AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: DRY MATTER
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Nr opisu: 0000037210
Autorzy: Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Wpływ stosowania biostymulatorów na zawartość suchej masy i skrobi w bulwach ziemniaka jadalnego
Tytuł równoległy: The effect of the use of biostimulators on dry matter and starch content of tuber potatoes
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, Vol. 36, no 1, p. 45--53
p-ISSN: 0860-4088

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; biostymulatory ; sucha masa ; skrobia
Słowa kluczowe ang.: potato ; biostimulators ; dry matter ; starch
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2019/FA%2036(1)%202019%20Mystkowska.pdf
DOI: 10.26374/fa.2019.36.5
Streszczenie: Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaka pochodzące z trzyletniego doświadczenia polowego (2015-2017) w miejscowości Międzyrzec Podlaski. Doświadczenie założono jako dwuczynnikowe, metodą losowanych podbloków w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami pierwszego rzędu były trzy odmiany ziemniaka jadalnego: Honorata, Jelly, Tajfun, a drugiego rzędu cztery sposoby stosowania biostymulatorów: Kelpak SL, Titanit, GreenOk, Brunatne Bio Złoto i obiekt kontrolny opryskiwany wodą. Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu biostymulatorów na zawartość suchej masy i skrobi w bulwach ziemniaka. W przeprowadzonych badaniach biostymulatory zwiększały średnio zawartości suchej masy o 9,0 g•kg-1, a skrobi o 5,0 g•kg-1 w bulwach ziemniaka w porównaniu do obiektu kontrolnego.
Streszczenie: The research material consisted of potato tubers from a three-year field experiment (2015-2017) in the town of Międzyrzec Podlaski. The experiment was assumed as a two-factor method of random sub-blocks in three replications. The examined factors of the first order were three varieties of edible potato: Honorata, Jelly, Tajfun, and the second row of four methods of using biostimulators: Kelpak SL, Titanite, GreenOk, Brown Bio Gold and control object sprayed with water. The aim of the conducted research was to assess the effect of biostimulators on the content of dry matter and starch in potato tubers. In the conducted tests, the biostymulators, increased on average the dry matter content by 5,2 g•kg-1 and starch by 3,3 g•kg-1 in potato tubers in comparison to the control object.
Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka jadalnego (Solanum tuberasum L.) w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów

2/3
Nr opisu: 0000035439
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Anna Sikorska, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: The impact of the soil conditioner UGmax on selected qualitative characteristics of potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol 16, Issue 1, p. 39--50
p-ISSN: 1589-1623
e-ISSN: 1785-0037

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.689
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: table potato ; dry matter ; starch ; vitamin C ; consumption-related characteristics
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://www.aloki.hu/indvol16_1.htm
DOI: 10.15666/aeer/1601_039050
Streszczenie: Abstract. A field experiment was carried out in 2008-2010 on soil of a very good rye complex. The soil reaction ranged from slightly acidic to acidic (pH in 1 n KCl was 4.81-5.91), and the soil was very suitable for potato cultivation. The experiment was arranged as a two-factorial split-plot design with three replicates. The trial included the following two factors: I - two edible potato cultivars (Satina and Tajfun), II - five UGmax application methods (1. control without UGmax, 2. UGmax applied prior to tuber planting at the rate of 1.0 dm3 ha-1 , 3. UGmax applied prior to tuber planting at the rate of 0.5 dm3 ha-1 followed by two foliar applications at the rate of 0.25 dm3 ha-1 , 4. UGmax applied prior to tuber planting at the rate of 1.0 dm3 ha-1 followed by two foliar applications at the rate of 0.5 dm3 ha-1 , 5. two foliar applications of UGmax at the rate of 0.5 dm3 ha-1 ). Random tuber samples from 10 plants were collected in each plot, and used to conduct chemical analysis and assess tuber consumption-related characteristics. The soil conditioner UGmax beneficially affected tuber content of starch and vitamin C, and slightly enhanced after-cooking darkening compared with control tubers. Weather conditions in the study years significantly affected dry matter, starch, and vitamin C content as well as raw flesh darkening and after-cooking darkening of tubers. Under the weather conditions in 2010, when precipitation was abundant, the contents of the components studied were the lowest but raw flesh darkening and aftercooking darkening were more intense due to a higher accumulation of reducing sugars.

3/3
Nr opisu: 0000034871
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Effect of herbicides on the content dry matter and sugars in edible potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, No. 34, p. 371--375
p-ISSN: 1222-4227
e-ISSN: 2067-5720

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.458
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: Solanum tuberosum ; dry matter ; total sugars ; reducing sugars ; suitability for processing
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://www.incda-fundulea.ro/rar/nr34/rar34.41.pdf
Streszczenie: The research material consisted of tubers of two potato cultivars in a three-years field experiment conducted at the Zawady Experimental Station (52?03'N; 22?33'E) of the University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce. The experiment was a split-plot design with three replication. The effect of two factors was evalated: I - two potato cultivars (Irga and Balbina), II - four weed control methods: 1) mechanical weed control alone as a control variant; 2) combined mechanical and chemical weed control, including ridging and harrowing and twice ridging before potato emergence and treatment with herbicide Plateen 41.5 WG (metribuzin + flufenacet), at a dose of 2.0 kg ha-1 , immediately before the emergence of potato plants; 3) combined mechanical and chemical weed control, comprising single ridging and treatment with herbicide Racer 250 EC (fluorochloridone) applied at a dose of 3.0 dm3 ha-1 up to 10 days after planting of potato tubers; 4) combined mechanical and chemical weed control, including ridging and harrowing and twice ridging before potato emergence and treatment with herbicide Sencor 70 WG (metribuzin), dosed 1.0 kg ha-1 , immediately before the potato emergence. The work was aimed to determine the effect of herbicides on the content of dry matter, total sugars and reducing sugars in the potato edible tubers. Herbicides application at potato cultivation, as compared to mechanical cultivation (as control variant), contributed to the increase total sugars and reducing sugars. The highest macronutrients content was determined in the tubers of potato sprayed with Plateen 41.5 WG and Racer 250 EC. The concentration of dry matter and reducing sugars in potato tubers was significantly affected by the cultivars and weather conditions during the growing season. Weed control chemicals increasing an accumulation of total sugars and reducing sugars may lead to excluding potato from processing into chips and crisps.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB