AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: NUTRITIONAL HABITS
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000032654
Autorzy: Angelina Ignatjeva, Józef Bergier.
Tytuł pracy: Nutritional habits and physical activity of the youth of Latvia considering gender differences
Tytuł równoległy: Zachowania żywieniowe i aktywność fizyczna młodzieży łotewskiej z uwzględnieniem płci
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 10, issue 2, p. 25--34
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: młodzież ; zachowania żywieniowe ; aktywność fizyczna ; płeć ; Łotwa
Słowa kluczowe ang.: youth ; nutritional habits ; physical activity ; gender ; Latvia
Inne bazy podające opis:
  • AGRO

    http://www.termedia.pl/ZACHOWANIA-ZYWIENIOWE-I-AKTYWNOSC-FIZYCZNA-MLODZIEZY-LOTEWSKIEJ-Z-UWZGLEDNIENIEM-PLCI,99,27463,0,0.html
    DOI: 10.5114/hpc.2016.59630
    Streszczenie: Introductions. Nutritional habits and physical activity are fundamental for a helathy lifestyle. The aim of the paper is to present differences in the area of important pillars of health taking into account youth's gender. Material and methods. The research was conducted on Polish high school students in Riga, Latvia. The diagnostic survey method was udes with International Physical Activity Questionnaire - IPAQ's short version and the Health Behaviour Questionnaire. Results. There are major differences in health behaviour between girls and boys, including willingness to lose and gain weight, various motives for exercising to gain or lose body weight and the fear of weight gain. The field of physical activity regarding greater activity and participation in intensive exercises was dominated by boys. Coclusions. The school process of eating habits education and physical activity should be modified.
    Streszczenie: Wprowadzenie. Zachowania żywieniowe i aktywność fizyczna stanowią podstawę zdrowego stylu życia. Celem pracy było wykazanie występowania różnic w obrębie tych ważnych filarów zdrowia w zależności od płci młodzieży. Materiał i metody. Badaniami objęto młodzież licealną szkół polskich w Rydze na Łotwie. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem Międzynarodowego Kwestionariusza Aktywności Fizycznej - IPAQ w wersji krótkiej oraz kwestionariusza zachowań zdrowotnych. Wyniki. Wykazano znaczące różnice w zachowaniach zdrowotnych między dziewczętami i chłopcami w tym, w chęci schudnięcia i przytycia, innych motywów stosowania ćwiczeń w celu zwiększenia lub zmniejszenia masy ciała oraz strachu przed przytyciem. W zakresie aktywności fizycznej wykazano znacząco większą aktywność i większy udział w intensywnych wysiłkach wśród chłopców. Wnioski. Należy modyfikować szkolny proces edukacyjny w zakresie roli zachowań żywieniowych i aktywności fizycznej.

    2/2
    Nr opisu: 0000032811
    Autorzy: Alicja Karwowska, Adam Kurianiuk, Radosław Łapiński, Marek Gacko, Jan Karczewski.
    Tytuł pracy: Wybrane zwyczaje żywieniowe pacjentów z tętniakiem aorty brzusznej
    Tytuł równoległy: Selected nutritional habits of patients with abdominal aortic aneurysm
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2016, T. 49, nr 3, s. 511--515
    p-ISSN: 0365-9445
    e-ISSN: 2353-9054

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 6.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: tętniak aorty brzusznej ; zasady prawidłowego żywienia ; zwyczaje żywieniowe ; choroby sercowo-naczyniowe
    Słowa kluczowe ang.: abdominal aortic aneurysm ; principles of proper nutrition ; nutritional habits ; cardiovascular diseases
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kntroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    Streszczenie: Celem racy była ocena wybranych zwyczajów żywieniowych chorych ze zdiagnozowanym tętniakiem aorty brzusznej, pacjentów Kliniki Chirurgii Naczyń i Transplantacji Szpitala Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w porównaniu do grupy kontrolnej (osoby bez zdiagnozowanego tętniaka i nadciśnienia tętniczego). Z przeprowadzonych badań wynika, że pacjenci z grupy badanej popełniali istotnie statystycznie więcej błędów zywieniowych w porównaniu do grupy kontrolnej. Preferencje żywieniowe mogą mieć wpływ na rozwój zmian tętniakowych.
    Streszczenie: Anti-health behavior auch as: improper nutrition, smoking, alcohol consumption adversely affect the functioning of the circulatory system. It is believed, that diet enriched in large amounts of vegetables and fruits cause a 15 % reduction in mortality due to cardiovascular disease. Polyhenols and ascorbic acid included in these food products have a protective effect on the cardiovascular system, and in particular, prevent the development of artherosclerosis. The aim of this study was to evaluate the selected nutritional habits of patients diagnosed with abdominal aortic aneurysm from the Department of Vascular Surgery and Transplant Hospital, Medical University of Bialystok, compared to the control group (those without diagnosed aneurysm and hipertension). The study involved 100 people, 50 people from the control group and 50 people from the study group (patients with AAA). Evaluation of the nutritional habits of patients was made by means of diagnostic survey using anonymous questionnaire. The study showed that more than half of those surveyed regularly ate meals. Patients with aortic aneurysm often chose full-fat products, portk, white bread. The control group ate less red meat. In both groups, the majority of respondens consumed fried meat 3-2 times a week. The study group, compared with the control group, chose vegetables/fruits and salads less often. The vast majority of patients with aneurysm snacked between the main meals, selecting sweets and fruits. Some people in the control group (20%) has replaced the traditional ways of preparing meals with cooking on steam, limiting the loss of vitamins, including ascorbic acid. The study whowed that patients in the study group committed significantly more dietary errors compared to the control group. Food preferences may influence the development of the aneurysm.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB