AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: NUTRITION
Liczba odnalezionych rekordów: 15



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/15
Nr opisu: 0000045720
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Iwona Mystkowska, Łukasz Domański, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Biostimulants improve the content of polyphenols in the potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 69, issue 3, p. 118--123
p-ISSN: 1214-1178

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 2.400
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe ang.: bioactive compounds ; bioactive substances ; diet ; growth regulators ; nutrition ; potato ; Solanum tuberosum L.
https://pse.agriculturejournals.cz/artkey/pse-202303-0003_biostimulants-improves-the-content-of-polyphenol-in-the-potato-tubers.php
DOI: 10.17221/441/2022-PSE
Streszczenie: Research was conducted to determine the content of total polyphenols (TP) in table potato tubers obtained in a three-year field experiment arranged as a split-plot design with three replicates. The first experimental factor included two potato cultivars: Oberon and Malaga, the second one being an application of the following biostimulants: PlonoStart, Aminoplant, Agro-Sorb Folium and the herbicide Avatar 293 ZC (clomazone + metribuzin). The polyphenol content of potato tubers was determined in the fresh tuber mass by the spectrophotometric method with the Folin-Ciocalteu reagent. The tuber content of polyphenols was affected by cultivars and test biostimulants. Cv. Malaga accumulated more polyphenols than cv. Oberon. Biostimulants + herbicide significantly increased an accumulation of polyphenolic compounds compared with tubers cultivated in the control unit which was not treated with the test products.

2/15
Nr opisu: 0000045244
Autorzy: Maciej Domański, Anna Domańska, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Sabina Lachowicz-Wiśniewska, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marcin Weiner.
Tytuł pracy: Health and nutritional behavior of a selected group of south-eastern Poland patients : a pilot study
Tytuł równoległy: Zachowania zdrowotne i żywieniowe wybranej grupy pacjentów z Polski południowo-wschodniej : badanie pilotażowe
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 17, issue 1, p. 1--11
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: aktywność fizyczna ; odżywianie ; otyłość ; pacjenci ; zachowania zdrowotne ; zachowania żywieniowe
Słowa kluczowe ang.: health behavior ; nutrition ; nutritional behavior ; obesity ; patients ; physical activity
https://www.termedia.pl/HEALTH-AND-NUTRITIONAL-BEHAVIOR-OF-A-SELECTED-GROUP-OF-SOUTH-EAST-POLAND-PATIENTS-A-PILOT-STUDY,99,48692,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2022.122343
Streszczenie: Background. The growing number of people with excess body weight is one of the most important global health issues. The increase in the number of people with excess weight and obesity leads to a shortened life expectancy. Material and methods. The aim of this pilot study was to use a questionnaire survey to determine the lifestyle of the people in a group of 84 Polish patients from south-eastern Poland, including diet, physical activity, and health. The pilot studies were carried out from December 2021 to January 2022 in a family doctor's clinic among people in search of advice, who willingly volunteered themselves for the study. Results. The results of the study showed that 33% of women and 44% of men have excess body weight. Economic status statistically significantly affects the incidence of overweight and obesity. However, the level of education does not have a statistically significant effect on body weight. The irregularity of meals among the respondents was often explained by irregular work and many responsibilities. Our research also showed a low physical activity of the studied population. Conclusions. Improper nutrition combined with other anti-health behaviors make it significant to introduce intensive health education programs.
Streszczenie: Wprowadzenie. Wzrastająca liczba osób z nadmierną masą ciała jest jednym z najważniejszych globalnych problemów zdrowotnych. Wzrost liczby osób z nadwagą i otyłością prowadzi do skrócenia średniej długości życia. Materiał i metody. Celem badań pilotażowych było określenie z a pomocą ankiety kwestionariuszowej stylu życia w 84-osobowej grupie polskich pacjentów z południowo-wschodniej Polski z uwzględnieniem diety, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Badania pilotażowe przeprowadzono od grudnia 2021 do stycznia 2022 w poradni lekarza rodzinnego wśród chętnych osób szukających porady lekarskiej. Wyniki. Wyniki badań wykazały, że 33% kobiet i 44% mężczyzn ma nadwagę. Status ekonomiczny statystycznie istotnie wpływa na występowanie nadwagi i otyłości. Natomiast poziom wykształcenia nieistotny statystycznie nie ma wpływu na masę ciała. Nieregularność posiłków wśród respondentów była często tłumaczona nieregularnością pracy i wieloma obowiązkami. Z naszych badań wynika również niska aktywność fizyczna badanej populacji. Wnioski. Niewłaściwe odżywianie w powiązaniu z innymi zachowaniami antyzdrowotnymi oraz mała aktywność fizyczna sprawiają, że ważne jest wprowadzenie intensywnych programów edukacji zdrowotnej.

3/15
Nr opisu: 0000046671
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: The nutritional value and health benefits of sweet corn kernels (Zea mays ssp. saccharata)
Tytuł równoległy: Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne ziarna kukurydzy cukrowej (Zea mays ssp. saccharata)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 17, issue 4, p. 408--416
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: kukurydza cukrowa ; odżywianie ; skład chemiczny ; wartości odżywcze ; właściwości prozdrowotne
Słowa kluczowe ang.: chemical constitution ; health benefits ; nutrition ; nutritional value ; sweet corn
https://www.termedia.pl/THE-NUTRITIONAL-VALUE-AND-HEALTH-BENEFITS-OF-SWEET-CORN-KERNELS-ZEA-MAYS-SSP-SACCHARATA-,99,51942,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2023.133364
Streszczenie: The aim of this paper was to review scientific studies concerning the nutritional value and healthy properties of sweet corn kernels. Sweet corn (Zea mays ssp. saccharata) is a popular vegetable in America and many European countries. It is also increasingly recognized in Poland. The practical benefits of sugar corn result, among others, from the nutritional value of caryopses and their taste. The review of the literature of the research subject presented in this paper allows us to state that sugar corn caryopses are a source of carbohydrates (simple sugars, starch), protein, vitamins, mineral ingredients, phenolic acids, carotenoids and dietary fiber. The results of chemical analyses prove that sugar corn kernels do not contain gluten; therefore, this plant plays a particularly important role in the nutrition of people with coeliac disease, and corn flour is a valuable product in the food industry. An increasing number of research evidence shows that the regular consumption of wholemeal corn reduces the risk of developing many chronic diseases, such as cardiovascular diseases, eye diseases, obesity, type 2 diabetes, and digestive diseases. The analysis of the literature of the research subject allows us to conclude that sugar corn should be a permanent element of everyday diet, particularly because it can be consumed both in a fresh and processed form all year round.
Streszczenie: Celem pracy był przegląd opracowań naukowych na temat wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych ziarna kukurydzy cukrowej. Kukurydza cukrowa (Zea mays ssp. saccharata) jest popularnym warzywem w Ameryce, a także w wielu krajach europejskich. Również w Polsce warzywo to cieszy się coraz większym uznaniem. Zalety użytkowe kukurydzy cukrowej wynikają między innymi z wartości odżywczej ziarniaków oraz ich walorów smakowych. Przegląd literatury przedmiotu badań przedstawiony w niniejszej pracy pozwala stwierdzić, że ziarniaki kukurydzy cukrowej są źródłem węglowodanów (cukry proste, skrobia), białka, witamin, składników mineralnych, kwasów fenolowych, karotenoidów oraz błonnika pokarmowego. Z analiz chemicznych wynika, że ziarno kukurydzy cukrowej nie zawiera glutenu, dlatego roślina ta ma szczególne znaczenie w żywieniu osób chorych na celiakię, a mąka kukurydziana jest cennym surowcem w przemyśle spożywczym. Coraz więcej dowodów naukowych pokazuje, że regularne spożywanie kukurydzy pełnoziarnistej zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych, takich, jak choroby sercowo-naczyniowe, choroby oczu, otyłość, cukrzyca typu II oraz choroby układu trawiennego. Na podstawie analizy literatury stwierdzono, że kukurydza cukrowa powinna być stałym elementem codziennej diety. Tym bardziej, że może być ona spożywana przez cały rok zarówno w postaci świeżej, jak również przetworzonej.
Projekt/grant: Wpływ czynników środowiskowych i agrotechnicznych na cechy jakościowe i plonowanie wybranych gatunków roślin : Fundusz Rozwoju Nauki PSW, PB/26/2020

4/15
Nr opisu: 0000044279
Autorzy: Anna Anyżewska, Roman Łakomy, Tomasz Lepionka, Ewelina Maculewicz, Ewa Szarska, Andrzej Tomczak, Izabela Bolczyk, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Association between Diet, Physical Activity and Nutritional Status of Male Border Guard Officers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 19, issue 9, article number 5305
p-ISSN: 1660-4601

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 140.000
Słowa kluczowe ang.: BMI ; bone mineral density ; border guard officer ; diet ; fat mass index ; nutrition ; nutritional status ; physical activity
https://www.mdpi.com/1660-4601/19/9/5305
DOI: 10.3390/ijerph19095305
Streszczenie: The main factors that determine the effectiveness and reliability of duties and tasks performed by border guard officers, are very good health and maintaining a high level of psychophysical fitness that depend mainly on adequate diet and physical activity and thus, nutritional status. The aim of the study was to verify the correlations between dietary habits, physical activity level and selected nutritional status indicators. One hundred and sixty-nine male border guard officers participated in the study. A 61-item food frequency questionnaire (FFQ) was used to assess dietary habits and a long-form International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) was used to assess physical activity. Fat mass was determined by bioelectrical impedance analysis (BIA) and bone calcification was assessed by the dual energy X-ray absorptiometry (DXA). Many correlations between dietary habits, as well as the physical activity of officers and body mass index (BMI), fat mass index (FMI) and visceral fat level (VFL) were found, while bone mineral density (BMD T-score) negatively correlated only with two food groups and 6 out of 61 products but did not correlate with physical activity. The results also confirmed many poor dietary habits and abnormalities in nutritional status. Thus, there is a need for nutritional education and further monitoring of health-related behaviors, as well as monitoring the nutritional status of border guard officers.

5/15
Nr opisu: 0000043045
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Efektywność ekonomiczna stosowania różnych metod pielęgnacji i odżywiania roślin ziemniaka przy pomocy biostymulatorów
Tytuł równoległy: Economic effectiveness of using various methods of care and nutrition of potato plants with the use of biostimulants
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 62, issue 1, p. 11--16
p-ISSN: 1427-4337
e-ISSN: 2084-4883

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: biostymulatory ; efektywność ekonomiczna ; odżywianie ; odmiana ; plon ; sposoby pielęgnacji ; wskaźniki opłacalności ; ziemniak
Słowa kluczowe ang.: biostimulants ; cultivar ; economic effectiveness ; nutrition ; potato ; profitability indexes ; weed control methods ; yield
http://www.progress.plantprotection.pl/?node_id=35&lang=pl&ma_id=4425
DOI: 10.14199/ppp-2022-002
Streszczenie: Celem badań była ocena ekonomiczna pięciu metod pielęgnacji i odżywiania biostymulatorami: obiekt kontrolny - pielęgnacja mechaniczna, Avatar 293 ZC (chlomazon + metrbuzyna), Avatar 293 ZC i PlonoStart, Avatar 293 ZC i Aminoplant oraz Avatar 293 ZC i Agro-Sorb Folium w zwalczaniu zachwaszczenia na plantacji ziemniaka jadalnego. Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaka odmiany Malaga pochodzące z trzyletniego doświadczenia polowego przeprowadzonego na glebie średniej, w układzie split-plot, jako dwuczynnikowe w trzech powtórzeniach. Efekty ekonomiczne stosowania różnych metod pielęgnacji i odżywiania roślin ziemniaka przy pomocy biostymulatorów określono na podstawie orientacyjnych wskaźników opłacalności E1 i E2 oraz wskaźnika pokrycia kosztów Wpk, które wynosiły średnio E1 (21,04), E2 (6,88%), Wpk (3,88). Uzyskano wzrost plonu handlowego średnio o 37,4%.
Streszczenie: The aim of the research was the economic evaluation of five methods of care and nutrition with biostimulants: control object - mechanical care, Avatar 293 ZC (clomazone + metribuzin), Avatar 293 ZC and PlonoStart, Avatar 293 ZC and Aminoplant as well as Avatar 293 ZC and Agro-Sorb Folium in combating weed infestation in food potato plantations. The research material consisted of potato tubers of the Malaga variety coming from a three-year field experiment carried out on medium soil, in a split-plot system, as a two-factorial experiment in three replications. The economic effects of using various methods of care and nutrition of potato plants with the use of biostimulants were determined on the basis of the indicative profitability ratios E1 and E2, and the cost coverage ratio Wpk, which were on average E1 (21.04), E2 (6.88%), Wpk (3.88). The commercial yield increased by 37.4% on average.

6/15
Nr opisu: 0000045852
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Effect of herbicide and biostimulants on the economic effect of edible potato cultivation
Tytuł równoległy: Wpływ herbicydów i preparatów biostymulujących na wynik ekonomiczny uprawy ziemniaka jadalnego
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, No 21 (2), s. 15--24
p-ISSN: 1644-0625
e-ISSN: 2300-8504

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: chwasty ; nadwyżka brutto ; odżywianie ; plon ; ziemniak
Słowa kluczowe ang.: gross margin ; nutrition ; weed control ; yield of potato
DOI: 10.377660/aspagr.2022.21.1.2

7/15
Nr opisu: 0000044280
Autorzy: Paweł Kler, Sebastian Sobczuk, Jan Hlubik, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Proposal of an alternative diet as an element of improving the safety and quality of nutrition for soldiers
Tytuł równoległy: Propozycja diety alternatywnej jako element poprawy bezpieczeństwa i jakości żywienia żołnierzy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, z. 56, s. 53--66
p-ISSN: 1508-5430
e-ISSN: 2719-7689

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywienia ; dieta alternatywna ; jadłospis ; pescowegetarianizm ; żołnierze ; żywienie
Słowa kluczowe ang.: alternative diet ; food safety ; menu ; nutrition ; pescatarian diet ; soldier
http://slw.wat.edu.pl/Proposal-of-an-alternative-diet-as-an-element-of-improving-the-safety-and-quality,155066,0,2.html
DOI: 10.37055/slw/155066
Streszczenie: In a specific community, which is also formed by soldiers, the diet used should satisfy all nutritional needs, using physically and economically available foodstuffs (products, dishes). It can be called a basic diet. However, in certain situations, which include the spread of modern-age diseases, as well as possible difficulties in obtaining previously available food products due to the crisis caused by the ongoing war behind the Poland's eastern border, the use in a prudent manner of alternative diets should be considered. The article presents a proposal for an exemplary pescatarian diet, which can be classified as an alternative diet. The purpose of this publication is to develop menus for a diet that can provide an alternative food standard for soldiers in the context of improving the assurance of the quality of their nutrition. The research problem included in the paper is the following question: how can alternative diets improve the soldiers' nutrition quality assurance? The publication uses the necessary research theoretical methods: analysis, synthesis and inference, and empirical methods: document examination and computer modeling to develop menus for an alternative diet. The considerations carried out in the publication and the proposal of a menu for an alternative diet - pescatarian - prove its positive influence on preventing the spread of diet-related modern-age diseases, which translates into the health of military personnel, and consequently allows to maintain the required physical fitness of soldiers and their availability during military service and performance of assigned tasks.
Streszczenie: W określonej społeczności, którą tworzą również żołnierze, stosowana przez nich dieta powinna zaspakajać wszystkie potrzeby pokarmowe, z wykorzystaniem fizycznie i ekonomicznie dostępnych środków spożywczych (produktów, potraw). Można nazwać ją dietą zwyczajową. Natomiast w określonych sytuacjach, do których zaliczyć można ekspansję, chorób cywilizacyjnych XXI wieku, a także możliwe trudności z pozyskaniem dotychczas dostępnych niektórych produktów spożywczych, spowodowanych kryzysem w związku z trwającą wojną za wschodnią granicą Polski należy rozważyć stosowanie w sposób rozważny diet alternatywnych. Propozycję przykładowej diety pescowegetariańskiej, którą można zaliczyć do diet alternatywnych przedstawiono w artykule. Celem publikacji jest opracowanie jadłospisu dla diety, która może stanowić alternatywę normy wyżywienia żołnierzy w kontekście poprawy bezpieczeństwa jakości ich żywienia. Problemem badawczym zawartym w pracy jest pytanie: w jaki sposób dieta alternatywna może poprawić bezpieczeństwo jakości żywienia żołnierzy? W publikacji zastosowano niezbędne badawcze metody teoretyczne: analiza, synteza i wnioskowanie oraz empiryczne: badania dokumentów oraz modelowanie komputerowe w celu opracowania jadłospisu dla diety alternatywnej. Przeprowadzone w publikacji rozważania i propozycja jadłospisu diety alternatywnej - pescowegetariańskiej dowodzą pozytywnego jej wpływu na zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób cywilizacyjnych o podłożu dietetycznym, co przekłada się na stan zdrowia personelu wojskowego, a w konsekwencji pozwala utrzymać wymaganą sprawność fizyczną żołnierzy oraz ich dyspozycyjność podczas pełnienia służby wojskowej i wykonywania powierzonych zadań służbowych.

8/15
Nr opisu: 0000039929
Autorzy: Anna Pietras, Konrad Kamil Hozyasz.
Tytuł pracy: Pilotażowe badanie spożycia butelkowanych wód smakowych przez studentów pielęgniarstwa
Tytuł równoległy: Bottled flavored water consumption among nursing students : preliminary study
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 10, nr 2, s. 123--126
p-ISSN: 2082-9876
e-ISSN: 2451-1870

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; woda aromatyzowana ; zachowania prozdrowotne ; żywienie
Słowa kluczowe ang.: food industry ; flavored water ; health behavior ; nutrition
http://www.pzp.umed.wroc.pl/pl/article/2020/10/2/123/
DOI: 10.17219/pzp/115068
Streszczenie: Wprowadzenie. W Stanach Zjednoczonych słodzone cukrem napoje, w tym tzw. wody smakowe (wody aromatyzowane), stanowią źródło niemalże połowy spożywanego cukru dodanego do pokarmów. Nawyki żywieniowe i preferencje pokarmowe dzieci w dużym stopniu są kształtowane przez osoby w wieku dorosłym, zarówno z najbliższego kręgu rodziny, jak i inne, szczególnie jeśli cieszą się autorytetem społecznym. Przeprowadzone w 2016 r. w Polsce badanie wykazało spożywanie wód smakowych przez prawie 40% hospitalizowanych dzieci. Zmniejszenie spożycia słodzonych napojów należy do priorytetów zdrowia publicznego w krajach zwesternizowanych. Przyjmowanie przez pielęgniarki prozdrowotnych wzorców zachowań i udział w promocji zdrowia są kluczowe dla tego zawodu. Cel pracy. Ocena spożycia butelkowanych wód smakowych przez studentów pielęgniarstwa. Materiał i metody. Na potrzeby badania opracowano kwestionariusz ankiety dotyczący spożywania butelkowanych wód smakowych i preferencji przy wyborze produktów. W marcu 2019 r. przeprowadzono ankietę wśród 109 studentów pielęgniarstwa w Państwowej Szkole Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Wyniki. W tygodniu poprzedzającym udzielenie odpowiedzi na pytania zawarte w ankiecie 19,3% studentów spożywało butelkowaną wodę smakową. Tylko 10,2% deklarowało, że nigdy nie piło wód smakowych. Najczęściej wybierano wody o smaku cytrynowym (51,5%), truskawkowym (20,0%) i jabłkowym (14,0%). Wnioski. Badanie pilotażowe potwierdziło konieczność aktywnego zwalczania nieprawdziwego przekazu, że wody smakowe są wodami mineralnymi, a nie "bezbarwnymi napojami", także wśród osób, które w przyszłości zawodowo będą zajmować się promocją zdrowia.
Streszczenie: Background. In the USA, sugar-sweetened beverages, including flavored water, are the leading sources of added sugars, contributing nearly half of those consumed. Eating habits and food preferences of children are largely shaped by adults, both family members and people of high social authority. Recent study provided evidence of a very high rate of hospitalized children who drink flavored water in Poland. Reducing consumption of sugar-sweetened beverages has become a public health priority in westernized countries. Adopting health behavior patterns and participating in health promotion by the nurses are key issues for performing nurses' duties according to social expectations. Objectives. The aim of the study was to assess the consumption of bottled flavored water by students of nursing. Material and Methods. An original questionnaire was developed as a tool for survey research. It comprised questions on frequency of flavored water consumption as well as preferences of flavors. In March 2019, searches were led among 109 students of nursing in the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska. Results. In the week preceding the survey, bottled flavored water was consumed by 19.3% of students of nursing. Only 10.2% of participants declared that they never consumed bottled flavored water. Among the most preferable flavors were: lemon (51.5%), strawberry (20.0%) and apple (14.0%). Conclusion. This pilot study confirmed the need to actively counter the false conviction that bottled flavored water is mineral water (not "colorless beverages") also among people who will professionally participate in health promotion in the future.

9/15
Nr opisu: 0000037660
Autorzy: Ewa Jadwiga Stępień, Joanna Baj-Korpak, Krystyna Gawlik, Barbara Bergier, Agata Pocztarska, Mirosława Regina Sidor, Adam Szepeluk.
Tytuł pracy: Relationship between diets and the quality of life to women aged 50 to 64
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, Vol. 70, nr 2, s. 169--175
p-ISSN: 0035-7715
e-ISSN: 2451-2311

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: odżywianie ; jakośc życia ; kobieta ; klimakterium
Słowa kluczowe ang.: nutrition ; quality of life ; women ; menopause
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/relationships-between-diets-and-the-quality-of-life-to-women-aged-50-to-64?lang=pl
DOI: 10.32394/rpzh.2019.0067
Streszczenie: Background. Adverse effects of numerous environmental factors, including improperly balanced diets, may accelerate the onset of ailments related to the climacteric period. Objective. The aim of the study was to examine the relationships between diets and the quality of life of working women aged 50-64 years. Material and methods.The study included 274 working women aged 55.4ą4.0 years living in Biała Podlaska and the surrounding area. These were women working in various positions (teaching, administrative, economic department) at the State School of Higher Education in Biała Podlaska, Poland and patients of the Health and Rehabilitation Centre in Biała Podlaska. The study was conducted by means of a popular tool used to diagnose quality of life i.e. SF-36 questionnaire (Short Form Health Survey) and the Questionnaire of Eating Behaviour (QEB). Results. In all categories of quality of life (SF-36), apart from pain and general health, there were statistically significant differences between the results of the respondents and the norm for Polish women aged 50 to 60 years. Fruit, vegetables and wholemeal bread were the most frequently consumed products in the healthy diet group, while legumes, fish and curd cheese were the least frequently consumed by the respondents. Of the unhealthy products, the women most often chose sweets (at least once a week), cheese and fried food. Analysis of the effect of a healthy diet on the quality of life showed that a statistically significant correlations were observed in the case of mental health, functioning in society, emotionality, vitality, and well-being. Conclusions. A positive correlation with the application of a healthy diet was observed in all the categories of quality of life. This means that the respondents with healthy diets had a higher quality of life.
Streszczenie: Wprowadzenie. Niekorzystne oddziaływanie licznych czynników środowiskowych, w tym stosowanie niewłaściwie zbilansowanej diety może przyspieszać pojawienie się dolegliwości związanych z okresem klimakterium. Cel badań. Celem badań była weryfikacja zależności pomiędzy spożywaną dietą a jakością życia kobiet w wieku 50-64 lata aktywnych zawodowo. Materiał i metody. Badaniami objęto 274 kobiety w wieku 55,4ą4,0 lat, aktywne zawodowo zamieszkujące Białą Podlaską i okolice. Były to osoby pracujące na różnych stanowiskach (dydaktycznych, administracyjnych, działu gospodarczego) w Państwowej Szkole Wyższej w Białej Podlaskiej oraz pacjentki korzystające z usług Centrum Zdrowia i Rehabilitacji w Białej Podlaskiej. Badania dokonano za pomocą narzędzia używanego do diagnozy jakości życia - kwestionariusza SF-36 Short Form Health Survey oraz kwestionariusza QEB do badania zachowań żywieniowych i opinii na temat żywności (QEB - Questionnaire of Eating Behaviour). Wyniki. We wszystkich kategoriach jakości życia (SF-36), poza "bólem" i "zdrowiem ogólnym", odnotowano różnice istotne statystycznie pomiędzy wynikami respondentek i normą dla polskich kobiet w wieku 50-60 lat. Najczęściej spożywanymi przez badane kobiety produktami z grupy prozdrowotnej są owoce, warzywa i pieczywo razowe, natomiast najrzadziej potrawy z nasion strączkowych, ryby oraz sery twarogowe. Z produktów niezdrowych najczęściej badane kobiety sięgają po słodycze, sery żółte i potrawy smażone. Analizując wpływ diety prozdrowotnej na jakość życia respondentek odnotowano istotną statystycznie zależność w przypadku zdrowia psychicznego, funkcjonowania w społeczeństwie, emocjonalności, witalności oraz samopoczucia. Wnioski. We wszystkich ww. kategoriach jakości życia odnotowano dodatnią korelację ze stosowaniem prozdrowotnej diety. Oznacza to, że respondentki, które odżywiają się zdrowo posiadają wyższą jakość życia.
Projekt/grant: Styl i jakość życia a wybrane aspekty stanu fizycznego kobiet aktywnych zawodowo w wieku od 50 do 64 lat : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.II.20

10/15
Nr opisu: 0000034997
Autorzy: Paulina Wojtyła-Buciora, Tomasz Bołdowski, Cezary Wojtyła, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Katarzyna Juszczak, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska, Andrzej Wojtyła, Hanna Krauss.
Tytuł pracy: National survey of body mass and dietary behaviour for middle school, high school and university students
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, Vol. 3, Issue 1, p. 64--69
p-ISSN: 2450-5927

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Język publikacji: ENG
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: overweight ; obesity ; nutrition ; students
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
https://www.termedia.pl/National-survey-of-body-mass-and-dietary-behaviour-for-middle-school-high-school-and-university-students,100,30365,0,1.html
DOI: 10.5114/jhi.2017.69168
Streszczenie: Introduction: According to a report from the European Association for the Study of Obesity (EASO), there are 200 million overweight and obese school children in the world today. To assess body mass for students in Poland, in middle schools, high schools and universities, according to growth charts and BMI. Also, to investigate the link between chosen dietary habits and the risks to these subjects of being overweight and obese. Material and methods: The 13,566 subjects surveyed in 2011 consisted of middle school (3,548), high school (4,423) and university (5,595) students. The two younger groups received a questionnaire that had been devised by GIS (Poland's Chief Sanitary Inspectorate) based on one previously used for the WHO's global school-based student health survey (GSHS). An electronic questionnaire was used for the university students, made available at a designated internet site. Results: Overweight rates of 13%, 11% and 14% were found in students from middle-school, high-school and university. Overall obesity rates were 3%. Most subject ate three meals daily, although almost 1 in 5 said they ate only 1 to 2 meals daily. Snacking between meals was admitted by 84%, 89% and 89% of students, respectively, whereas corresponding rates for nighttime eating were 24%, 37% and 36%. Conclusions: The survey demonstrated that overweight status, according to growth charts and BMI, occurs in 13%, 11% and 14% of subjects in each student group, respectively. Overall, obesity accounts for 3% of respondents. Numerous instances of abnormal dietary habits were found, highlighted by irregular mealtimes, between-meal snacking and nighttime eating.

11/15
Nr opisu: 0000033696
Autorzy: Józef Bergier, Barbara Bergier, Anatolii Tsos.
Tytuł pracy: Diversity of nutrition among male and female Ukrainian students
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol.16, no. 4, p. 23--31
p-ISSN: 2300-9705
e-ISSN: 2353-2807

Uwagi: Publikacja ukazała się drukiem w 2017 r.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: nutrition ; female students ; male students ; Ukraine
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.cejssm.usz.edu.pl/attachments/article/259/CEJSSM_16_4-2016_03_Bergier_etAl.pdf
DOI: 10.18276/cej.2016.4-03
Streszczenie: Adequate nutrition is one of the most important factors of a good state of health. The objective of the study was recognition of the mode of nutrition and behaviours related with concern about silhouette among students from the Ukraine. Materials and Method. The study was conducted in 2013 among 2,125 students, including 1,291 females and 834 males, from 12 study specialties at the National University in Lutsk. The method of a diagnostic survey was applied with the use of a questionnaire. The study showed significant differences in the regularity of consumption of meals to the benefit of males. Females, in their behaviours, more frequently avoided eating, felt fear of gaining weight, and lost control over eating. With respect to behaviours related with concern about silhouette, females significantly more often applied exercises in order to reduce body weight, while males in order to gain body weight. A positive behaviour in both sexes was a trace application of drugs and other pharmacological means to improve own silhouette.

12/15
Nr opisu: 0000027884
Autorzy: Diana Luiza Piaszczyk, Anna Jadwiga Ławnik, Jolanta Abramczyk.
Tytuł pracy: Overweight and obesity among middle school students from Lubartów including nutrition and physical activity
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2014, Vol. 8, no 1, p. 45--54
p-ISSN: 2353-6942

Uwagi: Streszcz. w jęz. ang.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 4.000
Index Copernicus: 79.270
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: nadwaga ; otyłość ; żywienie ; aktywność fizyczna ; uczniowie ; szkoła średnia
Słowa kluczowe ang.: overweight ; obesity ; nutrition ; physical activity ; students ; middle school
Inne bazy podające opis:
  • AGRO

    https://www.termedia.pl/OVERWEIGHT-AND-OBESITY-AMONG-MIDDLE-SCHOOL-STUDENTS-r-nFROM-LUBARTOW-INCLUDING-NUTRITION-AND-PHYSICAL-ACTIVITY,99,26649,0,0.html

    13/15
    Nr opisu: 0000026785
    Autorzy: Marta Szot, Beata Ewa Kosińska, Yauheni Tsishchanka.
    Tytuł pracy: The selected aspects of the lifestyle of the students of Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska
    Tytuł równoległy: Wybrane elementy stylu życia studentów Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
    Tytuł całości: W: Health behaviors of adolescents and adults / ed. Stanisława Spisacka
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
    Rok wydania: 2013
    Strony zajęte przez pracę: S. 109-118
    ISBN: 978-83-61044-07-9
    Uwagi: Streszcz. w jęz. ang. i pol.
    Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
    Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
    Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    Liczba znaków: 23872
    Liczba arkuszy: 0,6
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: styl życia ; aktywność fizyczna ; odżywianie ; student ; Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
    Słowa kluczowe ang.: lifestyle ; physical activity ; nutrition ; students ; Pope John Paul II State School of Higher Education
    Uwaga: sygn. 14751 XVIII CZYT. ; 14752 XVIII CZYT.
    [sprawdź dostępność w katalogu AB]

    14/15
    Nr opisu: 0000023192
    Autorzy: Ewa Kostrzewa-Zabłocka, Piotr Paweł Dziemidok, Halina Żygawska.
    Tytuł pracy: Assessment of the nutrition status of the elderly
    Tytuł równoległy: Ocena stopnia odżywiania u osób w starszym wieku
    Tytuł całości: W: Nutritional behaviour of adolescents and adults / ed. by S. Spisacka
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
    Rok wydania: 2012
    Strony zajęte przez pracę: S. 71-81
    ISBN: 978-83-61044-42-0
    Uwagi: Streszcz. w jęz. pol. i ang.
    Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
    Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    Liczba znaków: 31482
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: odżywianie się ; osoby starsze ; dieta
    Słowa kluczowe ang.: nutrition ; older people ; diet
    Uwaga: sygn. 13500 XVIII CZYT. ; 13501 XVIII CZYT.
    [sprawdź dostępność w katalogu AB]
    Streszczenie: Nutrition of the elderly has a significant impact on the functioning of their organisms, which in turn influences the quality of their lifestyle. Owing to their age, older people should follow the pronciples of rational nutrition, which comprise diet and active lifestyle. Older people, due to their ailments, are more prone to the diseases. The issue of nutrition among this group of people is important, as it reduces mortality, the incidence of lifestyle diseases, and from year to year, is gaining more and more attention. thereore, it is not suprising that more and more people in this group pay greater attention to their diet. Proper diet reduces the risk of various diseases and disorders. Getting accustomed to the diet recommendations by older people already at the initial period of old age my not only extend human life expectancy, but also enhance its quality.
    Streszczenie: Odżywianie się osób w starszym wieku ma istotny wpływ na funkcjonowanie ich organizmu, co w konsekwencji przekłada się na jakość życia. Ludzie starsi z racji na swój wiek powinni przestrzegać zasad racjonalnego żywienia, wśród których wymienia się dietę oraz aktywny styl życia. Osoby starsze ze względu na swoje dolegliwości są bardziej podatni na wszelkie choroby. Temat odżywiania się wśród tej grupy jest istotny, zmniejsza śmiertelność, zachorowalność na choroby cywilizacyjne i z roku na rok cieszy się coraz wiekszym zainteresowaniem. Nie dziwi zatem fakt, że coraz więcej osób w tej grupie zwraca uwagę na dietę. Prawidłowa dieta zmniejsza ryzyko powstawania zaburzeń i różnych chorób. Dostosowanie się do zaleceń dietetycznych osób starszych już w początkowym okresie starości nie tylko może wydłużyć trwanie życia człowieka, ale i podnosi jego jakość.

    15/15
    Nr opisu: 0000021525
    Autorzy: Ewa Kostrzewa-Zabłocka, Agata Kłos, Piotr Paweł Dziemidok.
    Tytuł pracy: Patients with Parkinson's disease : therapy, nursing and nutrition
    Tytuł równoległy: Pacjent z chorobą Parkinsona : leczenie, pielęgnacja i żywienie
    Tytuł całości: W: Welfare problems in modern medicine / ed. by S. Spisacka
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Instytut Zdrowia. Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
    Rok wydania: 2011
    Strony zajęte przez pracę: S. 21-34
    ISBN: 978-83-61044-61-1
    Uwagi: Streszcz. w jęz. ang i pol.
    Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
    Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    Liczba znaków: 29438
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: choroba Parkinsona ; leczenie ; pielęgnacja ; żywienie
    Słowa kluczowe ang.: Parkinson's disease ; therapy ; nursing ; nutrition
    Uwaga: sygn. 12558 XVIII CZYT. ; 12557 XVIII CZYT.
    [sprawdź dostępność w katalogu AB]
    Streszczenie: Parkinson's disease is a term used to refer to a neurodegenerative disorder of unknow origin, which is related to basal gangila and in particular to substantia nigra. This chronic illness is most common in eldelry people, although the cases of the disease affecting the young are not unfamiliar. Diagnosis requires the presence of at least two out three most characteristic symptoms, which comprise: tremor at rest, increased muscle tone and slowness of movement. Patient's posture (slightly forward flexed with the head jutted forward, slightly bent knees, hips and elbows) resulting from occurence of muscular rigidity, tremor at rest, hypomimia and small shuffling steps creates the picture of the patient's physical appearance. The disease always runs a progressive course; nonetheless, the rate of changes is variable on case by case basis. The individual course of the disease is affected by a diverse nature and intensiication of changes in the central nervous system as well as parallel occurrence of several diseases and administration of many various medicines. Therefore, a patient may in some cases becme dependent as far as third party care is concerned within several years and sometimes maintain fitness into advanced old age. There is no efficient casual treatment of the illness; only palliative care is possible. Pharmacotherapy as a long-term process, which and after several years of application may develop complications. Conversely, non-pharmacological procedures include physical therapy, diet, occupational therapy, education and support, both for the patient as well as involved relatives.
    Streszczenie: Mianem choroby Parkinsona nazywa się zwyrodnieniowy proces neurodegeneracyjny o nieustalonym podłożu dotyczący jąder podkomorowych mózgu, a zwłaszcza istoty czarnej. Schorzenie to dotyka głównie ludzi w starszym wieku, choć zdarzają się przypadki zachorowań na tę chorobę wśród ludzi młodych. Do jej rozpoznania niezbędna jest obecność przynajmniej dwóch z charakterystycznej triady objawów, do której zaliczamy: rdrżenie spoczynkowe, wzmożone napięcie mięśniowe, spowolnienie ruchowe. Postawa chorego (lekko pochylony do przodu z głową schyloną nieco do przodu, lekko ugiętymi kolanami, biodrami, łokciami) związana z występowaniem sztywności mięśniowej, drżeniem spoczynkowym, maskowatością twarzy, chodem drobnymi kroczkami - składa się na obraz wyglądu fizycznego osoby chorej. Choroba ma zawsze przebieg postępujący, jednak tempo zmian jest osobniczo zmienne. Na indywidualność przebiegu wplywa różny charakter i nasilenie zmian w ośrodkowym układzie nerwowym, a także występowanie równolegle kilku chorób i stosowanie wielu leków, różnych u poszczególnych pacjentów. Z tego powodu czasem w ciągu kilku lat pacjent staje się niesamodzielny w zakresie samoobsługi, a czasami zachowuje sprawność do późnej starości. Nie ma skutecznego leczenia przyczynowego choroby, może być ono wyłącznie objawowe. Farmakoterapia jest długotrwała i po kilku latach stosowania daje powikłania. Postępowanie niefarmaklogiczne obejmuje zaś fizykoterapię, dietę, terapię zajęciową, edukację i wsparcie zarówno pacjenta jak i jego rodziny.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB