AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: FOOD
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Nr opisu: 0000044037
Autorzy: Naďa Hazuchová, Jana Stávková, Agnieszka Anna Siedlecka, Ludmila Nagyová.
Tytuł pracy: Consumers' stance on food waste in the Czech Republic, Poland, and Slovakia
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 7, issue 3, p. 637--658
p-ISSN: 2471-2086

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.800
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe ang.: causes ; consumer ; factors ; food ; wasting
https://www.aimspress.com/article/doi/10.3934/agrfood.2022040
DOI: 10.3934/agrfood.2022040
Streszczenie: This work focuses on the area of food waste from the subjective perspective of the consumers themselves. The key source of data is a questionnaire survey with a sample selection of 3,429 respondents from the Czech Republic, Poland, and Slovakia, which are countries with historical and cultural ties. This survey was orchestrated in 2019 and it aimed to uncover the consumers' stances on this area. For every country involved, the results proved that the most common reason for food waste is that the food spoils when stored. One's stance on food waste is influenced by identifiers such as age, education, economic activity, and perceived income. A significant difference between the surveyed countries can be seen in the fact that Poles have over a 10× greater chance of wasting the smallest amount of food. Descriptive statistics, contingency analysis, and logistic regression were used to analyze the data. It is evident that subsequent research is necessary in this area, ideally with a united methodology for every country in the European Union.

2/3
Nr opisu: 0000041786
Autorzy: Edmund Bielecki, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Fałszowanie żywności w Polsce w latach 2015-2018
Tytuł równoległy: Food adulteration in Poland in 2015-2018
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, T. 55, nr 2, s. 56--62
p-ISSN: 1509-1945

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe: fałszowanie żywności ; kontrola ; środek spożywczy zafałszowany ; zdrowie publiczne ; żywność
Słowa kluczowe ang.: food ; food adulteration ; food control ; public health
http://www.h-ph.pl/pdf/hyg-2020/hyg-2020-2-056.pdf
Streszczenie: Wprowadzenie. Dynamiczny postęp techniczny oraz rozwój biotechnologii sprawił, iż możliwości fałszowania żywności, zarówno w postaci przetworzonej, jak też pierwotnej, są coraz większe. Zafałszowana lub podrobiona żywność traci nie tylko swoje właściwości odżywcze, ale także może niekorzystnie wpływać na organizm człowieka, powodując określone zaburzenia zdrowotne. Cel. Analiza dynamiki zafałszowań żywności w Polsce na przestrzeni lat 2015-2018 z uwzględnieniem regionu kraju, rodzaju produktów żywnościowych oraz sposobu ich fałszowania. Materiały i metody. Na podstawie ujawnionych w Polsce danych dotyczących fałszowania żywności w latach 2015-2018 dokonano jakościowej i ilościowej oceny fałszowania produktów żywnościowych. Wyniki. Wykazano istotny wzrost liczby przypadków fałszowania żywności, przy czym najczęściej fałszowanymi produktami były wyroby garmażeryjne i pieczywo. Główną metodą fałszowania żywności było ukrywanie faktycznego składu produktów oraz podawanie w opisie produktów, które nie zostały użyte. Wnioski. Na przestrzeni lat 2015-2018 wykazano istotny wzrost liczby przypadków fałszowania żywności w Polsce, głównie wyrobów garmażeryjnych i pieczywa. Fałszowanie żywności stanowi realne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz ochrony zdrowia publicznego w Polsce.
Streszczenie: Introduction. The dynamic technical progress and the development of biotechnology have increased the possibilities of counterfeiting food, both processed and in its original form. Adulterated or counterfeit food not only loses its nutritional properties, but can also have an adverse effect on the human body, causing certain health disorders.Aim. The aim of the study was to analyse the dynamics of food adulteration in Poland in 2015-2018, taking into account the region of the country, the type of food products and the manner of their adulteration. Material and method. On the basis of data on food adulteration disclosed in Poland in 2015-2018, a qualitative and quantitative assessment of food adulteration was performed. Results. A significant increase in the number of cases of food adulteration was demonstrated. The most frequently counterfeit products being delicatessen and bread. The main method of food counterfeiting is to hide the actual composition of the products and to mention products that have not been used in the description. Conclusion. In 2015-2018, a significant increase in the number of cases of food adulteration in Poland, mainly delicatessen products and bread. Food adulteration poses a real threat to food and nutritional safety and the protection of public health in Poland.

3/3
Nr opisu: 0000029458
Autorzy: Dionizy Niezgoda.
Tytuł pracy: Changes of directions of land managment as a way of creating competitive advantage in the regions of Eastern Poland
Tytuł równoległy: Zmiany kierunków gospodarowania ziemią jako sposobu kreowania przewagi konkurencyjnej w regionach Polski Wschodniej
Tytuł czasopisma:
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2014, Vol. 7, nr 4, s. 99--112
p-ISSN: 2083-3725

Uwagi: Streszcz. w jęz. ang. i pol.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG, POL
Punktacja ministerstwa: 4.000
Index Copernicus: 70.810
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: Ziemia ; konkurencyjność ; ludność ; żywność ; struktura
Słowa kluczowe ang.: earth ; competitiveness ; population ; food ; structure
Inne bazy podające opis:
  • AGRO
  • BazEkon

    http://www.ers.edu.pl/OJS/index.php/erspl/article/view/69/74
    Streszczenie: Potrzeba wyodrębnienia z całości gospodarki ważnej jej części stanowiącej przyrodę ożywioną, funkcjonującą w oparciu o prawa przyrody, oznacza dostrzeżenie odrębności praw i zasad świata ożywionego, którego częścią jest człowiek, od nieożywionego. W obrębie przyrody ożywionej dominuje prawo oszczędności, które można ująć jako tworzenie najwyższego poziomu złożoności struktur przy wykorzystaniu jak najmniejszej liczby elementów składowych. By sprostać temu prawu musimy inaczej gospodarować niż dotychczas. W ramach tej koncepcji mieści się również gospodarowanie czynnikiem ziemi. Celem tego opracowania jest dokonanie analizy porównawczej gospodarowania ziemią w badanych regionach, z uwzględnieniem jego oddziaływania na przewagi konkurencyjne rolnictwa. Narastająca konkurencja o wykorzystywanie ziemi na cele nieżywnościowe, przy dynamicznym przyroście o około 30% liczby ludności na planecie do 2050 roku, będzie wymuszać coraz intensywniejsze wykorzystywanie tego czynnika, co nieuchronnie prowadziłoby do degradacji środowiska i braku żywności. W miarę zwiększania się liczby ludności na planecie, rosnąć będą szanse osiągnięcia przewagi konkurencyjnej przez regiony dysponujące wyższą powierzchnią użytków rolnych per capita dzięki eksportowi żywności. Wskazuje to na spójność interesu globalnego z regionalnym. Badaniami objęto pięć województw tj.: lubelskie, podkarpackie, podlaskie, świętokrzyskie i warmińsko-mazurskie. Tworzą one obszar Polski Wschodniej. Kierunki wykorzystania powierzchni geograficznej kraju a także użytkowania ziemi ustalono porównując wyniki uzyskane w rolnictwie w roku 2005 i 2011, a wyjątkowo w 2012. W opracowaniu tym posłużono się metodą tabelaryczno-opisową, analizą poziomą i pionową oraz metodą porównawczą. Z przeprowadzonych badań wynika, że wykorzystywanie powierzchni ziemi na cele żywnościowe jest coraz mniej konkurencyjne niż na cele nieżywnościowe.
    Streszczenie: The need to distinguish from the overall economy something which constitutes an important part of its animated nature, operating on the basis of the laws of nature, signifies noticing distinct rights and principles of the living world, of which man is part, from the inanimate world. The right of economy dominates within the living nature and it can be described as the creation of the highest level of complexity with the minimum number of components. In order to comply with this law, we must manage the world differently than before. The land management factor is placed within the framework of this concept. The aim of this study is to make a comparative analysis of land management in the studied regions, taking into account its impact on the competitive advantages of agriculture. Increasing competition for the use of land for non-food purposes, in light of a dynamic increase in about 30% of the population on the planet by 2050, will force more intensive use of this factor, which could inevitably lead to environmental degradation and lack of food. With an increase in the number of people on the planet the chances of achieving a competitive advantage by regions with higher agricultural area per capita will increase thanks to exports of food. This indicates the consistency of global interest with the regional one. The study included five provinces, i.e: Lublin, Subcarpathian, Podlaskie, Świętokrzyskie and Warmian-Masurian. They form the Polish area of Eastern Europe. Directions of use of the geographic area of the country as well as the use of land were established by comparing the results obtained in agriculture in 2005 and 2011, and exceptionally in 2012. The method which was used within the study was the tabular-descriptive method as well as horizontal and vertical analysis and valuation. The study shows that the use of the earth's surface for food cultivation purpose is becoming less competitive than its use for non-food cultivation purposes.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB