AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: GLUTEN-FREE DIET
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000045806
Autorzy: Justyna Jessa, Konrad Kamil Hozyasz.
Tytuł pracy: Increased intake of health-promoting food as a benefit of the exclusion of gluten and casein from the diet of ASD patients
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 25, no. 2, article number 2023001
p-ISSN: 1129-8723

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe ang.: autism ; berry fruits ; casein-free diet ; gluten-free diet ; nuts
https://mattioli1885journals.com/index.php/progressinnutrition/article/view/9393
DOI: 10.23751/pn.v25i2.9393
Streszczenie: The high intake of nuts, seeds, berries and cruciferous vegetables has beneficial effects on the immune system, as well as communication skills and behaviour. Gluten- and/or casein-free diets are the most common interventions in ASD patients; however, scientific evidence for their use is poor. Previous research has not yet examined the effect of the change in the frequency of consumption of nuts, seeds, berries and cruciferous vegetables following the implementation of elimination diets in ASD children. A sample of 88 ASD patients and their mothers was followed for 12 months after making their free choice of a gluten-free diet, a gluten- and casein-free diet or a regular diet. Children with ASD on a gluten- and casein-free diet have significantly higher intake of seeds, berry fruits and cruciferous vegetables than controls, while patients on a gluten-free diet consumed more frequently seeds and cruciferous vegetables. In both groups, after dietetic intervention, the frequency of nut consumption tended to be higher than in patients on a regular diet. Unflagging interest and frequently reported subjective feelings of improvement in parents of autistic children on elimination diets may be due to the healthy balance of modified diets and their multidirectional impact.

2/2
Nr opisu: 0000041233
Autorzy: Konrad Kamil Hozyasz.
Tytuł pracy: Yacon - prozdrowotna roślina bulwiasta
Tytuł równoległy: Yacon - healthy tuberous plant
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 10, nr 4, s. 297--304
p-ISSN: 2082-9876
e-ISSN: 2451-1870

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe: dieta bezglutenowa ; niski indeks glikemiczny ; prebiotyki ; yacon
Słowa kluczowe ang.: gluten-free diet ; low-glycemic index ; prebiotics ; yacon
https://www.pzp.umed.wroc.pl/pl/article/2020/10/4/297/
DOI: 10.17219/pzp/127990
Streszczenie: Yacon jest rośliną okopową uprawianą w Andach od co najmniej kilkuset lat. Niezawierające skrobi bulwy o chrupiącej teksturze są jadane na surowo i uważane za "owoce" w tradycyjnych postinkaskich dietach. W przeciwieństwie do większości uprawnych roślin korzeniowych w bulwach yaconu spicharzają się węglowodany pod postacią fruktanów. Proporcja fruktanów do fruktozy, glukozy i sacharozy zależy od warunków uprawy oraz przechowywania ziemiopłodu. Bulwy yaconu, zawierające ponad 70% wody i dużą ilość błonnika rozpuszczalnego, cechuje mała wartość energetyczna (14,8-22,4 kcal/100 g świeżej masy). W ostatnich latach yacon intensywnie badano, m.in. jako żywność funkcjonalną. Mąkę z yaconu, którą można wzbogacać inne produkty spożywcze, wytwarza się z wykorzystaniem różnych technologii. Dodatek tejże mąki do wyrobów bezglutenowych istotnie poprawia ich skład poprzez zwiększenie ilości składników prebiotycznych oraz związków o potencjale przeciwutleniającym. Yacon jest relatywnie nową rośliną użytkową na globalnym rynku produktów spożywczych. Spożycie yaconu, "superżywności" o niskim indeksie glikemicznym i właściwościach opóźniających procesy starzenia, wzrastało w ostatnich 30 latach wśród zamożnych konsumentów z Dalekiego Wschodu i Nowej Zelandii. Bulwy warto wziąć pod uwagę podczas opracowywania diety, która ma skutkować zmianami metabolicznymi w organizmie, podobnymi do występujących podczas poszczenia. Yacon można poddawać różnorodnej obróbce kulinarnej. Warto podkreślić, że bulwy łatwo dają się krajać w słupki, które zachowują kruchość po smażeniu, co stanowi wielką zaletę w kuchni azjatyckiej. Koktajle z surowego yaconu stają się coraz popularniejsze, podobnie jak niskokaloryczne słodziki z zagęszczonego soku z tej rośliny, stosowane m.in. w diecie osób z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Uprawa yaconu stanowi obiecującą opcję dla polskiego rolnictwa.
Streszczenie: Yacon is a tuberous crop, which has been in cultivation for at least several hundreds of years in the Andes. The starch-free yacon tubers with crunchy texture are eaten raw and regarded as fruit in traditional Incas diets. Unlike most plant roots in the human diet, yacon tubers store carbohydrates mostly in the form of fructans. The ratio of fructans to fructose, glucose and sucrose depends on the stage of development of the crop and the post-harvest storage. The root, containing more than 70% water and mostly dietary fiber, has a low caloric value (14.8-22.4 kcal/100 g wet weight). Yacon root has been extensively studied for its potential as functional food. Yacon flour may be produced using different methods and has considerable potential for food enrichment. The flour may improve the nutritional composition of gluten-free products, because it represents an important source of not only prebiotics but also phenolic compounds. Consumption of yacon, "superfoods" with low glycemic index and properties slowing down the aging process, has been increasing in the last 30 years among wealthy consumers from the Far East and New Zealand. The crop is relatively new to global market. Tubers are a potential raw material when composing a diet that results in metabolic changes similar to those occurring during fasting. Yacon can be subjected to various culinary treatments. It is worth noting that yacon can be easily cut into sticks and remains crunchy after stir-frying, what is a great advantage in Asian cuisine. Yacon smoothie is becoming more and more popular, just as low-caloric sweeteners with concentrated yacon juice, used, i.a., in the diet for autistic patients. The plant is a promising alternative crop for Polish agriculture.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB