AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: PIGS
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000036482
Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Klaudia Wołyńczuk.
Tytuł pracy: Nowoczesne rozwiązania na linii ubojowej dla trzody chlewnej
Tytuł równoległy: Modern solutions on the slaughter line for pigs
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 4, s. 12--14
p-ISSN: 0367-4916
e-ISSN: 2449-9536

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ubój ; trzoda chlewna ; automatyka ; modernizacja
Słowa kluczowe ang.: slaughter ; pigs ; automatics ; modernization
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Duży postęp w dziedzinie techniki i mechatroniki powoduje, że większość czynności wykonywanych przez personel zostaje zastąpionych robotami i są w pełni zautomatyzowane. Dotyczy to również pełnej kontroli procesów, nadzoru i sterowania poszczególnymi modułami. Ponadto sprzyja zapewnieniu dodatkowej higieny produkcji, gdyż eliminuje ryzyko zakażenia tusz przez pracowników, błędy wynikające z niedoskonałości pracy ludzkiej czy uciążliwą pracę personelu. Wykorzystanie maszyn gwarantuje wyższą precyzję wykonywanych czynności oraz powtarzalność operacji jednostkowych.
Streszczenie: The great progress in the field of technology and mechatronics means that most of the activities performed by the personnel are replaced by robots and are fully automated. This also applies to full control of processes, supervision and control of individual modules. Moreover, it helps to ensure additional hygiene of production, as it eliminates the risk of carcasses being infected by workers, errors resulting from imperfections in human work, or troublesome work of staff. The use of machines guarantees higher precision of performed operations and repeatability of unit operations.

2/2
Nr opisu: 0000033160
Autorzy: Marcin Weiner, Małgorzata Tokarska-Rodak, Dorota Plewik, Anna Pańczuk, Adam Szepeluk, Monika Krajewska.
Tytuł pracy: Preliminary study on the detection of hepatitis E virus (HEV) antibodies in pigs and wild boards in Poland
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 60, no. 4, p. 385--389
p-ISSN: 2450-7393
e-ISSN: 2450-8608

Uwagi: Wcześniej Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy.Wartość IF za 2015 r. z edycji JCR 2016.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.468
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: dziki ; świnia ; wirus zapalenia wątroby typu E ; przeciwciała ; Polska
Słowa kluczowe ang.: wild boars ; pigs ; hepatitis E virus ; antibodies ; Poland
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
https://www.degruyter.com/downloadpdf/j/jvetres.2016.60.issue-4/jvetres-2016-0057/jvetres-2016-0057.xml
DOI: 10.1515/jvetres-2016-0057
Streszczenie: Introduction: Although HEV infection in pigs does not pose a major economic risk to pork production, the risk of zoonotic transmission to humans is an important aspect of public health. HEV genotype 3 infections were reported in developed countries in individuals who had consumed raw meat or meat products from deer, wild boars, or pigs. The aim of the study was the analysis of the occurrence of HEV-specific antibodies among wild boars and domestic pigs in Poland. Material and Methods: A total of 290 samples from wild boars and 143 samples from pigs were tested. The antibodies were tested by ELISA. Results: The presence of anti-HEV IgG was demonstrated in 44.1% of pigs and 31.0% of wild boars. Anti-HEV IgG antibodies were detected in 1.4% of samples from pigs and in 2.1% of samples from wild boars at borderline level. The statistical analysis shows significant differences in the positive results for anti-HEV IgG between the groups of pigs and wild boars (P = 0.0263). Conclusion: Regular surveillance of the occurrence of HEV in swine and wild boars should be performed in the future.
Projekt/grant: Ocena poziomu przeciwciał przeciwko wirusowi zapalenia wątroby typu E (HEV) w surowicach zwierząt rezerwuarowych i osób z grup ryzyka wystąpienia WZW typu E : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB