AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: CATERING ENTERPRISE
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000033092
Autorzy: Marek Kuźmicki.
Tytuł pracy: Instytucjonalno-systemowe bariery rozwoju przedsiębiorstw gastronomicznych i noclegowych na obszarach wiejskich województwa lubelskiego
Tytuł równoległy: Institutional and systemic barriers of the development of catering and accomodation enterprises in rural areas of Lublin province
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, T. 18, z. 5, s. 126--130
p-ISSN: 1508-3535

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 10.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: przedsiębiorstwo gastronomiczne ; przedsiębiorstwo noclegowe ; bariery ; rozwój ; obszar wiejski
Słowa kluczowe ang.: catering enterprise ; accomodation enterprise ; barriers ; development ; rural areas
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://seria.com.pl/images/Pliki/repozytorium/18-5/18-5-Kuzmicki.pdf
Streszczenie: Celem opracowania jest określenie instytucjonalno-systemowych barier rozwoju przedsiębiorstw gastronomicznych i noclegowych funkcjonujących w wybranych gminach wiejskich województwa lubelskiego. Badanie metodą wspomaganego komputerowo wywiadu CAWI przeprowadzono w kwietniu i maju 2013 roku. Warunkiem wprowadzenia w życie wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich jhest wyeliminowanie barier wynikających z otoczenia instytucjonalno-systemowego. Szczególnie ważna rola spoczywa na władzy publicznej, która w opinii przedsiębiorców powinna skoncentrować swoje działania na zmianie systemu podatkowego, stabilizacji i uproszczeniu przepisów prawa, a także poprawie funkcjonowania administracji publicznej.
Streszczenie: The aim of the study is to determine institutional and systemic barriers of the development of catering and accomodation enterprises operating in selected rural communes in Lublin province. the research by the use of computer-assisted interview CAWI was conducted in April and May 2013. The condition for the implementation of multifunctional development of rural areas is to eliminate the barriers stemming from the institutional and systemic environment. Especially important role lies with the public authority which, in the opinion of entrepreneurs should focus their efforts on changing the tax system, stability and simplifying the law, as well as improving the functioning of public administration.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB