AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: DIET
Liczba odnalezionych rekordów: 12



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/12
Nr opisu: 0000045720
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Iwona Mystkowska, Łukasz Domański, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Biostimulants improve the content of polyphenols in the potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 69, issue 3, p. 118--123
p-ISSN: 1214-1178

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 2.400
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe ang.: bioactive compounds ; bioactive substances ; diet ; growth regulators ; nutrition ; potato ; Solanum tuberosum L.
https://pse.agriculturejournals.cz/artkey/pse-202303-0003_biostimulants-improves-the-content-of-polyphenol-in-the-potato-tubers.php
DOI: 10.17221/441/2022-PSE
Streszczenie: Research was conducted to determine the content of total polyphenols (TP) in table potato tubers obtained in a three-year field experiment arranged as a split-plot design with three replicates. The first experimental factor included two potato cultivars: Oberon and Malaga, the second one being an application of the following biostimulants: PlonoStart, Aminoplant, Agro-Sorb Folium and the herbicide Avatar 293 ZC (clomazone + metribuzin). The polyphenol content of potato tubers was determined in the fresh tuber mass by the spectrophotometric method with the Folin-Ciocalteu reagent. The tuber content of polyphenols was affected by cultivars and test biostimulants. Cv. Malaga accumulated more polyphenols than cv. Oberon. Biostimulants + herbicide significantly increased an accumulation of polyphenolic compounds compared with tubers cultivated in the control unit which was not treated with the test products.

2/12
Nr opisu: 0000046244
Autorzy: Konrad Kamil Hozyasz.
Tytuł pracy: Dietetic treatment of functional constipation in children : a scoping review with narrative summary
Tytuł równoległy: Leczenie dietetyczne zaparć czynnościowych u dzieci : przegląd rekomendacji i tradycyjnych terapii
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 8, nr 1, s. 34--55
p-ISSN: 2450-0824
e-ISSN: 2544-2538

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: dieta ; dzieci ; tradycja kulinarna ; pasaż okrężnicy ; zaparcia
Słowa kluczowe ang.: children ; colon transit ; constipation ; culinary tradition ; diet
https://ltcn.eu/Dietetic-treatment-of-functional-constipation-in-children-a-scoping-review-with-narrative-summary,150,51001,0,1.html
DOI: 10.19251/pwod/2023.1(4)
Streszczenie: Functional constipation is one of the most common gastroenterological diagnoses in paediatric patients. It is characterized by infrequent, painful, and hard stools and frequently may be accompanied by abdominal pain and faecal incontinence. According to international guidelines, the first steps in the treatment of children with functional constipation include initial disimpaction followed by maintenance treatment with polyethylene glycol and other laxatives, education and recommendations for fibre, fluids and physical activity. Parents of children with functional constipation are hesitant to administer medications for prolonged periods due to a fear of dependence on laxatives and perceived side effects of stool softeners. Nurses are less likely than doctors to use pharmacologic options to treat chronic constipation, preferring diet and lifestyle modifications. However, there is a shortage of high-quality studies on the dietetic treatment of functional constipation in children. This article outlines the role of diet in preventing and managing functional constipation in children and offers practical advice for medical professionals caring for this group of patients. The aim of the paper is to provide practical and reliable advice on this topic, which is often dismissed with a statement about the need for increased fibre intake. Numerous tips have been compiled on choosing certain vegetables, fruit and grains while avoiding others, culinary techniques and recipes, the use of culinary heritage and traditional medicine insights.
Streszczenie: Zaparcie czynnościowe jest jedną z najczęstszych diagnoz gastroenterologicznych u chorych w wieku rozwojowym. Charakteryzuje się zmniejszoną częstością, zazwyczaj bolesnego, oddawania stolców, które mogą być twarde. U części chorych występuje popuszczanie stolca i nawracający ból brzucha. Zgodnie z międzynarodowymi rekomendacjami, pierwszym etapem leczenia jest wstępne opróżnienie jelita z zalegających mas kałowych z podtrzymującą terapią glikolem polietylenowym (makrogolem) i ewentualnie innymi lekami przeczyszczającymi, edukacja chorego i jego opiekunów oraz rekomendacja odpowiedniego spożycia błonnika pokarmowego, płynów oraz aktywności ruchowej. Wobec długotrwałej terapii glikolem polietylenowym i innymi środkami przeczyszczającymi u dzieci z zaparciami nawykowymi, rodzice wyrażają obawy o trwałe uzależnienie od leków i ich działanie uboczne. Pielęgniarki są mniej skłonne od lekarzy korzystać z długotrwałej farmakoterapii zaparć i preferują modyfikacje diety wraz ze zmianami stylu życia. Jednakże, dostępnych jest niestety niewiele badań naukowych o wysokiej jakości, które poświęcono interwencji dietetycznej u chorych w wieku rozwojowym z zaparciem czynnościowym. W artykule przedstawiono rolę modyfikacji diety w zapobieganiu i terapii zaparcia nawykowego u dzieci oraz propozycje praktycznych rozwiązań dla profesjonalistów medycznych zajmujących się chorymi z tym problemem zdrowotnym. Za cel przyjęto przekazanie jak największej liczby szczegółowych wskazówek by wyjść poza ogólnikową rekomendację zwiększonego spożycia błonnika pokarmowego. Wykorzystując doświadczenia kulinarne oraz medyczne z wielu kultur zaproponowano krytyczne podejście do wyboru, bądź unikania, niektórych warzyw, owoców, zbóż i technik kulinarnych.

3/12
Nr opisu: 0000044959
Autorzy: Agnieszka Panasiuk, Konrad Kamil Hozyasz.
Tytuł pracy: The Impact of the COVID-19 Pandemic on Eating Behavior among Adults Poles
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 10, no. 1, p. 73--92
p-ISSN: 2407-0505
e-ISSN: 2774-2318

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe ang.: COVID-19 ; diet ; eating behavior ; lockdown ; eating habts ; pandemic
https://jurnal.unimus.ac.id/index.php/APKKM/article/view/10650
DOI: 10.2674/magnamed.10.1.2023.1-8
Streszczenie: Background: Due to the outbreak of coronavirus disease (COVID-19), many restrictions and temporary lockdown were carried out. As a result, previous lifestyle, including diet, were disrupted. Objectives: The aim of this review was to assess changes in eating behavior during the COVID-19 compared to the period before pandemic in Poland. Methods: In the review involved original studies concerning adults Poles (aged ? 18), including changes in their eating behavior.Results: The COVID-19 pandemic and the social isolation periods had ambiguous influence on diet in Poland. The changes were dependent on many factors e.g. age, sex, education, occupation, or body weight. In general, regular diet pattern was followed. In case of changes, positive and negative eating habits were observed. Improper eating behavior such as the increase of total food and junk food intake was noticed, however improvement of the diet also was observed. Consumption of healthy food, such as vegetables and fruit went up. The significant increase of home cooking also was noticed. Conclusions: The present review indicates the need for future strategies to assess nutrition in cases of alarming situations. Promoting healthy eating behavior appears to be essential, especially during the pandemic.

4/12
Nr opisu: 0000044279
Autorzy: Anna Anyżewska, Roman Łakomy, Tomasz Lepionka, Ewelina Maculewicz, Ewa Szarska, Andrzej Tomczak, Izabela Bolczyk, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Association between Diet, Physical Activity and Nutritional Status of Male Border Guard Officers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 19, issue 9, article number 5305
p-ISSN: 1660-4601

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 140.000
Słowa kluczowe ang.: BMI ; bone mineral density ; border guard officer ; diet ; fat mass index ; nutrition ; nutritional status ; physical activity
https://www.mdpi.com/1660-4601/19/9/5305
DOI: 10.3390/ijerph19095305
Streszczenie: The main factors that determine the effectiveness and reliability of duties and tasks performed by border guard officers, are very good health and maintaining a high level of psychophysical fitness that depend mainly on adequate diet and physical activity and thus, nutritional status. The aim of the study was to verify the correlations between dietary habits, physical activity level and selected nutritional status indicators. One hundred and sixty-nine male border guard officers participated in the study. A 61-item food frequency questionnaire (FFQ) was used to assess dietary habits and a long-form International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) was used to assess physical activity. Fat mass was determined by bioelectrical impedance analysis (BIA) and bone calcification was assessed by the dual energy X-ray absorptiometry (DXA). Many correlations between dietary habits, as well as the physical activity of officers and body mass index (BMI), fat mass index (FMI) and visceral fat level (VFL) were found, while bone mineral density (BMD T-score) negatively correlated only with two food groups and 6 out of 61 products but did not correlate with physical activity. The results also confirmed many poor dietary habits and abnormalities in nutritional status. Thus, there is a need for nutritional education and further monitoring of health-related behaviors, as well as monitoring the nutritional status of border guard officers.

5/12
Nr opisu: 0000042708
Autorzy: Krystyna Mizerska, Adrianna Kosior-Lara, Barbara Sokołowska.
Tytuł pracy: Suplementacja diety kobiet i mężczyzn z dolegliwościami układu pokarmowego w przedziale wiekowym 65-69 lat
Tytuł równoległy: Dietary supplementation of men and women with digestive system ailments in the 65-69 age group
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2021, nr 4, s. 149-154
p-ISSN: 2719-9983

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe: choroby układu pokarmowego ; dieta ; dolegliwości ; stan zdrowia ; układ pokarmowy
Słowa kluczowe ang.: ailments ; diet ; digestive system ; digestive system disease ; health
https://www.pielegniarstwospecjalistyczne.pl/suplementacja-diety-kobiet-i-mezczyzn-z-dolegliwosciami-ukladu-pokarmowego-w-przedziale-wiekowym--lat-21-22-57-0-0
Streszczenie: Wstęp: Dolegliwości układu pokarmowego należą do najczęstszych przyczyn sięgania po lekarstwa. Co miesiąc blisko 40% dorosłych sięga po leki, które zobojętniają kwas żołądkowy, hamują wydzielanie kwasów. Do innych typowych dolegliwości dotyczących trawienia, na które uskarżają się pacjenci należą: bóle brzucha, niestrawność, biegunka, zaparcia i gazy. Cel: Przedmiotem badań jest suplementacja diety w różnych jednostkach chorobowych (gastrycznych) w grupie kobiet i mężczyzn w wieku 65-69 lat. Materiał i metody: Badanie zostało przeprowadzone w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Częstochowie - Poradnia Specjalistyczna. Badaniem objęto 113 osób. Wnioski: Respondenci w badanej grupie dbają o skład diety. Badani stosują się do zalecanych norm żywieniowych, a w dodatku piją wodę niegazowaną wiedząc, że woda gazowana ma dodatkowo niekorzystny wpływ na problemy gastryczne. Większa ilość badanych regularnie suplementuje dietę i deklaruje, że skonsultowała to z lekarzem. U badanych suplementacja diety miała pozytywny wpływ na ich stan zdrowia. Osoby poddane badaniom odczuły poprawę kondycji zdrowia dzięki świadomemu i poprawnemu suplementowaniu diety.
Streszczenie: Admission: Digestive system ailments are among the most common reasons for taking medications. Every month, nearly 40% of adults take medications that neutralize gastric acid and inhibit acid secretion. Other common digestive complaints that patients complain of include abdominal pain, indigestion, diarrhea, constipation and gas. Objective: The subject of the research is dietary supplementation in various diseases (gastric) in the group of women and men aged 65-69 years. Material and method: The study was conducted in March 2019 at the Provincal Specialist Hospital in Częstochowa - specialistic Clinic. 113 people were included in the study. Conclusions: Respondents in the study group care about the composition of the diet. The respondents adhere to the recommended nutritional standards and, in addition, drink still water, knowing that sparkling water also has an adverse effect on gastric problems. Most of the respondents regularly supplement their diet and I declare that they have consulted a doctor about it. In the respondents, dietary supplementation had a positive effect of their health. The persons subjected to the research experienced an improvement in their health condition thanks to conscious and correct supplementation of the diet.

6/12
Nr opisu: 0000035757
Autorzy: Anna Lebiedzińska, Joanna Maksymowicz-Jaroszuk, Anna Grzeszczuk, Karolina Petrykowska, Maria Jankowska, Tomasz Smiatacz, Piotr Szefer, Jan Karczewski.
Tytuł pracy: Ocena zawartości cynku w dietach pacjentów HIV-zależnych z Białegostoku i Gdańska
Tytuł równoległy: Assessment of concentration of zinc in daily food rations of HIV-infected patients
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 2, s. 99--103
p-ISSN: 0365-9445

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Słowa kluczowe: ludzki wirus upośledzenia odporności ; HIV ; dieta ; cynk
Słowa kluczowe ang.: human immunodeficiency virus ; HIV ; diet ; zinc
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/27579
Streszczenie: Oceniono zawartość cynku w dietach osób dorosłych zakażonych wirusem HIV. Badania prowadzono w grupie pacjentów Klinik Chorób Zakaźnych w Białymstoku i w Gdańsku. Otrzymane wyniki badań porównano z rekomendacjami żywieniowymi. Stwierdzono, że analizowane diety badanych mężczyzn i kobiet realizowały zapotrzebowanie na cynk na poziomie rekomendacji żywieniowych dla osób zdrowych.
Streszczenie: HIV-positive person are at risk for micronutrient deficiency due to decreased consumption of food, increased malabsorption, and increased losses of zinc from an increased incidence of diarrhea infection. Dietary zinc intake is a variably related to plasma zinc concentration in HIV-infection. The aim of study was to evaluate the intake of zinc in the diets of HIV-positive adults. In the staudy participated 116 adults. Nutrition status was evaluated based on the 24h dietary recall data. The content of vitamins in dailyu food rations was calculated using a computer program Dieta 4.0. The all study subjects, men and women HIV-infected daily food portions were characterised by deficiency of zinc. HIV-positive people need to pay special attention to their nutritional status. Early intervention and attention to nutrition needs can have long-term benefits.

7/12
Nr opisu: 0000033098
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Anna Kłos, Wanda Stankiewicz, Anna Pańczuk.
Tytuł pracy: Evaluation of bone mineral density of students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska
Tytuł równoległy: Ocena gęstości mineralnej kości studentów Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 10, issue 4, p. 7--13
p-ISSN: 2353-6942

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: gęstość mineralna kości ; osteopenia ; osteoporoza ; wapno ; dieta
Słowa kluczowe ang.: bone mineral density ; osteopenia ; osteoporosis ; calcium ; diet
http://www.termedia.pl/OCENA-GESTOSCI-MINERALNEJ-KOSCI-STUDENTOW-PANSTWOWEJ-SZKOLY-r-nWYZSZEJ-IM-PAPIEZA-JANA-PAWLA-II-W-BIALEJ-PODLASKIEJ,99,28668,0,0.html
DOI: 10.5114/hpc.2016.63566
Streszczenie: Background. Nutritional status is one of the factors enabling prediction the possibility of emergence and development of civilization diseases. Correct mineral nutritional status is important and particularly proper bones calcification. The aim of the work was to assess bone mineral density of female and male students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska. Consumption of products which are the main source of calcium in the students' diet was assessed as well. Material and methods. Bone mineral density was measured by densitometry method. The consumption of food that are sources of calcium in students' diet was assessed by questionnaire. Results. In groups of women, changes characteristic of osteopenia were showed among 54.9 % women to 25 years and 67.6 % in the older group. Changes characteristic of osteoporosis were found too. In the group of men aged up to 25 changes typical of osteopenia revealed 62.3% and characteristic of osteoporosis 6.6% of examined students. Among 9 older students changes typical of osteopenia were found among 44.4%. Dairy products were main source of calcium in students' daily food rations. Conclusions. There is a need to take action in the field of nutritional health education, including the practical application of knowledge in the prevention of osteopenia and osteoporosis , addressed to young people. Students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska should be included in the program of nutrition education program for the prevention of osteoporosis.
Streszczenie: Wprowadzenie. Stan odżywienia jest jednym z czynników umożliwiających możliwość prognozowania powstania i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Ważny jest prawidłowy stan odżywienia mineralnego, a szczególnie prawidłowe uwapnienie kości. Celem pracy była ocena gęstości mineralnej kości studentek i studentów Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Oceniono także ilość produktów spożywanych przez studentów, będących podstawowym źródłem wapnia w ich diecie. Materiał i metody. Uwapnienie kości mierzono metodą densytometryczną na kości przedramienia, przy użyciu aparatu EXA 3000. Konsumpcja produktów spożywczych będących źródłem wapnia w diecie studentów oceniana była metodą ankietową. Wyniki. W obydwu badanych grupach duży odsetek kobiet wykazywał zmiany charakterystyczne dla osteopenii - 54,9% u kobiet do 25 lat i 67,6% w grupie starszych studentek. Wykazano także zmiany charakterystyczne dla osteoporozy. W grupie mężczyzn do 25 lat zmiany typowe dla osteopenii miało 62,3%, a dla osteoporozy 6,6%. Wśród 9 starszych studentów zamiany w uwapnieniu wskazujące na osteopenię miało 44,4% badanych. Produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w całodziennych racjach pokarmowych studentów. Wnioski. Istnieje potrzeba podejmowania działań w zakresie żywieniowej oświaty zdrowotnej, obejmujących praktyczne wykorzystanie wiedzy w profilaktyce osteopenii i osteoporozy, skierowanych do osób młodych. Studenci z Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej powinni być objęci programem edukacji żywieniowej w zakresie profilaktyki osteoporozy.

8/12
Nr opisu: 0000033209
Autorzy: Paulina Wojtyła-Buciora, Tomasz Bołdowski, Cezary Wojtyła, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Krzysztof Wojtyła, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Andrzej Wojtyła, Hanna Krauss.
Tytuł pracy: The "Keep Fit!" programme for building health-competence in children and adolescents in Poland regarding their diet and physical activity - study design
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 2, no. 2, p. 172--177
p-ISSN: 2450-5927
e-ISSN: 2450-5722

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Język publikacji: ENG
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: dieta ; aktywność fizyczna ; zachowania zdrowotne ; dzieci ; młodzież ; program "Trzymaj Formę" ; Polska
Słowa kluczowe ang.: diet ; physical activity ; health behavior ; children and adolescents ; "Keep Fit" programme ; Poland
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.termedia.pl/The-Keep-Fit-programme-for-building-health-competence-in-children-and-adolescents-in-Poland-regarding-their-diet-and-physical-activity-study-design,100,29228,1,1.html
DOI: 10.5114/jhi.2016.65359
Streszczenie: Introduction: The "Keep Fit!" programme is an initiative for promoting healthy lifestyles in schoolchildren, which uses a two-pronged approach of focusing on a balanced diet combined with regular physical activity. Hitherto, nine editions of the programme have taken place, involving more than seven million pupils attending over 8800 schools. Due to its scope and coverage being so wide, the "Keep Fit!" programme was recognised as being the largest educational programme in the European Union. The aim of the present study was to investigate the health behaviours of pupils and students in Poland, with focus on their eating habits, physical activity, self-assessed weight, psychoactive substance use, and the impact that taking part in the "Keep Fit!" programme had on changing their lifestyle. Material and methods: The study involved cross-sectional surveys in Poland conducted in 2009 among randomly selected samples of junior high-school pupils (ages 13-16), and in 2011 of pupils attending junior high school, high school (ages 17-19), as well as university students aged 25 and younger. The questionnaire was devised by the Chief Sanitary Inspectorate (GIS). Data was analysed from correctly completed questionnaires among 9,360 and 11,863 eligible respondents in 2009 and 2011, respectively. Results: Among eligible survey respondents, 53% (4970) in 2009 and 14% (1674) took part in the "Keep Fit!" programme. Both in 2009 and 2011 the "Keep Fit!" programme has made a significant and beneficial impact in terms of eating habits and physical activity among programme participants. Conclusions: The "Keep Fit!" programme should be continued so as to prevent overweight, obesity, and other chronic non-communicable diseases from occurring in schoolchildren.

9/12
Nr opisu: 0000033155
Autorzy: Paulina Wojtyła-Buciora, Tomasz Bołdowski, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Cezary Wojtyła, Małgorzata Wojciechowska, Andrzej Wojtyła, Anna Pawłowska, Hanna Krauss.
Tytuł pracy: The impact of the "Keep Fit" national programme in Poland on diet, physical activity and health during 2006-2011 in children and adolescents
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 2, no. 1, p. 67--76
p-ISSN: 2450-5927
e-ISSN: 2450-5722

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Język publikacji: ENG
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: program "Trzymaj Formę" ; dieta ; aktywność fizyczna ; dzieci ; młodzież
Słowa kluczowe ang.: "Keep Fit" programme ; diet ; physical activity ; children ; adolescents
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.termedia.pl/The-impact-of-the-Keep-Fit-national-programme-in-Poland-on-diet-physical-activity-and-health-during-2006-2011-in-children-and-adolescents,100,28040,1,1.html
DOI: 10.5114/jhi.2016.61424
Streszczenie: Introduction: The National "Keep Fit" Programme is aimed at educating school children and their families so as to achieve sustainable development of pro-healthy eating habits through promoting an active lifestyle and balanced diet. The purpose of this study was to establish the relationships between mealtime rates, self-assessment of weight and measurable body mass index (BMI), estimated slimming rates and undertaken physical activity for junior high school and high school pupils along with university students in Poland, taking into account gender, age, place of residence and whether they took part in the "Keep Fit" programme. Material and methods: Subjects were 13,537 youngsters aged 12-18 years randomly selected in 2011. Of those, girls and boys not participating in the programme (non-participants) numbered respectively 6,535 (89.42%) and 5,328 (85.54%), whilst girls and boys who participated numbered respectively 773 (10.58%) and 901 (14.46%). For the junior high school and high school pupils, the research tool was a questionnaire developed by the Chief Sanitary Inspectorate, based on one previously used in a GSHS study. Students were however surveyed by electronic means, using forms available on a specific website of the Institute of Agricultural Medicine. Data analysis was performed by the STATISTICA 10.0 programme. Significance was taken as p being not greater than 0.05. Results: Participating in the "Keep Fit" programme had a beneficial effect on the number of mealtimes as well as the desire to maintain current body weights. There was no association/agreement between selfassessment of weight and the measurable BMI. Mostly it was male students participating in the "Keep Fit" programme who demonstrated higher weekly levels of physical activity compared to those not participating. Conclusions: The results suggest that the national "Keep Fit" programme had beneficial effects on shaping attitudes and behaviour regarding proper nutrition and maintaining a physically active lifestyle. These subjects showed an increased health awareness reflecting the effectiveness of the programme and the need for its continuation in subsequent years of school education.

10/12
Nr opisu: 0000026775
Autorzy: Stanisława Spisacka.
Tytuł monografii: Health behaviors of adolescents and adults / ed. Stanisława Spisacka
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2013
Strony: 374 s., il., 24 cm
ISBN: 978-83-61044-07-9
Charakterystyka formalna: monografia polska (redaktor)
Charakterystyka wg MNiSW: redakcja monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 5.000
Liczba arkuszy: 21,4
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: zachowania zdrowotne ; dieta ; żywienie ; otyłość ; aktywność fizyczna
Słowa kluczowe ang.: health behavior ; diet ; nourishment ; obesity ; physical activity
Uwaga: sygn. 14751 XVIII CZYT. ; 14752 XVIII CZYT.
[sprawdź dostępność w katalogu AB]

11/12
Nr opisu: 0000023192
Autorzy: Ewa Kostrzewa-Zabłocka, Piotr Paweł Dziemidok, Halina Żygawska.
Tytuł pracy: Assessment of the nutrition status of the elderly
Tytuł równoległy: Ocena stopnia odżywiania u osób w starszym wieku
Tytuł całości: W: Nutritional behaviour of adolescents and adults / ed. by S. Spisacka
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2012
Strony zajęte przez pracę: S. 71-81
ISBN: 978-83-61044-42-0
Uwagi: Streszcz. w jęz. pol. i ang.
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 5.000
Liczba znaków: 31482
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: odżywianie się ; osoby starsze ; dieta
Słowa kluczowe ang.: nutrition ; older people ; diet
Uwaga: sygn. 13500 XVIII CZYT. ; 13501 XVIII CZYT.
[sprawdź dostępność w katalogu AB]
Streszczenie: Nutrition of the elderly has a significant impact on the functioning of their organisms, which in turn influences the quality of their lifestyle. Owing to their age, older people should follow the pronciples of rational nutrition, which comprise diet and active lifestyle. Older people, due to their ailments, are more prone to the diseases. The issue of nutrition among this group of people is important, as it reduces mortality, the incidence of lifestyle diseases, and from year to year, is gaining more and more attention. thereore, it is not suprising that more and more people in this group pay greater attention to their diet. Proper diet reduces the risk of various diseases and disorders. Getting accustomed to the diet recommendations by older people already at the initial period of old age my not only extend human life expectancy, but also enhance its quality.
Streszczenie: Odżywianie się osób w starszym wieku ma istotny wpływ na funkcjonowanie ich organizmu, co w konsekwencji przekłada się na jakość życia. Ludzie starsi z racji na swój wiek powinni przestrzegać zasad racjonalnego żywienia, wśród których wymienia się dietę oraz aktywny styl życia. Osoby starsze ze względu na swoje dolegliwości są bardziej podatni na wszelkie choroby. Temat odżywiania się wśród tej grupy jest istotny, zmniejsza śmiertelność, zachorowalność na choroby cywilizacyjne i z roku na rok cieszy się coraz wiekszym zainteresowaniem. Nie dziwi zatem fakt, że coraz więcej osób w tej grupie zwraca uwagę na dietę. Prawidłowa dieta zmniejsza ryzyko powstawania zaburzeń i różnych chorób. Dostosowanie się do zaleceń dietetycznych osób starszych już w początkowym okresie starości nie tylko może wydłużyć trwanie życia człowieka, ale i podnosi jego jakość.

12/12
Nr opisu: 0000021526
Autorzy: Ewa Kostrzewa-Zabłocka, Bożena Kyc, Piotr Paweł Dziemidok.
Tytuł pracy: Nurse's role in prevention and treatment of hypertension
Tytuł równoległy: Rola pielęgniarki w prewencji i leczeniu nadciśnienia tętniczego
Tytuł całości: W: Welfare problems in modern medicine / ed. by S. Spisacka
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Instytut Zdrowia. Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Rok wydania: 2011
Strony zajęte przez pracę: S. 65-80
ISBN: 978-83-61044-61-1
Uwagi: Streszcz. w jęz. ang i pol.
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 5.000
Liczba znaków: 27184
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze ; prewencja ; edukacja ; dieta
Słowa kluczowe ang.: hypertension ; prevention ; education ; diet
Uwaga: sygn. 12558 XVIII CZYT. ; 12557 XVIII CZYT.
[sprawdź dostępność w katalogu AB]
Streszczenie: Hypertension is a cariovascular disease which is characterized by constantly or periodically elevated arterial blood pressure. Hypertension is a dangerous disease most often affecting middle aged or elderly people. Due to its increasing frequency, it constitutes a serious clinical problem. The prevalent majority (more than 90 %) of hypertension cases are those of essential hypertension. Aetiology of hypertension has not been fullty identified. A common belief is that the primary causes include genetic and environmental factos. Hypertension should be prevented by influencing the environmental conditions and lifestyle, while the prevention measures must be oriented both on healthy individuals as well as persons who already developed the disorder.
Streszczenie: Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia, która charakteryzuje się stale lub okresowo podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Nadciśnienie tętnicze jest niebezpieczną chorobą dotykającą najczęściej osób w wieku średnim i starszym. Ze względu na rosnącą częśtość wystepowania stanowi ważny problem kliniczny. Duża większość (ponad 90 %) przypadków nadciśnienia ma charakter pierwotny. Etiologia nadciśnienia tętniczego pierwotnego nie została w pełni ustalona. Powszechnie uważa się, że podstawową rolę odgrywają w niej czynniki genetyczne i środowiskowe. Rozwojowi nadciśnienia należy zapobiegać poprzez wpływ na uwarunkowania środowiskowe oraz styl życia, a działania prewencyjne muszą być skierowane zarówno na osoby zdrowe, jak i te, u których choroba już się rozwinęła.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB