AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: PREBIOTIC
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000044613
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Angelika Dadej, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Ginter.
Tytuł pracy: Topinambur (Helianthus tuberosus L.) źródło substancji prozdrowotnych
Tytuł równoległy: Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) is a source of health-promoting substances
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, nr 1(8), s. 183--189
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: inulina ; prebiotyk ; topinambur
Słowa kluczowe ang.: Helianthus tuberosus L. ; inulin ; prebiotic
https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2023/01/Topinambur-Helianthus-tuberosus-L.-zrodlo-substancji.pdf
Streszczenie: Celem pracy był przegląd literatury naukowej dotyczącej substancji prozdrowotnych występujących w topinamburze, tj. aminokwasy egzogenne, peptydy, białka, błonnik pokarmowy, oligosacharydy, polisacharydy, alkohole wielowodorotlenowe, witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, cholina i lecytyna oraz substancje fitochemiczne. Topinambur dzięki tym substancjom uważany jest za żywność funkcjonalną, której wartości odżywcze wywierają korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu. Poza funkcją żywieniową wykazuje właściwości dietetyczne i prebiotyczne, polegające na poprawie stanu zdrowia i zmniejszeniu występowania wielu chorób. Uważany jest za środek przeczyszczający, żółciopędny, moczopędny, działający tonizująco na żołądek dzięki inulinie - prebiotykowi hamującemu rozwój patogennych bakterii w jelitach. Substancje prozdrowotne sprawiają, że Helianthus tuberosus polecany jest szczególnie osobom z owrzodzeniem żołądka i dwunastnicy oraz diabetykom.
Streszczenie: The aim of the study was to review the scientific literature on health-promoting substances in topinambour such as: essential amino acids, peptides, proteins, dietary fiber, oligosaccharides, polysaccharides, polyhydric alcohols, vitamins, minerals, fatty acids, choline and lecithin, and phytochemicals. Thakns to these substances, Jerusalem artichoke is considered a functional food, the nutritional values of which have a beneficial effect on many body functions. In addition to the nutritional function, it exhibits dietary and prebiotic properties, consisting in improving healht and reducing the incidence of many diseases. It is considered a laxative, choleretic, diuretic, tonic to the stomach thanks to inulin, a prebiotic inhibiting the growth of pathogenic bacteria in the intestines. Health-promoting substances make Helianthus tuberosus especially recommended for people with gastric and duodenal ulcers and for diabetics.
Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Fundusz rozwoju pracowników uczelni - subwencja, PB/14/21

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB