AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: FOOD SECURITY
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Nr opisu: 0000044268
Autorzy: Oleksii Mohylnyi, Nataliia Patyka, Anatolii Kucher, Vitaliy Krupin, Agnieszka Anna Siedlecka, Marcin Wysokiński.
Tytuł pracy: Features of Agrarian Sector Deregulation in the Context of Martial Law: Shocks in Food Security
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 14, issue 20, article number 12979
p-ISSN: 2071-1050

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 3.900
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe ang.: agrarian sector ; consumption ; export-import operations ; food security ; legal regime ; martial law
https://www.mdpi.com/2071-1050/14/20/12979
DOI: 10.3390/su142012979
Streszczenie: The purpose of this article is to reveal the peculiarities of the agrarian sector deregulation mechanisms in the conditions of the legal regime of martial law and the reasons for the vulnerability of the food security of the country and the world. The process of the agrarian sector deregulation in the period of the legal regime of martial law is clarified with regard to: (a) land matters; (b) taxation; (c) crediting; (d) material and technical support; (e) social and labor relations; and (f) state order. The elements of scientific novelty consist in the introduction of a systematic approach to the generalization of the extraordinary approaches to the process of agrarian sector deregulation during the legal regime of martial law. It is proposed to review the previously adopted documents of a strategic nature regarding the sustainable development of the agrarian sector of Ukraine and to change the mechanisms of the global food crisis fight radically by specially authorized international organizations. The experience of agrarian sector deregulation in the conditions of the legal regime of martial law can be taken into account by the state institutions when reviewing previously adopted documents and during the development of strategic plans for the restoration of the work of commodity producers, guaranteeing the food security of the population and taking into account the internal threats and the long-term external aggression of Russia against Ukraine.

2/3
Nr opisu: 0000042636
Autorzy: Yury Pauliuchuk, Nadezhda Psareva, Zbigniew Ciekanowski.
Tytuł pracy: Bezpieczeństwo ekonomiczne państwa
Tytuł równoległy: State economic security
Tytuł całości: W: Współczesne zagrożenia bezpieczeństwa państwa, Część 2 / red. nauk. Zbigniew Ciekanowski
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Rok wydania: 2021
Strony zajęte przez pracę: S. 35-52
ISBN: 978-83-64881-77-0
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo ekonomiczne ; bezpieczeństwo energetyczne ; bezpieczeństwo socjalne ; bezpieczeństwo żywnościowe ; państwo ; zagrożenia
Słowa kluczowe ang.: economic security ; energy security ; food security ; social security ; state ; threats
[sprawdź dostępność w katalogu AB]

3/3
Nr opisu: 0000042624
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Pandemia COVID-19 - wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe, bezpieczeństwo żynwości i żywienia
Tytuł równoległy: COVID-19 pandemic- impact on food security, food and nutrition safety
Tytuł całości: W: Współczesne zagrożenia bezpieczeństwa państwa, Część 2 / red. nauk. Zbigniew Ciekanowski
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Rok wydania: 2021
Strony zajęte przez pracę: S. 86-108
ISBN: 978-83-64881-77-0
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywienia ; bezpieczeństwo żywności ; bezpieczeństwo żywnościowe ; COVID-19 ; kwarantanna ; model żywienia ; pandemia
Słowa kluczowe ang.: COVID-19 ; food safety ; food security ; nutrition model ; pandemic ; quarantine
[sprawdź dostępność w katalogu AB]

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB