AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: AGRITOURISM FARM
Liczba odnalezionych rekordów: 6



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/6
Nr opisu: 0000039741
Autorzy: Katarzyna Radwańska, Dominik Dąbrowski, Janusz Leszek Sokół.
Tytuł pracy: Agroturystyka w Dolinie Bugu na terenie województwa mazowieckiego
Tytuł pracy w innym języku: Agrotourism in the Bug Valley in the Masovian voivodeship
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, T. 14, nr 1, s. 110--124
p-ISSN: 2081-6081
e-ISSN: 2657-9332

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL, ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: agroturystyka ; dolina Bugu ; gospodarstwo agroturystyczne ; województwo mazowieckie
Słowa kluczowe ang.: agritourism ; agritourism farm ; Bug valley ; Masovian voivodeship
http://rozprawyspoleczne.edu.pl/Agroturystyka-w-dolinie-Bugu-na-terenie-wojewodztwa-mazowieckiego,115049,0,1.html
DOI: 10.29316/rs/115049
Streszczenie: W pracy przedstawiono podejmowane formy wypoczynku na wiejskich terenach gmin nadbużańskich województwa mazowieckiego, a także bariery oraz czynniki, które w opinii właścicieli gospodarstw położonych na terenie tych gmin sprzyjają działalności agroturystycznej oraz ekoagroturystycznej. Badania, metodą sondażu diagnostycznego, przeprowadzone zostały w 2018 roku w gminach leżących w dolinie rzeki Bug, położonych na terenie województwa mazowieckiego. Uczestniczyło w nich 36 właścicieli gospodarstw agroturystycznych, których gospodarstwa uznane były za konwencjonalne bądź ekologiczne, lub były w fazie przekształcenia z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną. Badania wykazały, iż turyści z form aktywności najczęściej wybierają turystykę pieszą, rowerową oraz spacery, natomiast najrzadziej: angażowanie się w prace gospodarstwa. W opinii respondentów czynnikami mającymi największy wpływ na rozwój agroturystyki w Dolinie Bugu są walory przyrodnicze, a także cisza i spokój panujące w okolicy, natomiast największymi barierami - obawa przed zainwestowaniem, brak własnych środków finansowych oraz trudny dostęp do środków pomocowych.
Streszczenie: The paper presents forms of recreation undertaken in the rural areas of the Bug River communes of the Mazowieckie Voivodeship, as well as barriers and factors that favor agritourism and ecotourism activities. The research, using the diagnostic survey method, was conducted in 2018 in communes located in the Bug River Valley, located in the Masovian Voivodeship. There were 36 owners of agritourism farms whose holdings were considered conventional or organic, or were in the transition from conventional to organic production. Studies have shown that tourists the most frequently chosen form of leisure activities: hiking, biking and walking, while the least often: engaging in farm work. The factors having the greatest impact on the development of rural tourism in the Bug River Valley are natural values, peace and tranquility prevailing in the area. The biggest barriers are the fear of investing, lack of own financial resources and difficult access to aid funds.

2/6
Nr opisu: 0000039878
Autorzy: Janusz Leszek Sokół, Dominik Dąbrowski, Katarzyna Radwańska, Mikołaj Jalinik.
Tytuł pracy: Characteristics of selected aspects of acivities of agritourism farms in the Bug valley in the province of Lubelskie
Tytuł równoległy: Charakterystyka wybranych aspektów działalności gospodarstw agroturystycznych w dolinie Bugu województwa lubelskiego
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, T. 29, nr 1, s. 99--113
p-ISSN: 1897-9262
e-ISSN: 2658-1736

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 40.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: agroturystyka ; gospodarstwo agroturystyczne ; województwo lubelskie ; dolina Bugu
Słowa kluczowe ang.: agritourism ; agritourism farm ; Lubelskie province ; Bug valley
https://studia-periegetica.com/resources/html/article/details?id=203781
DOI: 10.5604/01.3001.0014.1231
Streszczenie: The article presents characteristics of selected aspects of activities undertaken by agritourism farms, including forms of recreation in rural communes situated along the Bug River in the province of Lubelskie, with special emphasis on what farm owners regard as barriers to and enablers of agritourism and eco-tourism. Information used in the study was collected in a survey carried out in 2018 in communes located in the Bug River valley in three provinces: Lubelskie, Podlaskie and Mazowieckie, which involved 99 owners of agritourism farms, classified either as conventional or organic, or undergoing conversion from conventional to organic production. It was found that hiking, cycling and walking were the most frequently chosen forms of leisure activities. According to the respondents, the development of agritourism in the Bug River Valley is most enabled by the region's natural values, especially the peace and quiet provided by the area, while the fear of investing and the lack of financial resources are the biggest barriers to such development. The results of the study reveal differences and similarities in the perception of agritourism and ecotourism by owners of farms in the Bug valley in Lubelskie Province compared to the whole sample including two other provinces .The development of rural tourism in Lubelskie Province is hampered by the seasonality of the offering, no habit of weekend recreation and, generally, the low popularity of this form of recreation.
Streszczenie: W artykule przedstawiono charakterystykę wybranych aspektów działalności gospodarstw agroturystycznych, w tym form wypoczynku w gminach wiejskich położonych nad Bugiem w województwie lubelskim, ze szczególnym uwzględnieniem tego, co właściciele gospodarstw uważają za bariery i czynniki sprzyjające agroturystyce i ekoturystyce. Informacje wykorzystane w badaniu zostały zebrane w ankiecie przeprowadzonej w 2018 r. w gminach położonych w dolinie Bugu w trzech województwach: lubelskim, podlaskim i mazowieckim. W badaniu uczestniczyło 99 właścicieli gospodarstw agroturystycznych, zaklasyfikowanych jako konwencjonalne lub ekologiczne bądź będących w trakcie przechodzenia od produkcji konwencjonalnej do ekologicznej. Stwierdzono, że turystyka piesza, rowerowa i piesza są najczęściej wybieranymi formami spędzania wolnego czasu. Według respondentów rozwój agroturystyki w Dolinie Bugu jest najbardziej możliwy dzięki walorom przyrodniczym regionu, zwłaszcza ciszy i spokoju, jakie zapewnia ten teren, podczas gdy strach przed inwestowaniem i brak środków finansowych są największymi barierami takiego rozwoju. Wyniki badań wskazują na różnice i podobieństwa w postrzeganiu agroturystyki i ekoturystyki przez właścicieli gospodarstw w dolinie Bugu w województwie lubelskim w porównaniu z całą próbą obejmującą dwie inne województwa. Rozwój turystyki wiejskiej w województwie lubelskim hamuje sezonowość oferty, brak nawyku rekreacji weekendowej oraz ogólnie mała popularność tej formy wypoczynku.
Projekt/grant: Ekologizacja rolnictwa a rozwój agroturystyki na obszarach przygranicznych Polski Wschodniej : działalność statutowa WNZS PSW, nr S/10/17

3/6
Nr opisu: 0000039923
Autorzy: Dominik Dąbrowski, Katarzyna Radwańska, Janusz Leszek Sokół, Łukasz Jan Zbucki, Yuliya Isakova.
Tytuł pracy: Czynniki decydujące o funkcjonowaniu i rozwoju gospodarstw agroturystycznych w dolinie Bugu na przykładzie województwa podlaskiego
Tytuł równoległy: Analysis of factors determining the functioning and development of agritourism farms in the Bug valley on the example of Podlaskie Voivodeship
Tytuł całości: W: Obszary przyrodniczo cenne w rozwoju turystyki / red. nauk. Mikołaj Jalinik, Sławomir Bakier
Miejsce wydania: Białystok
Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej
Rok wydania: 2020
Strony zajęte przez pracę: S. 166-183
ISBN: 978-83-66391-24-6
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: gospodarstwo agroturystyczne ; dolina Bugu ; województwo podlaskie
Słowa kluczowe ang.: agritourism farm ; Bug valley ; Podlasie voivodeship
https://pb.edu.pl/oficyna-wydawnicza/wp-content/uploads/sites/4/2020/06/Obszary-przyrodniczo-cenne-w-rozwoju-turystyki12.pdf
DOI: 10.24427/978-83-66391-25-3_12
Streszczenie: Opracowanie dotyczy oceny podejmowanych form wypoczynku na wiejskich terenach doliny Bugu w województwie podlaskim w opinii właścicieli gospodarstw agroturystycznych, jak również oceny czynników sprzyjających rozwojowi turystyki wiejskiej na badanym obszarze. Badania przeprowadzono w 2018 roku na terenie trzech województw w gminach położonych w bliskim sąsiedztwie doliny rzeki Bug na terenach Polski. Uczestniczyło w nich 99 właścicieli gospodarstw agroturystycznych, których gospodarstwa uznane zostały tak za konwencjonalne, jak i ekologiczne, bądź znajdowały się w fazie przekształcania z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną. Jednym z głównych motywów podejmowania przez nie działalności agroturystycznej była realizacja własnych potrzeb w dziedzinie turystyki oraz realizacja hobby. Z przeprowadzonych badań wynika, że osobami najczęściej goszczącymi w gospodarstwach agroturystycznych byli turyści indywidualni oraz rodziny z dziećmi. Ich głównym rodzajem aktywności była turystyka piesza oraz spacery, odwiedzanie miejsc kultu religijnego i obserwacja przyrody. Zdaniem respondentów najważniejszymi czynnikami rozwoju agroturystyki były walory przyrodnicze doliny Bugu, a także możliwość poznania kultur, tradycji i obyczajów, jak również cisza i spokój. Przy okazji wskazano także potrzebę zmiany mentalności i nastawienia innych mieszkańców do turystów. Z kolei ograniczeniem rozwoju działalności eko-agroturystycznej okazał się najczęściej brak własnych środków finansowych, a także obawa przed niewłaściwym ich zainwestowaniem. Wśród przyczyn braku chęci zwiększenia poziomu ekologizacji gospodarstw wskazywano natomiast nadmiar działań przygotowawczych i kontrolnych oraz konieczność zwiększenia nakładów pracy. Wskazywano także niską opłacalność przy dużych nakładach finansowych oraz zbyt małe zainteresowanie ekologicznym charakterem działalności gospodarstwa przez turystów.
Streszczenie: The research was carried out in 2018 in three voivodeships or provinces in municipalities located in close proximity to the Bug river valley in Poland. The focus was 99 owners of agritourism farms, whose farms were considered to be conventional, ecological, or were in the transformation stage from conventional to organic production. The presented work concerns the assessment of undertaken forms of recreation in the rural areas of the Bug valley in the Podlasie voivodeship in the opinion of owners of agritourism farms. The paper also includes evaluation of factors conducive to the development of rural tourism in the studied area. A significant motive to engage with agritourism by the hosts was the realization of their needs in the field of tourism and the implementation of a hobby. According to the research, the most frequent visitors on agritourist farms were individual tourists and families with children. The kind of activity undertaken by the guests was hiking and walking, visiting places of religious worship and observation of nature. In the view of the respondents, the most important factors for the development of agritourism were the natural values of the Bug valley, as well as the opportunity to experience cultures, traditions and customs, as well as peace and quiet. Lack of own financial resources, as well as fear of improper investment, were most often a limitation of the development of eco-agritourism activities. Among the reasons for the lack of willingness to increase the level of the greening of farms, was an excess of preparatory and control activities and the need for more work, low profitability with large financial outlays and too little interest in the tourists ecological character of the farm were indicated.
Projekt/grant: Ekologizacja rolnictwa a rozwój agroturystyki na obszarach przygranicznych Polski Wschodniej : działalność statutowa WNZS PSW, nr S/10/17

4/6
Nr opisu: 0000037956
Autorzy: Dominik Dąbrowski, Katarzyna Radwańska, Janusz Leszek Sokół.
Tytuł pracy: Kierunki rozwoju agroturystyki na obszarze nadbużańskim
Tytuł równoległy: Directions of growth of agro tourism in the Nadbużański region
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, T. 106, z. 1, s. 110--119
p-ISSN: 2353-4362
e-ISSN: 2543-9294

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: turystyka ; gospodarstwo agroturystyczne ; dolina Bugu
Słowa kluczowe ang.: tourism ; agritourism farm ; valley of Bug
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://sj.wne.sggw.pl/article-RNR_2019_n1_s110/
DOI: 10.22630/RNR.2019.106.1.9
Streszczenie: Dolina rzeki Bug to wyjątkowy obszar na terenie Polski, charakteryzujący się bogatymi walorami zarówno przyrodniczymi, jak i kulturowymi. To również tereny w dużym stopniu rolnicze i nieprzekształcone, a jednocześnie objęte ochroną prawną. W wyniku przeprowadzonych badań wśród właścicieli gospodarstw agroturystycznych 34 gmin usytuowanych na obszarze trzech województw (podlaskiego, lubelskiego i mazowieckiego) w dolinie rzeki Bug stwierdzono, iż atutami wpływającymi w znacznym stopniu na rozwój turystyki na badanym terenie są walory przyrodnicze terenu nadbużańskiego oraz wyjątkowa cisza i spokój, a także dostęp do istniejącej infrastruktury turystycznej. Wskazano również na dużą rolę informacji turystycznej, potrzebę jej popularyzacji (przez wydawanie albumów, katalogów i innych opracowań reklamowych) oraz utrzymania wysokiego standardu prowadzonych usług. Za główną barierę rozwoju agroturystyki uznano brak nawyku w społeczeństwie do wypoczynku weekendowego i sezonowość istniejących ofert.
Streszczenie: Valley of the Bug River is a unique area within the territory of Poland, characterized by rich natural and cultural values. These areas are of agricultural and undeveloped nature to a large degree, while at the same time being covered by legal protection. As a result of the conducted studies among agricultural land owners from 34 communes located in the territory of three provinces (podlaskie, lubelskie and mazowieckie) within the valley of Bug, it was noted that the advantages which largely impact the development of tourism in the area are the natural values of the area and a unique silence and peace, as well as access to the existing touristic infrastructure. Significant role of tourist information as well as the necessity to popularize it were also indicated - through issuing albums, catalogues and other commercial materials and maintainable of high standard of carried out services. The main growth obstacle for agro-tourism is the lack of habit in the society for weekend rest and seasonality of the existing offers.
Projekt/grant: Ekologizacja rolnictwa a rozwój agroturystyki na obszarach przygranicznych Polski Wschodniej : działalność statutowa WNZS PSW, nr S/10/17

5/6
Nr opisu: 0000037492
Autorzy: Dominik Dąbrowski, Janusz Leszek Sokół, Katarzyna Radwańska.
Tytuł pracy: Podejmowane formy wypoczynku na wiejskich terenach doliny Bugu
Tytuł równoległy: Forms of recreation taken in rural areas of the Bug Valley
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 3 (29), s. 21--28
p-ISSN: 2300-5491
e-ISSN: 2449-948X

Uwagi: Tytuł tomu: Konsument na rynku usług sportowych i turystycznych.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: gospodarstwo agroturystyczne ; formy wypoczynku ; dolina Bugu
Słowa kluczowe ang.: agritourism farm ; forms of recreation ; the Bug valley
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.kwartalnikrsk.pl/assets/rsk-3-2018_dabrowski-radwanska-sokol-podejmowane-formy-wypoczynku-na-wiejskich-terenach-dolinu-bugu.pdf
Streszczenie: Badania przeprowadzono w 2018 roku na terenie trzech województw (lubelskiego, podlaskiego, mazowieckiego) w gminach położonych w bliskim sąsiedztwie doliny rzeki Bug. Uczestniczyło w nich 99 właścicieli gospodarstw agroturystycznych, których gospodarstwa miały status gospodarstwa konwencjonalnego lub ekologicznego bądź znajdowały się w fazie przekształcenia z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną. W pracy dokonano oceny podejmowanych form wypoczynku oraz analizy czynników pobudzających, jak i ograniczających rozwój turystyki na tym obszarze. Z przeprowadzonych badań wynika, iż najczęstszym sposobem podejmowania aktywności były formy turystyki pieszej oraz krótkie spacery po najbliższej okolicy. Najmniej uwagi poświęcano możliwości angażowania się w prace wykonywane w gospodarstwach, do których przybywali turyści. Najistotniejszymi czynnikami przyczyniającymi się do zwiększenia rozwoju turystyki na tym terenie były walory przyrodnicze oraz cisza i spokój, zaś najmniej istotna była oferta zakupu produktów ekologicznych w gospodarstwach. Największe ograniczenia w rozwoju działalności agroturystycznej dostrzegano w braku nawyków wśród turystów do wypoczynku weekendowego oraz w sezonowości ofert i niskiej popularności tej formy wypoczywania.
Streszczenie: The research was carried out in 2018 in the three provinces (Lublin, Podlasie, Masovia) in municipalities close to the Bug river valley. The study involved 99 owners of agritourism farms, whose farms had the status of a conventional farm or ecological or were in the phase transformation from conventional to organic farming. The study assessed the forms of recreation that are undertaken by tourists in the rural areas of the Bug Valley and the analysis of stimulating and limiting factors the development of tourism in this area. The research shows that the most common type of tourist activity in their leisure time were the forms of hiking and short walks in the vicinity. The least attention was paid to the possibility of engaging in work on the holding. According to the respondents, the most important factors contributing to the increase of tourism development in the Bug River municipalities were the natural values of the region as well as the peace and quiet in the area. The smallest impact on the development of this kind of tourism in this area had the opportunity to purchase organic products on farms. The lack of habits among tourists for weekend rest, seasonality of offers and low popularity of this form of rest were considered the biggest restrictions in the development of agritourism.
Projekt/grant: Ekologizacja rolnictwa a rozwój agroturystyki na obszarach przygranicznych Polski Wschodniej : działalność statutowa WNZS PSW, nr S/10/17

6/6
Nr opisu: 0000035389
Autorzy: Janusz Leszek Sokół.
Tytuł pracy: Analysis of the activities of agritourism farms in the area of Narew National Park
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, Nr 4 (63), s. 228--237
p-ISSN: 0867-8898

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: the Narew National Park ; agritourism farm ; tourist activity
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://www.ekonomiaisrodowisko.pl/wersje_elektroniczne/2017-2.html
Streszczenie: It was assessed the possibility of developing agritourism in the Narew National Park. The assessment is based on the survey conducted in the months of May and June 2015 with the participation of 96 owners of agritourism farms from this area. Most of the respondents started their own agritourism business using foreign funding sources, such as European funds and bank loans rather than their own means. Financial resources were mainly spent on the development of investments connected with new agritourist undertakings or the extension of existing facilities or their modernization and adaptation, mainly concerning accommodation. Farmers see the biggest limitations in the development of agritourism in the underdevelopment of its infrastructure, the lack of own capital as well as incomplete knowledge in the field of catering, promotion and marketing as well as the principles of keeping the accounts.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB