AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: BIOSTIMULATORS
Liczba odnalezionych rekordów: 14



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/14
Nr opisu: 0000045379
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Łukasz Domański, Ezerskiene Sigute, Aleksandra Dmitrowicz.
Charakterystyka formalna: udział w konferencji naukowej
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe ang.: biostimulators ; herbicides ; macroelements ; potato tubers

2/14
Nr opisu: 0000043094
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Profitability of Using Herbicide and Herbicide with Biostimulators in Potato Production
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 23, issue 4, p. 223--227
p-ISSN: 2299-8993
e-ISSN: 2081-139X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.300
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe ang.: biostimulators ; cost ; gross margin ; herbicide ; plant protection ; potato
http://www.jeeng.net/Profitability-of-Using-Herbicide-and-Herbicide-with-Biostimulators-in-Potato-Production,146687,0,2.html
DOI: 10.12911/22998993/146687
Streszczenie: The results of three years of research concerned the assessment of the profitability of table potato production depending on the control of weed infestation and the use of biostimulants: 1. control object, 2. Avatar 293ZC (clomazone + metribuzin), 3. Avatar 293ZC + biostimulator PlonoStart, 4. Avatar 293ZC + biostimulator Aminoplant, 5. Avatar 293ZC + biostimulator Agro-Sorb-Folium. The research material consisted of potato tubers of the Malaga variety coming from a field experiment carried out in 2018-2020 on medium soil, in a split-plot arrangement, as two-factorial in three replications. Mechanical and chemical treatments increased the marketable yield of tubers by an average of 37.4%, and decreased the by-yield of tubers by an average of 23.9% compared to the control object. The direct surplus per 1 ha of cultivation ranged from PLN 3521.1 in the control object 1. to PLN 11277.9 in object 5. (herbicid + Agro-Sorb Folium).

3/14
Nr opisu: 0000042232
Autorzy: Anna Sikorska, Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: The impact of foliar application of biostimulators in the morphological characteristics of the leaf rosette of winter rape plants
Tytuł całości: W: Bioprotection - Global Plant Health and Product Safety : International Scientific Conference, September 22-24, 2021, Lublin
Miejsce wydania: Lublin
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Rok wydania: 2021
Strony zajęte przez pracę: S. 74
ISBN: 978-83-7259-345-0
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe ang.: biostimulators ; foliar application ; morphological characteristics ; winter rape
https://up.lublin.pl/wp-content/uploads/2021/09/Bioprotection-Poster-26.pdf

4/14
Nr opisu: 0000040299
Autorzy: Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Infestation of potato tubers by a Streptomyces scabies depending on application of herbicides and biostimulants
Tytuł pracy w innym języku: Porażenie bulw ziemniaka Streptomyces scabies w zależności od zastosowanych herbicydów i biostymulatorów
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 60, issue 3, p. 254--260
p-ISSN: 1427-4337
e-ISSN: 2084-4883

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: parch zwykły ; biostymulatory ; Harrier 295 ZC ; Sencor 70 WG ; Solanum tuberosum L.
Słowa kluczowe ang.: common scab ; biostimulators ; Harrier 295 ZC ; Sencor 70 WG ; Solanum tuberosum L.
Inne bazy podające opis:
  • Scopus

    http://www.progress.plantprotection.pl/?node_id=35&lang=pl&ma_id=4114
    DOI: 10.14199/ppp-2020-027
    Streszczenie: In the years 2012-2014 field experiment was conducted in the town of Wojnów in the Masovian Voivodeship. The aim of the study was to determine the occurrence of common scab on edible potato tubers depending on the herbicides and herbicides with biostimulators. In the experiment, two factors were examined: the first order factor were potato varieties: Bartek, Gawin, Honorata, while the second order factor was five ways of using herbicides and herbicides with biostimulators: control object - mechanical care, Harrier 295 ZC, Harrier 295 ZC and Kelpak SL, Sencor 70 WG and Sencor 70 WG and Asahi SL. The assessment of tuber infestation with scab was made using a 9-point scale on 100 randomly selected tubers from individual objects of the experiment. Herbicides and herbicides with biostimulators used in potato cultivation significantly reduced the occurrence of common scab on tubers and reduced the average degree of sample infestation and infected tubers.
    Streszczenie: W latach 2012-2014 przeprowadzono doświadczenie polowe, zlokalizowane w miejscowości Wojnów, położonej w województwie mazowieckim. Celem badań było określenie występowania parcha zwykłego na bulwach ziemniaka jadalnego w zależności od zastosowanych herbicydów i herbicydów z biostymulatorami. W doświadczeniu badano dwa czynniki: czynnikiem I rzędu były odmiany ziemniaka: Bartek, Gawin, Honorata, natomiast czynnikiem II rzędu - pięć sposobów stosowania herbicydów i herbicydów z biostymulatorami: obiekt kontrolny - pielęgnacja mechaniczna, Harrier 295 ZC, Harrier 295 ZC i Kelpak SL, Sencor 70 WG oraz Sencor 70 WG i Asahi SL. Ocenę porażenia bulw parchem zwykłym dokonano za pomocą 9-stopniowej skali, na 100 losowo pobranych bulwach z poszczególnych obiektów eksperymentu. Zastosowane w uprawie ziemniaka herbicydy i herbicydy z biostymulatorami istotnie ograniczały występowanie parcha zwykłego na bulwach oraz zmniejszały średni stopień porażenia próby i średni stopień porażenia bulw porażonych.

    5/14
    Nr opisu: 0000036096
    Autorzy: Krystyna Zarzecka, Iwona Mystkowska, Marek Gugała, Honorata Dołęga.
    Tytuł pracy: Content and uptake of selected macroelements with the yield of potato tubers depending on herbicides and biostimulators
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2019, Vol. 24, no. 1, p. 165--179
    p-ISSN: 1644-2296

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.710
    Punktacja ministerstwa: 70.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: potato ; herbidices ; biostimulators ; phosporus ; calcium ; magnesium
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/1519/
    DOI: 10.5601/jelem.2017.22.3.1519
    Streszczenie: Field trails set up on very light and light soil were conducted in 2012-2014. The experiment was designed in triplicates, using the method of random sub-blocks in a split-plot system. The investigated factors were: I - three varieties of edible potato: Bartek, Gawin and Honorata. II - five ways of management: 1. control object - with mechanical weed control; 2. the herbicide Harrier 295 ZC - 2.0 dm3ˇha-1; 3. the herbicide Harrier 295 ZC - 2.0 dm3ˇha-1 with the biostimulant Kelpak SL - 4.0 dm3ˇha-1; 4. the herbicide Sencor 70 WG - 1.0 kgˇha-1. 5. the herbicide Sencor 70 WG - 1.0 kgˇha-1 with the biostimulant Asahi SL - 1.5 dm3ˇha-1. The aim of the study was to determine the influence of herbicides and biostimulants on the content and uptake of the selected macroelements: phosphorus, calcium and magnesium, with the yield of potato tubers. The content of phosphorus, calcium and magnesium and their uptake with the yield of tubers depended significantly on the varieties, weed control and weather conditions during the growth season. The highest mean phosphorus content was found in the variety Bartek and the highest mean levels of calcium and magnesium were determined in the variety Honorata. The variety Honorata was also distinguished by the highest ability to take up macroelements with the yield of tubers. The highest content and uptake of phosphorus, calcium and magnesium were noted in tubers collected in the treatments (4, 5) where a mixture of Sencor 70 WG herbicide at a dose of 1.0 kgˇha-1 with the Asahi SL biostimulant at a dose of 1.5 dm3 ha-1 was used.

    6/14
    Nr opisu: 0000036766
    Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Elżbieta Lucyna Szczygielska.
    Tytuł pracy: Impact of growth biostimulators and herbicide on the content of major protein in edible potato tubers
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2019, Vol. 20, issue 3, p. 262--269
    p-ISSN: 2299-8993

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 70.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: Solanum tuberosum L ; major protein ; biostimulators ; herbicide
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://www.jeeng.net/Impact-of-Growth-Biostimulators-and-Herbicide-on-the-Content-of-Major-Protein-in,102610,0,2.html
    DOI: 10.12911/22998993/102610
    Streszczenie: New solutions which would allow for the realization of two basic objectives, i.e. production-related and environmental ones, continue to be sought in plant production. Hence, the purpose of research was to define the impact of five methods of potato field treatment with the application of growth biostimulators and herbicide on the content and harvest of major protein Solanum tuberosum L. Field experiments were carried out in the years 2015-2016 in the region of Eastern Poland (52°02'N; 23°07'E). The experiment was performed in the split-plot system in three replications. The tested factors included: I. Factor - two early edible potato cultivars (Owacja, Bellarosa), II. Factor - methods of treatment with the application of growth biostimulators: GreenOk-Uniwersal Pro and Asahi SL and their combination with Avatar 293 ZC herbicide. As a result of the carried out research, it was noted that the methods of treatment applied in the experiment had a beneficial effect on the value of tested features in comparison to the control object, treated exclusively mechanically (without the use of biostimulators and herbicide). Both in terms of protein concentration and the obtained crop of major protein, the application of mechanical treatment for sprouting of potato plants and Avatar 293 ZC herbicide at a dose of 1.5 dm3•ha-1 directly before the sprouting and subsequently post sprouting, triple application of GreenOK Universal-PRO bioactivator at the following doses: 0.10 dm3•ha-1 + 0.15 dm3•ha-1 + 0.15 dm3•ha-1 was the most beneficial. The average content of major protein in this object amounted to 8.14% while the average protein yield - 750.09 kg•ha-1.
    Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydów : działalność statutowa WNET PSW

    7/14
    Nr opisu: 0000037210
    Autorzy: Iwona Mystkowska.
    Tytuł pracy: Wpływ stosowania biostymulatorów na zawartość suchej masy i skrobi w bulwach ziemniaka jadalnego
    Tytuł równoległy: The effect of the use of biostimulators on dry matter and starch content of tuber potatoes
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2019, Vol. 36, no 1, p. 45--53
    p-ISSN: 0860-4088

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 20.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziemniak ; biostymulatory ; sucha masa ; skrobia
    Słowa kluczowe ang.: potato ; biostimulators ; dry matter ; starch
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2019/FA%2036(1)%202019%20Mystkowska.pdf
    DOI: 10.26374/fa.2019.36.5
    Streszczenie: Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaka pochodzące z trzyletniego doświadczenia polowego (2015-2017) w miejscowości Międzyrzec Podlaski. Doświadczenie założono jako dwuczynnikowe, metodą losowanych podbloków w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami pierwszego rzędu były trzy odmiany ziemniaka jadalnego: Honorata, Jelly, Tajfun, a drugiego rzędu cztery sposoby stosowania biostymulatorów: Kelpak SL, Titanit, GreenOk, Brunatne Bio Złoto i obiekt kontrolny opryskiwany wodą. Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu biostymulatorów na zawartość suchej masy i skrobi w bulwach ziemniaka. W przeprowadzonych badaniach biostymulatory zwiększały średnio zawartości suchej masy o 9,0 g•kg-1, a skrobi o 5,0 g•kg-1 w bulwach ziemniaka w porównaniu do obiektu kontrolnego.
    Streszczenie: The research material consisted of potato tubers from a three-year field experiment (2015-2017) in the town of Międzyrzec Podlaski. The experiment was assumed as a two-factor method of random sub-blocks in three replications. The examined factors of the first order were three varieties of edible potato: Honorata, Jelly, Tajfun, and the second row of four methods of using biostimulators: Kelpak SL, Titanite, GreenOk, Brown Bio Gold and control object sprayed with water. The aim of the conducted research was to assess the effect of biostimulators on the content of dry matter and starch in potato tubers. In the conducted tests, the biostymulators, increased on average the dry matter content by 5,2 g•kg-1 and starch by 3,3 g•kg-1 in potato tubers in comparison to the control object.
    Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka jadalnego (Solanum tuberasum L.) w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów

    8/14
    Nr opisu: 0000035855
    Autorzy: Iwona Mystkowska.
    Tytuł pracy: Biostymulatory jako czynnik wpływający na plon ziemniaka jadalnego
    Tytuł równoległy: Biostymulators as a factor affecting the yield of edible potato
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2018, Vol. 25, z. 3, s. 307--315
    p-ISSN: 1234-4125

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 14.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: odmiany ; ziemniak ; biostymulatory ; plon bulw
    Słowa kluczowe ang.: potato ; cultivars ; biostimulators ; yield of tubers
    http://www.acta-agrophysica.org/Biostymulatory-jako-czynnik-wplywajacy-na-plon-ziemniaka-jadalnego,95109,0,2.html
    DOI: 10.31545/aagr/95109
    Streszczenie: Celem badań było określenie wpływu stosowanych biostymulatorów na plon trzech odmian ziemniaka jadalnego. Doświadczenie polowe przeprowadzono w układzie split-plot w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były: I - trzy odmiany ziemniaka jadalnego: Honorata, Jelly, Tajfun, II - pięć rodzajów stosowania biostymulatorów: obiekt kontrolny (bez stosowania biostymulatorów), biostymulator Kelpak SLŽ, TitanitŽ, GreenOkŽ, BrunatneBio ZłotoŽ. Zastosowane w doświadczeniu biostymulatory wpływały na zwiększenie plonu (średnio o 1,6 tˇha-1) w porównaniu do poletka kontrolnego. Przy niekorzystnym układzie warunków pogodowych, niesprzyjającym plonowaniu ziemniaków, po zastosowaniu biostymulatorów uzyskano wyższy plon o 1,2 tˇha-1 niż w warunkach korzystnych. Biostymulator BrunatneBio Złoto wpływał istotnie na zwiększenie i strukturę plonu bulw ziemniaka w porównaniu do obiektu kontrolnego. Uprawiane odmiany różniły się pod względem wielkości plonu. Najwyżej plonowała Jelly (średnio 51,05 tˇha-1) i charakteryzowała się większym udziałem w plonie ogólnym bulw dużych niż odmiany Tajfun i Honorata. Największe plony i procentowy udział bulw dużych uzyskano w warunkach pogodowych 2017 roku, a w pozostałych latach plony były średnio o 1,1-1,2 tˇha-1 mniejsze.
    Streszczenie: he aim of the study was to determine the effect of biostimulators on the yield of three edible potato varieties. The field experiment was carried out in a split-plot design with three replicates. The examined factors were: I - three varieties of edible potato: Honorata, Jelly, Tajfun, and II - five ways of using biostimulators: control (without biostimulators), Kelpak SLŽ biostimu-lator, TitanitŽ, GreenOkŽ, BrunatneBio ZłotoŽ. The biostimulators used in the experiment caused an increase of yields (on average by 1,6 t ha-1) in comparison to the control plot. With unfavour-able weather conditions, unfavourable for the yielding of potatoes, after the application of the biostimulators a higher yield was obtained, by 1.2 t ha-1, than in favourable weather conditions. The biostimulator BrunatneBio Złoto caused a significant increase in the yield and had an effect on the structure of potato tuber yield in comparison to the control treatment. The varieties grown differed in terms of the level of yields. Variety Jelly produced the highest yield (an average of 51.05 t ha-1) and was characterised by a higher share of large tubers in the total yield of tubers than varieties Tajfun and Honorata. The highest yields and percentage share of large bulbs were obtained in weather conditions of 2017, and in other years yields were lower, on average by 1.1-1.2 t ha-1.
    Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka jadalnego (Solanum tuberasum L.) w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów

    9/14
    Nr opisu: 0000036137
    Autorzy: Alicja Joanna Baranowska.
    Tytuł pracy: Impact of growth biostimulators and herbicide of edible potato yield
    Tytuł równoległy: Wpływ biostymulatorów wzrostu i herbicydu na plon ziemniaka jadalnego
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2018, Vol. 25, z. 4, s. 385--396
    p-ISSN: 1234-4125

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 14.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziemniak ; plon ogólny ; biostymulatory ; herbicyd
    Słowa kluczowe ang.: potato ; total yield ; biostimulators ; herbicide
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://www.acta-agrophysica.org/Impact-of-growth-biostimulators-and-herbicide-on-edible-potato-yield,99211,0,2.html
    DOI: 10.31545/aagr/99211
    Streszczenie: The aim of the study was to define the influence of cultivation methods involving the application of growth biostimulators and herbicide on the total yield of edible potato. The field research was conducted in 2015-2017 in the area of eastern Poland, in Lublin Voivodeship. The experiments were performed in three replicates using the randomised split-block method. The examined factors included: factor I - three early cultivars of edible potato (Owacja, Bellarosa, Vineta), factor II - cultivation methods involving the application of growth biostimulators and herbicide: GreenOK-Universal Pro and Asahi SL as well as their combination with the Avatar 293 ZC herbicide. The highest total yield of tubers was obtained from treatment 4, where prior to sprouting mechanical tillage was used, and after the final shaping of ridges and just before sprouting the Avatar 293 ZC herbicide was applied at a dose of 1.5 dm3 ha-1, and then after sprouting the GreenOK Universal-PRO was applied three times at doses: 0.10 dm3 ha-1 - full moon-end of seeding + 0.15 dm3 ha-1 - covering inter-rows + 0.15 dm3 ha-1 - formation of flower buds (an average of 41.8 t ha-1), and from treatment 5, in which mechanical tillage was used prior to seeding, and after the ultimate formation of furrows before seeding of potato plants, Avatar herbicide 293 was applied in a dose of 1.5 dm3 ha-1 (total yield amounted to, on average, 40.6 t ha-1). Potato cultivars cultivated in the experiment and meteorological conditions during the conducted tests also had a significant impact on the size of the total yield. Cultivar Owacja produced the highest yields (an average of 41.4 t ha-1). The largest total yield was collected in 2016 (an average of 42.8 t ha-1). A significant influence of the experimental factors on the structure of large tuber yields was also found.
    Streszczenie: Celem badań było określenie wpływu metod pielęgnacji z zastosowaniem biostymulatorów wzrostu i herbicydu na plon ogólny bulw trzech odmian ziemniaka jadalnego. Badania polowe przeprowadzono w latach 2015-2017 w rejonie Polski wschodniej, w województwie lubelskim. Doświadczenia założono metodą losowanych podbloków w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były: I. czynnik - trzy wczesne odmiany ziemniaka jadalnego (Owacja, Bellarosa, Vineta), II. czynnik - metody pielęgnacji z zastosowaniem biostymulatorów wzrostu i herbicydu: GreenOk-Uniwersal Pro i Asahi SL oraz ich kombinacja z herbicydem Avatar 293 ZC. Największy plon ogólny bulw uzyskano na obiekcie 4., na którym do wschodów zastosowano pielęgnację mechaniczną, a po ostatecznym ukształtowaniu redlin tuż przed wschodami herbicyd Avatar 293 ZC w dawce 1,5 dm3ˇha-1 i następnie po wschodach trzykrotnie aplikowano bioaktywator GreenOK Universal-PRO w dawkach: 0,10 dm3ˇha-1 - pełnia-koniec wschodów + 0,15 dm3ˇha-1 - zakrywanie międzyrzędzi + 0,15 dm3ˇha-1 - zawiązywanie pąków kwiatowych (średnio 41,8 tˇha-1) oraz z obiektu 5., na którym do wschodów stosowano pielęgnację mechaniczną, a po ostatecznym ukształtowaniu redlin przed wschodami roślin ziemniaka aplikowano herbicyd Avatar 293 ZC w dawce 1,5 dm3ˇha-1 (średnio 40,6 tˇha-1). Na wielkość plonu ogólnego istotny wpływ miały również uprawiane w doświadczeniu odmiany ziemniaka oraz warunki meteorologiczne podczas prowadzenia badań. Najwyżej plonowała Owacja (średnio 41,4 tˇha-1). Największy plon ogólny zebrano w 2016 roku (średnio 42,8 tˇha-1). Stwierdzono również istotny wpływ czynników doświadczenia na strukturę plonu bulw dużych.
    Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydu : działalność statutowa WNET PSW

    10/14
    Nr opisu: 0000036495
    Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Zarzecka.
    Tytuł pracy: Sensor quality of potato tubers in conditions of application of biostimulators and herbicide
    Tytuł równoległy: Jakość sensoryczna bulw ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydu
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2018, nr 593, s. 3--11
    p-ISSN: 0084-5477

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 13.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: Solanum tuberosum ; jakość sensoryczna ; biostymulatory ; herbicydy
    Słowa kluczowe ang.: Solanum tuberosum ; sensory quality ; biostimulators ; herbicides
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://www.zppnr.sggw.pl/ZPPNR.2018.593.11.pdf
    DOI: 10.22630/ZPPNR.2018.593.11
    Streszczenie: Field experiments were conducted in 2015-2017. The purpose of the study was to assess the impact of application of biostimulators and herbicide on the selected sensory quality feature of table potato tubers (color of tuber flesh, cooking type and darkening of raw and boiled tuber flesh). The experiment was established in three replications, using the randomized split-block system method, with the first factor being three early cultivars of edible potato: (Bellarosa, Owacja, Vineta), and the second one: five methods of use of growth biostimulators: GreenOK - Universal-PRO and Asahi SL, as well as their combination with the herbicide Avatar 293 ZC. On the basis of the obtained results, it was demonstrated that the color of tuber flesh depended substantially on the cultivars being grown. No significant impact of the experiment factors on the cooking type was proven. On the other hand, darkening of raw and boiled tuber flesh depended substantially on the cultivars being grown, methods of application of biostimulators and herbicide, as well as weather conditions during the vegetation period of potato plants.
    Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydów : działalność statutowa WNET PSW

    11/14
    Nr opisu: 0000035794
    Autorzy: Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Anna Sikorska.
    Tytuł pracy: The Effect of Biostimulators on the Tastiness and Darkening of the Pulp of Raw and Cooked Potato Tubers
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2018, Vol. 19, issue 5, p. 116--121
    p-ISSN: 2299-8993

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 12.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: potato ; varieties ; biostimulators ; tastiness ; darkening of the pulp
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://www.jeeng.net/The-Effect-of-Biostimulators-on-the-Tastiness-and-Darkening-of-the-Pulp-of-Raw-and,91269,0,2.html
    DOI: 10.12911/22998993/91269
    Streszczenie: Field experiments were carried out in 2015-2017 with the use of bio-stimulators on an individual farm in Międzyrzec Podlaski. The experiment was based on a random split-plot method. The influence of two first factors was examined. The factor of the first row were three varieties of edible potato: Honorata, Jelly, Tajfun, and of the second row, five ways of using bio-stimulators: Kelpak SL, Titanit, Green Ok, Brunatne Bio Złoto Cytokinin. The aim of the study was to evaluate the effect of bio-stimulators on the tastiness and darkening of the pulp of raw and cooked tubers after 10 minutes. The effectiveness of the application of individual bio-stimulators in the cultivation of edible potato varieties: Honorata, Jelly and Tajfun was compared with the control object (without using bio-stimulators) sprayed with water. Methods of using bio-stimulators did not change the tastiness and darkening of the pulp of raw tubers, but they had a significant impact on darkening of the pulp of the cooked tubers. The raw and cooked pulp of the Honorata variety darkened the least, and the Jelly variety turned out to be the most tasty, scoring 8.0 points on a scale of 1-9 compared to the remaining varieties.
    Projekt/grant: Metale ciężkie i substancje antyżywieniowe w ziemniaku uprawianym wzdłuż szlaków komunikacyjnych : działalność statutowa WNET PSW

    12/14
    Nr opisu: 0000034863
    Autorzy: Marek Gugała, Anna Sikorska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Krzysztof Kapela, Iwona Mystkowska.
    Tytuł pracy: The effect of biostimuliants on the growth and development of winter oilseed rape (Brassica napus L.) plants
    Tytuł całości: W: International Scientific Conference New tends in food safety and quality 5-7 october 2017
    Miejsce wydania: Kaunas
    Wydawca: Aleksandras Stulginskis University
    Rok wydania: 2017
    Strony zajęte przez pracę: S. 48
    Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe międzynarodowe (książka streszczeń)
    Język publikacji: ENG
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: biostimulators ; mass of a thousand seeds ; number of seeds ; oilseed rape
    Uwaga: Kopia dostepna w Sekcji Bibliometrii

    13/14
    Nr opisu: 0000035249
    Autorzy: Iwona Mystkowska.
    Tytuł pracy: Wpływ zróżnicowanej techniki odchwaszczania i stosowania biostymulatorów na efektywność ekonomiczną uprawy ziemniaków jadalnych
    Tytuł równoległy: Effects of different weed control of techniques and biostymulators on economic efficiency of potatoes growing
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2017, T. XIX, z. 6, s. 190--193
    p-ISSN: 1508-3535

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 10.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziemniaki ; biostymulatory ; opłacalność
    Słowa kluczowe ang.: potatoes ; biostimulators ; profitability
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
    http://rn.seria.com.pl/rn/category/96-19-6.html
    DOI: 10.5604/01.3001.0010.7928
    Streszczenie: Celem badań było określenie wpływu zróżnicowanej techniki odchwaszczania i stosowania biostymulatorów na efektywność ekonomiczną uprawy ziemniaków jadalnych. Badania polowe przeprowadzono w latach 2015-2017 z zastosowaniem biostymulatorów w gospodarstwie indywidualnym w miejscowości Międzyrzec Podlaski. Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaków odmiany Honorata pochodzące z trzyletniego doświadczenia polowego przeprowadzonego na glebie kompleksu żytniego bardzo dobrego. Zastosowane biostymulatory zwiększyły plon handlowy bulw średnio o 10,85 t/ha w stosunku do obiektu kontrolnego, bez dolistnego dokarmiania. Nadwyżka bezpośrednia kształtowała się od 6354,9 zł/ha na obiekcie kontrolnym do 14879,8 zł/ha na obiekcie, na którym zastosowano biostymulator Kelpak SL.
    Streszczenie: The aim of the study was to determine the effect of the differences weed contol techniques and biostimulators on ecinomic effciency of potatoes. Field studies were carried out in the years 2015-2017 using biostimulators in an individual farm in Międzyrzec Podlaski. The applied biostimulators increased the commercial yield of tubers by an average of 10.85 t/ha in comparison to the control without foliar feeding. The direct surplus was from 6354.9 at the control facility to 14879.8 PLN/ha on the premises where the Kelpak SL biostimulator was used.
    Projekt/grant: Metale ciężkie i substancje antyżywieniowe w ziemniaku uprawianym wzdłuż szlaków komunikacyjnych : działalność statutowa WNET PSW

    14/14
    Nr opisu: 0000033423
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska.
    Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów i herbicydów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw ziemniaka
    Tytuł równoległy: Effect of biostimulators and herbicides on savouriness and darkening of the flesh of potato tubers
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2016, nr 585, s. 169--177
    p-ISSN: 0084-5477

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 13.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziemniak ; herbicydy ; biostymulatory ; smakowitość ; ciemnienie miąższu
    Słowa kluczowe ang.: potato ; herbicides ; biostimulators ; savouriness ; darkening of the flesh
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    Streszczenie: Badania polowe przeprowadzono w latach 2012?2014, na glebie bardzo lekkiej i lekkiej. Doświadczenie założono w trzech powtórzeniach, metodą losowanych podbloków w układzie split-plot, gdzie czynnikiem pierwszym były trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Bartek, Gawin i Honorata, a drugim - stosowanie herbicydów i biostymulatorów: obiekt kontrolny z pielęgnacją wyłącznie mechaniczną i cztery obiekty, na których stosowano herbicydy: Harrier 295 ZC, Harrier 295 ZC i bioregulator Kelpak SL, Sencor 70 WG, Sencor 70 WG i biostymulator Asahi SL. Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu biostymulatorów i herbicydów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej (smakowitość, ciemnienie miąższu bulw surowych po 10 minutach, ciemnienie miąższu bulw ugotowanych po 10 minutach i 24 godzinach) bulw ziemniaka jadalnego. Na podstawie otrzymanych wyników wykazano, że spośród analizowanych cech jakości sensorycznej tylko ciemnienie miąższu bulw ugotowanych zależało istotnie od herbicydów i biostymulatorów, natomiast smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych nie uległy zmianom w porównaniu do bulw z obiektu kontrolnego. Odmiany i warunki pogodowe w latach badań decydowały o wszystkich analizowanych cechach jakościowych.
    Streszczenie: The potato is the world's fourth most imported food crop, following after wheat rice and maize. It is an important food staple in Poland and many other countries. The potato quality depends on chemical composition, which modifies its nutritional value. It is very important to protect potato crops against competitive impact of weeds that decrease yield. Plant growth regulator treatment is an alternative way to achieve higher yielding and better quality of potato tubers. The growth substances stimulate life processes of plant by activating the synthesis of hormones and its stimulation, moreover they improve plant resistance to stress factors. The field experiment was carried out in years 2012?2014 on very light and light soil which belonged to a good rye complex. The experiment was designed as a two factors randomized block with three replicates. Factors examined in the experiment included three cultivars of edible potatoes - Bartek, Gawin, Honorata, and five methods application of herbicides and biostimulators. In this experiment application of the following herbicides: Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, herbicides Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇ ha-1 and growth regulators Kelpak SL at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1 and growth regulators Asahi SL at a dose of 1,0 dm3ˇha-1, while the control consisted of mechanical weeding without chemical protection. The aim of the research conducted in 2012-2014 was to determine the effect of the plant growth regulators and herbicides on the selected quality consumption features of potato tubers: savouriness, darkening of raw tubers after 10 minutes, darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. The obtained results showed that herbicides and biostimulators not affected the savouriness and darkening of raw tubers but resulted in increased darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. All determined consumption features significantly differentiated by features of the cultivars and weather conditions during the growing season. The smallest darkening flesh raw and cooked characterized by cultivars Gawin and Honorata, while the more cultivars darkened Bartek.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB