AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: IODINE
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu:
Autorzy: .
Tytuł pracy:
Słowa kluczowe ang.:
Streszczenie:

2/2
Autorzy: , , .
Tytuł czasopisma:
Seria: 1898-6188003Biological quality of triticale green plants biofortified with iodineJakość biologiczna zielonych roślin pszenzyta biofortyfikowanych jodemEcological Chemistry and Engineering A20181898-61882017/201810.2428/ecea.2018.25(1)7Kościk, BogdanpszenżytotriticaleKopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.FINAL_PUBLISHEDPlant biofortified with iodine may be an alternative source of this element in human diet. The purpose of the research was to determine the effect of fertilization on quality of green plant biological iodine. Iodine in the form of KIO3 or KI was applied to the soil or sprayed on the plants., B, 003, Vol. 25, 2657-7798, CC-BY, 2019-12-23, 11:10, no. 1, x, AT_PUBLICATION ; 2019-12-23, 11:52 ; p. 61--69, 2084-4530, 3518819129, OPEN_JOURNAL, 3518819087
Charakterystyka formalna: ed to the soil or sprayed on the plants. Iodine application (2.50 or 5 kg ha-1) was split, with the first half applied together with spring nitrogen fertilization and the other half applied one month before sampling for laboratory tests. In all the tested combinations of fertilization iodine increases iodine content in green plants compared to control. The application rates and means of fertilization with iodine salts did not adversely affect the biological quality of the plants.^ajod^aiodine^aRośliny biofortyfikowane jodem mogą być alternatywnym źródłem tego pierwiastka w diecie człowieka. Celem badan było określenie wpływu nawożenia jodem na jakość biologiczną zielonych roślin pszenżyta. Jod w postaci KIO3 lub KI (2,50 lub 5 kg ha-1) był stosowany w glebie lub rozpylany na rośliny. Dawka jodu została podzielona, pierwszą połowę stosowano wraz z wiosennym nawożeniem azotem, a drugą połowę stosowano na jeden miesiąc przed pobraniem próbek do badan laboratoryjnych. We wszystkich badanych kombinacjach nawożenia jodem obserwowano wzrost zawartości jodu w zielonych roślinach pszenżyta w porównaniu do kontroli. Zastosowane dawki i sposoby nawożenia solami jodu nie wpłyneły negatywnie na jakość biologiczną zielonych roślin pszenżyta.^ajakość biologiczna^abiological quality
Charakterystyka wg MNiSW:
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: 000001540AOartykuł oryginalny naukowyPUBLIKACJAPEŁNA PUBLIKACJAABartykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MNiSW)AFILIACJA PODANAENGPRACA RECENZOWANA100^a1898-6188^bB^e2084-4530^gABC^iX^jXY^a003^b003^c2019-12-23, 11:10^d2019-12-23, 11:52^e3518819129^f3518819087^aBiological quality of triticale green plants biofortified with iodine^aJakość biologiczna zielonych roślin pszenzyta biofortyfikowanych jodem^aEcological Chemistry and Engineering A^a2018^bVol. 25^cno. 1^dp. 61--69^a1898-6188^b2657-7798^a2017/2018^a10.2428/ecea.2018.25(1)7^aKościk, Bogdan^cx^apszenżyto^atriticale^aKopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.^aFINAL_PUBLISHED^bCC-BY^cAT_PUBLICATION^eOPEN_JOURNAL^aPlant biofortified with iodine may be an alternative source of this element in human diet. The purpose of the research was to determine the effect of fertilization on quality of green plant biological iodine. Iodine in the form of KIO3 or KI was applied to the soil or sprayed on the plants. Iodine application (2.50 or 5 kg ha-1) was split, with the first half applied together with spring nitrogen fertilization and the other half applied one month before sampling for laboratory tests. In all the tested combinations of fertilization iodine increases iodine content in green plants compared to control. The application rates and means of fertilization with iodine salts did not adversely affect the biological quality of the plants.^ajod^aiodine^aRośliny biofortyfikowane jodem mogą być alternatywnym źródłem tego pierwiastka w diecie człowieka. Celem badan było określenie wpływu nawożenia jodem na jakość biologiczną zielonych roślin pszenżyta. Jod w postaci KIO3 lub KI (2,50 lub 5 kg ha-1) był stosowany w glebie lub rozpylany na rośliny. Dawka jodu została podzielona, pierwszą połowę stosowano wraz z wiosennym nawożeniem azotem, a drugą połowę stosowano na jeden miesiąc przed pobraniem próbek do badan laboratoryjnych. We wszystkich badanych kombinacjach nawożenia jodem obserwowano wzrost zawartości jodu w zielonych roślinach pszenżyta w porównaniu do kontroli. Zastosowane dawki i sposoby nawożenia solami jodu nie wpłyneły negatywnie na jakość biologiczną zielonych roślin pszenżyta.^ajakość biologiczna^abiological quality
Słowa kluczowe:
Słowa kluczowe ang.: ;

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB