Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
NUTRITIONAL VALUE Liczba odnalezionych rekordów: 2
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: The aim of this paper was to review scientific studies concerning the nutritional value and healthy properties of sweet corn kernels. Sweet corn (Zea mays ssp. saccharata) is a popular vegetable in America and many European countries. It is also increasingly recognized in Poland. The practical benefits of sugar corn result, among others, from the nutritional value of caryopses and their taste. The review of the literature of the research subject presented in this paper allows us to state that sugar corn caryopses are a source of carbohydrates (simple sugars, starch), protein, vitamins, mineral ingredients, phenolic acids, carotenoids and dietary fiber. The results of chemical analyses prove that sugar corn kernels do not contain gluten; therefore, this plant plays a particularly important role in the nutrition of people with coeliac disease, and corn flour is a valuable product in the food industry. An increasing number of research evidence shows that the regular consumption of wholemeal corn reduces the risk of developing many chronic diseases, such as cardiovascular diseases, eye diseases, obesity, type 2 diabetes, and digestive diseases. The analysis of the literature of the research subject allows us to conclude that sugar corn should be a permanent element of everyday diet, particularly because it can be consumed both in a fresh and processed form all year round. Streszczenie: Celem pracy był przegląd opracowań naukowych na temat wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych ziarna kukurydzy cukrowej. Kukurydza cukrowa (Zea mays ssp. saccharata) jest popularnym warzywem w Ameryce, a także w wielu krajach europejskich. Również w Polsce warzywo to cieszy się coraz większym uznaniem. Zalety użytkowe kukurydzy cukrowej wynikają między innymi z wartości odżywczej ziarniaków oraz ich walorów smakowych. Przegląd literatury przedmiotu badań przedstawiony w niniejszej pracy pozwala stwierdzić, że ziarniaki kukurydzy cukrowej są źródłem węglowodanów (cukry proste, skrobia), białka, witamin, składników mineralnych, kwasów fenolowych, karotenoidów oraz błonnika pokarmowego. Z analiz chemicznych wynika, że ziarno kukurydzy cukrowej nie zawiera glutenu, dlatego roślina ta ma szczególne znaczenie w żywieniu osób chorych na celiakię, a mąka kukurydziana jest cennym surowcem w przemyśle spożywczym. Coraz więcej dowodów naukowych pokazuje, że regularne spożywanie kukurydzy pełnoziarnistej zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych, takich, jak choroby sercowo-naczyniowe, choroby oczu, otyłość, cukrzyca typu II oraz choroby układu trawiennego. Na podstawie analizy literatury stwierdzono, że kukurydza cukrowa powinna być stałym elementem codziennej diety. Tym bardziej, że może być ona spożywana przez cały rok zarówno w postaci świeżej, jak również przetworzonej. Projekt/grant: Wpływ czynników środowiskowych i agrotechnicznych na cechy jakościowe i plonowanie wybranych gatunków roślin : Fundusz Rozwoju Nauki PSW, PB/26/2020
2/2
Nr opisu: 0000036095 Autorzy: Iwona Mystkowska. Tytuł pracy: The content of iron and manganese in potato tubers treated with biostimulators and their nutritional value Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, Vol. 16, issue 5, p. 6633-6641 p-ISSN: 1589-1623 e-ISSN: 1785-0037 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.689 Punktacja ministerstwa: 15.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe ang.: edible potato ; minerals ; nutritional value ; bioregulators Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.aloki.hu/indvol16_5.htm DOI: 10.15666/1605_66336641 Streszczenie: The aim of the study was to evaluate the content and nutritional value of iron and manganese in edible potato tubers. Field experiments were carried out in 2015-2017 with the use of biostimulators on the individual farm in Międzyrzec Podlaski, Poland. The experiment was based on the random splitplot method. The influence of two factors was examined. The first row factor included three varieties of edible potato: Honorata, Jelly, Tajfun, and the second row - five methods of using biostimulators: Kelpak SL, Titanit, GreenOk, BrunatneBio Złoto Cytokininy, potato plants sprayed with distilled water were the control object. Potato plants were treated three times with biostimulators (at the beginning of flowering, at full flowering and after plant flowering). The high amount of rainfall in 2017 contributed to the increase of iron and manganese content in potato tubers. Plant tubers treated with the BrunatneBio Złoto Cytokiny preparation were characterized by the highest content of iron and manganese in comparison to plants from the control object. Titanite reduced the content of manganese and iron in tubers. The content of micronutrients in tubers was significantly differentiated by the genotype of the variety. The highest Mn concentration was found in the Jelly tubers, Fe in the Honorata variety. The average content of manganese was 4.4 mgkg-1, and iron 43.5 mgkg-1, which covers the demands in 1.7 and 5.5% per day, respectively. Projekt/grant: Metale ciężkie i substancje antyżywieniowe w ziemniaku uprawianym wzdłuż szlaków komunikacyjnych : działalność statutowa WNET PSW