AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: IODINE
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000040974
Autorzy: Oleksandr V. Oliynyk.
Tytuł pracy: Research on diet features of patients with hypothyroidism
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 92, issue 6, p. 173--177
p-ISSN: 2409-4943
e-ISSN: 2413-5003

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: komunikat o wynikach badań
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe ang.: hypothyroidism ; triiodothyronine ; thyroxine ; thyroid-stimulating hormone ; hypocaloric diet ; iodine
Inne bazy podające opis:
  • Scopus

    http://ukrbiochemjournal.org/2020/12/research-on-diet-features-of-patients-with-hypothyroidism.html
    DOI: 10.15407/ubj92.06.173
    Streszczenie: Studies on the relationship between dietary features and hypothyroidism pathogenesis are highly relevant-. The aim of this research was to study the dietary features of patients with hypothyroidism and to determine the possible impact of patients' food preferences on the pathogenesis of hypothyroidism. We examined 400 women of Polish nationality aged 19-28 years living in the district of Biała Podlaski of the Lublin Voivodeship of Poland who consider themselves healthy. Blood levels of free (FT3) and total (T3) triiodothyronine, free (FT4) and total (T4) thyroxine, thyroid-stimulating hormone (TSH) were determined. The quantitative and qualitative composition of the examined women's diet was determined using questionnaires and nutritional tables. It was revealed, that the prevalence of hypothyroidism among the female subjects was 3.5%. Women with reduced thyroid function were shown to consume 3.78 times less iodine, 2.97 times (P < 0.001) less sodium chloride (table salt), and 1.47 times (P < 0.001) less proteins than those who had normal thyroid function. In addition, women with hypothyroidism consume 2.25 times (P < 0.001) more strumogenic. It is concluded that the use of such the diet could cause a secondary reduction in thyroid function with further development of the hypothyroidism.

    2/2
    Nr opisu: 0000038471
    Autorzy: Anna Krzepiłko, Bogdan Kościk, Jadwiga Stachowicz, Agata Święciło, Roman Prażak, Monika Skowrońska, Izabella Jackowska.
    Tytuł pracy: Biological quality of triticale green plants biofortified with iodine
    Tytuł równoległy: Jakość biologiczna zielonych roślin pszenzyta biofortyfikowanych jodem
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2018, Vol. 25, no. 1, p. 61--69
    p-ISSN: 1898-6188
    e-ISSN: 2657-7798

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 11.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: pszenżyto ; jod ; jakość biologiczna
    Słowa kluczowe ang.: triticale ; iodine ; biological quality
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    Inne bazy podające opis:
  • WoS

    DOI: 10.2428/ecea.2018.25(1)7
    Streszczenie: Plant biofortified with iodine may be an alternative source of this element in human diet. The purpose of the research was to determine the effect of fertilization on quality of green plant biological iodine. Iodine in the form of KIO3 or KI was applied to the soil or sprayed on the plants. Iodine application (2.50 or 5 kg ha-1) was split, with the first half applied together with spring nitrogen fertilization and the other half applied one month before sampling for laboratory tests. In all the tested combinations of fertilization iodine increases iodine content in green plants compared to control. The application rates and means of fertilization with iodine salts did not adversely affect the biological quality of the plants.
    Streszczenie: Rośliny biofortyfikowane jodem mogą być alternatywnym źródłem tego pierwiastka w diecie człowieka. Celem badan było określenie wpływu nawożenia jodem na jakość biologiczną zielonych roślin pszenżyta. Jod w postaci KIO3 lub KI (2,50 lub 5 kg ha-1) był stosowany w glebie lub rozpylany na rośliny. Dawka jodu została podzielona, pierwszą połowę stosowano wraz z wiosennym nawożeniem azotem, a drugą połowę stosowano na jeden miesiąc przed pobraniem próbek do badan laboratoryjnych. We wszystkich badanych kombinacjach nawożenia jodem obserwowano wzrost zawartości jodu w zielonych roślinach pszenżyta w porównaniu do kontroli. Zastosowane dawki i sposoby nawożenia solami jodu nie wpłyneły negatywnie na jakość biologiczną zielonych roślin pszenżyta.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB