AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ENDURANCE
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000035752
Autorzy: Jakub Czaja, Marta Stachowicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Effects of high-carbohydrate products consumption on postprandial glycemia in runners
Tytuł równoległy: Wpływ spożycia produktów bogatych w węglowodany na glikemię posiłkową wśród biegaczy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 12, issue 1, p. 64--70
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: glikemia poposiłkowa ; wytrzymałość ; bieganie ; węglowodany ; indeks glikemiczny
Słowa kluczowe ang.: postprandial glycemia ; endurance ; running ; dietary carbohydrates ; glycemix index
https://www.termedia.pl/Effects-of-high-carbohydrate-products-consumption-on-postprandial-glycemia-in-runners,99,32168,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2018.74192
Streszczenie: Running causes that people become more and more willing to engage in physical activity. It is an valid exercise that significantly decreases postprandial glycemia. The higher the training load, the more important it is to complement nutrients necessary for organism regeneration. Modern food industry provides many products that can help in re-synthesis of muscle glycogen. The study presents a mutual correlation between consuming high-carbohydrate products with and without having exercise afterwards and the shape of the blood glucose curve. Nine healthy and hard training male adult athletes participated in 2-part (P1 and P2) research: P1 with, and P2 without run. After the run, the athletes had a specified meal, after which capillary blood glucose test was taken for P1 before the run and for both groups 2-3 min, at 30, 60, 90 and 120 min after the meal. The comparison of the area under the curve (AUC) at rest and after 1 hr run showed statistically significant variations after every 30 minutes period and in the overall AUC. The smallest AUC occurred after consuming chips and spinach pasta and the highest after potatoes, white and brown rice. Physical activity does not change the way glucose is released into the blood, but it lowers postprandial glycemia, especially after 30-90 minutes after training completion. This study indicates that consuming potatoes and rice leads to the highest rate of muscle glucose uptake and further faster glycogen re-synthesis after the run. Accordingly, these products can be a good choice for athletes having a short break between training bouts.
Streszczenie: W ostatnich latach bieganie stało się bardzo popularną formą aktywności fizycznej, która skutecznie obniża glikemię poposiłkową. Wraz ze wzrostem obciążeń treningowych, nabiera znaczenia odpowiednie uzupełnienie składników odżywczych, w celu zapewnienia optymalnej regeneracji. Współczesny przemysł spożywczy dostarcza wielu produktów mogących pomóc w resyntezie zapasów glikogenu mięśniowego. Celem pracy jest określenie wzajemnej korelacji między spożyciem produktów bogatych w węglowodany po lub bez treningu oraz kształtem krzywej poposiłkowego stężenia glukozy we krwi. Dziewięciu zdrowych, dobrze wytrenowanych biegaczy uczestniczyło w badaniu stężenia glukozy w krwi kapilarnej po 2-3, 30, 60, 90 i 120 minutach po określonym posiłku. W pierwszej części (P1) spożycie był poprzedzone treningiem biegowym. W części drugiej (P2) pobranie pokarmu nie odbywało się po wysiłku fizycznym. Porównanie pola pod krzywą stężenia (AUC) glukozy we krwi w warunkach odpoczynku i po godzinie biegu pokazało znaczące różnice zarówno w całkowitym AUC, jak i w ilości glukozy po 30 minutach od spożycia posiłku. Najmniejsze AUC wykazano po spożyciu frytek i makaronu ze szpinakiem, a największe po gotowanych ziemniakach oraz białym i brązowym ryżu. Wysiłek fizyczny nie wpływa na sposób uwalniania glukozy do krwi po posiłku, ale wpływa na obniżenie glikemii poposiłkowej, szczególnie po 30-60 minutach od zakończenia treningu. Uzyskane wyniki mogą sugerować, że spożycie ryżu i ziemniaków po bieganiu może przyczyniać się do szybszej resyntezy glikogenu mięśniowego, co może być szczególnie korzystne w przypadku krótkich odstępów czasu między kolejnymi sesjami treningowymi.

2/2
Nr opisu: 0000026306
Autorzy: Józef Bergier, Barbara Bergier.
Tytuł pracy: Tendencies in endurance development among children and youth from eastern Poland
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2006, Vol. 13 Suppl., s. 127--129
p-ISSN: 0867-1079

Uwagi: International Scientific Conference "Aging and Physical Activity : Applications to Fitness, Sport and Health" Rydzyna, September 15-17,2006.
Charakterystyka formalna: referat zjazdowy w suplemencie polskim
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe: wytrzymałość fizyczna ; dzieci ; młodzież ; wiek szkolny ; województwo lubelskie
Słowa kluczowe ang.: endurance ; children ; youth ; eastern Poland
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publication?id=44546&tab=3

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB