatami oferty badanych gospodarstw były najczęściej dzieci w wieku szkolnym. Zdecydowana większość gospodarstw oferowała programy jednodniowe bez noclegu. Osobami prowadzącymi zajęcia byli najczęściej sami gospodarze. Wnioski: Nowoczesne podejście do edukacji czyni gospodarstwo rolne atrakcyjnym miejscem do prowadzenia zajęć dydaktycznych, integrującym teorię z praktyką w zakresie wielu przedmiotów. Bezpośredni kontakt z bogatym otoczenie rolniczo-przyrodniczym i kulturowo-społecznym zagrody wiejskiej sprzyja bardziej holistycznemu rozwojowi młodego człowieka.

10/11
Nr opisu: 0000033454
Autorzy: Izabella Sikorska-Wolak, Krystyna Krzyżanowska.
Tytuł pracy: Rozwój agroturystyki w Polsce i jego charakterystyczne cechy
Tytuł całości: W: Wyzwania w rozwoju turystyki : praca zbiorowa / red. nauk. Agata Balińska
Miejsce wydania: Warszawa
Wydawca: Wydawnictwo SGGW
Rok wydania: 2016
Strony zajęte przez pracę: S. 93-107
ISBN: 978-83-7583-727-8
Kopia niedostępna: x
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 4.000
Liczba arkuszy: 0,75
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: agroturystyka ; produkt agroturystyczny ; turystyka wiejska
Słowa kluczowe ang.: agritourism ; agritourism product ; rural tourism

11/11
Nr opisu: 0000031778
Autorzy: Agnieszka Anna Siedlecka.
Tytuł pracy: Oferta produktowa jako element marketingu-mix w gospodarstwach agroturystycznych obszarów przyrodniczo cennych województwa lubelskiego
Tytuł równoległy: A product offer as an element of the marketing-mix in agricultural households situated in high nature value areas of Lubelskie region
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, nr 111, s. 131--142
p-ISSN: 2081-6979

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 13.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: obszar przyrodniczo cenny ; gospodarstwo domowe ; gospodarstwo agroturystyczne ; produkt
Słowa kluczowe ang.: natural valuable areas ; household ; agritourism ; product
http://www.wne.sggw.pl/czasopisma/pdf/EIOGZ_2015_nr111.pdf
Streszczenie: Prowadzenie działalności gospodarczej, bez względu na jej charakter, wiąże się z wykreowaniem produktu, który będzie stanowił przedmiot zainteresowania konsumentów. Według prognoz Instytutu Turystyki, liczba przyjazdów turystów w nadchodzących latach będzie wzrastała. Szczególnie istotny wydaje się trend wskazany przez Europejską Komisję Turystyki, według której wzrost świadomości związany z ochroną środowiska będzie skutkował wzrostem zainteresowanie turystów miejscami, gdzie rozwój zrównoważony odgrywa znaczącą rolę. W przypadku Lubelszczyzny szczególnie duże znaczenie ma rozwój segmentu, jakim jest turystyka na obszarach wiejskich, ekoturystyka i agroturystyka. W celu pozyskania klientów gospodarstwa agroturystyczne zmuszone są do podejmowania działań ukierunkowanych na wypromowanie interesującej i atrakcyjnej oferty. Możliwe jest to tylko wówczas, gdy zaoferują produkt, który zainteresuje i zaintryguje turystów. Celem niniejszego opracowania jest analiza oferty produktów oferowanych przez gospodarstwa agroturystyczne na obszarach przyrodniczo cennych województwa lubelskiego oraz próba odpowiedzi na pytanie, czy prowadzenie działalności na tych terenach wpływa korzystnie na zakres oferty produktowej. Dla realizacji celu przeprowadzone zostały badania w gospodarstwach agroturystycznych z gmin przyrodniczo cennych oraz gmin o niskich walorach środowiskowych. Badania zrealizowane zostały w okresie listopad-grudzień 2013 roku. Uzyskane wyniki wskazują, iż umiejscowienie gospodarstw świadczących usługi turystyczne na obszarach przyrodniczo cennych wpływa zdecydowanie na poszerzoną ofertę produktową. Wpływ na to mają zarówno czynniki środowiskowe, jak również aktywność samych właścicieli gospodarstw.
Streszczenie: Conducting economic activity, regardless of its nature, is connected with creating a product which will be of particular interest to its future consumers. According to the Tourist Institute's data, the number of inbound tourists in the forthcoming years will be on the increase. Particularly interesting seems to be the trend indicated by The European Travel Commission (ETC) according to which the increase of awareness connected with environmental protection will result in a bigger interest of tourists in the spots with balanced development being of great importance. As regards Lubelskie region (NUTS 2), it is crucial to develop tourism in rural areas, ecotourism as well as agritourism. In order to acquire customers, agricultural households need to take actions to create and promote an interesting offer. Only if they propose the product attractive to customers, will it be possible. The purpose of the following article is to analyse the offer of products provided by agricultural households located in high nature value areas of Lubelskie region and to answer the question whether doing business in those areas positively influences the product offer range. To achieve the aforementioned objective, the research in agricultural households from high nature value value municipalities and those with lower environmental values was carried out. It was conducted in November and December 2013. The results obtained by the author indicate that the location of households offering tourist services in high nature value areas has a significant impact on an extended product offer. It may be influenced by both environmental factors as well as household owners' activity.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB