AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: CONVENTIONAL FARMS
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000037683
Autorzy: Katarzyna Radwańska, Dominik Dąbrowski, Janusz Leszek Sokół.
Tytuł pracy: Barriers and factors supporting agritourism and eco-agritourism activities in the Bug valley municipalities in the opinion of farm owners
Tytuł równoległy: Bariery i czynniki sprzyjające agroturystycznej oraz ekoagroturystycznej działalności w gminach nadbużańskich w opiniach właścicieli gospodarstw
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, nr 18 (1), s. 63--70
p-ISSN: 1644-0757
e-ISSN: 2450-047X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: agroturystyka ; ekoagroturystyka ; gospodarstwo konwencjonalne ; gospodarstwo ekologiczne ; dolina Bugu
Słowa kluczowe ang.: agritourism ; eco-agritourism ; conventional farms ; ecological farms ; Bug valley
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://acta_oeconomia.sggw.pl/wp-content/uploads/Acta_Oeconomia_18_1_2019.pdf
DOI: 10.22630/ASPE.2019.18.1.7
Streszczenie: The objective of the study was to present the barriers as well as factors which, in the opinion of farm owners inhabiting the Bug valley municipalities of the three voivodeships (Lubelskie, Podlaskie and Mazowieckie) support the agritourism and eco-agritourism activities. The result of the survey carried out amongst 99 farm owners, is, among others, a conclusion that from amongst the many barriers in the development of rural tourism, the lack of habit of weekend leisure in potential tourists is the most significant one, whilst the time-consuming and expensive process of transforming the farms into ecological farms, disproportionate towards the profitability of venture is the factor which limits the creation of eco-agritourism farms to the greatest extent. Natural values, quietness and peace prevailing in the vicinity of such farms are the factors which support the development of such activities above all.
Streszczenie: Celem pracy było przedstawienie barier oraz czynników, które w opiniach właścicieli gospodarstw położonych na terenie gmin nadbużańskich trzech województw (lubelskiego, podlaskiego i mazowieckiego) sprzyjają agroturystycznej i ekoagroturystycznej działalności. Rezultatem badań ankietowych, przeprowadzonych wśród 99 właścicieli gospodarstw, jest m.in. wniosek, że wśród barier rozwoju turystyki wiejskiej najważniejszą jest brak nawyku wypoczynku weekendowego potencjalnych turystów, a czynnikiem w największym stopniu ograniczającym powstawanie gospodarstw ekoagroturystycznych jest pracochłonny i kosztochłonny proces przestawienia gospodarstwa na ekologiczne, niewspółmierny do opłacalności przedsięwzięcia. Czynnikami sprzyjającymi rozwój takiej działalności są przede wszystkim walory przyrodnicze oraz cisza i spokój panujące w okolicy.
Projekt/grant: Ekologizacja rolnictwa a rozwój agroturystyki na obszarach przygranicznych Polski Wschodniej : działalność statutowa WNZS PSW, nr S/10/17

2/2
Nr opisu: 0000037483
Autorzy: Janusz Leszek Sokół, Katarzyna Radwańska, Dominik Dąbrowski.
Tytuł pracy: Ocena porównawcza działalności agroturystycznej gospodarstw ekologicznych i konwencjonalnych usytuowanych w dolinie Bugu
Tytuł równoległy: Comparative Assessment of Agritourism Activity of Organic and conventional Farms Located in the Bug Valley
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, T. XIX, Z. 11, cz. 2, s. 365-376
p-ISSN: 1733-2486
e-ISSN: 2543-8190

Uwagi: Tytuł tomu: Dylematy współczesnego przedsiębiorstwa / red. nauk. Danuta Janczewska.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 14.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: agroturystyka ; gospodarstwo konwencjonalne ; gospodarstwo ekologiczne ; dolina Bugu
Słowa kluczowe ang.: agritourism ; conventional farms ; organic farms ; clean environment
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://piz.san.edu.pl/docs/e-XIX-11-2.pdf
Streszczenie: Along with the growing public awareness, modern and future tourists will increasingly need active rest, carried out in a clean environment, away from the hustle and bustle of everyday life in their place of residence. They will also expect safe and healthy food with high nutritional value, free of residues of plant protection products, mineral fertilizers, hormones and genetically modified organisms. They will probably find these conditions in the wilderness, which often accompanies agritourism activities carried out in farms located in naturally valuable areas. Undoubtedly, such areas include the Bug valley region, known for the beauty of the surrounding nature and clean environment. The main objective of the presented research was, therefore, to analyze and compare the agricultural activity of farms operating in the Bug river valley, where the conventional or organic system of agricultural production takes place. Surveys conducted among 99 owners of these show, among other things, that farms recognized as eco-agritourist farms, i.e. already having the status of organic farms or in a process of conversion, provided a more varied tourist offer than conventional farms.
Projekt/grant: Ekologizacja rolnictwa a rozwój agroturystyki na obszarach przygranicznych Polski Wschodniej : działalność statutowa WNZS PSW, nr S/10/17

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB