AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: NUTRITIONAL PROPERTIES
Liczba odnalezionych rekordów: 5



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/5
Nr opisu: 0000047490
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Prozdrowotne właściwości gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench)
Tytuł równoległy: Health-promoting properties of Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2024, nr 1(10), s. 118--126
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: gryka zwyczajna ; właściwości odżywcze ; właściwości zdrowotne
Słowa kluczowe ang.: buckwheat ; health properties ; nutritional properties
https://pans.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2024/04/www-Prozdrowotne-wlasciwosci-gryki-zwyczajnej-Fagopyrum-esculentum-Moench.pdf
DOI: 10.12775/HERB.2024.010
Streszczenie: W pracy przedstawiono pochodzenie gryki zwyczajnej (Fagopyrum esculentum Moench) i jej wartości odżywcze. Omówiono skład chemiczny nasion, właściwości prozdrowotne owoców oraz możliwości wykorzystania rośliny w przemyśle spożywczym (w postaci kaszy, mąki, płatków, pieczywa, makaronów, ciastek), farmaceutycznym i ziołolecznictwie (w postaci herbatek i preparatów ziołowych, suplementów diety). Przedstawiono walory zdrowotne miodu gryczanego oraz wykorzystanie łuski gryczanej - będącej produktem ubocznym przetwarzania spożywczego gryki - do wypełniania poduszek, materacy przeciwodleżynowych, rogali, opasek czy siedzisk, które mają działanie terapeutyczne. Gryka to cenna roślina rolnicza ze względu na niewielkie wymagania glebowe, wysoką odporność na choroby i szkodniki oraz dużą wydajność miodową z 1 ha; ponadto wzbogaca bioróżnorodność pól.
Streszczenie: The paper presents the origin of the common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) and its nutritional value. The chemical composition of the seeds, the health-promoting properties of the fruit, and the potential for use in the food industry (groats, flour, flakes, breads, pastas, cookies), pharmaceuticals and herbal medicine (teas and herbal preparations, dietary supplements) were discussed. The health benefits of buckwheat honey are presented, as well as the use of buckwheat husk as a by-product for filling pillows, anti-decubitus mattresses, horns, bands or seats, which have a therapeutic effect. Buckwheat is a valuable agricultural crop due to its low soil requirements, high resistance to diseases and pests, high honey yield per hectare, in addition, in enriches the biodiversity of the fields.

2/5
Nr opisu: 0000047489
Autorzy: Agnieszka Ginter, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Właściwości odżywcze owsa i jego przetworów
Tytuł równoległy: Nutritional properties of oats and their products
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2024, nr 1(10), s. 127--137
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: owies ; płatki owsiane ; skład chemiczny ; właściwości odżywcze
Słowa kluczowe ang.: chemical contents ; nutritional properties ; oat ; oats cereals
https://pans.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2024/04/www-Wlasciwosci-odzywcze-owsa-i-jego-przetworow.pdf
DOI: 10.12775/HERB.2024.011
Streszczenie: W pracy przedstawiono właściwości prozdrowotne owsa oraz jego przetworów, przede wszystkim wyrobów spożywczych, a szczególnie płatków owsianych. Omówiono skład chemiczny ziarna owsa i według danych Głównego Urzędu Statystycznego przedstawiono powierzchnię, plony i zbiory Avena sativa L. Liczne badania wykazały, że produkty owsiane stanowią żywność funkcjonalną. Doniesienia naukowe wskazują, że artykuły spożywcze z dodatkiem owsa mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne i należy je uwzględniać w codziennej diecie.
Streszczenie: This paper presents the health-promoting properties of oats and their products, primarily food products, especially oat flakes. Based on a review of the literature, the basic information about this cereal and the chemical composition of oat grain are discussed, and according to the Central Statistical Office, the area, yield and harvest of Avena sativa L. Numerous studies have shown that oat products are functional foods. Scientific reports indicate that food with oats have unique health-promoting properties and should be included in the daily diet.

3/5
Nr opisu: 0000045684
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka.
Tytuł pracy: Właściwości odżywcze ziemniaka (Solanum tuberosum L.)
Tytuł równoległy: Nutritional properties of the potato (Solanum tuberosum L.)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, nr 1(9), s. 146--153
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: składniki chemiczne ; Solanum tuberosum L. ; właściwości odżywcze ; ziemniak
Słowa kluczowe ang.: chemical components ; nutritional properties ; potato ; Solanum tuberosum L.
https://apcz.umk.pl/HERB/article/view/44581
DOI: 10.12775/HERB.2023.011
Streszczenie: Celem pracy było dokonanie przeglądu literatury naukowej dotyczącej zawartości wybranych składników odżywczych w bulwach ziemniaka oraz możliwości ich wykorzystania. Ziemniak (Solanum tuberosum L.), będący jedną z najważniejszych roślin jadalnych świata, stał się cenionym produktem spożywczym, ze względu na cenne właściwości odżywcze, dietetyczne i zdrowotne. O wysokiej jakości bulw decyduje zawartość składników chemicznych oraz niska zawartość związków toksycznych. Głównym składnikiem ziemniaka jest skrobia, stanowiąca około 10-16% jego masy, zawartość białka wynosi od 1,5 do 2,3%, przy czym ilość pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne, to około 1%. Kolejnym składnikiem mającym wpływ na kształtowanie wartości odżywczej bulw jest błonnik pokarmowy, który stanowi 2,5% świeżej masy. Ziemniaki są ważnym źródłem wielu witamin: C, B1, B2, B6, PP, E, K, kwasu pantotenowego i kwasu foliowego. Największe znaczenie ma witamina C, której zawartość wynosi około 20 mg w 100 g świeżej masy bulw. W ziemniakach występuje około 0,1% lipidów, które zawierają nienasycone kwasy linolowy i linolenowy, określane jako witamina F. Dzięki małej zawartości tłuszczu niska jest wartość energetyczna ziemniaków, mieszcząca się w przedziale 60-70 kcal w 100 g tego warzywa. Bulwy ziemniaka są źródłem polifenoli oraz makro- i mikroelementów. Szczególnie cenne są: potas, wapń i magnez, które mają działanie zasadotwórcze. Spożycie 200 g ziemniaka pokrywa 8-30% dziennego zapotrzebowania na potas, jod, magnez, żelazo, fosfor, miedź i wapń. Dietetycy twierdzą, że jego wartość odżywcza jest tak duża, iż ziemniaki mogą stanowić przez pewien czas jedyny składnik pożywienia człowieka bez uszczerbku dla jego zdrowia.
Streszczenie: The aim of the study was to review the scientific literature on the content of selected nutrients in potato tubers and the possibility of their use. Potato (Solanum tuberosum L.) is one of the most important edible plants in the world and has become the most important food product due to its valuable nutritional, dietary and health properties. The quality of tubers is determined by the content of chemical components and the low content of toxic compounds. The main component of the potato is starch, about 10-16%, and a protein content of 1.5 to 2.3%, with the amount of complete protein, containing all essential amino acids, being about 1%. Another component that shapes the nutritional value of tubers is dietary fiber, which accounts for 2.5% of the fresh weight. Potatoes are an important source of many vitamins: C, B1, B2, B6, PP, E, K, pantothenic acid and folic acid. Vitamin C is the most important, with about 20 mg in 100 g of fresh weight of tubers. In potatoes there is about 0.1% of lipids, which contain unsaturated linoleic and linolenic acids, referred to as vitamin F. Thanks to the lowfat content, the energy value of potatoes is low, in the range of 60-70 kcal - 100 g. Potato tubers are a source of polyphenols and macro- and microelements. Especially valuable are potassium, calcium, magnesium, which have an alkaline-forming effect. Consumption of 200 g of potato covers the daily requirement of potassium, iodine, magnesium, iron, phosphorus, copper, calcium in 8-30%. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version). Nutritionists claim that the nutritional value of potatoes is so great that they may be the only ingredient of human food for a while without detriment to their health.

4/5
Nr opisu: 0000032453
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy ryżowej
Tytuł równoległy: Nutritional and pro-health properties of quinoa
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, T. 97, nr 1, s. 29--31
p-ISSN: 1895-4316

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: komosa ryżowa ; właściwości zdrowotne ; właściwości odżywcze
Słowa kluczowe ang.: quinoa ; health benefits ; nutritional properties
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.phie.pl/pdf/phe-2016/phe-2016-1-029.pdf
Streszczenie: Celem pracy było przedstawienie właściwości odżywczych i zdrowotnych komosy ryżowej oraz jej wielostronne wykorzystanie. Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.; quinoa) jest cennym źródłem wielu bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, lipidy, składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy, polifenole i flawonoidy. Komosa ryżowa jest rośliną o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. Zdaniem żywieniowców i lekarzy, produkty z komosy ryżowej mogą stanowić cenne uzupełnienie diety, zwłaszcza u osób z chorobami, takimi jak: nadwaga, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, miażdżyca, depresja, niektóre nowotwory, nadciśnienie czy obniżona sprawność psychofizyczna.
Streszczenie: The aim of this paper was to present the nutritional and pro-health properties of Chenopodium quinoa Willd. (quinoa) and its multi-purpose use. Quinoa is a precious source of many bioactive substances such as: proteins, lipids, minerals, vitamins, dietary fiber, polyphenols and flavonoids. Quinoa consumption is healthy for the human body. Nutritionists and physicians believe that quinoa products may be a beneficial diet supplement highly recommended for people suffering from such diseases as overweight, gastrointestinal track disorders, atherosclerosis, depression, cancer, hypertension and reduced psychophysical efficiency.

5/5
Nr opisu: 0000031364
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej
Tytuł równoległy: Nutritional and pro-health value of buckwheat
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, T. 96, nr 2, s. 410--413
p-ISSN: 1895-4316

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziarniak gryki ; produkty gryczane ; właściwości odżywcze ; właściwości zdrowotne
Słowa kluczowe ang.: buckwheat grains ; buckwheat groats ; nutritional properties ; health properties
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-410.pdf
Streszczenie: W pracy przedstawiono krótką historię uprawy gryki, charakterystykę botaniczną, skład chemiczny nasion, wartość odżywczą i prozdrowotną gryki oraz jej wszechstronne wykorzystanie. Gryka jest cennym źródłem wielu różnych bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, sacharydy, lipidy, polifenole, składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy. Nasiona po obłuszczeniu stosowane są jako kasza lub po zmieleniu jako mąka do produkcji pieczywa, makaronów, wyrobów wędliniarskich, pasztetów jarskich oraz żywności funkcjonalnej. Roślina gryki (kwiaty, liście, ziarno, łodyga, korzenie) zawiera związki flawonoidowe pełniące rolę przeciwutleniaczy. Łuska z orzeszków znalazła szerokie zastosowanie w produkcji materaców, poduszek, które można stosować zwłaszcza dla ludzi obłożnie chorych, chroniąc ich przed odleżynami oraz do produkcji herbatek. Zebrany przez pszczoły nektar i wytworzony miód gryczany można stosować nawet dla osób chorych na cukrzycę. Gryka uważana jest za roślinę o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka oraz za roślinę wielofunkcyjną.
Streszczenie: The article presents a brief cultivation history of buckwheat, its botanical characteristics, chemical composition of seeds, nutritional and pro-health value and a multi-purpose application. Buckwheat is a precious source of many various bioactive nutritive components and substances such as: proteins, saccharides, lipids, poliphenols, macro- and microelements, vitamins, dietary fiber. The hulled seeds are eaten as buckwheat grouts or are ground to make buckwheat flour, which is used for bakery products, pasta, processed meat products, vegetarian pates and functional foods. Buckwheat plants (flowers, leaves, seeds, stalks, roots) contain flavonoid compounds, acting as antioxidants. Buckwheat hulls are used as filling for mattresses, pillows and other upholstered goods that can be used by bedridden patients as protection against painful bedsores; they are also used for making herbal teas. Buckwheat nectar collected by the bees as well as buckwheat honey are well tolerated by diabetic patients. Buckwheat plant is considered to have a pro-health impact on the human body and to be a multi-functional plant.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB