AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: CATERING SERVICES
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000035579
Autorzy: Marek Kuźmicki.
Tytuł pracy: Institutional and systemic determinants of the development of business entities in the market of accommodation and catering services
Tytuł równoległy: Instytucjonalno-systemowe uwarunkowania rozwoju podmiotów gospodarczych na rynku usług noclegowych i gastronomicznych
Tytuł czasopisma:
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 11, no. 1, p. 109-117
p-ISSN: 2083-3725

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG, POL
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: przedsiębiorstwo ; usługi noclegowe i gastronomiczne ; rozwój ; otoczenie instytucjonalno-systemowe
Słowa kluczowe ang.: company ; accommodation services ; catering services ; development ; institutional and systemic environment
http://www.ers.edu.pl/INSTYTUCJONALNO-SYSTEMOWE-UWARUNKOWANIA-ROZWOJU-PODMIOTOW-GOSPODARCZYCH-NA-RYNKU,92858,0,2.html
DOI: 10.29316/ers-seir.2018.08
Streszczenie: Subject and purpose of work: The aim of this article is to determine the influence of the institutional and systemic environment on the development of enterprises providing accommodation and catering services in Lublin province. Materials and Methods: The direct questionnaire and computer-assisted method of data collection CAWI were used to carry out research. Results: The research conducted in 2007 and 2013 shows that there was a positive change in the institutional and systemic environment, with improved access to capital and EU aid programs, along with government policy, local government policy and promotion, as well as tourism and business development organizations. Conclusions: Entrepreneurs expect greater involvement of the state in activities that encourage the increase of the competitiveness of enterprises. The issue of simplifying the tax system and reducing the existing taxes is particularly important.
Streszczenie: Przedmiot i cele pracy: Celem artykułu jest określenie wpływu otoczenia instytucjonalno-systemowego na rozwój przedsiębiorstw świadczących usługi noclegowe i gastronomiczne na obszarze województwa lubelskiego. Materiały i metody: Do realizacji badań wykorzystano ankietę bezpośrednią oraz metodę wspomaganego komputerowo wywiadu CAWI. Wyniki: Przeprowadzone w 2007 i 2013 roku badania wskazują, że w otoczeniu instytucjonalnosystemowym doszło do pozytywnych zmian związanych z poprawą dostępności do kapitału i programów pomocowych UE, polityką rządu, polityką i promocją samorządów, działalnością organizacji wspierających rozwój turystyki i przedsiębiorczości. Wnioski: Przedsiębiorcy oczekują większego zaangażowania państwa w działania inspirujące wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw. Szczególnie istotna wydaje się kwestia uproszczenia systemu podatkowego oraz obniżenia obowiązujących podatków

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB