Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
EDIBLE POTATO Liczba odnalezionych rekordów: 4
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Celem pracy było porównanie wyników produkcyjno-ekonomicznych trzech odmian ziemniaka jadalnego (Eurostar, Jurek i Mazur) z uwzględnieniem dwóch różnych sposobów pielęgnacji plantacji przed chwastami. Pierwszy sposób ochrony obejmował tylko zabiegi mechaniczne - obredlanie wykonane trzy razy: 2-krotne obredlanie przed wschodami i 1-krotne obredlanie połączone z opielaczem. Drugi sposób pielęgnacji plantacji obejmował dwukrotne obredlanie i natychmiast po ostatnim obredleniu - na około 7 dni przed ukazaniem się pierwszych wschodów roślin ziemniaka (BBCH 00-08) wykonano zabieg chemiczny z użyciem herbicydu w dawce 1,5 l/ha, zawierającego dwie substancje czynne: chlomazon (60 g/l) i metrybuzynę (233 g/l). Materiał badawczy stanowiły plony bulw trzech odmian ziemniaka jadalnego pochodzące z dwuletniego doświadczenia polowego (2021-2022). Obliczono wartość produkcji, koszty produkcji oraz nadwyżkę bezpośrednią dla badanych odmian ziemniaka w ujęciu średnio dla dwóch lat badań (2021-2022). Zabiegi mechaniczno-chemiczne zapewniły zarówno większe plony uprawianych odmian, jak i większą nadwyżkę bezpośrednią. Streszczenie: The aim of this study was to compare the production-economic results of three edible potato cultivars (Eurostar, Jurek and Mazur) taking into account two different ways of plantation care against weeds. The first way of protection included only mechanical treatments - weeding was performed three times: twice weeding before emergence and once weeding combined with harrowing. The second method of plantation care included double dunging and application of a plant protection product - herbicide, the active substance of which is clomazone (60 g/l) and metribuzin (233 g/l). Before emergence, weeding was applied twice and immediately after the last weeding - about 7 days before the appearance of the first potato plant emergence (BBCH 00-08) a chemical treatment with the herbicide at a dose of 1.5 l/ha was performed. The research material consisted of tubers of three edible potato cultivars from a two-year field experiment (2021-2022). Production value, cultivation costs and gross margin were calculated for the three tested edible potato varieties (Eurostar, Jurek and Mazur) on average for the two years of the study (2021-2022). Mechanical and chemical treatments provided both higher yields of all cultivars and a level of gross margin.
3/4
Nr opisu: 0000036095 Autorzy: Iwona Mystkowska. Tytuł pracy: The content of iron and manganese in potato tubers treated with biostimulators and their nutritional value Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, Vol. 16, issue 5, p. 6633-6641 p-ISSN: 1589-1623 e-ISSN: 1785-0037 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.689 Punktacja ministerstwa: 15.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe ang.: edible potato ; minerals ; nutritional value ; bioregulators Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.aloki.hu/indvol16_5.htm DOI: 10.15666/1605_66336641 Streszczenie: The aim of the study was to evaluate the content and nutritional value of iron and manganese in edible potato tubers. Field experiments were carried out in 2015-2017 with the use of biostimulators on the individual farm in Międzyrzec Podlaski, Poland. The experiment was based on the random splitplot method. The influence of two factors was examined. The first row factor included three varieties of edible potato: Honorata, Jelly, Tajfun, and the second row - five methods of using biostimulators: Kelpak SL, Titanit, GreenOk, BrunatneBio Złoto Cytokininy, potato plants sprayed with distilled water were the control object. Potato plants were treated three times with biostimulators (at the beginning of flowering, at full flowering and after plant flowering). The high amount of rainfall in 2017 contributed to the increase of iron and manganese content in potato tubers. Plant tubers treated with the BrunatneBio Złoto Cytokiny preparation were characterized by the highest content of iron and manganese in comparison to plants from the control object. Titanite reduced the content of manganese and iron in tubers. The content of micronutrients in tubers was significantly differentiated by the genotype of the variety. The highest Mn concentration was found in the Jelly tubers, Fe in the Honorata variety. The average content of manganese was 4.4 mgkg-1, and iron 43.5 mgkg-1, which covers the demands in 1.7 and 5.5% per day, respectively. Projekt/grant: Metale ciężkie i substancje antyżywieniowe w ziemniaku uprawianym wzdłuż szlaków komunikacyjnych : działalność statutowa WNET PSW
4/4
Nr opisu: 0000034867 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Bożena Głuszczak. Tytuł pracy: Ekonomiczna ocena różnych sposobów odchwaszczania ziemniaków jadalnych Tytuł równoległy: Economic evaluation of diffrent systems of weed control of edible potatoes Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, T. XIX, Z. 3, s. 308--311 p-ISSN: 1508-3535 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 10.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak jadalny ; plon ; koszty ; herbicydy ; wskaźniki opłacalności Słowa kluczowe ang.: edible potato ; yield ; costs ; herbicides ; profitability indexes Uwaga: Kopia dostepna w Sekcji Bibliometrii http://rn.seria.com.pl/rn/category/93-19-3.html DOI: 10.5604/01.3001.0010.3268 Streszczenie: Zaprezentowano wyniki 3-letniego doświadczenia polowego z zastosowaniem różnych sposobów pielęgnacji w uprawie ziemniaków jadalnych. Obiekty doświadczalne obejmowały pięć sposobów pielę- gnacji: obiekt kontrolny z pielęgnacją mechaniczną i cztery obiekty pielęgnacji mechaniczno-chemicznej z użyciem herbicydów i ich mieszanin - Command 480 EC, Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC + Afalon Dyspersyjny 450 SC. Analizy ekonomicznej dokonano na podstawie zrealizowanych zabiegów oraz nakładów materiałowych. Efekty ekonomiczne zabiegów ochrony roślin określono na podstawie wskaźników przyjętych w ochronie roślin, takich jak: wskaźnik pokrycia kosztów (Wpk) i orientacyjne wskaźniki opłacalności (E1 i E2 ). Orientacyjne wskaźniki opłacalności E1 i E2 wykazały, że mechaniczno-chemiczna ochrona ziemniaka jadalnego z zastosowaniem herbicydów była opłacalna. Streszczenie: The paper presents the results of calculations which are 3-year field experiment with different weed control methods in the cultivation of edible potato. Experimental objects included five weed control methods: control object - mechanical as well as four objects of mechanical-chemical treatments with the use of herbicides and their mixtures - Command 480 EC, Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC + Afalon Dyspersyjny 450 SC. The economic analysis included performed treatments and material input. The economic effects of crop protection treatments was determined on the basis of the indicators adopted in crop protection, such as: index of the cost defrayal (WPK) and orientation indexes of profitability (E1 and E2). Orientation indexes of profitability E1 and E2 showed that mechanical-chemical protection of edible potato using herbicides was profitable.