AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: HERBICIDES
Liczba odnalezionych rekordów: 15



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/15
Nr opisu: 0000046593
Autorzy: Agnieszka Ginter, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Biostimulants and herbicides a tool to reduce non-commercial yield tubers and improve potato yield structure
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 13, article number 20468
p-ISSN: 2045-2322

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 4.600
Punktacja ministerstwa: 140.000
Słowa kluczowe ang.: biostymulants ; herbicides ; potato ; weed infestation ; yield of potato
https://www.nature.com/articles/s41598-023-47831-0
DOI: 10.1038/s41598-023-47831-0
Streszczenie: The basis for the study was a field experiment conducted in 2012-2014 in the production fields of multi-branch Soleks company in Wojnów, the district of Siedlce in eastern Poland. The experiment was established in a split-plot arrangement as a two-factor experiment in three replications. The first factor were: three cultivars of edible potato-Bartek, Gawin, Honorata, and the second factor were: five objects of potato cultivation with herbicides and biostimulants: 1-Control object-without chemical protection, 2-herbicide Harrier 295 ZC, 3-herbicide Harrier 295 ZC + biostimulant Kelpak SL, 4-herbicide Sencor 70 WG, 5-herbicide Sencor 70 WG + biostimulant Asahi SL. The aim of the study was to reduce the non-commercial potato yield and improve the yield structure through the application of biostimulants and herbicides, and to determine the relationship between weed infestation and tuber yield. The least amount of weeds and the best destruction efficiency were obtained after the application of herbicide Sencor 70 WG + biostimulant Asahi SL and herbicide Harrier 295 ZC + biostimulant Kelpak SL. Effective reduction of weed infestation contributed to improvement of yield structure and reduction of potato non-commercial yield. Based on correlation coefficients, a significant relationship between weed infestation and potato non-commercial yield was shown. Introduction

2/15
Nr opisu: 0000045379
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Łukasz Domański, Ezerskiene Sigute, Aleksandra Dmitrowicz.
Charakterystyka formalna: udział w konferencji naukowej
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe ang.: biostimulators ; herbicides ; macroelements ; potato tubers

3/15
Nr opisu: 0000042233
Autorzy: Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Modifications of vitamin C and total protein content in edible potato tubers under the influence of herbicide and biostimulants
Tytuł całości: W: Bioprotection - Global Plant Health and Product Safety : International Scientific Conference, September 22-24, 2021, Lublin
Miejsce wydania: Lublin
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Rok wydania: 2021
ISBN: 978-83-7259-345-0
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe ang.: biostimulants ; herbicides ; potato tubers ; protein ; vitamin C
https://up.lublin.pl/wp-content/uploads/2021/09/bioprotection-poster-32.pdf

4/15
Nr opisu: 0000036495
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Zarzecka.
Tytuł pracy: Sensor quality of potato tubers in conditions of application of biostimulators and herbicide
Tytuł równoległy: Jakość sensoryczna bulw ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydu
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 593, s. 3--11
p-ISSN: 0084-5477

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 13.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: Solanum tuberosum ; jakość sensoryczna ; biostymulatory ; herbicydy
Słowa kluczowe ang.: Solanum tuberosum ; sensory quality ; biostimulators ; herbicides
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.zppnr.sggw.pl/ZPPNR.2018.593.11.pdf
DOI: 10.22630/ZPPNR.2018.593.11
Streszczenie: Field experiments were conducted in 2015-2017. The purpose of the study was to assess the impact of application of biostimulators and herbicide on the selected sensory quality feature of table potato tubers (color of tuber flesh, cooking type and darkening of raw and boiled tuber flesh). The experiment was established in three replications, using the randomized split-block system method, with the first factor being three early cultivars of edible potato: (Bellarosa, Owacja, Vineta), and the second one: five methods of use of growth biostimulators: GreenOK - Universal-PRO and Asahi SL, as well as their combination with the herbicide Avatar 293 ZC. On the basis of the obtained results, it was demonstrated that the color of tuber flesh depended substantially on the cultivars being grown. No significant impact of the experiment factors on the cooking type was proven. On the other hand, darkening of raw and boiled tuber flesh depended substantially on the cultivars being grown, methods of application of biostimulators and herbicide, as well as weather conditions during the vegetation period of potato plants.
Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydów : działalność statutowa WNET PSW

5/15
Nr opisu: 0000033781
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska, Marek Gugała.
Tytuł pracy: An effect of herbicides and their mixtures on potato yielding and efficacy in potato crop
Tytuł pracy w innym języku: Wpływ herbicydów i ich mieszanin na plonowanie i skuteczność chwastobójczą w uprawie ziemniaka
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, Vol. 57, No. 1, s. 21--26
p-ISSN: 1427-4337
e-ISSN: 2084-4883

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: herbicydy ; plon ; zachwaszczenie ; ziemniak
Słowa kluczowe ang.: herbicides ; yield ; weed infestation ; potato
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://www.progress.plantprotection.pl/?node_id=35&lang=pl&ma_id=2214&a=1
DOI: 10.14199/ppp-2017-003
Streszczenie: The research was carried out to evaluate the effectiveness of selected herbicides and their mixtures in potato crops. The presented results are from the field experiments conducted in the years 2008-2010. The experiment was set up as a split-plot design with three replicates. The factors examined in the experiment included three potato cultivars - Satina, Tajfun, Cekin, and five weed control methods of pesticide applications, four with the use of herbicides and their mixtures: with a mixture: herbicides Command 480 EC, Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC + Afalon Dyspersyjny 450 SC and without herbicides (control object). The ratio of dry mass of weeds destroyed before harvesting the tubers variend depending on the method of weed control, and ranged from 34.4% to 68.3%. The mixture of herbicide Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny provided the highest effectivenes.
Streszczenie: Celem badań była ocena skuteczności chwastobójczej wybranych herbicydów i ich mieszanin na plantacji ziemniaka. Wyniki badań pochodzą z doświadczeń polowych przeprowadzonych w latach 2008-2010. Eksperyment założono w układzie split-plot, jako dwuczynnikowy w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były trzy odmiany ziemniaka - Satina, Tajfun, Cekin, a także pięć sposobów pielęgnacji - cztery z użyciem herbicydów i ich mieszanin: Command 480 EC, Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC + Afalon Dyspersyjny 450 SC oraz bez herbicydów (obiekt kontrolny). Procent zniszczenia suchej masy chwastów przed zbiorem bulw był zróżnicowany w zależności od sposobów pielęgnacji i wynosił od 34,4% do 68,3%. Największą skuteczność chwastobójczą stwierdzono na obiekcie opryskiwanym mieszaniną herbicydów Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny.

6/15
Nr opisu: 0000034867
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Bożena Głuszczak.
Tytuł pracy: Ekonomiczna ocena różnych sposobów odchwaszczania ziemniaków jadalnych
Tytuł równoległy: Economic evaluation of diffrent systems of weed control of edible potatoes
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, T. XIX, Z. 3, s. 308--311
p-ISSN: 1508-3535

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 10.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak jadalny ; plon ; koszty ; herbicydy ; wskaźniki opłacalności
Słowa kluczowe ang.: edible potato ; yield ; costs ; herbicides ; profitability indexes
Uwaga: Kopia dostepna w Sekcji Bibliometrii
http://rn.seria.com.pl/rn/category/93-19-3.html
DOI: 10.5604/01.3001.0010.3268
Streszczenie: Zaprezentowano wyniki 3-letniego doświadczenia polowego z zastosowaniem różnych sposobów pielęgnacji w uprawie ziemniaków jadalnych. Obiekty doświadczalne obejmowały pięć sposobów pielę- gnacji: obiekt kontrolny z pielęgnacją mechaniczną i cztery obiekty pielęgnacji mechaniczno-chemicznej z użyciem herbicydów i ich mieszanin - Command 480 EC, Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC + Afalon Dyspersyjny 450 SC. Analizy ekonomicznej dokonano na podstawie zrealizowanych zabiegów oraz nakładów materiałowych. Efekty ekonomiczne zabiegów ochrony roślin określono na podstawie wskaźników przyjętych w ochronie roślin, takich jak: wskaźnik pokrycia kosztów (Wpk) i orientacyjne wskaźniki opłacalności (E1 i E2 ). Orientacyjne wskaźniki opłacalności E1 i E2 wykazały, że mechaniczno-chemiczna ochrona ziemniaka jadalnego z zastosowaniem herbicydów była opłacalna.
Streszczenie: The paper presents the results of calculations which are 3-year field experiment with different weed control methods in the cultivation of edible potato. Experimental objects included five weed control methods: control object - mechanical as well as four objects of mechanical-chemical treatments with the use of herbicides and their mixtures - Command 480 EC, Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC + Afalon Dyspersyjny 450 SC. The economic analysis included performed treatments and material input. The economic effects of crop protection treatments was determined on the basis of the indicators adopted in crop protection, such as: index of the cost defrayal (WPK) and orientation indexes of profitability (E1 and E2). Orientation indexes of profitability E1 and E2 showed that mechanical-chemical protection of edible potato using herbicides was profitable.

7/15
Nr opisu: 0000034873
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Magdalena Zarzecka, Marek Niewęgłowski.
Tytuł pracy: The effect of herbicides on the copper and zinc content in potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, Vol. 26, No. 4, s. 2817--2821
p-ISSN: 1018-4619

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.673
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: potato ; copper ; zinc ; herbicides ; cultivar
http://www.prt-parlar.de/download_feb_2017/
Streszczenie: The field experiment was designed as a twofactor split-plot arrangement with three replicates. The factors examined in the experiment included two potato cultivars: Irga and Balbina, and four weed control methods: control (only mechanical weed control) and an application of herbicides: Plateen 41.5 WG (metribuzin + flufenacet), Racer 250 EC (fluorochloridon), Sencor 70 WG (metri- buzin). The aim of the research was to define the influence of selected herbicides used to reduce weed pressure on copper and zinc contents in two potato cultivars. The copper and zinc contents were determined by atomic absorption spectrophotometry (ASA). Concentrations of elements were given as mg per kg dry matter of potato tubers. Copper content depended significantly on weed control methods, cultivars and weather conditions through-out the growing season. Herbicides applied to pota-to crop reduced copper content in tubers compared with control. In contrast, the concen-tration of zinc was affected by cultivars although it was not influenced by weed control methods and meteo-rological conditions

8/15
Nr opisu: 0000035256
Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Anna Sikorska, Iwona Mystkowska, Honorata Dołęga.
Tytuł pracy: Wpływ herbicydów i biostymulatorów wzrostu na ograniczenie zachwaszczenia i plonowanie ziemniaka jadalnego
Tytuł równoległy: Effect of herbicides and growth biostimulants on weed reduction and yield of edible potato
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, nr 34(4), s. 59-66
p-ISSN: 0860-4088

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; odmiany ; herbicydy ; biostymulatory ; fitotoksyczność
Słowa kluczowe ang.: potato ; cultivars ; herbicides ; biostimulants ; phytotoxicity
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2017/FA%2034(4)%202017%20Gugala.pdf
Streszczenie: Field studies were conducted on a farm in Wojnów (52°12' N, 22°34' E) in the years 2012-2014. Research purpose was to assess the impact of herbicides and their mixtures with bio-stimulants on the ability to reduce infestation in the edible potato cultivation and to determine their phytotoxic effect on the crop. The experiment has studied the influence of two factors: I factor - three moderately early varieties of edible potato: Bartek, Gawin, Honorata. II factor - five variants of using herbicides and bio-stimulants: 1. the control objecttreatment - mechanical weed control, 2. herbicide Harrier 295 ZC in dose 2.0 dm3 •ha-1, 3. herbicide Harrier 295 ZC in dose 2.0 dm3 •ha-1; then on the east two times biostimulants Kelpak SL in dose 2.0 dm3 •ha-1, 4. herbicide Sencor 70 WG in dose 1.0 kg•ha-1, 5. herbicide Sencor 70 WG + then on the east two times biostimulants Asahi SL in dose 1.0 dm3 •ha-1. The herbicides and biostimulants have impacted the reduction of a fresh mass of weeds compared to the control treatment. Significant effect of the studied factors on the phytotoxic damage to potato plants was stated. In addition, the herbicides and growth biostimulants used in the experiment contributed to the overall yield of potato tubers from 13.6 to 33.2% the controltreatment.
Streszczenie: Badania polowe przeprowadzono w gospodarstwie rolnym w Wojnowie (52°12' N, 22°34' E) w latach 2012-2014. Ich celem była ocena wpływu herbicydów i biostymulatorów na możliwość ograniczenia zachwaszczenia w uprawie ziemniaka jadalnego i określenie ich fitotoksycznego oddziaływania na roślinę. W doświadczeniu badano wpływ dwóch czynników: I czynnik - trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Bartek, Gawin, Honorata. II czynnik - pięć sposobów stosowania herbicydów i biostymulatorów: 1. obiekt kontrolny: pielęgnacja mechaniczna 2. herbicyd Harrier 295 ZC w dawce 2,0 dm3 •ha-1, 3. herbicyd Harrier 295 ZC w dawce 2,0 dm3 •ha-1 a następnie po wschodach roślin dwukrotnie bioregulator Kelpak SL w dawce 2,0 dm3 •ha-1, 4. herbicyd Sencor 70 WG w dawce 1,0 kg•ha-1, 5. herbicyd Sencor 70 WG a następnie po wschodach roślin dwukrotnie biostymulator Asahi SL w dawce 1,0 dm3 •ha-1. Stosowane herbicydy i biostymulatory wpłynęły na ograniczenie świeżej masy chwastów w porównaniu do obiektu kontrolnego. Stwierdzono istotny wpływ badanych czynników na fitotoksyczne uszkodzenia roślin ziemniaka. Ponadto stosowane w doświadczeniu herbicydy i biostymulatory wzrostu przyczyniły się do wzrostu plonu ogólnego bulw ziemniaka od 13,6 do 33,2% w porównaniu do obiektu kontrolnego.

9/15
Nr opisu: 0000033191
Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Krzysztof Kapela, Anna Sikorska, Ewa Krasnodębska, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Changes in microelements concentrations in tubers of three potato cultivars due to an application of herbicides
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 25, no. 12, p. 5381-5387
p-ISSN: 1018-4619

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.425
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: herbicydy ; zachwaszczenie ; makroelementy ; ziemniaki
Słowa kluczowe ang.: herbicides ; weed control method ; macroelements ; potato
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.prt-parlar.de/download_feb_2016/
Streszczenie: Tubers for laboratory analyses were obtained in a field experiment conducted at the Zawady Experimental Farm owned by the Siedlce University of Natural Sciences and Humanities in 2008-2010. The experiment was a two-factor splitplot arrangement with three replicates. The following factors were examined: three cultivars: Cekin, Satina, Tajfun, and four weed control methods based on an application of herbicides or their mixtures: Command 480 EC 0.2 dm3ˇha-1, Dispersive Afalon 450 SC 1.0 dm3ˇha-1, Stomp 400 SC 3.5 dm3ˇha-1 and no herbicide control. The aim of the study was to determine the effect of cultivars and herbicides mixtures on edible potato tuber contents of magnesium and potassium. Analysis demonstrated that genetic characteristics of the cultivars significantly affected magnesium content. The highest amount of magnesium was accumulated by Tajfun, on average 1.832 g kg-1, and the lowest by Cekin, on average 1.601 g kg-1. Also, variance analysis demonstrated a significant effect of weed control methods on magnesium content in potato tubers. Results of the study revealed that Tajfun and Cekin had, respectively, the highest and lowest potassium concentrations, on average 20.62 and 16.41 g kg-1. The herbicides and their mixtures applied in the experiment were found to significantly affect potato tuber dry matter content of potassium. A combination of mechanical and chemical weed control contributed to a decline in potassium content from 0.740 to 1.270 g kg-1, on average. Statistical analysis demonstrated that edible potato tuber content of potassium was significantly influenced by meteorological conditions in the study years.

10/15
Nr opisu: 0000033190
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Joanna Baranowska, Honorata Dołęga, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Concentrations of cooper, zinc and manganese in potato tubers under the influence of herbicides
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, no 21 (1), p. 259--267
p-ISSN: 1644-2296

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.641
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: herbicides ; potato cultivars ; cooper ; zinc ; manganese
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/868/
DOI: 10.5601/jelem.2015.20.2.868
Streszczenie: A field experiment was carried out in 2008-2010 at the Agricultural Experimental Farm of the University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce, located in Zawady. The experiment was established on light loamy soil which belonged to a very good rye complex. The experiment was designed in a two-factor split-plot pattern with three replicates. The factors examined in the experiment included three cultivars of edible potatoes: Cekin, Satina, Tajfun, and five weed control methods: application of the following herbicides (mixed or alone) Command 480 EC, Command 480 EC and Dispersive Afalon 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC and Dispersive Afalon 450 SC, while the control consisted of mechanical weeding without chemical protection. The aim was to determine the influence of selected herbicides and their combinations (Command 480 EC, Command 480 EC and Dispersive Afalon 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC and Dispersive Afalon 450 SC) on the content of copper, zinc and manganese in three potato cultivars. Potato tubers were harvested at full maturity. Samples of potato tubers for chemical analyses were taken from plots during harvest. Microelements in the dry matter of potato tubers were determined by the AAS method. The content of copper was significantly dependent on the cultivars, weed control methods and weather conditions during the growing season. In contrast, concentrations of depended on the cultivars and meteorological conditions, whereas the content of manganese in potato tubers was strongly conditioned by genetic traits of the cultivars.

11/15
Nr opisu: 0000033193
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska, Bożena Głuszczak.
Tytuł pracy: Effect of some herbicides application on nitrates (V) content in potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 17, issue 3, p. 198--202
p-ISSN: 2299-8993

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: herbicydy ; azotany ; bulwa ziemniaka ; odmiana
Słowa kluczowe ang.: herbicides ; nitrates (V) ; potato tubers ; varieties
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.jeeng.net/EFFECT-OF-SOME-HERBICIDES-APPLICATION-ON-NITRATES-V-CONTENT-IN-POTATO-TUBERS,63315,0,2.html
DOI: 10.12911/22998993/63315
Streszczenie: A field experiment was carried in the Agricultural Experimental Station Zawady (52°03' N; 22°33' E),owned by the Siedlce University of Natural Sciences and Humanities out in 2005-2007. The research was designed as a two factors randomized block with three replicates. Factors examined in the experiment included two potato varieties - Irga and Balbina and four weed control methods combined mechanical and chemical for herbicides application: Plateen 41,5 WG (metribuzin + flufenacet), Racer 250 EC (fluorochloridone), Sencor 70 WG (metribuzin), and control object - mechanical weeding before and after potato sprouting. The study was designed to test the influence of the weed control methods on nitrates content in consumption potato tubers. The nitrates (V) content depended on the weed control methods, varieties and weather conditions throughout the growing season. The highest nitrates (V) content was determined when weeds were controlled mechanically and chemically using Sencor 70 WG. The study results demonstrated that Balbina had a higher concentration of nitrates (V) compared with Irga.

12/15
Nr opisu: 0000031538
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała.
Tytuł pracy: Efficacy of herbicides in potato crop
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 17, issue 1, p. 82--88
p-ISSN: 2299-8993

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: herbicydy ; ziemniak ; zachwaszczenie
Słowa kluczowe ang.: herbicides ; potato ; weed control methods
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.jeeng.net/EFFICACY-OF-HERBICIDES-IN-POTATO-CROP,61194,0,2.html
DOI: 10.12911/22998993/61194
Streszczenie: The experiment was conducted on slightly acidic soil classified as very good rye complex. The aim of the study was to assess the impact of plant-care procedures with the use of herbicides and their mixtures on the number and weed species composition in the field of three edible potato cultivars: Satina, Tajfun and Cekin. The weed infestation was determined at two dates: before the row closure and before tuber harvest. The most effective in decrease of weed infestation, before the row closure as well as before the harvesting of the tubers, appeared to be variations in which herbicides mixtures were used: Command 480 EC 0.2 l•ha-1 + Dispersive Afalon 450 SC 1.0 l•ha-1 and Stomp 400 SC 3.5 l•ha-1 + Dispersive Afalon 450 SC 1.0 l•ha-1. According to the conducted researches, the potato cultivars did not have significant effect on weed infestation marked at the beginning and at the end of vegetation.
Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydów : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.IV.6

13/15
Nr opisu: 0000033196
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Bożena Głuszczak.
Tytuł pracy: Opłacalność uprawy ziemniaków jadalnych
Tytuł równoległy: Profitability of edible potatoes cultivation
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, T. 18, z. 4, s. 260--264
p-ISSN: 1508-3535
e-ISSN: 2450-7296

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 10.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniaki ; herbicydy ; koszty ; nadwyżka bezpośrednia
Słowa kluczowe ang.: potatoes ; herbicides ; costs ; gross margin
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://seria.com.pl/images/Pliki/repozytorium/18-4/18-4-Zarzecka.pdf
Streszczenie: Celem badań była ocena opłacalności pięciu sposobów odchwaszczania ziemniaków z użyciem herbicydów i ich mieszanin. Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaków odmiany Tajfun pochodzące z trzyletniego doświadczalnego pola przeprowadzonego na glebie kompleksu żytniego bardzo dobrego. Zabiegi mechaniczno-chemiczne zwiekszyły plon handlowy bulw średnio o 54,5 % w stosunku do obiektu kontrolnego. Nadwyżka bezpośrednia kształtowała sie od 582,9 zł na obiekcie kontrolnym pielęgnowanym mechanicznie do 9401,6 zł na obiekcie, na którym zastosowano mieszanine herbicydów Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC.
Streszczenie: The research material was potato tubers cv. "Tajfun" derived from the three-yield experiment carried out in the soil of the very good rye complex. The aim of the research was evaluation of profitability of five weed control methods in potato cultivation with the used herbicides and their mixtures. Mechanical and chemical treatment increased by 54,5 % as compared to the control object. The gross margin ranged from 582.9 PLN for the control object mechanical weeding to 9401,6 PLN for object in which weeds controlled with mixture herbicides Command 480 EC + Afalon Dispersive 450 SC.

14/15
Nr opisu: 0000033423
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów i herbicydów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw ziemniaka
Tytuł równoległy: Effect of biostimulators and herbicides on savouriness and darkening of the flesh of potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, nr 585, s. 169--177
p-ISSN: 0084-5477

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 13.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; herbicydy ; biostymulatory ; smakowitość ; ciemnienie miąższu
Słowa kluczowe ang.: potato ; herbicides ; biostimulators ; savouriness ; darkening of the flesh
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Badania polowe przeprowadzono w latach 2012?2014, na glebie bardzo lekkiej i lekkiej. Doświadczenie założono w trzech powtórzeniach, metodą losowanych podbloków w układzie split-plot, gdzie czynnikiem pierwszym były trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Bartek, Gawin i Honorata, a drugim - stosowanie herbicydów i biostymulatorów: obiekt kontrolny z pielęgnacją wyłącznie mechaniczną i cztery obiekty, na których stosowano herbicydy: Harrier 295 ZC, Harrier 295 ZC i bioregulator Kelpak SL, Sencor 70 WG, Sencor 70 WG i biostymulator Asahi SL. Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu biostymulatorów i herbicydów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej (smakowitość, ciemnienie miąższu bulw surowych po 10 minutach, ciemnienie miąższu bulw ugotowanych po 10 minutach i 24 godzinach) bulw ziemniaka jadalnego. Na podstawie otrzymanych wyników wykazano, że spośród analizowanych cech jakości sensorycznej tylko ciemnienie miąższu bulw ugotowanych zależało istotnie od herbicydów i biostymulatorów, natomiast smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych nie uległy zmianom w porównaniu do bulw z obiektu kontrolnego. Odmiany i warunki pogodowe w latach badań decydowały o wszystkich analizowanych cechach jakościowych.
Streszczenie: The potato is the world's fourth most imported food crop, following after wheat rice and maize. It is an important food staple in Poland and many other countries. The potato quality depends on chemical composition, which modifies its nutritional value. It is very important to protect potato crops against competitive impact of weeds that decrease yield. Plant growth regulator treatment is an alternative way to achieve higher yielding and better quality of potato tubers. The growth substances stimulate life processes of plant by activating the synthesis of hormones and its stimulation, moreover they improve plant resistance to stress factors. The field experiment was carried out in years 2012?2014 on very light and light soil which belonged to a good rye complex. The experiment was designed as a two factors randomized block with three replicates. Factors examined in the experiment included three cultivars of edible potatoes - Bartek, Gawin, Honorata, and five methods application of herbicides and biostimulators. In this experiment application of the following herbicides: Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, herbicides Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇ ha-1 and growth regulators Kelpak SL at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1 and growth regulators Asahi SL at a dose of 1,0 dm3ˇha-1, while the control consisted of mechanical weeding without chemical protection. The aim of the research conducted in 2012-2014 was to determine the effect of the plant growth regulators and herbicides on the selected quality consumption features of potato tubers: savouriness, darkening of raw tubers after 10 minutes, darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. The obtained results showed that herbicides and biostimulators not affected the savouriness and darkening of raw tubers but resulted in increased darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. All determined consumption features significantly differentiated by features of the cultivars and weather conditions during the growing season. The smallest darkening flesh raw and cooked characterized by cultivars Gawin and Honorata, while the more cultivars darkened Bartek.

15/15
Nr opisu: 0000031237
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: The effect of agrotechnical factors on the potassium content and its removal by potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, Vol. 16, issue 4, p. 180--184
p-ISSN: 2299-8993

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; herbicydy ; potas ; systemy uprawowe
Słowa kluczowe ang.: potato ; herbicides ; potassium ; tillage systems
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.jeeng.net/THE-EFFECT-OF-AGROTECHNICAL-FACTORS-ON-THE-POTASSIUM-CONTENT-AND-ITS-REMOVAL-BY-POTATO-TUBERS,59368,0,2.html
DOI: 10.12911/22998993/11111
Streszczenie: A 3-year field experiment covered two methods of soil tillage, conventional and simplified, as well as the following herbicide options: Plateen 41,5 WG, Plateen 41,5 WG + Fusilade Forte 150 EC, Plateen 41,5 WG + Fusilade Forte 150 EC + adjuvant Atpolan 80 EC, Barox 460 SL, Barox 460 SL + Fusilade Forte 150 EC, Barox 460 SL + Fusilade Forte 150 EC + adjuvant Atpolan 80 EC and control object - mechanical weeding. Potassium content and its removal by potato tubers significantly depended on soil tillage methods, weed control methods and research years. More potassium was contained in tubers harvested from conventional tillage compared with the reduced tillage. Herbicides applied in the potato field significantly decreased potassium content in tubers compared with the control object. Simplifications of soil tillage decreased potassium accumulation in potato tubers compared with the conventional tillage. Significant changes were also observed in content of potassium and its removal by 1 tonne tubers between the experimental years.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB