AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: IRON
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000047244
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter.
Tytuł pracy: Accumulation of Sodium and Iron in Solanum tuberosum under Care and Foliar Feeding
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2024, Vol. 25, issue 4, p. 249--257
p-ISSN: 2299-8993
e-ISSN: 2081-139X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.300
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe ang.: care ; iron ; foliar feeding ; mineral fertiliser ; potato ; sodium ; Solanum tuberosum L.
DOI: 10.12911/22998993/184215
Streszczenie: Minerals present in potato tubers are of particular interest due to the value of this crop as a food crop. The purpose of the three-year study was to evaluate the effects of herbicide treatment and foliar feeding with organic biostimulants on the content and uptake of sodium and iron in tubers of two varieties of edible potato (Oberon and Malaga). The Malaga variety accumulated significantly more sodium and iron than the Oberon variety. On the other hand, higher tuber yield uptake of these components was recorded in the Oberon variety. Treatment with a weedkiller and a stimulant fertilizer increased the content and uptake of sodium and iron compared to tubers harvested from the control object, and the most favorable effect was shown by the mixture of the weedkiller with the biostimulant Agro-Sorb Folium. It is also worth noting that weather conditions had a significant effect on mineral content and uptake.

2/2
Nr opisu: 0000045681
Autorzy: Aleksandra Dmitrowicz, Iwona Mystkowska, Ewa Plażuk, Jakub Targoński.
Tytuł pracy: Ocena zawartości żelaza w wybranych płatkach owsianych
Tytuł równoległy: Evaluation of the iron content of selected oat flakes
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, nr 1(9), s. 125--134
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: mikroelementy ; płatki owsiane ; żelazo
Słowa kluczowe ang.: iron ; micronutrients ; oat meal
https://apcz.umk.pl/HERB/article/view/44579
DOI: 10.12775/HERB.2023.009
Streszczenie: Niedobór żelaza (Fe) stanowi jeden z najczęstszych i najbardziej rozpowszechnionych niedoborów składnika odżywczego. Niewystarczająca ilość żelaza, a zatem taka, która nie pozwala na utrzymanie funkcji fizjologicznych, może objawiać się zawrotami głowy, zmęczeniem, bladością i suchością skóry czy też nieregularnym biciem serca. Brak tego mikroelementu może mieć niekorzystne skutki na długoterminowy rozwój neurologiczny i zachowanie u dzieci. Zaspokojenie zapotrzebowania na składnik odżywczy u osób w danym wieku i płci powinien opierać się w głównej mierze na średnim dziennym spożyciu zalecanych ilości żelaza. Płatki owsiane są źródłem wielu składników mineralnych, takich jak białko, potas, magnez, witamina B6, a także żelazo. Wyróżniamy trzy rodzaje płatków owsianych: klasyczne, błyskawiczne oraz górskie. Produkty różnią się procesem przetwarzania, stopniem rozdrobnienia i granulacją ziarna. Celem pracy było określenie różnic w zawartości żelaza w płatkach owsianych ze względu na rodzaj tego produktu spożywczego. Najwyższą zawartością Fe charakteryzowały się klasyczne płatki owsiane, cechujące się najmniejszym stopniem przetworzenia - 34,494 mgˇkg-1. Niewiele mniejszą zawartość pierwiastka, na poziomie 33,967 mgˇkg-1, stwierdzono w płatkach górskich, natomiast płatki błyskawiczne, poddane obróbce w największym stopniu, zawierały 31,470 mgˇkg-1 mikroelementu.
Streszczenie: Iron deficiency is one of the most common and widespread deficiencies of the nutrient. Insufficient amounts of iron necessary to maintain physiological functions can manifest as dizziness, fatigue, pale and dry skin, or irregular heartbeat. Lack of the micronutrient can have adverse effects on long-term neurological development and behavior in children. Satisfaction of nutrient requirements for a given age and gender should be based primarily on the average daily intake of recommended amounts of iron. Oatmeal is a source of many minerals, such as protein, potassium, magnesium, vitamin B6, as well as iron. There are three types of oat flakes - classic flakes, instant flakes and mountain flakes. The products differ in processing, degree of grinding and granulation of the grain. The purpose of this study was to determine the differences in iron content in oat flakes due to the types of the food product. The highest Fe content was found in classic oat flakes characterized by the lowest level of processing - 34.494 mgˇkg-1. A slightly lower content of the element, at 33.967 mgˇkg-1, was found in mountain flakes, while instant flakes, characterized by the highest level of processing, contained 31.470 mgˇkg-1 of the micronutrient.
Projekt/grant: Analiza porównawcza wybranych elementów składu chemicznego surowców i produktów glutenowych i bezglutenowych w Polsce i na Litwie : Regulamin wsparcia rozwoju zawodowego pracowników uczelni, PB/14/2022

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB