AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ECO-AGRITOURISM
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000037683
Autorzy: Katarzyna Radwańska, Dominik Dąbrowski, Janusz Leszek Sokół.
Tytuł pracy: Barriers and factors supporting agritourism and eco-agritourism activities in the Bug valley municipalities in the opinion of farm owners
Tytuł równoległy: Bariery i czynniki sprzyjające agroturystycznej oraz ekoagroturystycznej działalności w gminach nadbużańskich w opiniach właścicieli gospodarstw
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, nr 18 (1), s. 63--70
p-ISSN: 1644-0757
e-ISSN: 2450-047X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: agroturystyka ; ekoagroturystyka ; gospodarstwo konwencjonalne ; gospodarstwo ekologiczne ; dolina Bugu
Słowa kluczowe ang.: agritourism ; eco-agritourism ; conventional farms ; ecological farms ; Bug valley
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://acta_oeconomia.sggw.pl/wp-content/uploads/Acta_Oeconomia_18_1_2019.pdf
DOI: 10.22630/ASPE.2019.18.1.7
Streszczenie: The objective of the study was to present the barriers as well as factors which, in the opinion of farm owners inhabiting the Bug valley municipalities of the three voivodeships (Lubelskie, Podlaskie and Mazowieckie) support the agritourism and eco-agritourism activities. The result of the survey carried out amongst 99 farm owners, is, among others, a conclusion that from amongst the many barriers in the development of rural tourism, the lack of habit of weekend leisure in potential tourists is the most significant one, whilst the time-consuming and expensive process of transforming the farms into ecological farms, disproportionate towards the profitability of venture is the factor which limits the creation of eco-agritourism farms to the greatest extent. Natural values, quietness and peace prevailing in the vicinity of such farms are the factors which support the development of such activities above all.
Streszczenie: Celem pracy było przedstawienie barier oraz czynników, które w opiniach właścicieli gospodarstw położonych na terenie gmin nadbużańskich trzech województw (lubelskiego, podlaskiego i mazowieckiego) sprzyjają agroturystycznej i ekoagroturystycznej działalności. Rezultatem badań ankietowych, przeprowadzonych wśród 99 właścicieli gospodarstw, jest m.in. wniosek, że wśród barier rozwoju turystyki wiejskiej najważniejszą jest brak nawyku wypoczynku weekendowego potencjalnych turystów, a czynnikiem w największym stopniu ograniczającym powstawanie gospodarstw ekoagroturystycznych jest pracochłonny i kosztochłonny proces przestawienia gospodarstwa na ekologiczne, niewspółmierny do opłacalności przedsięwzięcia. Czynnikami sprzyjającymi rozwój takiej działalności są przede wszystkim walory przyrodnicze oraz cisza i spokój panujące w okolicy.
Projekt/grant: Ekologizacja rolnictwa a rozwój agroturystyki na obszarach przygranicznych Polski Wschodniej : działalność statutowa WNZS PSW, nr S/10/17

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB