AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: BUCKWHEAT GRAINS
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000031364
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej
Tytuł równoległy: Nutritional and pro-health value of buckwheat
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, T. 96, nr 2, s. 410--413
p-ISSN: 1895-4316

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziarniak gryki ; produkty gryczane ; właściwości odżywcze ; właściwości zdrowotne
Słowa kluczowe ang.: buckwheat grains ; buckwheat groats ; nutritional properties ; health properties
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-410.pdf
Streszczenie: W pracy przedstawiono krótką historię uprawy gryki, charakterystykę botaniczną, skład chemiczny nasion, wartość odżywczą i prozdrowotną gryki oraz jej wszechstronne wykorzystanie. Gryka jest cennym źródłem wielu różnych bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, sacharydy, lipidy, polifenole, składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy. Nasiona po obłuszczeniu stosowane są jako kasza lub po zmieleniu jako mąka do produkcji pieczywa, makaronów, wyrobów wędliniarskich, pasztetów jarskich oraz żywności funkcjonalnej. Roślina gryki (kwiaty, liście, ziarno, łodyga, korzenie) zawiera związki flawonoidowe pełniące rolę przeciwutleniaczy. Łuska z orzeszków znalazła szerokie zastosowanie w produkcji materaców, poduszek, które można stosować zwłaszcza dla ludzi obłożnie chorych, chroniąc ich przed odleżynami oraz do produkcji herbatek. Zebrany przez pszczoły nektar i wytworzony miód gryczany można stosować nawet dla osób chorych na cukrzycę. Gryka uważana jest za roślinę o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka oraz za roślinę wielofunkcyjną.
Streszczenie: The article presents a brief cultivation history of buckwheat, its botanical characteristics, chemical composition of seeds, nutritional and pro-health value and a multi-purpose application. Buckwheat is a precious source of many various bioactive nutritive components and substances such as: proteins, saccharides, lipids, poliphenols, macro- and microelements, vitamins, dietary fiber. The hulled seeds are eaten as buckwheat grouts or are ground to make buckwheat flour, which is used for bakery products, pasta, processed meat products, vegetarian pates and functional foods. Buckwheat plants (flowers, leaves, seeds, stalks, roots) contain flavonoid compounds, acting as antioxidants. Buckwheat hulls are used as filling for mattresses, pillows and other upholstered goods that can be used by bedridden patients as protection against painful bedsores; they are also used for making herbal teas. Buckwheat nectar collected by the bees as well as buckwheat honey are well tolerated by diabetic patients. Buckwheat plant is considered to have a pro-health impact on the human body and to be a multi-functional plant.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB