AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: MINERALS
Liczba odnalezionych rekordów: 5



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/5
Nr opisu: 0000046696
Autorzy: Iwona Mystkowska, Aleksandra Dmitrowicz.
Tytuł pracy: Effect of Biostimulants on the Content and Uptake of Selected Macronutrients in Jerusalem Artichoke Tubers (Helianthus tuberosus L.)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2024, Vol. 25, issue 2, p. 190--202
p-ISSN: 2299-8993
e-ISSN: 2081-139X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.300
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe ang.: Jerusalem artichoke ; minerals ; varieties
http://www.jeeng.net/Effect-of-Biostimulants-on-the-Content-and-Uptake-of-Selected-Macronutrients-in-Jerusalem,176248,0,2.html
DOI: 10.12911/22998993/176248
Streszczenie: The aim of the study was to determine the effect of biostimulants on the content and uptake of selected macronutrients (phosphorus, calcium, magnesium and potassium) in tubers of two varieties of Jerusalem artichoke. The experiment was conducted in a two-factor arrangement (split-plot) with three replications in 2021-2022 at an individual farm in Międzyrzec Podlaski, Poland. The effect of two factors was studied. The first-order factor was two varieties of Helianthus tuberosus: 'Albik' and 'Rubik', and the second-order variants of biostimulant application: Kaishi, Maral, Nutrigreen AD, and Vanadoo. The effectiveness of the application of individual biostimulants in the cultivation of two varieties of Jerusalem artichoke was compared with the control object (without the application of biostimulants). The variety 'Rubik' accumulated the most phosphorus, calcium and potassium and the variety 'Albik' accumulated magnesium. Biostimulants increased the concentration of phosphorus, magnesium and calcium, and decreased potassium compared to topinambur tubers harvested from the control object. Macronutrient content in tubers of the tested varieties Helianthus tuberosus can be ranked in descending order: potassium > phosphorus > calcium> magnesium. The cultivar 'Albik' was characterized by the highest macro-nutrient uptake capacity. The application of biostimulants increased the uptake of phosphorus, magnesium, calcium and potassium compared to the control. The content and uptake of phosphorus, calcium, magnesium and potassium were influenced by climatic conditions.
Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Regulamin wsparcia rozwoju zawodowego pracowników uczelni, PB/14/2021

2/5
Nr opisu: 0000037667
Autorzy: Wojciech Andrzejuk, Danuta Grażyna Barnat-Hunek, Stanisław Bogdan Fic, Joanna Styczeń.
Tytuł pracy: Wettability and Surface Free energy of Mineral-Asphalt Mixtures with Dolomite and Recycled Aggregate
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, Vol. 471, issue 3, article number 032011
p-ISSN: 1757-8981
e-ISSN: 1757-899X

Charakterystyka formalna: referat zjazdowy w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Język publikacji: ENG
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: aggregates ; ceramic materials ; contact angel ; surface free energy ; minerals ; mixtures ; recycling ; urban planning ; wetting
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Inne bazy podające opis:
  • WoS
  • Scopus

    https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1757-899X/471/3/032011
    DOI: 10.1088/1757-899X/471/3/032011
    Streszczenie: The study on the wetting properties and surface free energy (SFE) of mineral-asphalt mixtures was presented in the paper. The composition of the two mineral-asphalt mixtures was prepared: the mixtures with dolomite and the mixtures with dolomite and recycled ceramic aggregate. The use of different aggregates results in diversification of the wetting properties in porous bituminous mixtures. The microstructure was shown based on the SEM study. The wetting properties of mineral-asphalt mixtures were determined by measuring the contact angle of their surface using water as measuring liquid. Measurements were carried out immediately after the time of application of the drops. The total surface free energy (SFE) was determined using the Neumann method. While analysing the examination results it can be noticed that the values of contact angles depends on the type of aggregate used in mixtures and the smoothness of mineral-asphalt mixtures surface. The highest contact angle was noticed for the bituminous mixture with dolomite aggregate on flat surface. The smallest contact angle with water was obtained for the mineral-asphalt mixture with dolomite and recycled ceramic aggregate on rough surface. This is due to the physical characteristics of this aggregate. Ceramic aggregate is characterized by the high absorbability. This indicates an increased wettability and adhesion properties.

    3/5
    Nr opisu: 0000035617
    Autorzy: Anna Lebiedzińska, Michał Majewski, Martyna Waszkiewicz, Joanna Maksymowicz-Jaroszuk, Anna Grzeszczuk, Natalia Bierzyńska, Małgorzata Lemańska, Maria Jankowska, Tomasz Smiatacz, Piotr Szefer, Jan Karczewski.
    Tytuł pracy: Nutritional status, morphological and biochemical blood parameters in HIV-positive adults from northern Poland
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2018, Vol. 23, no. 3, p. 927--946
    p-ISSN: 1644-2296

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.733
    Punktacja ministerstwa: 15.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: HIV ; CD4+T cells ; food frequency questionnaire ; vitamins ; minerals
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
    http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/1526/
    DOI: 10.5601/jelem.2017.22.4.1526
    Streszczenie: Since the onset of the HIV/AIDS epidemic, nutrition has been considered an important factor in the course of infection. The study enrolled 150 HIV-positive adults (21-58 years) and 150 control group adults from Gdansk and Bialystok, within the same age, sex and education. Dietary intake was assessed together with hematological and biochemical parameters. HIV-positive adults had a 5-33% lower intake of 15 nutrients. The most significantly different from the control (P < 0.05) were vitamins B and folic acid, vitamin A, vitamin C, iron, zinc, and copper. When considering the percentage of the Estimated Average Requirement (% of the EAR), the most severe nutritional deficiencies were found for folic acid, vitamin D and calcium (<52% of EAR). When taking into account the level of total intake (diet plus supplements) a severe deficiency remained only for calcium and vitamin D, with 47-58% of the EAR. In contrast, a higher intake of 15 nutrients has been reported in HIV-positive adults as compared to the control group, with the most significant increase of the daily intake for vitamins B (B1, B3, B12, folic acid), vitamin A, vitamin C, vitamin D, vitamin E, sodium, iron, and copper (22-120%). The differences observed in the increased intake between the groups correlated with higher daily diet supplementation by HIV-positive participants (P < 0.041). Interestingly, the supply of vitamin D, vitamin B6 and vitamin E was increased in 41 immunocompromised participants (27.3%) with white blood cell (WBC) counts below 4.3 ˇ 103 ľL-1, by: 23.5%, 10.1% and 6.6%, respectively (P < 0.05). In contrast, the supply of folic acid (20.8%), iron (14.2%), vitamin B12 (12.4%), copper (8.1%) and vitamin C (7.1%) was significantly decreased (P < 0.05). Higher CD4+T cells count ? 400 cells ľL-1 was observed in women compared to men (P < 0.05). The total cholesterol level was significantly decreased in WBC counts below 4.3 ˇ 103 ľL-1 (167.6 ą 33.98 vs. 193.2 ą 48.59 mg dL-1, P < 0.020) as compared to high WBC counts. Targeted nutritional intervention may improve the nutritional intake and biochemical status of HIV-positive adults.

    4/5
    Nr opisu: 0000036095
    Autorzy: Iwona Mystkowska.
    Tytuł pracy: The content of iron and manganese in potato tubers treated with biostimulators and their nutritional value
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2018, Vol. 16, issue 5, p. 6633-6641
    p-ISSN: 1589-1623
    e-ISSN: 1785-0037

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.689
    Punktacja ministerstwa: 15.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: edible potato ; minerals ; nutritional value ; bioregulators
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://www.aloki.hu/indvol16_5.htm
    DOI: 10.15666/1605_66336641
    Streszczenie: The aim of the study was to evaluate the content and nutritional value of iron and manganese in edible potato tubers. Field experiments were carried out in 2015-2017 with the use of biostimulators on the individual farm in Międzyrzec Podlaski, Poland. The experiment was based on the random splitplot method. The influence of two factors was examined. The first row factor included three varieties of edible potato: Honorata, Jelly, Tajfun, and the second row - five methods of using biostimulators: Kelpak SL, Titanit, GreenOk, BrunatneBio Złoto Cytokininy, potato plants sprayed with distilled water were the control object. Potato plants were treated three times with biostimulators (at the beginning of flowering, at full flowering and after plant flowering). The high amount of rainfall in 2017 contributed to the increase of iron and manganese content in potato tubers. Plant tubers treated with the BrunatneBio Złoto Cytokiny preparation were characterized by the highest content of iron and manganese in comparison to plants from the control object. Titanite reduced the content of manganese and iron in tubers. The content of micronutrients in tubers was significantly differentiated by the genotype of the variety. The highest Mn concentration was found in the Jelly tubers, Fe in the Honorata variety. The average content of manganese was 4.4 mg•kg-1, and iron 43.5 mg•kg-1, which covers the demands in 1.7 and 5.5% per day, respectively.
    Projekt/grant: Metale ciężkie i substancje antyżywieniowe w ziemniaku uprawianym wzdłuż szlaków komunikacyjnych : działalność statutowa WNET PSW

    5/5
    Nr opisu: 0000033122
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska.
    Tytuł pracy: Ocena zawartości azotanów (V) i mikroelementów w bulwach ziemniaka jadalnego
    Tytuł równoległy: Assessment of nitrate (V) and microelement content in edible potato tubers
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2016, T. 97, nr 3, s. 279--283
    p-ISSN: 1895-4316

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 9.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziemniak ; azotany ; składniki mineralne
    Słowa kluczowe ang.: potato ; nitrates ; minerals
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://www.phie.pl/pdf/phe-2016/phe-2016-3-279.pdf
    Streszczenie: Wprowadzenie. Ziemniaki są podstawowym składnikiem diety człowieka i doskonałym źródłem składników mineralnych. Jednak obok składników odżywczych mogą zawierać składniki niepożądane. Cel. Ocena zawartości azotanów i składników mineralnych (manganu, żelaza, miedzi i cynku) w bulwach ziemniaka jadalnego z sieci handlowej środkowo-wschodniej Polski. Materiały i metody. Materiał badawczy stanowiły próby bulw ziemniaka zakupione w sieci handlowej na terenie środkowo-wschodniej Polski. Zakupu dokonano w trzech rodzajach sklepów (supermarket, sklep spożywczy i sklep owocowo-warzywny). Każdy rodzaj sklepu był reprezentowany przez dziesięć punktów sprzedaży. W każdym punkcie sprzedaży zakupiono po trzy opakowania bulw ziemniaka, każde o masie 2,0-2,5 kg. Zawartość azotanów (V) w bulwach ziemniaka oznaczono za pomocą jonoselektywnej elektrody azotanowej oraz chlorosrebrowej elektrody odniesienia. Zawartość mikroelementów oznaczono metodą spektrometrii absorpcji atomowej (ASA). Wyniki. Stwierdzono, że zawartość azotanów (V) w bulwach ziemniaka zakupionych w supermarketach, sklepach spożywczych i sklepach owocowo-warzywnych wahała się w przedziale odpowiednio: 165,5-170,1; 162,2-164,2 i 152,1-154,8 mg/kg świeżej masy bulw. W prowadzonych badaniach największa średnia zawartość manganu była w bulwach zakupionych w sklepach owocowo-warzywnych, żelaza w supermarketach, a cynku w sklepach spożywczych. Wnioski. Średnie zawartości azotanów (V) w ziemniakach zakupionych we wszystkich rodzajach sieci handlowej, nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia człowieka. Zawartość analizowanych składników mineralnych, tj. manganu, żelaza, miedzi i cynku, była zróżnicowana, ale zbliżona do wartości podawanych przez innych autorów.
    Streszczenie: Introduction. Potatoes are a basic component of human diets worldwide and an excellent source of minerals. However, potatoes may contain undesirable compounds. Aim. The assessment of the content of nitrates and microelements (manganese, iron, copper, zinc) in edible potato tubers in retail outlets in east-central Poland. Material & Method. Samples of potato tubers were purchased in three kinds of outlets in east-central Poland: supermarkets, grocery shops and fruit and vegetable shops. Each kind of outlet was represented by 10 shops. Three packets of potato tubers, each weighing 2.0-2.5 kg, were purchased in every shop. The nitrate content was determined with the ionoselective nitrate electrode and chlorinesilver reference electrode. The microelement content was determined by the atomic absorption spectrometry method (AAS). Results. The nitrate content (V) in potato tubers collected from supermarkets, groceries and fruit and vegetable shops ranged between 165.5-170.1; 162.2-164.2 and 152.1-154.8 mg/kg of fresh matter respectively. In the present study the highest average manganese content was determined in tubers purchased in fruit and vegetable shops, the highest average iron content in supermarkets and zinc in grocery shops. Conclusion. The mean nitrate (V) content in potatoes purchased in all three types of outlets was not harmful to people's health. The contents of analyzed minerals such as manganese, iron, copper and zinc were varied and similar to the values reported by other authors.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB