AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: MORPHOTYPE
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000044267
Autorzy: Anna Sikorska, Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Łukasz Domański, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Morphological Features of Winter Rape Cultivars Depending on the Applied Growth Stimulators
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 12, issue 10, article number 1747
p-ISSN: 2077-0472

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 3.600
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe ang.: bioregulator ; Brassica napus ; leaf rosette ; morphotype ; UGmax
https://www.mdpi.com/2077-0472/12/10/1747
DOI: 10.3390/agriculture12101747
Streszczenie: Currently, in agricultural engineering, plant growth regulators or biostimulants, immunity stimulants or bacterial vaccines are becoming standard elements in the production technology of many types of field, fruit and vegetable crops. The research was based on a three-year field experiment carried out in 2018-2021 at the Agricultural Experimental Station of northeastern Poland. The aim of the research was to determine the effect of biostimulators containing microorganisms and micro and macro elements, phosphorus and potassium and silicon on the morphological features of the leaf rosette and the increase in fresh and dry mass of the above-ground part of the rosette and the root system of three winter rape cultivars. The conducted research showed that the application of the organic preparation Ugmax significantly increased the number of rosette leaves (by an average of 13.9%), the length of the tap root (by an average of 2.3 cm), root neck diameter (by an average of 4.2%), fresh and dry weight of the above-ground part of the rosette (by an average of 6.0% and 6.6%) and fresh weight of the root system (by an average of 0.88 g) compared to the control variant. The hybrid morphotypes that were restored compared to the population cultivar Chrobry were characterized by a weaker autumn development of the leaf rosette.

2/2
Nr opisu: 0000036423
Autorzy: Marek Gugała, Anna Sikorska, Krystyna Zarzecka, Krzysztof Kapela, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: The effect of biostimulators on the content of crude oil and total protein in winter oilseed rape (Brassica napus L.) seeds
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, Vol. 69, issue 2, p. 121--125
p-ISSN: 0906-4710
e-ISSN: 1651-1913

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.092
Punktacja ministerstwa: 40.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: anti-nutritional substances ; fibre ; morphotype ; oil ; protein
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
DOI: 10.1080/09064710.2018.1513063
Streszczenie: The objective of the study was to determine the effect of the experimental factors on the seed quality of three winter oilseed rape cultivars. The following factors were studied: I-three winter oilseed rape morphotypes: population, hybrid restored characterised by a semi-dwarf growth pattern, hybrid restored characterised by a conventional growth pattern; II-two sowing methods: a spacing of 22.5 cm, a spacing of 45.0 cm; III-four types of biostimulants: control-no biostimulants, the biostimulant TytanitŽ, AsahiŽSL, SilvitŽ. Seed samples were subjected to chemical analysis to determine: crude oil, total protein and crude fibre. Natural stimulants of plant growth and development contributed to an increase in crude oil ranging from 7.4 to 9.5 g kg-1 d.m., on average, compared with control. The biostimulants applied did not affect total protein content which was, however, affected by meteorological conditions in individual study years as well as the genetic factor. Biostimulants increased crude fibre content compared with control.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB